Kahvihifistely

Niin kauan kuin ylläpito antaa olla eikä väitä että on metakeskustelua kun ei ole otsikonmukaisesti hifistelyä, niin kaikha meil soppii ;-)
Mites Pausa tuli mutterissa? Sehän on eteläisenä tumma, joten veikkaan että ihan mainiosti. Keskipaahto voisi olla jo aika teetä, varsinkin suodatinkarkeutena.

Ei ollenkaan huonoa! Pressopannulla minun mieleeni vielä enemmän, mutta voi olla myös tekniikkakysymyksiä/osaamattomuutta. Sillä tuli mieleen kokeilla mutteripannulla, kun siihen suositellut vähän hienommat (purultaan) olevat kahvit ovat aika tujakoita. Pitäisi löytää mutteripannulle jokin minulle sopiva, joka on vahva, mutta ei kuitenkaan niin, että heittää seinään juodessa.
 
Jos ostat mutteritiiliskiven, niin sitä voisi koittaa sekoittaa suodatinkarkeuteen, tai tehdä niinkuin vaimoni: lisää vähän keitettyä vettä siihen mutterikahviinsa...
 
Jos ostat mutteritiiliskiven, niin sitä voisi koittaa sekoittaa suodatinkarkeuteen, tai tehdä niinkuin vaimoni: lisää vähän keitettyä vettä siihen mutterikahviinsa...

Voisi koittaa sekotusta kyllä. Keitettyä vettä lorautan itsekin kyllä tasottamaan.
 
Ok tamppaus"asemat" nyt huokeita Lidlissä ;-)

_1280709.JPG
 
Kyllä huomaa ettei ole ollut skenees pitkään aikaan, tämmöinenkin kiinanihme ihan uutta.

 
Hmm, piti ostaa puhelin.

Tuntuu tuhlaukselta, joten ostin sitten kahvia, netistä kahdesta paikasta ;-)

-Rahaa meni vain vähän enemmän kuin mitä puhelin olisi maksanut! ;-)
 
Miltäs paahtimolta (Suomesta) saisi tilattua tuoreita papuja?

Tilasin tuossa Kaffalta ja tuli pari kuukautta sitten paahdettuja papuja. Mielummin odottaisin vaikka hetken jos saisin aivan tuoreita ja niitä voisi tilata sitten pari pussia varastoonkin tai pakastaa.
Löysitkö mitään? Cremasta olen itse (suht) tuoreita papuja saanut. Kahvikavereilta poikkeuksetta aina useamman kuukauden vanhoja, kyselemällä saa päivät kyllä selville mutta järjetön työmaa.
 
Löysitkö mitään? Cremasta olen itse (suht) tuoreita papuja saanut. Kahvikavereilta poikkeuksetta aina useamman kuukauden vanhoja, kyselemällä saa päivät kyllä selville mutta järjetön työmaa.
Finca Las Ventanasilta olen tilannut 1kg paketin useamman kerran ja ollut yleensä paahdettu parin viikon sisällä. Myyvät vain yhtä kahvilaatua omalta tilaltaan.

Lehmus Roasterylta olen yleensä saanut melko tuoreita papuja, yleensä max 2-3 viikkoa paahtopäivästä.
 
Lehmus Roasterylta olen yleensä saanut melko tuoreita papuja, yleensä max 2-3 viikkoa paahtopäivästä.
Lehmukselta tulee yleensä kyllä max 2 viikon vanhaa, mikäli tilaa perusvalikoimaa tai testipaahtoja. Ylähyllyn kama ei liiku yhtä nopeasti, joten niissä voi päivät pahimmillaan olla selkeästi vanhempiakin.
 
Onko suositella jotain hyviä papuja kahvikoneeseen? Hintahaarukka näyttää olevan aika laaja, niin onko jotain hyvää hinta-laatusuhteelta? Ilmeisesti tummapaahtoiset sopii hyvin jos haluaa espressoa varten?

Siemens TQ907R05 kahvikone postissa tulossa, pavut vaan puuttuvat.
 
Aloita halvalla. Jos tykkäät niin tuli halvaksi.

Koita vaikka marketista

Paulig Café Napoli kahvi kahvipapu 450g.​

 
Kannattaa kokeilla Lidlin papuja. Löytyy kilon pusseja eri paahtoasteissa vähän kymmenen euron päältä. Itse käytän omassa myllyssä niitä ja aivan laadukasta tavaraa ovat.
 
Kävin äsken hakemassa automaatista kahvini -jos uskomme mitä lukee, tämä on tuoretta.

_1300099.JPG_1300098.JPG
Kai pitäisi uskoa. Noiden sivuilta en oikein osaa selvittää, onko paahtimon yhteydessä myymälää tai ei. Ehkä täräytän vaan pihaan joku kerta kysymään :D

Oliko tuo hyvää?
 
Onko suositella jotain hyviä papuja kahvikoneeseen?
Jos ei ole kokemusta kahvikoneen kahvista, niin voi olla fiksua lähteä miedoilla kahvilaaduilla liikkeelle.

Lidlin kilon säkit ovat edullisia, mutta hieman reippaan kokoisia, jos ei maku olekaan mieleen.

Arvid Nordquistin Gran Dia, Mellan ja Franskrost voisivat olla harkinnan arvoisia. Ei ole kilohinnaltaan mahdottomia ja jos hyvä maku löytyy, verkkokauppa.comista saa isoja eriä halvemmalla.

Lisäksi Pauligin kaupunkikahvit voisivat olla kokeilemisen arvoisia, esim. New York on minusta erinomaista eikä kauhean kallista.
 
Kai pitäisi uskoa. Noiden sivuilta en oikein osaa selvittää, onko paahtimon yhteydessä myymälää tai ei. Ehkä täräytän vaan pihaan joku kerta kysymään :D

Oliko tuo hyvää?
En tiiä myymälästä kun aina tilaan kahvini. Olen klassisesti tilannut Monsoonini joko Pirkanmaan paahtimosta tai Inkasta.
En tilaisi Monsoonia jollen siitä pitäisi, se pitääkö joku muu, en tiedä.

Minä tykkkään italialaisista kahveista, mutta koska ne ovat aika järjestään vanhoja, teen oman sekoituksen monsoon malabar tuorepaahdosta ja jostain Italialaisesta.
Nyt minulla on kierroksessa Passalmaquaa.
_1280853.JPG
 
Kannattaa kokeilla Lidlin papuja. Löytyy kilon pusseja eri paahtoasteissa vähän kymmenen euron päältä. Itse käytän omassa myllyssä niitä ja aivan laadukasta tavaraa ovat.
Täältä ääni myös Lidlin kahvipavuille automaattikoneeseen.
Yleensä en osta ns. halpakahveja, mutta Lidlistä tuli jotain tummaa Bellarom papuja ostettua Siemensin koneeseen, oli ehkä parhaimpia papuja tuossa kahvikoneessa ikinä.
 
Kovasti on alkanut kahvihifistely kiinnostamaan viime aikoina. Tällä hetkellä minulta löytyy Moccamaster, enkä parempaa ole koskaan kotona päässyt kokemaan. Alkuun ajattelin, että ostan tällaisen Ninjan kahvikoneen kotiini, mutta hetken asioita tutkittuani olen alkanut kallistumaan espressokeittimen puoleen. Haluan siis nimenomaan siirtyä suodatinkahvista pois, ja eniten varmasti tulisi juotua erilaisia maitokahveja. Olen valmis käyttämään aikaa kahvin valmistamisen opetteluun, mutta itse keitin saisi mielellään olla kohtuu nopeasti käytettävissä. Mitään ei siis löydy ennestään, joten tarvetta olisi ainakin keittimelle, myllylle ja vaa'alle. Ehkä myös jollekin muulle, joka oleellisesti parantaa lopputulosta? Harrastukseen varmasti saa upotettua loputtomasti rahaa, mutta koska pohjatasona on itselläni tosiaan Moccamaster, niin ajattelin lähteä n. 1000€ budjetilla liikenteeseen. Millaisilla hankinnoilla saisi parasta vastinetta rahalle?
 
No ensin kannattaa päättää haluaako hifistellä vai juoda maitokahveja. Jälkimmäiseen tuo Ninja on varmasti oikein hyvä lähtöetappia ja sillä pääsee jo varsin pitkälle. Jos taas haluaa hifistellä espressos, niin mahdollisimman hyvän shotin tekevä keitin tähtäimeen myllyn ohella. Jos taas haluaa vain hifistellä, niin aeropress hyvän myllyn ja vaa'an kera on siihen parasta ja itse hifistelyyn eli papuihin, paahtoasteisiin ja niiden sopiviin kombinaatioihin veden kanssa laittaisin kunnolla rahaa.
 
No ensin kannattaa päättää haluaako hifistellä vai juoda maitokahveja. Jälkimmäiseen tuo Ninja on varmasti oikein hyvä lähtöetappia ja sillä pääsee jo varsin pitkälle. Jos taas haluaa hifistellä espressos, niin mahdollisimman hyvän shotin tekevä keitin tähtäimeen myllyn ohella. Jos taas haluaa vain hifistellä, niin aeropress hyvän myllyn ja vaa'an kera on siihen parasta ja itse hifistelyyn eli papuihin, paahtoasteisiin ja niiden sopiviin kombinaatioihin veden kanssa laittaisin kunnolla rahaa.
Okei, eli maitokahveissa ei siis saa etua paremmilla leluilla? Kiinnostaa toki myös espressojen maailmaan tutustuminen ja eihän sitä tiedä, ehkä ei kohta sitten enää kiinnostakaan sitä maitoa sinne sekaan laittaa.
 
Pienellä diy-henkisyydellä voi aika halvallakin värkillä saada hyvää espressoa pienin modauksin. Ja aika moni laite omaa oman harrastajajoukkonsa. Kuten Delonghi Dedica ja Gaggia Classic.
En tiedä mikä nyt on boomissa paras halpis.

Mutta: aika moni niistä omaa aika huonot maidonvaahdotusominaisuudet, varsinkin jos haluaisi samaan aikaan sitä kahviakin tiputtaa.

Enkä ole toriakaan aikoihin kurkkinut, perinteisesti halvan hyvän sai kun osti jonkin nurinmenneen kahvilan koneen. Niissä toki valtaosin vesijohtoliitäntä, tilantarve ja suuremmissa tietenkin voimavirta ;-)
 
Kävin äsken hakemassa automaatista kahvini -jos uskomme mitä lukee, tämä on tuoretta.

_1300099.JPG_1300098.JPG
Itse tilasin 200 grammaa Slurpin kautta samasta paikasta ja ihan sama paahtopäivä löytyy :kahvi:

Muutenkin tuolta slurpin kautta näyttäisi nuo pienpaahtimot "tarpeen mukaan" paahtaa, joka on kyllä positiivinen asia.
 
Olisihan se kiva jos nettisivuillaan olisi kustakin kahvista paahtopäivä valmiina, tai se onko varastossa. Osaisi aina tilata kun ei ole ;-)

Mutta, jos leikitään että kaupalla on paahdettuna säkissä kahvia ja joku tilaa, ja pussitetaan ja pitäisi tarrakin printata...olisiko kiusausta printata se päivä? Pakkauspäivä? Olisiko? ;-)
 
Okei, eli maitokahveissa ei siis saa etua paremmilla leluilla? Kiinnostaa toki myös espressojen maailmaan tutustuminen ja eihän sitä tiedä, ehkä ei kohta sitten enää kiinnostakaan sitä maitoa sinne sekaan laittaa.
Lähtökohta on se että SINUN harteille jää aika iso osa hyvän espresson teosta, ei sen koneen. Itse asiassa jopa sillä kahvimyllyllä on isompi rooli hyvän espresson teossa kuin sillä keittimellä.

Dialing in ja puck prep kun määrittelevät sen että saatko hyvistä pavuista tehtyä lainkaan hyvää espressoa. Ja tässä asiassa Ninja loistaa kun se ohjaa käyttäjää tekemään dialing inin (oikea määrä papuja oikealla jauhatus karkeudella) ja puck preppaamaan oikeaoppisesti mekaanisella tampperillaan (estää vinoon tamppaamisen jne.).
Pitää muistaa että joka ikinen pussi papuja minkä avaat vaatii heti alkuun uuden dialing inin espresso koneilla.

Lisäksi: minulla meni puoli vuotta että opin vaahdottamaan manuaalisella espresso koneella maidon siten että saan (lähes) aina tasalaatuista maitovaahtoa aikaiseksi eri maito tyypeillä. Ninja hoitaa tuonkin homman automaattisesti.
 
Viimeksi muokattu:
Joo, noin se menee: espresso on itse asiassa vaikea laji.
Tärkein on kahvi (vanhasta huonosta pavusta ei saa hyvää, vaikka olisi guru ja miljoonan laitteet)
Sitten jannu (hyvästä pavusta miljoonan laitteilla ei tule hyvää jossei osaa mitään)
Sitten mylly....
ja viimeiseksi se espressokone.
 
Käväisin eilen hetken mielijohteesta Runeberginkadun Cafetoriassa. Pienen neuvottelun jälkeen käteen tarttui hondurasilainen el Jardin. Hinta oli suolainen, mutta maku toivottavasti ei. Aeropressaan siitä nyt viikonloppuna ekat aamusumpit. Ai niin, paahtopäivä 13.6. Parasta ennen ens kesänä.
 
Mutta, jos leikitään että kaupalla on paahdettuna säkissä kahvia ja joku tilaa, ja pussitetaan ja pitäisi tarrakin printata...olisiko kiusausta printata se päivä? Pakkauspäivä? Olisiko? ;-)

Kyllä me hifistit se huomataan jos sieltä tulee jatkuvasti vuoden + "vanhaa" olevia papuja. Kyllä sen eron ainakin itse mausta huomaan. Joo en ehkä osaisi välttämättä sanoa että "tämä papu on 16kk vanhaa", ehkä enemmä siitä että maku ei täytä odotuksia. Kahvikavereilta tuli paketteja jotka olivat lähemmäs vuoden vanhoja ja kyllä se maku on aika merkittävästi erillainen niissä. Toki jos lume-efektin ottaa mukaan ja minulle sanotaan että tämä paahdettu eilen niin en tiedä sitten.

Mutta mainehaitta on kyllä sellainen siinä kohtaa jos jäät kiinni, että jos itse olisin yrittäjä niin en ehkä tähän ryhtyisi. Helpompaa ja "varmempaa" on tässä kohderymässä (niche) vaan rehellisesti toimittaa sitä mitä luvataan, sillä yleensä tälläisissä harrastelija-piireissä sana kyllä leviää. :kahvi: Sekä varsinkin jos ottaa kilpailun huomioon niin pelkästään tuolla Slurpissa on kyllä muitakin toimijoita.

Sitten siihen päälle vielä se seikka että jos vertaa katteena niin ei ne paahtimot kyllä (todennäköisesti) tästä hommasta tappiolle jää vaikka tuoreita papuja toimittaisivatkin.
 
Viimeksi muokattu:
Cremasta sen huomaa aika hyvin että onko päiviä vai kuukausia vanhoja papuja. Viikon tai alle vanhoilla pavuilla saa "god shot" tyylisiä espressoja tehtyä missä creemaa on moninkertainen kerros verrattuna perus 3 viikkoa - 2kk vanhoihin papuihin.
Syyhän tuohon on ihan tieteellinen, hiilidioksidi on se mikä tuottaa creman ja se hiilidioksidi tulee papuihin paahdon yhteydessä. Ja se hiilidioksidi alkaa kävelemään pavuista heti sen paahdon jälkeen ihan sama miten hyvin sinä sen pakkaat.
 
Joo, samaa mieltä, kaksi viikkoa sitten paahdetun erottaa kaksi kk vanhasta, ja nuo vuoden vanhasta. Supercremaista on hauska valuttaa ja kieputella kupissa, ruskeaa kultaa, mutta jos sitä cremaa maistelee lusikalla niin onhan se aika erikoista. Se on vähän kuin söpö nainen, voi se silti olla kitkerä ;-)
 
Mut voi päästä tämmöiseenkin viilikseen:

Uuuhh...
..., mutta tähän voi liittyä merkityksiä rivien väleissä. Tonin analyysiin ei liity tulkintoja, se menee suoraan asiaan. Alkuperäinen Black coffee on Tinan ja Iken, ja Humble Pie muutti sanoitustakin vähän. Pitää haudutella tätä.
 
Joo, samaa mieltä, kaksi viikkoa sitten paahdetun erottaa kaksi kk vanhasta, ja nuo vuoden vanhasta. Supercremaista on hauska valuttaa ja kieputella kupissa, ruskeaa kultaa, mutta jos sitä cremaa maistelee lusikalla niin onhan se aika erikoista. Se on vähän kuin söpö nainen, voi se silti olla kitkerä ;-)
On päässyt pari kertaa joku bellaroman kilon pussi härskiintymään.... ei enää jatkoon.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
280 688
Viestejä
4 825 924
Jäsenet
78 130
Uusin jäsen
Amatööri76

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom