Pakana jo vähän tuota valottikin. Pistän nyt vähän perus asetuksista tuohon tasuriin liittyen. Disclaimeriksi sen verran että olen jonkinverran edellisessä elämässä näiden kanssa taaplannut mutta en todellakaan mikään täysi asiantuntija ole joten asetuksissa todennäköisesti löytyy hienosäätöä. Jos paikalla on porukkaa rautaisemmalla kokemuksella niin vinkkejä saa antaa.
Jotta laitteistoon kytketylle akustolle saataisiin mahdollisimman pitkä käyttöikä ja näin paras vastine rahalle on järjestelmään määriteltävä akuston valmistajan määrittelemät optimaalliset arvot. Näin järjestelmä osaa ladata akustoa oikein. Järjestelmässä on myös toki paljon muitakin asetuksia mutta pistän tähän nyt nämä tärkeimmät.
Laitetta hallitaan valmistajan omalla PowerSuite ohjelmistolla. Kytkeytyminen tapahtuu USB kaapelilla. Järjestelmän sisäinen liikenne on CAN väylän yli ja laite osaa löytää itse järjestelmässä olevat komponentit automaattisesti.
Lisäsin liitteisiin käyttämäni akuston datalehden.
Ensin määritellään akustojen määrä, järjestelmässä on valmiina 2kpl akustosulakkeita joten toisen akuston saa tarvittaessa lisättyä rinnalle mutta tällä hetkellä siis käytössä yksi akusto. Koska kyseessä on siis 48v järjestelmä koostuu akustomme 4kpl 12v akkuja jotka on kytketty sarjaan.
Tämän jälkeen annetaan akuston tyyppi ja koko. Järjestelmälle voisi syöttää akuston purkaustaulukon joka siis on taulukko joka siis kertoisi akuston jännitetason käyttäytymisestä suhteessa varaukseen. Tämä on siis jokaiselle akkutyypille valmistajan itsensä tekemä taulukko. Tällä järjestelmä olisi paremmin perillä akuston tilasta. En ole itse näitä käsin koskaan syöttänyt joten käytetään laitteesta löytyvää yleisiin arvoihin perustuvaa laitevalmistajan taulukkoa.
Seuraavaksi määritellään akuston lataus parametreja. Koska akun lämpötilalla on vaikutusta sen optimaalliseen latausjännitteeseen (kylmempi akku, korkeampi jännite. Lämpimämpi akku, matalampi jännite) käytetään lämpötilakompensointia joka siis hienosäätää latausjännitettä akuston lämpötilan mukaan. Lämpötilasensori on akustovalvojassa joka sijoitetaan siis akuston välittömään läheisyyteen.
Ensin määritellään referenssi kennojännite. Tämä ja muut näistä arvoista löytyvät akkuvalmistajan datalehdestä. Valmistaja ilmoittaa referenssijännitteen ja muutkin arvot aina johonkin tiettyyn lämpötilaan joka on tässä tapauksessa 25 astetta.
Temperature slope (kompensointikerroin) määrittää kuinka paljon jännitettä muutetaan lämpötilan muuttuessa. Tässä pitää nyt huomioida sitten että laitteelle se annetaan mV/C/kenno kun taas datalehdessä oleva arvo on koko yhdelle akulle eli se pitää jakaa akun kennojen määrällä (eli 6)
Akustolle määritellään myös kompensoinnin maksimi ja minimi jännitteet eli rajat mitä kauemmas kompensointia ei tehdä vaikka lämpötila muuttuisikin lisää.
Määrittelin myös akustolle maksimi latausvirran current limitation välilehdeltä. Käytin datalehden 6.6A arvoa. Näin järjestelmä tarvittaessa rajoittaa latausta.
Suomen sähköverkko on hyvin varmatoiminen joten varsinkin taajama alueella akusto monesti vain odottelee kuukausitolkulla kestovarauksessa sitä hetkeä kun sähköt pätkäisevät. On kuitenkin tärkeää että akusto on valmis luovuttamaa riittävän määrän energiaa tarvittaessa. Siksi näissä järjestelmissä onkin usein käytössä akuston automaattinen säännöllinen testaus. Tämä on myös sen takia hyvä olla käytössä että akustolle tulee edes silloin tällöin purkaus-lataus sykli niin se pysyykin paremmassa kunnossa. Telecom akkujen käyttöikä on usein jopa 10 vuotta joten ajoittainen testaus on tärkeää
Tässä laitteessa on käytettävissä kaksi erilaista testiä. Normaali testi tukeutuu purkaustaulukkoon ja arvio sen perusteella akuston kuntoa ja osaa näin antaa arvion akkujen kunnosta ja eliniästä. Koska en osannut noille akuille määritellä taulukkoa ja käytössä on standarti taulukko en tiedä kuinka hyvin tuo normaali testi toimii. Tämän vuoksi käytössä on yksinkertaistettu testi joka vain testaa että akusto pystyy syöttämään virtaa haluttujen määritysten mukaisesti ja näin ollen antaa tuloksen hyvä tai huono.
Akusto on hyvä mikäli se pystyy syöttämään virtaa 60 minuuttia tai 10Ah ilman että kennojännite tippuu 1,9V. Kuvassa on pieni virhe sillä tuossa Max dischargen perässä on myös rasti käytössä (oli unohtunut, lisäsin myöhemmin). Mikäli jännite tippuu aikaisemmin, on testin tulos huono.
Guard time kohtaan olen määritellyt että testi vaatii 48h kuluneen viimeisestä akuston purkamisesta. Tämä sen takia että akusto olisi testaushetkellä täydessä lataustilassa.
Alle on määritelty vielä automaattista testausta varten että testi tehdään 91 päivän välein ja klo 9:00 alkaen.
Koska kesä on todennäköisintä aikaa ukkosille ja sen kautta sähkökatkoille ja oletettavasti kesällä myös lämpötilojen takia järjestelmä ja akut on kovimmillaan niin olen määritellyt ettei kesä kuukausina tehdä akkustestiä ollenkaan. Mikäli akkutesti epäonnistuu, antaa laite hälytyksen.
Seuraavaksi määritellään symmetriamittaus. Koska 48v järjestelmässä on useita akkuja sarjassa ja varsinkin tilanteissa joissa on käytössä useita akustoja voi yksi viallinen/väsähtänyt akku vaikuttaa huomattavasti koko järjestelmän kykyyn syöttää kuormaa akustosta. Eli vaikuttaa suoraan akuston suorituskykyyn.
Tästä syystä monissa järjestelmissä on mahdollisuus mitata yksittäisen akun jännitettä ja järjestelmä tarkkailee ettei yhden akun jännite eroa liikaa muiden akuston akkujen jännitteestä. Tätä kutsutaan symmetria mittaukseksi. Mittaus tyylejä on jokunen eri mutta tässä on nyt käytössä se tarkin eli blokkimittaus joka mittaa jokaisen akun erikseen. Mikäli jonkun akun ero ylittää määritellyn raja arvon, antaa järjestelmä hälytyksen.
Tällälailla huono akku saadaan paikallistettua ja vaihdettua.
Tässä tasurissa ei ole osakuorman erotuksia kuten isommissa järjestelmissä (eli esim 3h akulla olon jälkeen osa kuormasta pudotetaan pois että virtaa riittää "tärkeämmille laitteille")
Hälytyksiä en määritellyt sen tarkemmin kun ne ei vielä mihinkään mene. Lämpötila hälytykset akulle tosin on että jos on liian kylmä tai kuuma niin laite hälyttää. Laitteessa tosin on perus hälytykset (moduliviat, verkkovika, sulake valvonta yms määriteltynä)