Intel Optane -SSD-asema (3D XPoint) ensimmäisessä puolueettomassa testissä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Kaotik
  • Aloitettu Aloitettu

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
22 620
intel-optane-ssd-dc-4800x-20170320-1024x498.jpg



Intel ja Micron esittelivät 3D XPoint -muistiteknologian alun perin jo vuoden 2015 heinäkuussa. Markkinoille teknologiaan perustuvia muisteja saatiin lopulta tänä vuonna, kun Intel julkaisi Optane SSD DC P4800X -SSD-aseman yrityskäyttöön ja Optane Memory -moduulit kuluttajamarkkinoille.

Nyt 3D XPoint -muisteista on saatu ensimmäiset riippumattomat kolmannen osapuolen ajamat testit, kun AnandTech sai käsiinsä Optane SSD DC P4800X -SSD-aseman. SSD-asema on PCI Express x4 -väyläinen ja sen kapasiteetti on 375 gigatavua. Sen veroton suositushinta on 1520 dollaria ja toistaiseksi saatavuus olematonta.

AnandTech ajoi testit etäyhteydellä Intelin palvelimella, johon oli asennettu kaksi Intel Xeon E5-2699 v4 -prosessoria, S2600WTR2-emolevy C612-piirisarjalla, 256 Gt DDR4-2133 muistia sekä Ubuntu Linux 16.10 (kerneli 4.8.0-22). Vaikka testikokoonpano oli Intelin toimittama, oli Linux-asennus täysin puhdas eikä sisältänyt mitään esiasennettuja, normaaliin asennukseen kuulumattomia Intel- tai Optane-optimointeja, -ohjelmistoja tai -ajureita. AnandTech ajoi myös lisätestejä perinteisellä SSD-asemalla Intel Xeon E3-1240 v5 -prosessorilla, ASRock Fatal1ty E3V5 -emolevyllä (C232-piirisarja), 32 Gt:llä DDR4-muistia ja identtisellä Linuxilla.



Testeissä Optane SSD DC P4800X:n verrokkeina toimi Intelin SSD DC P3700 800 Gt -SSD-asema ja eri kokoonpanolla testattu Micron 9100 Max 2,4 Tt -SSD-asema. AnandTechin testien mukaan Intelin mainostamat luvut Optane-SSD-asemalle pitävät paikkaansa, kunhan testiohjelmat ajetaan asynkronisessa tilassa.

Käytännön testeissä Optane-SSD-aseman suoritusteho on lähes aina omaa luokkaansa, mutta muutama poikkeuskin testeistä löytyy. Peräkkäislukutesteissä Intelin oma SSD DC P3700 kykenee haastamaan uuden Optane SSD:n niin kauan, kuin siirtojen koko pysyy 32 kilotavussa tai alle, jossa sen suoritustehokatto tulee käytännössä vastaan. Micronin SSD puolestaan kykenee ohittamaan Optane SSD:n suoritustehon 128 kt:n peräkkäislukutestissä, kun jonosyvyys on 16 (Queue Depth 16) tai yli. Tarkempia testituloksia pääseet lukemaan AnandTechin artikkelista. Myös PC Perspective on päässyt ajamaan etäyhteydellä vastaavat testit.

Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
 
Viimeksi muokattu:
Raju vehje ensimmäiseksi yritykseksi. Olisipa lottovoittaja ;) niin voisi tälläisen hommata harrastekoneeseen ihan vain prassailun vuoksi.
 
Viimeksi muokattu:
Tuolla hinnalla saa ostettua nopeaa muistia sen 64Gt, 1Tt:n Samsung 960 pron ja lisäksi sen normikäyttöön riittävän 900VA upsin. Kukin voi sitten miettiä tykönään kumpi on kannattavampaa. Itse ostaisin mainitsemani setin mielummin kuin tuon optanen, koska sen lisäksi tarvitaan myös tuo ups ja vähintään se sata-väyläinen SSD ja myöskin tuo 64Gt muistia, että pysyy siirtovauhdit suht nopeina.

Kysymys kuuluukin, että minkälaista hommaa pitää tehdä koneella, että tuo optanen hankinta oikeasti kannattaa? 4K videoeditointia pakkaamattomana isoilla tiedostoille tms.?
 
Pistää pystyyn oma palvelin / datacenter. Ilmeisesti jäätävän nopea alhaisilla hakusyvyyksillä ja hakulatenssit ovat kovasti paremmat kuin ssd levyllä, mutta kuluttaja voi varmasti käyttää rahansa fiksummin tällä hetkellä.
Mutta kun tuota vielä hiotaan ja hinta pikkuhiljaa tippuu niin moni alkaa oikeasti miettiä ostaako isompi ssd vai nopeampi octane tai vastaava sen sijaan. Ihan niinkuin muutama vuosi takaperin mietittiin ostaako pieni ssd vai isompi perinteinen kovalevy.
 
Esim. Anandtechin artikkelissa dissataan kovasti "perinteisiä" SSD:eitä ja 3D-Nandia, mutta mites esim. Samsungin 960 Pro? On tuohon nyt varmaan aika monta vuotta aikaa, että perus pakettikoneisiin, tai edes palvelimiin, tulee 2100MB/s kirjoitusnopeudella olevia asemia. Vaikka tekniikka on jo olemassa ja myynnissä.

Kysyisin osaavammilta että mitä tuo Optanen fiilistelty pieni latenssi käytännössä tarkoittaa? Esim. nopeampia tietokantahakuja? Mutta jos esim. tuossa 960 Pro:ssa on parempi lukunopeus kaikilla paketeilla, niin eikö tuo latenssin etu tasoitu käytännössä heti?
 
Riippunee tiedostokoosta. Monta pientä sekalaisella käytöllä ja optane on nopeampi. Yksi tai kaksi isoa ja Samsungin perinteiset lienevät nopeampi. Missä se raja liikkuu, noiden kahden ääripään välillä, niin ei ole hajuakaan.
Optanessa lienee enemmän vielä twiikattavaa joten seuraavan sukupolven osalta ero kasvanevat, mutta tuskin seuraavakaan sukupolvi on vielä tällaiselle tavalliselle sukankuluttajalle se "fiksumpi" vaihtoehto missään tilanteessa. (Paitsi jos budjetti on käytännössä rajaton)
 
Esim. Anandtechin artikkelissa dissataan kovasti "perinteisiä" SSD:eitä ja 3D-Nandia, mutta mites esim. Samsungin 960 Pro? On tuohon nyt varmaan aika monta vuotta aikaa, että perus pakettikoneisiin, tai edes palvelimiin, tulee 2100MB/s kirjoitusnopeudella olevia asemia. Vaikka tekniikka on jo olemassa ja myynnissä.

Kysyisin osaavammilta että mitä tuo Optanen fiilistelty pieni latenssi käytännössä tarkoittaa? Esim. nopeampia tietokantahakuja? Mutta jos esim. tuossa 960 Pro:ssa on parempi lukunopeus kaikilla paketeilla, niin eikö tuo latenssin etu tasoitu käytännössä heti?
Siinä missä SSD-asemat vain pelkkiä nopeita kiintolevyjä, mahdollistaa 3D XPoint tulevaisuudessa osittain keskusmuistinkin korvaamisen. Nämä ensimmäiset Optanet toki vain niche-tuotteita kotikäyttäjän näkökulmasta.

Execute in place - Wikipedia

https://murobbs.muropaketti.com/posts/1715694902/
Lisäksi tällaisessa nopeassa NVRAM:ssa olisi sellainen mielenkiintoinen optio, että kun ohjelmakoodi ei enää kuluta yhtään DRAM:ia ja myös osaa ohjelmienkin datasta voidaan käyttää suoraan NVRAM:sta(tai vähintään swappus muuttuu selvästi nopeammaksi jolloin se haittaa vähemmän), putoaa keskimääräinen DRAM:in kulutus tai tarve selvästi, mikä taas tarkoittaa sitä, että DRAM:ista on halvempi tehdä jotain selvästi nopeampaa muistia (HBM, HMC).

Eli nykyinen muistihierarkia ~8 MB sram(cache), ~16 GB dram(ram), ~128 G flash(system storage), ~2T HD(slow storage)

voisi korvaantua esim hierarkialla

~8 MB sram(cache) ~8 GB HBM-DRAM, ~64 G xpoint, ~2T HD
 
Viimeksi muokattu:
MSI Bundles Optane Cache SSDs with Select Motherboards
In what could be the first of many such bundles by motherboard manufacturers, MSI is preparing special SKUs of its motherboards that include Intel Optane cache SSDs. The drives won't be free, but the bundle would be slightly cheaper compared to buying the board and the drives separately. These bundles will be demarkated as variants of existing motherboards, and will come with the drives pre-installed on the boards' M.2 slots. MSI announced two such SKUs for now, the B250M Bazooka Opt Boost, and the Z270 Tomahawk Opt Boost, which come with 16 GB Intel Optane memory pre-installed and configured.

The 16 GB Intel Optane memory offers burst speeds that are 14X those of regular hard drives. The latest Intel Rapid Storage Technology driver, when configured for Optane caching, juggles "hot" data (most frequently accessed data) in and out of the drive from your main storage (HDD or even SSD), thereby boosting performance. MSI did not reveal pricing of the two SKUs, but they are expected to be nominally cheaper than purchasing the boards and drives separately.

ei ole tainnut mennä kaupaksi odotetulla tavalla.Toi muuten vie sen ainoan m.2 paikan ainakin tossa b250M emossa.. :rofl:
 
Öö myynti aloitettiin eilen ja ei mennyt kaupaksi :vihellys:

Taida vieläkään oikeasti olla saatavilla noit, mitä geizhalsista kattelin ennakkotilattavista. Jenkkilässä amazonissa näytti 16GB versiota olevan tilattavissa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 367
Viestejä
4 536 062
Jäsenet
74 793
Uusin jäsen
Sasu Heikkilä

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom