Virhemarginaalissa. Mulle ainakin tulee isompia eroja eri ajojen välille kuin tuo.
Kerrotko vielä että miten saat laskettua sen tehonkulutuksen olemaan yli 25W?
Me kaikki tiedämme, että 15W TDP-limitillä prossu package power vetää helposti testien alussa jonnekin 40W kieppeille ja pyörii 30W kieppeillä sen jälkeen pari minuuttia -> lyhyet testit eivät anna kuin korkeintaan viitteellisiä tuloksia siitä, että mikä on suorituskyky tiukalla 15W rajalla. Jos (ja kun) lyhyehköjenkin ST testien tulokset laskevat mitattavasti 25->15 TDP tiputuksesta, niin on mahdollista, että edes 25W pck-powerlimit ei riitä täysin maksimoimaan single-thread suorituskykyä. Se on kuitenkin aivan mitättömän pieni ero jos sitä on ollenkaan, enkä edes väitä, että sitä välttämättä olisi. Väitän vain, että meillä ei ole varmaa tietoa siitä, että edes 25W olisi riittävästi maksimoimaan ST-tulokset.
Tiedämme 3000-sarjan ryzeneistä, että desktop-malleilla yksittäisen coren kulutukset nousevat 3950X/3900X/3800X malleilla hetkellisesti jopa 20W:iin (ja uncoret päälle).
Anandin 3950X testistä: ”On the Ryzen High Performance power plan, our sustained single core frequency dropped to 4450 MHz. In these tests, we use an affinity mask to limit how many cores are active while we run POV-Ray, and take the reading about 30 seconds into the benchmark, which allows a core to experience a form of heat soak and reach a reliable current density. This is also how we reached the 18 W per core value for 1-2 core loading in the graphs above, indicating that in order to get a sustained 4.7 GHz single core frequency, AMD would need to drive around 21-24W to the core in order to get that value.”
Kiitos monoliitticoren uncoren kulutus putoaa varmaan 20 -> 2-3W, mutta edelleen, pck-powerlimitillä 15W, sen yhden ytimen kuristaminen jonnekin 12-13W powerenvelopeen rajoittaa aivan varmasti kelloja alaspäin siitä maksimista, joka olisivat tehorajoittamattomana jossain 4.4-4.7GHz kieppeillä prosessoriyksilöstä riippuen. Noilla taajuuksilla toimiakseen Zen2-core tarvitsee 7nm prosessilla toteutettuna ALU:t laulaen n. 18-24W.
En näe missään yhtään mittautulosta, syväluotaavaa artikkelia tai mitään muutakaan lähdettä, joka tukisi väitettä, että 15W ei rajoittaisi single-core suorituskykyä. Kaikissa näkemissäni testeissä tarpeeksi korkeilla kelloilla yksi core hörppii enemmän kuin sen 13W tehoa, joka 15W TDP-limitillä on tarjolla.
Rajoitus on siis toki hyvin vähäinen, etenkin kun prossuyksilöiden erot alkavat rajoittaa sitä kellottuvuutta. Vaikka Renoir on tällä hetkellä markkinoilla olevista mobiiliprossuista suvereenisti energiatehokkain, niin ei se fysiikan lakeja kierrä.
Se on toki vain 1-2%, mutta kyllä sellaisen eron voi mitata jos haluaa.