- Liittynyt
- 03.01.2018
- Viestejä
- 573
Itse teen aina pohjiin syvennykset ja laitan liittimet sinne.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Vastaavaa DSP:tä löytyy myös Wondom-merkiltä, yhteen projektiin tuollaisen laitoin kun tila oli ahdas.Kolmantena asiana , päätin tutustua tuohon projektin MiniDSP:hen. Minulla on se aito ja alkuperäinen, mutta tuo on $20 ja ajaa saman asian. Voisin mieluummin askarrella ulkoisen ohjelmoitavan vahvistimen, varmasti löytyy käyttökohteita. Täytyy pistää projektilistalle.
Vastaavaa DSP:tä löytyy myös Wondom-merkiltä, yhteen projektiin tuollaisen laitoin kun tila oli ahdas.
Kyllähän tuolla periaatteessa samat onnistuu kuin minidsp:llä, mutta minidsp vie kyllä käytettävyydessä 100-0. Siihen kun tarvitsee pistää vain usb-johto kiinni ja tehdä valmiilla graafisella käyttöliittymällä säädöt. Tai vaihtoehtoisesti jos jotain korjauksia mielii niin REW:illä voi mittailla ja laskea vaaditut suodot ja ne saa suoraan exportattua minidsp:hen.![]()
WONDOM ADAU1701 DSP Audio Digital Signal Processor Kernel Board - Audiophonics
Ce DSP Audio SURE ADAU1701 est livré avec tous les composants nécessaires installés.www.audiophonics.fr
Mitä kaiutinrakennusskenelle kuuluu nykyään? Ei taida olla yhtä suosittua kuin joskus, kun Hifi-lehti julkaisi rakennussarjojaan. Vanhoihin kai on vaikeaa löytää enää elementtejä.
Joku 85/C-pari olisi aika yrmy Bluetooth-kaappi.![]()
Wondomilta näyttää löytyvän myös valmiita vahvistin/dps-comboja.
Tämä erityisesti näytti kiinnostavalta:
![]()
WONDOM JAB4 AA-JA33285 Amplifier Board 4 Ways TPA3118 Bluetooth 5.0 DSP ADAU1701 4x30W 8 Ohm - Audiophonics
The JAB4 is a 4-channel amplifier module featuring Bluetooth 5.0 and an ADAU1701 DSP for an all-in-one audio solution. Based on a TPA3118 amplifier chip, the JAB4 can deliver 30W per channel at 8Ω.www.audiophonics.fr
Olisi osia (kaiutinelementtejä) kaapissa, nyt kiinnostaa.. Erityisesti tuo jakosuotimen tekeminen digitaalisesti, mutta katsotaan.. Aikaa ei riitä ihan kaikkeen , mitä haluaisin tehdä.
--
Taidan ensin pyöräyttää subbarini uusiksi, kun se täytti 5 vuotta juuri. Sitten vasta nämä. Tosin.. Wondomilla olisi myös monovahvareita, jossa olisi myös DSP.. Argh..
Nuo on kyllä komeat. Haaveilin itsekin joskus, mutta en lähtenyt pakertaamaan kun samaan sarjaan ei oikein identtistä keskaria oleTällaiset kovaääniset näistä lopulta valmistui. Eli Troels Gravesenin suunnittelemat The Loudspeaker ämyrit.
Tällaiset kovaääniset näistä lopulta valmistui. Eli Troels Gravesenin suunnittelemat The Loudspeaker ämyrit.
Nuo on kyllä komeat. Haaveilin itsekin joskus, mutta en lähtenyt pakertaamaan kun samaan sarjaan ei oikein identtistä keskaria ole. Varmaan kuulostaa aika hyvälle ja potkua löytyy ? Noissakin on tuo suorituskyky / laatu -suhde aika helvetin hyvä kun vertaa vastaaviin kaupallisiin, joita ei taida edes juurikaan olla järkevässä hintaluokassa.
On kyllä komeat!
Mistä löytyy hyvä valikoima viiluja? Pitäisi vanhoille CW VS120 tehdä uusi komero tai pinnoittaa vanha.
Itse tein hifi 45/3 kajareista aktiivit ja bluetooth, mutta jätin myös mahdollisuuden noita toistaa ihan normivahvarillankin tarvittaessaMitä kaiutinrakennusskenelle kuuluu nykyään? Ei taida olla yhtä suosittua kuin joskus, kun Hifi-lehti julkaisi rakennussarjojaan. Vanhoihin kai on vaikeaa löytää enää elementtejä.
Joku 85/C-pari olisi aika yrmy Bluetooth-kaappi.![]()
Tämä on aina elämys, joka voi yllättää varsinkin, jos on muuten tullut kuunneltua musiikkia ei-niin-hifillä laitteistolla. Esim. kun poppia kuunteli lähinnä kasettimankalla ja sitten pääsi virittelemään 85/C tulille niin ei paljon pienet nyanssipuutteet haitanneet.... ja onhan ne hyvät vieläkin
Mulla vaan oli että kalliimpiakin kuunnellu vuosien mittaan noitten jälkeen, Oracleita ym, mutta aina niissä ollu jotain mistä en oo tykänny, sitten kuiteskin palaa siihen lähtöpisteeseen huomatakseen että ei ne uudemmat välttämättä paremmin soiTämä on aina elämys, joka voi yllättää varsinkin, jos on muuten tullut kuunneltua musiikkia ei-niin-hifillä laitteistolla. Esim. kun poppia kuunteli lähinnä kasettimankalla ja sitten pääsi virittelemään 85/C tulille niin ei paljon pienet nyanssipuutteet haitanneet.
Toinen vastaava hämmennys oli, kun tietokonekajareina logitechit tjsp korvasi Genelec 8020:lla. Tuolilta oli pudota.
Minulle tapahtui loppuvuodesta -24 pienoinen diy-herääminen useiden vuosien hiljaiselon jälkeen ja ikivanhat Wharfedale Diamond 9.1:t vaihtuivat uusiin, erittäin vakaasti harkittuihin diy-ämyreihin. Etsin netin harrastajafoorumeilta sopivia ja kohtuuhintaisia hyllykaiuttimia pitkän aikaa, kunnes törmäsin audiosciencereview -foorumilla tähän threadiin: Mechano23 Open-source DIY Speaker Review. Kaiutin on saanut kyseisellä foorumilla erinomaiset arviot, eli sen suunnittelija on osunut melko lailla nappiin kaikessa, myös kohtuullisessa hinnassa. Kaikki komponentit löytyivät eurooppalaisesta Soundimports -verkkokaupasta, joten rakentelun aloittaminen kävi suoraviivaisesti. Refleksiputken korvasin omissa kaiuttimissa 5x8" passiivielementillä muutaman muun foorumilaisen tavoin. Mittausten mukaan se antoi vähäisemmän särön ja näyttää tietenkin päheältä. Puutavaraksi valikoitui 19mm mdf, joka muuttui puutavaraliikkeen virheestä johtuen 16-milliseksi. Viiluksi halusin loimuvaahteraa, joka löytyi suomalaisesta puljusta. Jokainen viilulevy oli tosin liimattu kokoon kolmesta pienestä soirosta, joten ulkonäöstä ei tullut ihan mieleinen. Pintakäsittelyssä päädyin Rubio Monocoatiin, sävynä Charcoal. Jälkikäteen ajateltuna parempi lopputulos olisi tullut petsaamalla viilu mieleiseksi ja käsittelemällä se sen jälkeen kirkkaalla vahalla. Rubio jätti puun kuviot yllättävän näkymättömiksi ja viimeistely näyttää yleisesti ottaen vähän tylsältä. Itse kaiutin soi todella hienosti ja ero sinällään hyvin soiviin Wharfedaleihin oli selkeä. Mechano23:n ääni on erittäin rasittamaton ja silkkisen pehmeä, mutta silti tarkka. En yhtään ihmettele, että näitä on verrattu Geneleceihin.
Näiden jälkeen tuli mieleen, että voisin kyllä hyvin rakennella vielä uudet kaiuttimet tietokoneelle. Niihin halusin ehdottomasti koaksiaali -tai laajakaistaelementin ja pienen harkinnan jälkeen valinta osui 4-tuumaiseen SB12PACR25-4-COAX -elementtiin. Löysin saman elementin myös Uraltonen rakennussarjasta, mutta halusin itse kokeilla valmistajan referenssisuodinta. Näidenkin ääni on kohtuullisen tasapainoinen, mutta laadullisesti jää jonkin verran Mechanoista ja jopa Wharfedaleista jälkeen. Osasyynä on varmasti elementin koko, joka ei mahdollista kovin ihmeellisiä äänenpaineita. Lähikenttään ovat kuitenkin täysin riittävät.
Aktiivisubi, huomattavasti helpompi integroida laajakaistaan ja saa huonemoodeja lanattua kun kaksi subia jos löytyy kunnon EQ esim Audyssey tai Antimode. Laajakaistalla on simppeli jakosuodin millä siistitään yksi pieni korostuma mutta se ei ole ollenkaan pakollinen, nuo Alpairit kuulostaa luomunakin hyviltä.Onko tuo subiosa aktiivinen, vai onko elementtien välissä perinteinen jakosuodin?
Minkälainen teline viritys sulla noille on?Laitetaanpas vielä muutama kuva näytille nyt, kun kaiuttimet ovat loppusijoituspaikallaan näytön kyljessä. Jostain syystä äänikin parani selkeästi, kun signaali tulee usbina suoraan vahvistimelle. Voi toki johtua myös sijoituspaikastakin. Nyt muutaman tunnin kuunnelleena voin kyllä suositella näitä lämpimästi, jos joku haluaa tehdä itselleen pari napsua paremmat tietokonekaiuttimet.
![]()
![]()
![]()
![]()
Itse kaiutin soi todella hienosti ja ero sinällään hyvin soiviin Wharfedaleihin oli selkeä. Mechano23:n ääni on erittäin rasittamaton ja silkkisen pehmeä, mutta silti tarkka. En yhtään ihmettele, että näitä on verrattu Geneleceihin.
Tällainen vanerinpalasista koottu prototyyppimallin teline, joka jäi käyttöön, kun en jaksanut ostaa täysin näkymättömiin jäävään härveliin uutta puutavaraa. Tuo on kiinnitetty pöytään valkoisella hyllylevyn palasella, joka jää näytön taakse piiloon. Mietinnässä on rakennella kunnollinen tietokonepöytä ensi kesänä, johon voisi integroida jonkun vähän paremman kaiutinratkaisun.Minkälainen teline viritys sulla noille on?
Onhan noista jakosuotimen komponenteista järjestetty sokkotestejä, eikä ne kalleimmat ole aina testejä voittaneet. Omissa kaiuttimissani käytin toki vähän parempia komponentteja, eli ilmasydänkeloja ja muovikalvokonkkia. Alkuperäinen rakentaja oli käyttänyt osittain myös halvempia komponentteja (mm. yksi ferriittikela ja pari elektrolyyttikonkkaa) omassa versiossaan ja epäilen, että oma versioni tuskin soi yhtään paremmin nyt. Parinkymmenen vuoden päästä voi asia olla eri, kun elektrolyytit alkavat olla tiensä päässä. Itse epäilen, että Mechanossa käytetty Scan Speakin diskantti suuntaimineen on vain niin paljon Wharfedalen vastaavaa parempi, että ero selittyy pitkälti sillä.Sinulla on jakosuotimessa paremmat osat. Jos Wharfedalet on vielä tallella, vaihda niiden jakosuotimen konkat vaikka Dayton Audioon / Audyneihin ihan samoilla arvoilla, niin niidenkin äänestä poistuu se rasittavuus. Kaikkien halvimpien sarjojen jakosuotimia on isoilla valmistajilla vähän tuunattu alaspäin, niin että kalliimmat mallit kuulostaa paremmalta. Helpoiten se onnistuu laittamalla sinne bipolar-elkoja.
Onhan noista jakosuotimen komponenteista järjestetty sokkotestejä, eikä ne kalleimmat ole aina testejä voittaneet. Omissa kaiuttimissani käytin toki vähän parempia komponentteja, eli ilmasydänkeloja ja muovikalvokonkkia. Alkuperäinen rakentaja oli käyttänyt osittain myös halvempia komponentteja (mm. yksi ferriittikela ja pari elektrolyyttikonkkaa) omassa versiossaan ja epäilen, että oma versioni tuskin soi yhtään paremmin nyt. Parinkymmenen vuoden päästä voi asia olla eri, kun elektrolyytit alkavat olla tiensä päässä. Itse epäilen, että Mechanossa käytetty Scan Speakin diskantti suuntaimineen on vain niin paljon Wharfedalen vastaavaa parempi, että ero selittyy pitkälti sillä.
Tästä ei DIY-henkisyys enää paljoa parane.Tällainen vanerinpalasista koottu prototyyppimallin teline, joka jäi käyttöön, kun en jaksanut ostaa täysin näkymättömiin jäävään härveliin uutta puutavaraa. Tuo on kiinnitetty pöytään valkoisella hyllylevyn palasella, joka jää näytön taakse piiloon. Mietinnässä on rakennella kunnollinen tietokonepöytä ensi kesänä, johon voisi integroida jonkun vähän paremman kaiutinratkaisun.
![]()
Ja halpa hinta. Ruuvitkin ovat "miljoonalaatikosta" kotoisin, joten kokonaisuus rasitti lompakkoa puupennosen verran.Tästä ei DIY-henkisyys enää paljoa parane.Toimivuus ennen kaikkea.
![]()
Totta todennäköisesti. Itse valkkasin näiden kaiuttimien komponentit tosiaan sitä silmälläpitäen, että kestävät ämyreiden eliniän. Muutaman kympin kalliimmat komponentit olivat siinä mielessä siis hyvin perusteltu hankinta. Näihin tietokonekaiuttimiin jouduin sen sijaan laittamaan yhden elkon, koska vastaava muovikonkka ei olisi mahtunut mukisematta ämyreiden sisään. Joskus pitää siis mennä käytäntö edellä.Se on edelleen sitä, että tietty perustaso on saavutettu, niin erot jäävät niin pieniksi, ettei niitä kuule.
Itse näen, että elkot alkavat kärsiä ongelmista jo parin vuoden jälkeen, vaikka kuulostaisivat pakasta vedettynä hyviltä. Ne on lisäksi se "suunniteltu vanheneminen", joka saa vanhat kauittimet kuulostamaan huonommalta, niiden ikääntyessä. Polko ei vanhene koskaan käytännössä. Ilmasydänkela on ehkä turhaa hifistelyä, mutta muovikalvokonkka ei.
Tämä kuulostaa kovasti foliohattuilulta minun meno, mutta suosittelen ihan vaan ottamaan ikääntyneet kauittimet, niinkuin sinun Wharfedalat ja pistämään pari kymppiä niihin uusiin kondensaattoreihin. Muita komponentteja ei tarvitse vaihtaa, jos eivät ole palaneet. Voi ottaa myös pienemmällä voltage ratingillä, mutta mielellään PP.
--
Yhden näiden designin olen joskus tehnyt:
![]()
Humble Homemade Hifi
Very high quality loudspeaker kits, upgrades, modifications and custom solutions.www.humblehomemadehifi.com
Siellä on yleensä vannottu hyvien komponenttien nimiin, mutta itse lähden siitä, että konkilla on suurin vaikutus ääneen.
Totta todennäköisesti. Itse valkkasin näiden kaiuttimien komponentit tosiaan sitä silmälläpitäen, että kestävät ämyreiden eliniän. Muutaman kympin kalliimmat komponentit olivat siinä mielessä siis hyvin perusteltu hankinta. Näihin tietokonekaiuttimiin jouduin sen sijaan laittamaan yhden elkon, koska vastaava muovikonkka ei olisi mahtunut mukisematta ämyreiden sisään. Joskus pitää siis mennä käytäntö edellä.