-Kannattaako myrkkyjä käyttää sisällä vai jääkö ruumiit mätänemään ja haisemaan seinän taa?
Myrkkyjä en ole ainakaan vielä uskaltanut käyttää, koska olen liikaa kuullut kauhutarinoita makuuhuoneen seinän takana mädäntyvistä hiiristä.
En itse uskalla myrkyttää talossa, vaikka hyvin lähellä taloa kyllä. Luulen kokeneeni rakenteissa muumioituvan hiiren hajun.
Muissa kuin asuintiloissa torjun jyrsijät yksinomaan myrkyttämällä. Myrkkyä ei sitten heitellä mihinkään lattialle, aseteta rei'itettyihin vanhoihin pahvilaatikoihin tai naulata laudanpätkään. Käytetään
asianmukaisia syöttilaatikoita joissa on lapsilukko. Esimerkkituotteessa ei ole suomenkielistä tai selkeää varoitustekstiä, ja viimeisen päälle tehtäessähän laatikon kannessa saisi lukea käytetyn myrkyn nimi ja tehoaine.
Tällainen antikoagulanttimyrkky on edullista. Muistaakseni ämpäri maksaa kolmisen kymppiä. Tappaa kuoliaaksi.
Tämä myrkky on vahvaa D-vitamiinia jonka yliannoksen jyrsijät saavat herkästi. Tällöin ympäristöön ja ravintoketjuun ei päädy mitään varsinaista myrkkyä, ja edes myrkytettyjä jyrsijöitä syöneet koirat ja kissat eivät herkästi saa liikaa ainetta. Maksaa suomihinnoin satasen luokkaa pakki. Valmistajan lupauksen mukaan torjunnan vaikutus on nopea, koska myrkkyä saaneet eläimet menettävät ruokahalunsa ja myrkytyksen ohessa nääntyvät.
Voi myös ostaa
kalliita kuluttajamallisia hiiren syöttilaatikoita joissa on myrkky valmiiksi. Nämä ovat kalliita. E: Kalliilla tarkoitan kallista. Tuossa säälipaketissa on 100 grammaa tavaraa. Saman merkin isompaa palaa samalla koostumuksella saa
ämpärissä 3 kiloa kahden minipaketin hinnalla. Hintaeroa on siis yli desimaalivirheen verran.
Puutarhamyyriä olen yrittänyt torjua
ampuvalla loukulla. Karjapatruunan suupamauksen paine tuhoaa pienen nisäkkään hengityselimet ja kuolema on välitön. Laite toimii ja tappaa tehokkaasti, mutta loukun asettamispaikan löytäminen on vaikeaa. Pitää olla tuoreeltaan löydetty, käytössä oleva tunnelin suuaukko johon pääsee valoa myös loukun ollessa paikallaan. Pääsy loukulle maan pintaa pitkin on estettävä suojahäkillä tms. jotta eläimet eivät telo itseään, loukku merkittävä huolellisesti jotta aikuiset eivät telo itseään ja lapsista ei tarvinne erikseen mainita. Lisäksi loukun käsittelyyn on syytä perehtyä tarkkaan ja käsitellä sitä soveltavasti kuten ampuma-asetta. Varmistettuun loukkuun tartutaan varmoin ottein, paksuilla nahkahanskoilla, ja silti hanaa käsillä pitäen sen aikaa kun on vaarana ampua itseään käteen. Pahimmillaan sormien menetys ei olisi mahdotonta ja haavat olisivat ainakin erittäin helposti tulehtuvia.
Loukuista paras on vanhanaikainen metallinen. Älä osta muovista, hiiret jäävät siinä eloon ja juoksevat loukku päässä. Vituttaa yöllä tappaa niitä.
Giljotiinit toimii kyllä hyvin eivätkä hiiret jää kitumaan kuten niiden uusien kevyiden muoviloukkujen kanssa.
Vanhanaikainen metallinen on herkkä ja oikein toimiessaan varsin varma. Kunhan on niin tukeva alusta ettei loukku laukea tärinästä eikä satu kiusallista sormille napsahdusta. Perinteisen peltiheikin ja superkissojen lisäksi on muitakin vaihtoehtoja.
Muovinen mekanismiloukku joka toimii periaatteessa samoin kuin peltinen, mutta mekanismia ei joka kerta käsin herkistellä vaan siinä on aseen liipasimen kaltainen laukaisu. Esimerkkiloukku on samaa sarjaa kuin myrkkylaatikko yllä ja asennettavissa esimerkiksi siihen, vaikka parempiakin yhdistelmiä löytyy. Tykkään että pienetkin hetitappavat loukut ovat laatikko- tai tunneliasemissa jotta kukaan ei vahingossakaan astu niihin eikä mikään väärä eläin saa kuonolleen.
Lisäksi on kätevä valita loukku johon sopii kaupan hajusyötti ellei halua askarrella juuston, suklaan jne kanssa. Ne pyöreät nappulat ovat aika kestäviä mutta varsin roistohintaisia kuluttajapuolella. Myrkkyluvalla voi ostaa kauppojen ammattipuolelta purkeittain parempaan kappalehintaan. Itse en ole kokeilua enempää nappuloita käyttänyt vaan tyytynyt askartelemaan juustolla.
Kun loukun kiinnittää, eivät hiiret juokse ainakaan kauas loukku päässä. Laatikko ajaa saman asian, koska hiiri ei loogisesti pysty siirtämään laatikkoa ollessaan sen sisällä kokonaan.
Kasvinsuojelututkinto netissä 43€ ja sen jälkeen on pääsy kaikkiin kunnon rotanmyrkkyihin ja vastaaviin. Lisäksi voi ostaa kunnon rikkaruohomyrkkyä eikä sitä kaupan laimeata tavaraa.
Tästä käytännöstä on kuulunut paljon kitinää, mutta oikeastaan nykyinen tilanne on minusta varsin hyvä. Tutkinnossa tulee todettua, että omatoiminen tuholaistorjuja osaa edes lukea.
Toki paperin ja käytännön välillä on se ero, että virallisestihan oman kotitalouden torjuntaa ja puutarhahommia ei saisi tutkintotodistuksen voimin ostetuilla aineilla tehdä. Tämän puutteen lainsäädännössä voisi korjata. On se aika jännä että periaatteessa samanlaisissa tiloissa maajussi saa tai ei saa myrkyttää rottia riippuen siitä, onko talli traktoria vai prätkiä varten. Porkkanat saa ruiskuttaa jos menee myyntiin mutta ei kotikasvimaassa. Hyönteismyrkkyä saa päästää tarvittaessa viljapeltoon kotipuutarhan vieressä ämpärillisen, mutta ei shottilasillista kotipuutarhan hedelmäpuihin. Jne.
On toki ymmärrettävää ja oikein että tuholaistorjuntaa ei saa urakoida pikatutkinnolla. Sehän olisi suunnilleen yhtä eettistä toimintaa kuin puoskariklinikan pyörittäminen.