Google julkaisi Stadia Founders Edition -paketin ja tarkensi palvelun aikataulua

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Kaotik, 07.06.2019.

 1. sushukka

  sushukka

  Viestejä:
  879
  Rekisteröitynyt:
  16.04.2017
  Tää menee nyt aika jossitteluksi, mutta nyt laskelmissa ei ole ollenkaan vielä pelejä. Voidaanko olettaa että pelit varmasti tulevat olemaan yhtä edullisia kuin Steamin aleissa? Ainakin hetkeen pelivalikoima ja käyttäjämäärä ei tule olemaan lähellekään Steamia, minkä takia mahdolliset alet Google joutuu vetämään persnetolla pärjätäkseen. Samoin oli puhe riittävästä liittymänopeudesta. Tällä hetkellä Suomen kiinteistä kotitalousyhteyksistäkin vain noin 6% on valokuituja. Paljon suuremmalla määrällä olisi valokuituun kuitenkin mahdollisuus, mutta hinta lienee sen verran kovempi että ovat päätyneet vaihtoehtoisiin ratkaisuihin. Jos nyt arvioidaan että valokuitu olisi vaikka 20€/kk enemmän, niin se on tuossa kuudessa vuodessa 1440€ lisää.

  Onhan tämä hieno idea ja pahaa pelkään että näinpä se tähän suuntaan tulee jatkossa menemään. Kaikki mikä on helpompaa myy. Näin PC-näprääjän näkökulmasta koneenrakentelijoiden suhteellinen osuus pelaajamarkkinoista tulee siten vain kutistumaan, mikä on monessa mielessä huono juttu. Ja olisi nyt vaikka Sony joka tämän streamausjutun vetäisi kotiin. Microsoftin ja Googlen ei tarvitsisi reviiriään laajentaa yhtään pidemmälle. Näkeehän sen nyt tuon Huliwein tapauksessa mitä tapahtuu jos ei ole USA:lle mieliksi.
   
  Threadripper tykkää tästä.
 2. BOT

  BOT

  Viestejä:
  1 772
  Rekisteröitynyt:
  14.11.2016
  Ei kutise kyllä yhtään että tämä löisi läpi. Tässä on niin paljon pikkuvikaa että kymppikin kuussa on ihan liikaa.

  PC-pelaajien on hankala kiinnostua tästä, koska tämä ei tarjoa samoja mahdollisuuksia mitä oman koneen omistaminen. Lisäksi PC-pelaajat ovat olleet aina kiinnostuneita konsoleita paremmasta kokemuksesta mukaan lukien alhainen viive yms; mitä Stadia tai mikään vastaava palvelu ei tule tällä hetkellä tarjoamaan.
  Konsolipelaajat eivät tätä tule hankkimaan, koska hinta on liian suuri. Suuriko? Kyllä, laske itse paljonko, sanotaan nyt varmuudeksi yläkanttiin heittäen, maksaa 500 € konsolin elinkaari suhteessa Stadian kokonaissummaan.
  Kaiken päälle Stadialle ei taiota tyhjästä mukavia ja täysin tarpeellisia kilkkeitä kuten asiallista näppäimistöä, hiirtä, kuulokkeita, mikkiä ja sen sellaista. Nettiyhteydet Suomessa kuten muuallakin on toki isoin este, kun Suomi on järkevästi panostanut ja panostaa edelleen langattomaan puoleen, mikä tosiaan kuormittuu ruuhka-aikoina, joka on toki mahdollista välttää mastoja parantamalla, mutta tuntuisi suorastaan tuhlaamiselta tehtäessä Stadian kaltaisten palvelujen takia.

  Stadian grafiikoiden taso pärjää toki konsoleille ja useimmille kotikoneille, mutta itse kuvanlaatu ei varmasti pärjää halvimmallekaan konsolille. Ihmiset eivät varmaan ihan käsitä miten suuri määrä tietoa kulkee näytönohjaimen ja emolevyn liittimen välillä aina näytölle asti ja miten pieni on nettikaistojen tarjoama leveys verrattuna tähän. Yksinkertaisuudessaan kuka tahansa järkevä ihminen keskeyttää Stadian kaltaisen projektin jo tuota pohtiessa, kun tulee turkaisen kalliiksi pitää lähetyspuolella niin överi tehokkaita koneita, mitkä pystyvät pakkaamaan kuvan älyttömän nopeasti ja vielä lähettämään sen matkaan, silti esittäen viivettä pelaajan päädyssä.

  Stadiaa kuten muitakin 2010-luvun pilvipelipalveluita voi huoletta pitää kunnon munauksina. Toki jonkin sortin nautintoa voi satunnainen pelaaja loistavan kuituyhteyden päässä näistä saada.
   
  Threadripper tykkää tästä.
 3. sushukka

  sushukka

  Viestejä:
  879
  Rekisteröitynyt:
  16.04.2017
  Vähän tulee Nvidian DLSS tästä mieleen. Muutenkin olisihan tämä tullut jo aikaa sitten jos verkkoinfra olisi antanut myötä. Yksi pelipakettien fundamentaalinen idea kun on pitää se kuorma käyttäjän koneella ja minimoida verkkoliikenteen määrä. Jotkut pienemmät ja yksinkertaisemmat puzzle-pelit varmaan toimisivat täysin samalla lailla tämän kautta, mutta siinä taas ei ole pointtia kun pelitehoa ei tarvita muutenkaan niin paljoa. Se että konsoleiden perusmallien hinnat tippuu aika nopsaan jonnekin 300€ kieppeille (onpa noita saanut keskellä elinkaarta parilla sadallakin) ei anna paljoa liikkumavaraa näille streamipalveluille.
  Itse veikkaisin että näille löytyy oma paikkansa mutta ehkä enemmänkin täydentävänä ratkaisuna:
  • Yleisenä täydentävänä ratkaisuna jos on ihan pakko päästä pelaamaan jossain muualla kuin kotona. Padi työmatkalla, läppäri kaverille laneihin kun ei jaksa kantaa romuja mukana. Kuitenkin tuo padi/mobiilipuoli on jo oma ekosysteeminsä: Kosketusnäyttöpelit on eri pelejä kuin peliohjain/hiiri/näppispelit. Jos Steam saisi tämän hyvin toimimaan niin se voisi olla kyllä aika kova. Pelejä voisi pelaa vaikka tosiaan vanhalla läppärillä kun ei pääse normisti peli-PC:llä pelaamaan.
  • Massiivimonipelit voisivat hyötyä tästä, koska ainakin periaatteessa voitaisiin luoda paikallisia pelipalvelimia, joissa kaikki pelaajien välinen interaktio tapahtuisi samassa konesalissa. En ole alan asiantuntija, mutta voisin kuvitella että vaikka massiiviset tuhansien ihmisten mörppitapahtumat voisivat tällä keinoin olla mahdollistakin ilman jäätävää diashow:ta.
  • Tietty ne joilla pääsy ja varaa nopeaan datakatottomaan valokuituun voisivat tätä käyttää, mutta sitten taas voisi kuvitella että markkinasegmenttinä tämä porukka juurikin laittaa rahaa myös siihen high-end-rautaan.

  Mielenkiintoista kuitenkin nähdä miten tämä tulee muotoutumaan. 5G voi jo muuttaa kenttää paljonkin, mutta tosiaan kuten sanoit niin hieman alkaa tuntua tuhlaamiselta tämä verkkojen jatkuva erittäin kallis nopeutus ja suurin osa siitä menee johonkin videoiden tai pelien pyörittämiseen. Nintendolla oli kyllä mielestäni hieno konsepti tuon Switchin kanssa. Tehoa voisi tietty olla enemmän, mutta mallina tuo "nappaa peli mukaan" toimii edelleen hyvin kaikkien näiden uusien tuulien keskelläkin.
   
  Viimeksi muokattu: 09.06.2019
  Threadripper tykkää tästä.
 4. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 383
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sanoisin että aika moni on valmis laittamaan muutaman kympin rahaa kiinni pelejä varten. Huomattavasti pienempi osa on valmis laittamaan yli tonnia kiinni että saa minkäänlaista kunnon peli-pc:tä, jonka arvo katoaa parissa vuodessa. Saatika 4k pelaamiseen vaadittavaa kokoonpanoa.

  Ei kännyköitäkään sattumalta ostella osamaksulla ja 24kk kytkyillä. Monelle se pieni jatkuva meno on paljon houkuttelevampi kuin iso kertainvestointi. Tuon Stadian saa myös katkolle heti kun siltä tuntuu. Tonnin pelikonetta ei noin vain myydä kun pikavippi vanhenee.
   
 5. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 784
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Miten tästä mikään DLSS tulee mieleen? Tämä on ihan normaali ratkaisu mitä on käytetty vuosikausia, tällä kertaa vain Googlen toteuttamana. Eli pelaaja pelaa kotona, käskyt lähtee palvelimelle jossa pyörii peli, palvelimelta lähtee videostriimi takaisin pelaajalle pelitapahtumista.
   
 6. InfernalDark

  InfernalDark

  Viestejä:
  64
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  Kiva että vanha Helsingin ammattikorkeakoulun nimi on herätetty taas henkiin :geek:
   
  Groomlake ja ovastu02 tykkäävät tästä.
 7. sushukka

  sushukka

  Viestejä:
  879
  Rekisteröitynyt:
  16.04.2017
  Sillä vain että paljon meteliä (deep learning, konefarmit analysoi pelejä jne) ja sitten käytännössä epämääräinen tuhnu jota kannattaa pitää päällä jossain pelissä jollain resoluutiolla jos silloinkaan. Eihän nuo tietenkään teknisesti ole verrattavissa olevia tekniikoita, mutta odotukset oli sillekin suuret ja lopputuloksena sumeammat grafiikat. Ja kyllä, ymmärrän miten tämä pelistriimaus toimii ja sen takia olen tätä hypeä nyt jonkun verran kritisoinutkin.
   
 8. The_Shadows

  The_Shadows

  Viestejä:
  39
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Tämä varmaan tähän mennessä se helpoiten lähestyttävä palvelu ihan perus tallaajan kannalta joka ei pysty investoimaan suuria summia rahaa kerralla laitteistoon. Jos tähän saa jonkun järkevän tuntihinnan, niin ihan validi valinta santunnaiselle pelaajalle.
   
 9. DEMON IN AIR

  DEMON IN AIR

  Viestejä:
  313
  Rekisteröitynyt:
  13.01.2017
  Olikos jossain jotain tietoa mitä ne pelit tuolla maksaa? 10€/kk + XX€ per peli.

  Ensin innostuin, mutta sitten aloin miettimään että vaikka nyt mobiililaajakasitani taitaa olla keskimäärin 200Mbps, niin en menis luottamaan että se on sitä aina ja varmasti.

  Mutta enpä tiiä, pitää katsoa mihin suuntaa homma kehittyy. Ensimmäisessä aallossa ei viitsi...
   
 10. sushukka

  sushukka

  Viestejä:
  879
  Rekisteröitynyt:
  16.04.2017
  Kaippa Googlen on painettava nuo samoihin hintoihin Steamin kanssa pärjätäkseen. Saas nähdä kuinka monta pelikirjastoa on muutaman vuoden päästä. Levyaikakaudella se peli oli sitten sinun kun sen kerran kaupasta hait. Steamissa on ollut tähän asti jokseenkin kaikki kiinnostavat pelit mitä nyt GoG:ia tulee tuettua joskus. Sitten on nyt näitä Epicin pelikauppoja, Originia, Uplayta, Battle.netiä... Siinä jollekin hyvä ja haastava liikeidea nivoa nuo kaikki yhteen käyttöliittymään. Käyttäjät kiittäisivät.
   
 11. novoiperkele

  novoiperkele

  Viestejä:
  999
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Google pelaa idiot-user -kortin.

  Tuo mollukka kiinni töllöön ja alkaa pelaamaan. Ei muuta säätöä. Moni valitsee tämän juuri tästä syystä.
   
  mRkukov tykkää tästä.
 12. prc

  prc

  Viestejä:
  583
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Joopa ei kannata luottaa. Kun päivitin liittymän 21M 3G -> 100M 4G niin se alkuun tässä asunpaikalla toimi noin 30M... nyt sitten vaihtelevasti 5-15M.. määräaikainen loppuu noin 3 viikon päästä.. taitaa vaihtua liittymä. Se helvetin tolppa näkyy tästä kämpän ikkunasta.. hohhoijaa.. :F
   
 13. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 383
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mokkulanettien kanssa on tärkeä että hankkii kunnon antennin. Porukoitten kuitu vaihtui 4G liittymään ja nopeus ja varmuus vain paranivat. Väittäisin että 4G:llä voi hyvin pelata, jos vain laitteet ja antennit kohdillaan.
   
 14. The_Shadows

  The_Shadows

  Viestejä:
  39
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Ei auta mitään jos kapasiteetti on lopussa, niin kuin monessa paikkaa on. Täydet palkit ja iltaisin tulee 1-5Mb/s. Yöllä pääsee +60Mb/s.
   
  djtob, HikinenM ja sushukka tykkäävät tästä.
 15. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 383
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Täydet palkit, mutta kunnon suunta-antenni estää turhat naapurisignaalit jne. Silloin saa ruuhkassakin paremmin kaistaa.

  Toki jossain paikoissa se kaista vain tukossa. Silloin operaattorin vaihto voi auttaa.
   
 16. sushukka

  sushukka

  Viestejä:
  879
  Rekisteröitynyt:
  16.04.2017
  Alkaa tiheämmillä taajama-alueilla ne kaikki kaistat olla pian tukossa eli operaattorinvaihtokaan ei välttämättä tuo helpotusta tilanteeseen. Toisaalta kun tuota nyt miettii, niin ei se 4G:n kokonaiskapasiteetti mikään mahdoton ole. Jostain luin että haja-asutusalueella yhdistämällä 700-800MHz:n kaistat LTE:llä, maksiminopeus per operaattori olisi jotain 150-200Mbs. Siitä sitten jakamaan... 5G ymmärtääkseni toisi helpotusta tähän sillä että pystyvät tarkemmin suuntamaan noita keiloja, viipaloimaan/priorisoimaan kapasiteettia paremmin eri käyttötarkoituksiin ja käytettävän kaistan leveys (400MHz) on selvästi isompi kuin 4G:ssä. Ongelmana tietty heikko kantama eli tarve lisäantenneille kasvaa.

  Mutta itse topicciin. Näyttäisi AMD jyräävän konsolipuolella:
  Tekniikan Maailma
  Pleikkarin ja Xboxin rauta täten suunnilleen samanlaista mutta melko tehokasta. Jos noita myydään tuttuun tyyliin muutamalla satasella, niin se FullHD-vaihtoehto voi olla Stadialta aika antiikkista tarjontaa kun melko varmasti tulevat konsolit pyörittävät 4K:lla lähtökohtaisesti kaiken. Toisin sanoen se konsolipelaajan siirtäminen Stadia-palveluun vaatii kyllä sen premium-tilin ja nopean nettiliittymän.
   
  DEMON IN AIR tykkää tästä.
 17. cular

  cular

  Viestejä:
  425
  Rekisteröitynyt:
  21.11.2016
  Tälläinen nopea laskutehtävä itse kullekin, kuinka kaukana googlen datakeskus saa sijaita pelaajasta että pysytään 10ms vasteajoissa olettaen verkkotekniikan perustuvan ideaaliin valokuituun ja reitittimet välissä eivät hidasta ollenkaan liikennettä
   
 18. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 505
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Valo kulkee muistaakseni karkeasti 200 000km / sekunnissa optisessa kuidussa.

  10ms on siis n. 2000km. Toki kytkinten viiveettömyys ei päde.

  Minulla on kotoani Sveitsistä ping-aika 44ms Suomessa sijaitsevaan Hetznerin konesaliin ja takaisin.

  Käytännössä esim. yksi Tampereella oleva konesali tarjoaisi alle 10ms viiveet mihin tahansa Etelä-Suomeen, mikäli teleoperaattorit pistävät yhtään paukkuja viiveiden minimointiin.

  (Helsingin ja Tukholman välillä on ilmeisesti n. 7ms) Ping time between Stockholm and Helsinki - WonderNetwork
   
  Viimeksi muokattu: 11.06.2019
 19. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 383
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Niin siis ollaanko nyt taajamassa vai haja-asutuksessa? Miksi ihmeessä sekoitat näitä kahta?

  Ei tosiaan ole kovin vaikea päästä alle 10ms viiveisiin, jos sellaiset tavoitteeksi otetaan. 90% suomalaisista on helppo saada tuohon arvoon, paitsi viimeisen kilometrin osalta. Viimeinen kilometrikin kehittyy jatkuvasti ja 5G tulon myötä voisi sanoa että aika monelle Stadia tarjoaa täysin varteenotettavan pelikokemuksen.

  Niin ja unohtamatta sitä helppoutta. Ei tarvitse latailla, asennella, konffia tai mitään muutakaan. Painaa nappia ja 5sec myöhemmin pelissä. Tuosta mahdollisuudesta moni on valmis maksamaan.
   
 20. sushukka

  sushukka

  Viestejä:
  879
  Rekisteröitynyt:
  16.04.2017
  Tuon haja-asutusalueen kaistan löysin suhteellisen nopeasti. 700-800MHz soveltuu sinne, koska välimatkat ovat pitkät. Taajama-alueen lyhyemmillä etäisyyksillä on myös korkemman taajuuden 4G-kaistat käytössä 1800MHz ja 2600MHz, mutta porukkaa on myös kertaluokkaa tiheämmin sitä käyttämässä. Veikkaisin ettei eroja nopeuden kanssa siten mahdottomasti ole. 5G auttaa, mutta se taas ottaa kovaa hittiä kaikista esteistä, joita esim. kerrostalojen betoniseinät ja etenkin uudet eristävämmät ikkunalasit aiheuttavat. Joku jaksavampi voi etsiä lähteitä mobiiliverkon ruuhkatilastoista, vasteista, kokonaiskapasiteetista jne.

  Ja mistä vedät tuon 10ms 90% talouksista? Aika monella tässä maassa se viimeinen kilometri on käytännössä paljon pidempi matka. Samoin on huomattu tässä matkan varrella että se maakaapelin veto maksaa ihan käärmeesti. Nyt kun sähköyhtiöt ovat joutuneet vetämään noita kaapeleitaan maahan on porukka saanut hieman pienemmällä lisäinvestoinnilla kuituja samaan monttuun, mutta kun tuo kortti on käytetty, niin myöhemmin ei ole mitään pakottavaa tarvetta lähteä repimään sitä maata auki. Tällöin on paljon vaikeampi perustella taloyhtiön/kylän mummoille ja papoille että kyllä se kymmenien tai satojen tuhansien investointi on tärkeä että saa pienet latenssit peleille. Mutta sen takia tässä maassa kai lasketaankin aika paljon tuon langattoman tekniikan varaan ja siihen investoidaan, koska vaikka tukiasemia tulisikin tiheämpään, niin se on kuitenkin paljon edullisempaa kuin kaivaa maahan yhteyksiä. Silti se kaista on tähän asti käytetty aina, sama kuinka paljon sitä tulee, niin jonnekin se menee. 5G:ssä ymmärtääkseni kuorman priorisoinnille on annettu enemmän roolia eli viranomaistahot, terveydenhuolto, liikenne jne, saavat sen parhaimman vasteajan, pelit eivät tule varmastikaan olemaan tuossa arvolistassa kovin korkealla.

  Puhut myös käytön helppoudesta. Edelleen jos joku asia on varmaa niin se, että jos ihminen pääsee jostain helpommalla niin se aina myy. Silti otetaan joku konsoli tai ihan vaikka Steam, niin ei tuo nyt kovin vaikeaa ole. Painaa nappia niin peli asentuu ja käynnistyy. Tartte miettiä sen latauksen jälkeen onko joku paukkulankanetti vai ei. Eniten ainakin itsellä menee aikaa noiden näppäinasettelujen ja muiden asetusten konffailussa. Ymmärtääkseni ensisijaisesti Stadian pelit on tarkoitettu tuon mukana tulevan kontrollerin kautta ohjattavaksi, minkä takia noin 90% peleistä joita tykkään pelata tippuu heti pois. Toisekseen onhan se kiva tuunaa pelin graffa-asetuksista kaikki kilkkeet päälle ja tietää että nyt on silmänkarkkia sen sijaan että ottaa joku valmisasettelu ja toivoa että yhteys toimii. Nämä nyt kuitenkin PC-lasit päällä mietittyjä pointteja ja konsolikilpailijaksti tuo kai enemmänkin on tarkoitettu.
   
 21. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 383
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mistä näin päättelit? Ymmärtääkseni melkein mikä vain ohjain kelpaa ja hiiri+näppiskin tuettuna.
   
 22. TML

  TML Tukijäsen

  Viestejä:
  2 052
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Juu, tämmöinen teksti oli:

  upload_2019-6-11_8-13-37.png

  Eli jos pelaa selaimella tai puhelimella.
   
 23. prc

  prc

  Viestejä:
  583
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ei auta ei. Ja silläpä ei ole kiire 5G hypejunaankaan. Toimii tovin jossain 0,5Gbps kantturoissa ja sitten kun sakki siirtyy siihen jotta torrentit ja netflixit jaja skutaa paremmin nopeammin ja hienommin niin ollaan jossain 50-100Mbps. En todellakaan odota että operaattorit oikeasti vetää tarpeeksi tolppia.. tai kuitukaistaa niihin tolppiin.

  Silläpä tässä agendalla saada oma talonyhtiö vihdoin kuidun piiriin, nyt ei tule kun vsdl paukkulankaa sisälle asti.. :(
   
 24. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 505
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 25. eternality

  eternality

  Viestejä:
  503
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  Kannattaa kuitenkin huomioida että tuo oli googlen omissa tiloissa oleva demo, varmaankin valokuidulla ja läppäri ja ohjainkin olivat lankaverkossa, eli wifi:kin oli otettu välistä viivettä lisäämästä.
   
 26. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 505
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Niin, eli vastaa melkein miljoonan kotitalouden tilannetta Suomessa. Kuitu samaan kerrostaloon ja viimeiset metrit kuparilla...

  Jos kaapelineteillä olevat kotitaloudet lasketaan mukaan, niin yli puolet suomen kotitalouksista ovat näitä nopeita lankanettejä.

  Tämä palvelu on heille. Se, että osalla on paukkulankaa ei vaikuta mitenkään heidän elämäänsä tai tämän palvelun hyvyyteen heille.
   
 27. KVahlman

  KVahlman

  Viestejä:
  226
  Rekisteröitynyt:
  11.02.2019
  Eiköhän suurin osa peleistä uusillakin konsoleilla tule olemaan dynaamisen resoluution takana eli natiivi 4k rendausta varsinkaan 60fps targetilla on turha odotella. Ja ainakaan ns huippumallia ei kyllä alle viidensadan tule saamaan, luulen.

  Se että onko skaalattu 4k parempi kuin reaaliaikaisesti pakattu 4k video on tietty hieman makuasia mutta itse kyllä kallistuisin ensimmäisen kannalle.