Huomioi eri medioissa julkaistu informaatio uusimman Chromen suht ikävästä virheestä:
Google julkaisi tiistaina 10. joulukuuta Chrome-selaimensa uusimman version. Selainpäivitys kuitenkin tuhosi tärkeää käyttäjädataa.
Google on keskeyttänyt Chrome 79 -selaimen jakamisen. Uusi versio ehti kuitenkin päivittyä noin puolelle Androidin käyttäjäkannasta, joten tapahtuneen vahingon määrä on massiivinen.
Googlen tunnustuksen mukaan tietokadon syynä on se, että kehittäjät muuttivat Chrome-hakemiston sijaintia. Samalla he kuitenkin unohtivat siirtää kaikkea tarvittavaa.
Siirron ulkopuolelle jäi sekä localStorage että WebSQL. Niiden sisältämä data on monille sovelluksille elintärkeää.
Sekä localStorage että WebSQL ovat tallennusmekanismi, johon sivustot ja sovellukset voivat tallentaa dataa. Sivustot tyypillisesti suosivat erillisillä palvelimilla olevia tietokantoja, mutta localStorage ja WebSQL helpottavat etenkin mobiilisovellusten toimintaa.
Monet Android-sovellukset ovat käytännössä Chromen WebView-ominaisuuden sisällä toimivia sivustoja, eli ne rullaavat Chromen riisutulla versiolla.
Nämä sovellukset eivät luo itselleen raskasta ja erillistä tietokantaa, vaan ne nojaavat käytännössä täysin localStoragen ja WebSQL:n mekanismeihin voidakseen tallentaa ja säilyttää dataa käyttäjän mobiililaitteella.
Kun Chrome 79 julkaistiin ja päivitys unohti siirtää tärkeät hakemistot muun selaimen mukana, nämä sovellukset käytännössä menettivät kaiken toiminnalleen tärkeän datan.
Siinä samassa sovellusten käyttäjät menettivät niin tiedot, asetukset, tiedostot kuin pääsyn käyttäjätileihinsä.
Eräänkin mobiilimaksusovelluksen tapauksessa salatut kirjautumistunnukset ovat iäksi kadonneet, eikä niiden palauttaminen ole mahdollista. Chromiumissa olevan vuodatuksen mukaan tämä koskettaa jo nyt 250 000 käyttäjää, mutta lähipäivinä kaikki kaksi miljoonaa käyttäjää törmäävät samaiseen ongelmaan.
Kyseinen mobiilimaksusovellus ei suinkaan ole ainoa, joka on ongelmissa, vaan localStoragen ja WebSQL:n kadottua kymmenet, mahdollisesti sadat sovellukset ovat melkoisessa pinteessä, ja niiden käyttäjät ymmärrettävästi ärtyvät asiasta huomattavasti.
Kenties ikävintä on se, että kadonnutta dataa ei välttämättä voida palauttaa.
Edes Chromen kehittäjät eivät tiedä ovatko hävinneet tiedostot jääneet johonkin päin mobiililaitteiden muistia, vai pyyhkikö Chromen päivitysprosessi ne täysin olemattomiin.
Jos tiedostot löytyvätkin, niiden sujauttaminen Chromen uuteen sijaintiin luo lisää ongelmia, sillä se korvaisi uudet kansiot vanhoilla. Se puolestaan tuhoaisi Chrome 79:n käytön aikana luodut tiedostot, mikä jälleen johtaisi tietokatoon.
---
Tuo saattaa selittää monta lähiaikoina esiin nousevaa Chrome -ongelmaa.