friteerauskeitin vs ilmafriteerauskeitin

Liittynyt
18.06.2017
Viestejä
330
Kumman hankkisin? Kokemuksia ja suosituksia kaipaisin.
Mitä eroa käytännössä kahden laitteiston paistolla? Onko totta, että ilmafriteerauskeitin vastaa tavallista uunia?

Etsin konepesunkestävää laitetta, jota on helppo ja turvallista käyttää.
Kuinka tilavan laitteen tarvitsen? Päivittäin 4-6 hengen tarpeeseen.

Olen hyvin kiinnostunut ilmafriteerauskeittimestä, koska ei tule läträiltyä öljyllä ja terveellisempi vaihtoehto ns.
Ilmafriteerauskeitintä paljon mainostetaan friteerauskeittimen korvaavana vaihtoehtona.

Vinkkaa hyvä laite, koska markkinoilla on laidasta laitaan eri merkkisiä saatavilla ja melkein joka liikkeestä (Biltemasta-elintarvikekauppoihin, sekä netistä)?

Käyttökohde: Kasvikset, ranskikset, mustekala renkaat, kanansiivet, broilerinrinta, seitifile, lihapiirakka jne.
 
Itse olen siinä käsityksessä, että noi AirFryer masiinat vastaa käytänössä kiertoilmauunia.
En itse hommaisi, jos uuni löytyy.

Itsellä ollut nyt viitisen vuotta OBH Nordican minikokoinen rasvakeitin ja ajanut asiansa tuohon hintaan ihan hyvin.
Toki ei tuolla reilun litran rasvatilavuudella tee kun yhdelle pienen satsin ranskalaisia / siipiä.
 
Lirissä on aina välillä sellanen SilverCastin rasvakeitin minkä osat saa suht helpolla purettua ja pestyä, eikä ole hinnalla pilattu. Rasvaa siihen menee jouku 2,5 litraa jotta jonkun kokosen satsin vetelee jo. Muuten koko touhu onkin aina sellasta säätämistä, että oma laitos on ollut hyllyn perällä jo 2,5v kun totesin, että kiertoilma toiminnolla uunissa tulee todella hyvät ranut kunhan merkki on oikea. Joskus oli sellanen rasvankeitin mistä ei saanut osia irti. Täyttä syöpää kaadella ölvejä talteen tai pestä sitä laitetta sähköjohtoineen päivineen.

Oon luullut, että noissa ilma hässäköissä on öljy kanssa jossain roolissa, mutta jos näin ei ole niin tosiaan miksi tollasen hommais jos on kiertoilmauuni.
 
Mitä etuja tai toimintoja saa ilmafriteerauskeittimellä, tuohon kiertoilmauuniin nähden? Kuumenee tietenkin nopeammin, kokonsa ansiosta.
Epäilen että ruoka paistuu tasaisemmin ja ei tarvitse esim kanasiipiä käännellä, jotta saa tasaisen rusketuksen?
Onko kuinka hiljainen ilmafriteerauskeitin, tuohon kiertoilmauuniin nähden? Toki leivinpaperia ei kuluisi ollenkaan ilmafriteerauskeittimen kanssa.

Katselin tuossa on näköjään kahta eri ilmafriteerauskeitintä. Joko tarvitsee hieman öljyä tai ei ollenkaan.
Tuo hieman öljyä taitaa olla parempi vaihtoehto kuin täysin ilman öljyä?
 
Sain alkuvuodesta lahjaksi philipsin ison airfryerin ja ihan kelpo vehje. Kiertoilmauuni löytyy myös, mutta rapeammaksi tuo paistaa kuin uuni ja lämpenee luonnollisesti hetkessä. Ei tuolla tosin ihmeitä tee, eikä tule samaa lopputulosta kuin rasvakeittimessä, mutta ei kovin kauaksi jää, eikä tarvitse lutata öljyn kanssa. Paiston aikana pitää kerran tai kaksi ravistella sapuskaa, että paistuu mahdollisimman tasaisesti. Helppo irrottaa osat ja pestä. Laadukkaan tuntuinen värkki kaikkineen.
 
Mitä etuja tai toimintoja saa ilmafriteerauskeittimellä, tuohon kiertoilmauuniin nähden? Kuumenee tietenkin nopeammin, kokonsa ansiosta.
Epäilen että ruoka paistuu tasaisemmin ja ei tarvitse esim kanasiipiä käännellä, jotta saa tasaisen rusketuksen?
Onko kuinka hiljainen ilmafriteerauskeitin, tuohon kiertoilmauuniin nähden? Toki leivinpaperia ei kuluisi ollenkaan ilmafriteerauskeittimen kanssa.
Ja sitten meneekin vettä ja pesuainetta, noita osia kun joutuu pesemään jokaisen käytön jälkeen. Lisäksi sitten kannattaa huomioida, että noiden Philips AirFryerien kanssa joutuu ostamaan pahimmillaan jonkin verran noita laitekohtaisia lisäosia, jos haluaa ihan kaikkea tuolla paistaa.
Videoiden perusteella Electroluxin kiertoilmauunia äänekkäämpi.

Kannattaa sitten vielä ehkä huomioida taipuuko nuo AirFryerit kovin helposti suurien ruokamäärien tekemiseen.

Sain alkuvuodesta lahjaksi philipsin ison airfryerin ja ihan kelpo vehje. Kiertoilmauuni löytyy myös, mutta rapeammaksi tuo paistaa kuin uuni ja lämpenee luonnollisesti hetkessä. Ei tuolla tosin ihmeitä tee, eikä tule samaa lopputulosta kuin rasvakeittimessä, mutta ei kovin kauaksi jää, eikä tarvitse lutata öljyn kanssa. Paiston aikana pitää kerran tai kaksi ravistella sapuskaa, että paistuu mahdollisimman tasaisesti. Helppo irrottaa osat ja pestä. Laadukkaan tuntuinen värkki kaikkineen.
Kuinka paljon nopeampi tuo sitten on lämpeämään? Jos vertaa omaan kiertoilmauuniin joka lämpenee sinne 225 asteeseen 6-7 minuutissa, mikä on jo ihan kohtuullisen nopea.
Jos kiertoilmauunilla ei saa rapeaa tulosta, niin enemmän se kertoo että pellille on ängetty liikaa tavaraa ja samalla tavalla sitä pellin sisältöäkin pitäisi ravistella/käännellä puolivälissä parhaan tuloksen saamiseksi.
 
Viimeksi muokattu:
Kuinka paljon nopeampi tuo sitten on lämpeämään? Jos vertaa omaan kiertoilmauuniin joka lämpenee sinne 225 asteeseen 6-7 minuutissa, mikä on jo ihan kohtuullisen nopea.
Jos kiertoilmauunilla ei saa rapeaa tulosta, niin enemmän se kertoo että pellille on ängetty liikaa tavaraa ja samalla tavalla sitä pellin sisältöäkin pitäisi ravistella/käännellä puolivälissä parhaan tuloksen saamiseksi.
Safkat kylmään fryeriin, parissa minuutissa kuumentunut. Onhan tuon tilavuus paljon pienempi kuin uunin. Rapeampaa tulee kuin kiertoilmauunissa. Ruoat on ritilän päällä ja irti pohjasta koko ajan. Uunissa taas aina pellissä kiinni. Itse en itselleni olisi ostanut, mutta lahjana ihan jees.
 
Safkat kylmään fryeriin, parissa minuutissa kuumentunut. Onhan tuon tilavuus paljon pienempi kuin uunin. Rapeampaa tulee kuin kiertoilmauunissa. Ruoat on ritilän päällä ja irti pohjasta koko ajan. Uunissa taas aina pellissä kiinni. Itse en itselleni olisi ostanut, mutta lahjana ihan jees.
Vaikea sanoa ilman kokeilua onko tuo oikeasti parempi, vai onko tuossa vain paremmin saatu käyttäjät noudattamaan ohjeita ja sinne laitteeseen ei tungeta kilon edestä perunoita (ja sitä astiaa sitten muistetaan myös sekoittaakin, joka vaikuttaa paljon tulokseen etenkin suurilla määrillä). Uuniinhan pystyy vastaavan virityksen tekemään jos löytää jostakin vastaavanlaisen astian tai sitten käyttää jotain vähän tiheämpää ritilää ilman paperia.

1587660744213.png
 
Vaikea sanoa ilman kokeilua onko tuo oikeasti parempi, vai onko tuossa vain paremmin saatu käyttäjät noudattamaan ohjeita ja sinne laitteeseen ei tungeta kilon edestä perunoita (ja sitä astiaa sitten muistetaan myös sekoittaakin, joka vaikuttaa paljon tulokseen etenkin suurilla määrillä). Uuniinhan pystyy vastaavan virityksen tekemään jos löytää jostakin vastaavanlaisen astian tai sitten käyttää jotain vähän tiheämpää ritilää ilman paperia.

1587660744213.png
Uunissa vaan tavaraa putoilee ritilän läpi. Sinne alle on pakko laittaa jotain, jos ei hotsita uunia jatkuvasti hinkata. Pelti tai vastaava pitää sitten erikseen tiskata. Fryerissa on alusastia joka kerää tippuvan töhkän ja sen voi heittää suoraan tiskikoneeseen. Plus että ruoan ravistelu on huomattavan paljon helpompaa kaukalossa, jossa pöperöt paistuu.
 
Mutta kauanko tuollainen ilmafriteerauslaite kypsentää ruokaa?
Kauanko kestää puoli kiloa ranuja tulla?
Kauanko siipien kypsennys kestää?
Tuleeko nugeteista (ite tehdyt, kananrinnasta ja paneroinnilla hyviä ja kauanko kestää?
 
Mutta kauanko tuollainen ilmafriteerauslaite kypsentää ruokaa?
Kauanko kestää puoli kiloa ranuja tulla?
Kauanko siipien kypsennys kestää?
Tuleeko nugeteista (ite tehdyt, kananrinnasta ja paneroinnilla hyviä ja kauanko kestää?

Tällä Youtubekanavalla on muutama video jossa testataan mihin laite soveltuu ja mihin ei vastaa kyllä useimpiin kysymyksiin.

Rasvakeitinhän se ei ole joten siinä ei paksusti leivitetyt kypsy, esim. mozzarellatikut tai jalopenopoppersit ei vaan onnistu kunnolla. Ohuesti paneroitu wieninleike taas onnistuu.

Sisällä käy niin kova ilmavirta että joitakin ruokia on lennellyt vastuksiin ja niitä saa sitten siivoilla.
Erittäin hyvä laite niihin asioihin mihin se soveltuu mutta eipä tuo varsinaisesti korvaa muita laitteita.
 
Mutta kauanko tuollainen ilmafriteerauslaite kypsentää ruokaa?
Kauanko kestää puoli kiloa ranuja tulla?

Parhaimmat perunat olen saanut kun tekee nollasta eli raakaa perunaa paksuhkoiksi tikuiksi, tilkka oliiviöljyä pintaan (oikeasti max. teelusikallinen) ja 175 astetta 0,5h jonka jälkeen jos omaan makuun liian kalpeita 200 asteessa ruskeammiksi. Kerralla tekee max. ~800g raakaperunasta lopputuotetta. Raa'asta kun tekee niin about 50% katoaa poistuvan veden myötä painosta pois. Ei kovin hätäisen jantterin hommia tällä menetelmällä, mutta lopputulos palkitsee.

Disclaimer: ei voi suoraan verrata upporasvassa tehtyihin, mutta omalla tavallaan oikeinkin hyviä.
 
Meillä toi Philipsin isoin laitos ollut nyt muutaman viikon käytössä. Ihan kätevä kampe se on. Kallis kyllä, mutta ei ole ostos kaduttanut.
Meillä vähentänyt kovasti mikron käyttöä, teini kun tykkää lihapiirakoita yms siinä valmistella.
Kanansiipiä tullut tehtyä melko usein kun valmistuu melko nopeaa, 10min 200astetta + toiset 10min 160 astetta. Ranut paljon parempia kuin kiertoilmauunissa, valmistusaika reilu 10min.
 
Itsekkin tuli tuossa muuton yhteydessä heitettyä friteerauskeitin menemään, kun blackfridayna tuli tuommoinen verkkokaupan perus airfryer ostettua. Ei oo sen jälkeen jaksanut enää kikkailla rasvan kanssa. Ei nyt ihan samaa lopputulosta tule, mutta laiskalle ihmiselle oikein kätevä, kun voi tumpata vaan ruuat sisään ja mennä koneelle :D Myös pizza slice yms. saa nopeasti lämmitettyä, kun aiemmin saattanut mikrolla vetää tai sitten uunia lämmitellä puoli vuosisataa että saa sen pienen aamupalan. Jos ei kiertoilmauunia oo, niin ehdottomasti kyllä suosittelen.
 
Tuli itekkin ostettua Philipsin Airfyer XXL ja onhan se mainio laite!
Kokeilin ribsejäkin ja tuli kyllä huikeen hyviä ja mureita.
ribs.jpg
ribs1.jpg
 
Philipsin air fryer tuli kanssa pari kuukautta sitten hommattua. Aluksi mietin, että jääkö pölyttymään, mutta kyllä tuolla joka viikko on jotain tullut tehtyä vaikka Mielen kiertoilmauunikin löytyy. Pakasteranet tulee kätevästi alle vartissa, lämpimiä leipäsiä tulee tehtyä useinkin, prosciuttoon käärityt tuoreparsat tulee kuudessa minuutissa ym. Ainoa, että jos on avoin leipäviipale, jossa juusto päällä, niin sitten saa kyllä kaapia juustoa laitteesta pois eli puhuri tuolla käy. Vahva suositus.
 
Juu ja jäiset pakastekarjalanpiirat tulee niin ikään reilussa vartissa. Sekin on ihan hyvä välipala.
 
Et viittis reseptiä jakaa?
Juutuupista mäkin noita ohjeita kattelin.
Lyhykäisyydessään:
-Pilko ribsi kahtia että menee koneeseen
-Sivele hunajalla kevyesti
-Mausteet pintaan (mulla oli savupaprikaa, jotain Poppiksen Rib and Brgr mausteseosta, sipulijauhetta ja jotain muuta sekalaista). Anna olla mausteet pinnassa parisenkymmentä minsaa huoneenlämmössä niin että liha alkaa hiukan "itkeä"
-104c ja 20min sykleissä ja varmaan yhteensä joku tunnin verran ehkä. Riippuen vähän minkäkokoiset ribsit on. Parinkymmenen minutin välein siis katoin että missä mennään ja kerran käänsin ne
-Sitten 200c 2min sykleissä joku 2-3 kertaa aina voidellen välissä barbecuesoosilla. Pinta rupee mukavasti tirisemään.

Toi nyt oli mun eka kokeilu ja toimi kyllä erityisen hyvin. En tiiä tarviiko noita niin käännelläkään tai syklitellä, senkun tökkää suoraan tunnin ja antaa olla. Kokeilemalla selviää.
 
Ei kyllä ohjeen mukaan tehdyt kotiranskalaiset toiminu. Rupes jo päältä mustumaan mutta silti jäi löysäks. Ja vähän uunin jälkeen oli viimeinenkin rapeus pois.
Pitää vähän reenaa ja kokeilla erilailla.
 
On toi kyllä mainio laitos.
Iltapalaks uunituoreita sämpylöitä 10min alusta loppuun. Toki siis esipaistettuja, mutta hyviä tulee tolla härvelillä ja nopeasti.
 
Ne ketkä tuskailee airfryerin putsauksen kanssa jos jotain rasvaista tekee niin ite ainakin laitan folion sinne tuotteiden alle, eipä tarvi kummemmin putsailla. Mulla myös tuo philips normikokonen, päivittäin tulee käytettyä mainio laite
 
Ne ketkä tuskailee airfryerin putsauksen kanssa jos jotain rasvaista tekee niin ite ainakin laitan folion sinne tuotteiden alle, eipä tarvi kummemmin putsailla. Mulla myös tuo philips normikokonen, päivittäin tulee käytettyä mainio laite
Folio vaan estää ilman kulkua tehokkaasti joten syö vähän ton ideaa.
Ton putsaus on muutenkin luvattoman helppoa. Pisara pesuainetta ja pyöräuttää harjalla ni se on siinä.
 
Mistä löytyis ohjeita/reseptejä uuni-juustopastan valmistukseen Airfryerillä. En löytänyt googlaamalla oikein mitään järkevää ohjetta.
 
Mistä löytyis ohjeita/reseptejä uuni-juustopastan valmistukseen Airfryerillä. En löytänyt googlaamalla oikein mitään järkevää ohjetta.
Samalla reseptillä voi tehdä kuin uunissakin.
E: ja samoilla lämmöillä kuin kiertoilmauunissakin.
 
Viimeksi muokattu:
No niinpä tietenkin. Ajattelin vaan että onko tässä jotain muuta mitä pitäis ottaa huomioon. Täytyy testailla eri ruoilla.
Mä laitan yleensä Philipsiin 5-10 astetta pienemmän lämmön kuin kietoilmauunissa. Poislukien ranut ja sen semmoset. Mutta yleensä jos lihaa tai jotain suurempaa teen niin pikkusen lämpöä alemmaks. Mutta kokeilemalla selviää.
 
Mä laitan yleensä Philipsiin 5-10 astetta pienemmän lämmön kuin kietoilmauunissa. Poislukien ranut ja sen semmoset. Mutta yleensä jos lihaa tai jotain suurempaa teen niin pikkusen lämpöä alemmaks. Mutta kokeilemalla selviää.
Ok, kiitos vihjeestä.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
261 702
Viestejä
4 544 638
Jäsenet
74 831
Uusin jäsen
Panasonic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom