Osassa Helsingin päiväkodeista ei juhlita isänpäivää, vaan läheisenpäivää – ”Tämä on loppuun asti mietitty asia”
Julkaistu: 2.11. 10:56
Päiväkoti
Yliskylän päiväkodin johtajan mukaan muutokselle on olemassa hyvät perusteet.
Osassa Helsingin päiväkodeista ei vietetä tänä vuonna isänpäivää. Juhla on korvattu läheisenpäivällä. Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari
Pia Pakarinen sekä Yliskylän päiväkodin johtaja
Mervi Eskelinen vahvistavat asian Ilta-Sanomille.
Asiasta uutisoi ensimmäisenä
Iltalehti.
Isänpäivää vietetään sunnuntaina 12. marraskuuta. Juhlaa on usein vietetty päiväkodeissa edeltäneellä viikolla.
Pakarisen mukaan kyseessä ei ole Helsingin kaupungin linjaus, vaan päiväkodit ovat tehneet päätöksen täysin itsenäisesti. Pakarisen tiedossa on, että ainakin Yliskylän päiväkoti ja Kulosaaren päiväkoti ovat ottaneet läheisenpäivän käyttöön.
– Ei ole yleislinjaus, ja päätös saattaa olla perusteltu joissain tilanteissa. Minulle on selvinnyt, että kyseessä on kaksi päiväkotia. Päiväkodeissa juhlitaan erilaisia juhlia, ja näin on päätetty tämän juhlan osalta, Pakarinen kertoo IS:lle.
– Taustalla saattaa olla akuuttia murhetta, josta en ole tietoinen, enkä halua siihen puuttua, apulaispormestari lisää.
Päiväkodin juhlia ei keskusjohtoisesti päätetä. Monissa päiväkodeissa juhlitaan eri kulttuureiden erilaisia juhlia.
– Jos päiväkodinjohtajan mukaan asialle on hyvät perusteet, se riittää minulle, Pakarinen sanoo.
”Hyvät perusteet”
Yliskylän päiväkodin johtaja Mervi Eskelinen vahvistaa, että heidän päiväkodissaan juhlitaan tästä eteenpäin läheisenpäivää, oli kyseessä isänpäivä tai äitienpäivä. Eskelinen korostaa, että kyseessä ei ole Helsingin kaupungin linjaus.
– Kyllä olemme menneet siihen suuntaan, että vietämme sellaista päivää, jossa kuka tahansa läheinen voi tulla viettämään juhlaa. Jotkut päiväkodit ovat tehneet tällaisen linjauksen ja me olemme yksi näistä, Eskelinen kertoo.
– Meidän päiväkodissa linjaus koskee sekä isänpäivää, että äitienpäivää, johtaja lisää.
Helsingissä on hyvin monenlaisia perheitä. Varhaiskasvatuksen opetussuunnitelma sanoo Eskelisen mukaan, että kaikki lapset ovat yhdenvertaisessa ja tasa-arvoisessa asemassa. Kaikilla lapsilla on mahdollisuus osallistua kaikenlaiseen toimintaan, riippumatta perhetaustasta.
Eskelisen mukaan linjaus on saanut pelkästään positiivista palautetta.
– Tämä on loppuun asti mietitty asia. Asialle on hyvät perusteet. Haluamme katsoa monimuotoisuuteen liittyviä uusia lähestymistapoja, Eskelinen korostaa.