Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Nykyisen kannettavan koneeni hankin kesällä 2017 korvaamaan 2010 hankitun painavan 17 tuumaisen koneen, joka ei enää tuolloin täyttänyt tehovaatimuksia jotka olin kannettavalle koneelle asettanut. Nyt on menty reilu kolme vuotta Acer spin 5 koneella, joka on monella tapaa erilainen aikaisempaan kannettavaan verattuna. Huomattavasti kevyempi, parempi akunkesto, laadukkaampi näyttö nyt muutamia mainitakseni.
Acer Spin 5 2017 (800€)
Alunperin hankin tämän kannettavan tietokoneen web-kehitykseen silloin kun en pääse pyötäkoneen ääreen. Tässä hommassa kone onkin hoitanut työnsä mallikkaasti. Myöhemmin mukaan on kuitenkin tullut kuvien käsittelyä ja välivarastointia sekä pienimuotoista videon muokkausta. Näissä uudemmissa tehtävissä huomaa että kone ei jaksa kunnolla em. tehtäviä. Prosessorin käyttö yleensä 80-90%, tuuletin täysillä, RAM täynnä ja kiintolevyltä saa kokoajan olla poistamassa tavaraa että uusimmat kuvat mahtuu levylle.
- i5 7200U
- 8Gb RAM
- 256Gb SSD
- 1080p IPS kosketusnäyttö
- 8-10h akkukesto
Näyttö on mielestäni tähän hintaluokkaan vielä nykypäivänäkin keskimääräistä parempi. Peruskoodailussa ei kosketusta tarvitse, mutta aamulla lehteä lukiessa on mukavaa kääntää kone ns. ympäri, näppis alaspäin ja selata sähköistä lehteä kosketusnäytöltä. Tablettitilassa (näyttö käännettynä 360 astetta) konetta ei ole kiva käyttää, on liian paksu ja painava.
Jos konetta käyttää himmeimmällä näyttöasetuksella ja tekee vain kevyitä tehtäviä (esim ohjelmointi) niin akku kestää sellaiset 8-10 tuntia joka riittää useimmissa tapauksissa. Raskaammassa käytössä akkua riittää noin neljä tuntia.
Taustavalaistu näppis on hyvä ominnaisuus myös, kun käyttää konetta hämärämmissä olosuhteissa.
Joo, akku on hyvä tässä laitteessa. Mitään ei ole hajonnut, mutta viimeaikoina tuuletin on pitänyt aikaisempaan verrattuna toisenlaista, vähän värisevää ääntä joka riippuu koneen asennosta. Toivottavasti ei hajoa kuitenkaanSamaa ikäluokkaa kuin oma koneeni. Tuo akkukestohan on varsin hyvä tossa vehkeessä. Videomuokkaukseen kyllä neliydinprossu on aika ehdoton ilmeisesti. Onko mennyt mitään rikki vehkeestä ?
Käyttökokemuksia,, yms. Onhan tuolla ketju, jossa esitellään atk pönttöjä myös samalla tavalla.T495, Ryzen Pro 3700U, 16Gb ja 512Gt NVMe SSD. En tosin tajua tämän lirpakkeen funktiota?
Kannettavia löytyy nurkista sen verran etten kaikista rupea speksejä kertomaan.
Dell Latitude 7490
14" full hd
i5-8350U ja 16GB ddr4
60wh akku
Lisänä vielä WD15 usb-c telakka ja käyttiksenä Fedora.
Lenovo Ideapad 720S
13.3" 4K
i5-8250U ja 8gb ddr4
48wh akku
Käyttiksenä W10 Home
Duunikoneena Lenovo T490s
About samoilla spekseillä kuin tuo Delli
Laatikoista löytyy vielä
Dell Precision M4600
Dell Latitude E4200
HP Elitebook 2540p
Dellin koneita tullu myös huollettua myös n. 5v.
Lenovoo n. 1v verran.
Huolto kokemuksella noista kahdesta merkistä ottaisin itse kyllä aina Dellin ennen Lenovoa.
Mikä on noissa kahdessa se isoin ero (Lenovo vs Dell) ? Mitä menee eniten rikki? Tai mitkä asiat ovat huonosti tehtyjä?
Dell G3 15" "peli läppäri" vuodelta 2018 .
i5 - 8300H
gtx 1050 ti
16gt ram (vakiona 8gt)
128gt m.2 + 1T HDD
Tosiaan nyt reilu 2 vuotta menty tällä kun halvalla sai 2018 BF-tarjouksesta. Teho/hinta -suhde on ihan hyvä, mutta muuten laatu on kyllä ollut pettymys.
Silloin uutena ongelmana oli ruudun "jäätyminen". Vaivaan auttoi kun irrotti virtajohdon ja laittoi takaisin. Dell paini pitkään ongelman kanssa, ja kehottivat päivittämään BIOS ym. virransäästöt, mutta mikään ei auttanut.. noin +6kk temppuilun jälkeen vika korjaantui "itsestään" jollain päivityksellä.
Alta vuoden vanhana rupesi GPUn tuuletin satunnaisesti "pärisemään". Puhdistaminen ja rasvaus auttaa aina hetkeksi. Nyt on uusi tuuletin tulossa kiinasta kun pärinä on jatkuvaaa...
Akun kesto heikkeni todella nopeasti. Vuoden vanhana akku kesti ehkä 2tuntia, nyt menee maksimissaan 1tunti netin selailua.
Seuraavaksi huomasin ongelman 3,5mm kuulokeliitännässä. Ääni kyllä kuuluu, mutta mikrofoni ei toimi. Kokeiltu useampaa headsettiä. USB-luureilla ei ongelmaa.
SD-kortinlukijan hitaus. GoPron muistikortin tyhjennys kestää "ikuisuuden", kun kortinlukija kykenee 20-40mt nopeuteen. Minun vanha ~10 vuotias Asus tyhjentää samaisen kortin 90-95mt nopeudella.
Latausportti on koneen vasemmassa reunassa, ja latausjohdon liitin on suora "pötkö" jossa sininen valo. Valo on ihan kiva kun johdonpään löytää lattialta helposti, mutta suora pötkö ei tahdo kestää jos konetta pitää paljon sylissä. Johto vääntää liitintä painollansa, ja niinpä liitin onkin haljennut juuresta.Ongelmaa ei auta se että akku on surkea, johdon on oltava aina kiinni kun koneella surffaa sohvalla.
Lyhyt, 90-kulmalla oleva liitin olisi huomattavasti kestävämpi. Näin olen todennut 10vuotta vanhan Asus-läppärini kohdalla. Siinä ei ole vastaavaa ongelmaa, koska liitin pyörähtää itsestään siihen suuntaan mistä johdon "veto" tulee.
En tiedä onko vika minussa, sylissä pitämisestä vaiko huonossa muovissa, mutta pohjalevy on halkeillut kiinnitysruuvien ympäriltä. Osasyynä varmasti "jatkuva" pohjamuovin irrotus johtuen tuuletin ongelmista (ja ram-muistin lisäämisestä). Koneen runko kyllä muutenkin taipuilee jos konetta nostaa/kantaa nurkasta yhdellä kädellä, taitaa olla aika monen multimediamarkettiläppärin ominaisuus vs. business vehkeet..
Vanhoista koneista mieleen tuli ensimmäinen omistamani tietokone, Acer aspire 7735G. Tämä vuoden 2010 keskitason malli oli siis ensimmäinen oma koneeni ja käytin sitä aktiivisesti tilanteissa joissa kone piti saada mukaan aina vuoteen 2017 asti jolloin hankin nykyisen läppärini. Nykyään tämän vanhan koneen käyttis on linux ja akkukin kestää huimat 5-10min, eli juuri sen verran että voi vaihtaa pistorasiaa lennosta. Vekotin on todella painava. Naytöllä on kokoa 17 tuumaa ja resoluutio 1600x900. Keskusmuistia löytyy 4Gb, joka pärjää vertailussa vielä halvoille nykykoneillekin. SSDtä en ole viitsinyt vaihtaa kun käyttöä tolle on todella vähän ja siinä on vain 3Gb/s väylä.Vanha rauta ei kalpene. Olen putsaillut kaappeja ja vanhin jäljellä oleva kannettava on HP Probook 6550b
Vanha rauta ei kalpene. Olen putsaillut kaappeja ja vanhin jäljellä oleva kannettava on HP Probook 6550b
5) Ei oikeasti miinus, mutta jos käytät ulkoisen näytön kanssa, niin kannattaa huomioida, että mini display portti sekä HDMI tukevat max 60hz ruudunpäivitysnopeutta. Et siis ulkoisen näytön kanssa pääse nauttimaan +100hz ruudunpäivityksestä.
Onko muuten ollut koneen kanssa ongelmia? Kaverilla vastaava kone ja heittää satunnaisesti blue screeniä. Itsellä Asuksen läppäri aikalailla vastaavilla osilla ja sekin heittää silloin tällöin blue screeniä, mutta paljon harvemmin kuin kaverini kone. Windowsit uudelleenasennettu, biossit päivitetty, ajurit päivitetty ja kaikkea muuta mahdollista kokeiltu.Itsellä Lenovo y530 jossa gtx 1060 6bg. Tämä ainakin antaa MiniDP-DP adapterilla tuosta liittimestä 240hz@1440p, sekä G-sync toimii myös. HDMI tosiaan vain 60hz
Onko muuten ollut koneen kanssa ongelmia? Kaverilla vastaava kone ja heittää satunnaisesti blue screeniä. Itsellä Asuksen läppäri aikalailla vastaavilla osilla ja sekin heittää silloin tällöin blue screeniä, mutta paljon harvemmin kuin kaverini kone. Windowsit uudelleenasennettu, biossit päivitetty, ajurit päivitetty ja kaikkea muuta mahdollista kokeiltu.
Vastailen tähän ihan ranskalaisin viivoin.
- Lenovon runko vaikuttaa selvästi heikommalta materialta esim jos vertaa Latitude 7490 ja T490 välillä.
- Näytön kehys eli bezel on yleisesti Lenovoissa aivan lelu sekä saranoiden kiinnitysten kanssa ollut ongelmia joissa kiinnityspaikat murtuvat näytön taustalevystä.
- Emolevy vaikuttaa myös monessa mallissa selvästi lelummalta verrattuna mihinkään Delliin esim jos pidät vain toisesta nurkasta kiinni niin monessa Lenovo mallissa emolevy vääntyy jo omasta painosta toisin kuin Delleissä.
- Molemmissa ollut samoja vikoja USB-C liitännän kanssa liitännät löystyvät ja lakkaavat toimimasta tämän nykyisen USB-C mallisen telakan kanssa.
- Näytön kaapeli on mielestäni Lenovoissa monesti vedetty melko erikoisella tavalla U mutkalle saranan sisään ja on myös todella tiukasti siellä vs Dell näytön kaapeli menee suhteellisen suorana ja selvästi pystyy liikkumaan vapaammin.
- Dell on myös yleisesti käyttänyt paremmin suojia/tukia esim WLAN kortin antennin piuhat on aina Delleissä suojattu etteivät muuten vaan lähde irti toisin kuin missään Lenovossa. Samoin myös käyttänyt paremmin lämmön pois johtamista SSD-levyn kanssa.
Tietenkin molemmilla merkeillä on vikoja koneissa ja monet ihan täysin samanlaisia kuten juuri USB-C portin kanssa.
Eniten molemmissa malleissa menee emolevyjä vaihtoon, koska eihän noissa oikein mitään muuta pysty nykypäivänä vaihtamaan.
Muistivikoja esim. on tullut vastaan ehkä max. 10 per vuosi.
SSD-levyjä sitten taas hajoo kaikkien kanssa tasaiseen tahtiin.
Molemmilla merkeillä on myös ollut ongelmia akkujen pasumisten kanssa, mutta ainakin Delli on laittanut akut takuuseen vaikka akun takuu (1v) olisi jo umpeutunut.
Näyttää ihan kivalta. Ainakin oikealla on kätevästi äänen säädöt ja nuolinäppäimistä saa näytön kirkkauden säädettyä. Pystyyköhän tuossa laittamaan F10 tai F11 play/pause/next ilman fn nappia? Ja onko tuon touchpadin ympärillä 5 nappia, joista kolme tekee eri toiminnot? Itse en tykkäisi käyttää touchpadia jossa hiiren käyttö tapahtuu niin että yksi sormi ohjaa ja toinen painaa (eli peukalo ja etusormi varmaan). Tuon etu saattaa olla se että on huomattavasti halvempi tehdä hyvin toimiva touchpad erillisillä napeilla. Joissakin kannettavissa touchpadin painallus saattaa tuntua erilaiselta sijainnin mukaan, olla liian hento tai jäykkä tai olla liian äänekäs.
Dell latitude e6320, jossa uusin kde pohjainen ubuntu eli kubuntu 20.10. Käytettynä ostin 150 eurolla muistaakseni, mukana tuli kaksi akkua. Sopiva mukana kuljetettavaksi ja netti, sekä useimmat opiskelujutut tekee tuolla hyvin.
Itsekin sain sattumalta juuri samanlaisen koneen, SSD levy paikoilleen ja WIN10 PRO sisään. En voi moittia vaikka iäkäs laite onkin, jämäkkää tekoa ja ihan rivakasti toimii.
Dell latitude e6320, jossa uusin kde pohjainen ubuntu eli kubuntu 20.10. Käytettynä ostin 150 eurolla muistaakseni, mukana tuli kaksi akkua. Sopiva mukana kuljetettavaksi ja netti, sekä useimmat opiskelujutut tekee tuolla hyvin.
Käytätkö Win10 Pron ominaisuuksia, ja jos käytät niin mitä ja mihin?Itsekin sain sattumalta juuri samanlaisen koneen, SSD levy paikoilleen ja WIN10 PRO sisään. En voi moittia vaikka iäkäs laite onkin, jämäkkää tekoa ja ihan rivakasti toimii.
Käytätkö Win10 Pron ominaisuuksia, ja jos käytät niin mitä ja mihin?
Oppilaitos voisi kyllä tarjota etäyhteydet Windows-ympäristöön. Etäkäyttö toimii nykyään niin hyvin että ei välttämättä huomaa eroa normaaliin käyttöön. Esim. kahden sormen vieritys toimii ja leikepöytä on jaettu etäkoneen ja client koneen välillä. Alasta riippuen myös akunkäyttö saattaa parantua etäkäytössä jos käyttää raskaita ohjelmia.Mulla tässä siis linux, mut pyöris kait windowskin. Pöytäkoneessa on kaksi näyttöä ja windows 10 pro. Etäopiskelussa käytännnössä pakollista windowsin käyttö. vaikka se ei ole ihan laillista. Kivaa kuulla, että jollain muullakin tää käytössä. Tää on sopivan kokoinen otettavaksi mukaan mihin vain.
Wanha kuva, näyttö vaihtoi omistajaa kymmenisen vuotta sitten.Omaan silmään osio taustalla näkyvä ViewSonicin näyttö. Onko kestänyt koskematta?