Ja miten niin ei ole? Ei täällä Pohjolan perukoilla ole edelltävinä vuosituhansina talvella mitään banaania vedetty. Lihaa ja kalaa on saanut ympäri vuoden.
Mammutistakin söi koko heimo vähän pidempäänkin varmasti ihan mukavasti. Toki ne sitten loppuikin jossain kohtaa.
Sen näkee mm. ihmisen hampaista, ettei ihminen ole varsinaisesti lihansyöjä.
Suomessa on viljelty maata jo 7000 vuotta sitten. Voi olla, että suomalaiset ovat historiassaan olleet enemmän lihansyöjiä kuin jotkut toiset kansat ilmastollisista seikoista johtuen, mutta kokonaisuutena ja alunperin ihmisen ravinto on ollut kasvipainotteinen.
Ja eihän esihistoriassa ole tarvinnut murehtia siitä, että verisuonet tukkeutuu ja syöpiä syntyy joskus 6-kymppisenä, koska aniharva on noin vanhaksi elänyt muutenkaan. Liikalihavuudesta puhumattakaan. Ihmiset ovat olleet hyväkuntoisia ja hoikkia (koska on ollut olosuhteiden pakko). Eli siinä mielessä liha on saattanut olla ihan järkevää ravintoa, aina kun sitä on ollut saatavilla.
Joka tapauksessa vuonna 2017 suomalainen syö enemmän lihaa kuin koskaan ennen. Ja liikkuu vähemmän kuin koskaan ennen. On myös läskimpi kuin koskaan ennen. Ja vuonna 2018 todennäköisesti tämä kehitys vain jatkuu.
Eihän kohtuullisesta lihansyönnistä välttämättä pahemmin haittaa ole, mutta tästä on nyt kohtuus jo aika kaukana. 80-90 kiloa vetää suomalaiset lihaa vuodessa. Ja maitorasva siihen lisäksi, jota myös vedetään Suomessa paljon... Kohtuus voisi olla se, että lihaa syödään parina päivänä viikossa. Eikä seitsemänä päivänä monta kertaa päivässä... Ja ellen nyt ole ihan väärin ymmärtänyt, niin ei toi mun "kohtuus" ole kovin kaukana siitä, miten Suomessa vielä joskus 50 vuotta sitten syötiin... Nykyinen lihan mässääminen on uusi ilmiö.
edit: Pikaisen googlauksen perusteella lihansyönti on
kolminkertaistunut 60 vuodessa! Mitäköhän silloin on muuten oikeastaan syöty? Enemmän kaurapuuroa, leipää, perunaa ja hernekeittoa? Kaloreissa mitattuna tuskin on suurta eroa nykyaikaan, mutta ihmiset ovat liikkuneet enemmän ja pysyneet hoikkina.