Ensituntumat: Nokia 7.1

Viestiketju alueella 'io-tech.fi artikkelit' , aloittaja Juha Kokkonen, 09.10.2018.

 1. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 640
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  [​IMG]


  HMD Global järjesti julkaisutilaisuuden Lontoossa 4. lokakuuta ja toiveikkaimmat odottivat jo Nokia 9 –lippulaivamallin julkaisua, mutta tapahtumassa nähtiin lopulta ennakkohuhujen mukaisesti uusi keskihintaluokkaan sijoittuva Nokia 7.1 –malli.

  Nokia 7.1 on seuraaja viime vuoden lokakuussa julkaistulle Nokia 7 –mallille, joka ei koskaan saapunut Euroopan markkinoille. Tämän vuoden mallistossa uutuus sijoittuu vajaan 400 euron hintaisen Nokia 7 Plussan ja vajaan 300 euron hintaisen Nokia 6.1:n väliin. Suomen hintaa ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta se tulee todennäköisesti asettumaan noin 350 euron tietämille.

  Nokia 7.1 tulee Suomessa kauppoihin 5. marraskuuta, mutta pääsimme tutustumaan laitteeseen lyhyesti hieman etukäteen. Käymme tässä artikkelissa läpi ensituntumia laitteesta.

  [​IMG]  Edeltäjämalli Nokia 7:ää ei nähty koskaan Suomen markkinoilla, mutta Nokia 6.1- ja 7 Plus –malleihin nähden uuden 7.1:n ulkonäkö ja käsituntuma on hieman siromman ja solakamman oloinen. Nykymittapuulla 5,84-tuumaisella näytöllä varustettu puhelin on kohtalaisen mukavasti yhdellä käpälällä käsiteltävissä olevan kokoinen.

  Puhelimen kehys on mattapintaista metallia ja sen reunoihin on työstetty kiiltävät koristeviisteet, jotka ovat yönsinisessä mallissa hopeanväriset ja kuvien teräksenvärisessä mallissa kuparinkiiltoiset. Etu ja takakuori ovat reunoista pyöristettyä Gorilla Glass 3 –lasia ja kokonaisuus on tukevan ja laadukkaan tuntuinen. Rakenne on roiskevesisuojattu, vaikka sille ei erikseen mainostetakaan IP-luokitusta.

  [​IMG]

  Yksi Nokia 7.1:n keskeisimmistä myyntivalteista on HMD Globalin mukaan 5,84-tuumainen Full HD IPS-näyttö, joka on ristitty PureDisplay-markkinointinimellä. Käytännössä näyttö on varustettu keskihintaluokassa uniikilla HDR10-tuella, joka tarkoittaa näytön kykenevän toistamaan tavanomaista laajemman skaalan värisävyjä. Tavallista- ja HDR-materiaalia toistaessa värintoistossa ja dynamiikassa oli havaittavissa maltillinen, joskin tarkempaan tutkiessa selvä ero.

  Puhelimesta löytyy PixelWorksin kanssa toteutettu erillinen 16-bittinen näyttöprosessori, joka osaa rikastaa tavallista kuva- ja videomateriaalia HDR-muotoon. Nokia 7.1 tukee luonnollisesti myös HDR-videotoistoa Netflixin, Amazonin ja Googlen suoratoistopalveluista.

  [​IMG]

  Nokia 7.1 on HMD Globalin ensimmäinen Suomen markkinoille saapuva näyttölovellinen puhelin. Lovi kattaa leveyssuunnassa noin neljänneksen 19:9-kuvasuhteen näytön leveydestä, eli on kooltaan suht maltillinen. Haluttaessa loven voi piilottaa näytön asetuksista, eikä se myöskään häiritse videoiden katselua, eli videomateriaali ei levittäydy loven ympärille. Loveen on sijoitettu puhelimen kahdeksan megapikselin etukamera.

  [​IMG]

  Toisin kuin edeltäjämallissa sekä muissa yrityksen keskihintaluokan puhelimissa, Nokia 7.1:n takakuori on nykytrendin mukaisesti lasia, joka varmasti jakaa mielipiteitä ja ei ole hyväksi pudotuskestävyyden osalta. Takakuoren lasi on reunojen pyöristyksiä lukuun ottamatta tasainen. Sormenjälkitunnistin on sijoitettu takakuoreen varsin luonnollisen tuntuiseen paikkaan kameran alapuolelle.

  [​IMG]

  Sisuskalujen osalta Nokia 7.1 tarjoaa toimivan, joskaan ei erityisen yllättävän ominaisuuskattauksen. Snapdragon 636 –järjestelmäpiirin suorituskyky on etenkin prosessorin osalta hyvää ja Suomessa myyntiin tuleva 4 & 64 Gt:n muistiyhdistelmä on varmasti riittävä tässä hintaluokassa. Kuluttajien arvostamia ”perusominaisuuksia” ovat myöskin muistikorttipaikka, USB Type-C –liitäntä sekä 3,5 mm ääniliitäntä.

  Integroitu 3060 mAh akku ei ole nykymittapuulla järin iso, mutta vasta pidempi testi paljastaa tarjoaako se riittävästi käyttöaikaa. Ainakin lataamisen pitäisi onnistua kohtalaisen nopeasti, sillä puhelin tukee pikalatausta ja mukana toimitetaan myös 18 watin pikalaturi.

  [​IMG]

  Valmistajan mukaan Nokia 7.1:n keskeisimpiä ominaisuuksia on näytön ohella Zeissin kanssa kehitetty kaksoistakakamera, joka sijaitsee selvästi kohollaan olevassa kehyksessä. Kehyksen keskelle on asemoitu 12 ja 5 megapikselin kamerat sekä kaksois-LED-salama. 12 megapikselin pääkamera on varustettu 1,28 mikrometrin pikselikoolla sekä edistyneellä Dual Pixel –tarkennuksella. Sen parina on valovoimainen f1.8-aukkosuhteen objektiivi. Viiden megapikselin kakkoskameraa käytetään syvyysterävyysefektin luomisessa.

  [​IMG]

  Kamerasovellus on ulkoasultaan tuttu aiemmista tämän vuoden Nokia-puhelimista, mutta HMD Global on toteuttanut siihen lukuisia pieniä viilauksia mm. syvyysterävyysefektin ja bothie-kuvaustilan toteutukseen. Kamerasovelluksesta löytyy myös manuaaliasetukset tarjoava Pro-kuvaustila.


  Yhteenveto


  [​IMG]

  Ensituntumien perusteella Nokia 7.1 vaikutti varsin tasapainoiselta hintaluokkansa edustajalta, ilman vakavampia puutteita. HDR10-tuellinen näyttö on tässä hintaluokassa mielenkiintoinen ominaisuus ja Snapdragon 636 –järjestelmäpiiri tarjoaa kohtalaisen hyvää suorituskykyä. Laite on melko mukavan kokoinen ja hyvin tehdyn tuntuinen.

  Vasta tarkemmat testit osoittavat, onko noin 3000 mAh akku riittävän kokoinen ja mihin 12 megapikselin takakamera lopulta pystyy. Lisäksi on mielenkiintoista nähdä miten markkinat ottavat uutukaisen vastaan ja riittääkö noin 100 euron hintahaarukassa asiakkaita kolmelle eri Nokia-puhelimelle ilman, että ne syövät toistensa myyntiä.

  Nokia 7.1 tulee Suomessa myyntiin marraskuun 5. päivä. HMD Globalin tavoitteena on saada Android 9.0 Pie –päivitys saataville heti lanseerauspäiväksi.

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
   
  anonyymi, erihyva, zZzz ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 2. datahiiri

  datahiiri USS Extra Hard

  Viestejä:
  81
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Upea puhelin.
   
  Juhamies tykkää tästä.
 3. Rane

  Rane RTX ON

  Viestejä:
  1 281
  Rekisteröitynyt:
  01.11.2016
  Design kohdallaan! Tästä vielä suorituskykyisempi malli, niin ostohousut menee jalkaan. ;)
   
  datahiiri tykkää tästä.
 4. HerraHumppa

  HerraHumppa

  Viestejä:
  53
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Tekisivät tästä rev. 2 muovisella takakuorella, niin ostaisin..
   
 5. Naama

  Naama

  Viestejä:
  357
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Vaikka en ymmärrä vieläkään miksi HMD pitää pukata vuodessa kymmeniä puhelimia ulos minimaalisilla eroilla, niin ihan pätevän olonen ja onnistunu design.
   
 6. Karhu47

  Karhu47 Tukijäsen

  Viestejä:
  102
  Rekisteröitynyt:
  29.05.2018
  Melko tylsiä ollut nuo uudet Nokiat mutta nyt on hintaluokassaan hyvä ja ennen kaikkea todella hieno puhelin
   
 7. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 640
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En nyt ihan kymmenistä tiedä, tähän mennessä taitaa olla tullut yhdeksän eri mallia tänä vuonna, joista kaikki ei tule myyntiin täällä. Pitäisihän siinäkin jo toki varmasti olla riittävästi.
   
 8. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  3 976
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nokia 7.1 on ihan hyvä lisä Suomen markkinoille mutta täytyy vähän ihmetellä, miksei Nokia 6.1 Plus (aka X6) mallia olisi voitu tuoda Suomeen tämän sijasta? Kyseessä on kuitenkin hyvin samanlaiset puhelimet:
  Tyylikäs puhelinhan tuo on ja ominaisuuksiltaan ihan ok kapula hintaluokassaan.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 9. skis

  skis

  Viestejä:
  66
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Nätti puhelin ja rautakin näyttäis olevan kohdillaan. Lasikansi on kuitenkin aika no-go. Muutama Sonyn puhelin ollut ja aina takakansi rikki puolen vuoden sisällä käyttöönotosta.
   
 10. Naama

  Naama

  Viestejä:
  357
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No en seuraa aihetta riittävällä tarkkuudella. Tuntuu kymmeniltä. Yhdeksänkin kyllä on niin paljon, että ei siinä pysy malleista enään selvillä.

  Voi vain ihmetellä mikä idea tässä on takana.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 11. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 640
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tämä on ihan hyvä pointi - nuo kaksi malliahan ovat hyvin samanlaisia. Nokia 7.1:ssä on parempi näyttö, kamera, nopeammat LTE-yhteydet sekä NFC.

  Kysyin tästä eilen HMD:n Ossi Korpelalta ja hän sanoi, että 6.1 Plus on fokusoitu enemmän Aasian markkinoille ja sikäläisiin tarpeisiin. Esimerkiksi Intia on Nokialle aika tärkeä markkina ja siellä on omat vaatimuksensa puhelimille.

  Suomen näkökulmasta 6.1 Plussan olisi siis voinut jättää julkaisematta.
   
  zZzz ja FlyingAntero tykkäävät tästä.
 12. Tarjoushaukka

  Tarjoushaukka

  Viestejä:
  93
  Rekisteröitynyt:
  27.09.2017
  Nykyajan humpuukia/muoti-ilmiö nuo pyöreäreuniset lovinäytöt. Nostaa valmistuskustannuksia ja vaikeuttaa puhelimen korjausta. HMD on tekemässä sanomaa virhettä kuin Nokia aikaisemmin eli julkaisee liikaa samantapaisia malleja. Ostohousut menisi jalkaan, mikäli tulisi tavallisella näytöllä ja käyttöjärjestelmänä Sailfish.
   
 13. Nightuser

  Nightuser

  Viestejä:
  1 302
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Millä perusteella lovinäyttöinen puhelin olisi vaikeampi korjata kuin ilman lovea oleva puhelin?
   
 14. antero

  antero

  Viestejä:
  2 641
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Yleensä kaikki esineet menee helpoiten rikki loven kohdalta. Niinpä on hyvin helppoa uskoa että pinta lasia irrottaessa myös LCD hajoaa.
   
 15. Nightuser

  Nightuser

  Viestejä:
  1 302
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Ei tuo ole sen ihmeellisempi kuin ilman lovea olevat. Samanlailla niissäkin lasia irroitettaessa voi vahingoittaa lcd:tä.
   
  Juha Kokkonen ja Juha Uotila tykkäävät tästä.
 16. Akleksi

  Akleksi

  Viestejä:
  160
  Rekisteröitynyt:
  26.01.2018
  Tulisikohan 7.1 Plus kohta niin voisi sitten arvuutella sen ja OP6T välillä. Toki eri hintaluokkaan kuuluvat.
   
 17. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 640
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En oikein usko, että tulee. 7 Plussaa nyt ei ole tämän vuoden puolella vielä mitään järkeä ja tarvetta päivittää, kun on ollut vasta puolisen vuotta kaupoissa.

  Edit: (Tällä tarkoitin siis Suomen markkinoita)
   
  Viimeksi muokattu: 11.10.2018
  zZzz tykkää tästä.
 18. Akleksi

  Akleksi

  Viestejä:
  160
  Rekisteröitynyt:
  26.01.2018
  Saattaa pitää paikkaansa. No jotain lippulaivaa sitten.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 19. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 640
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Lippulaiva on saamieni tietojen mukaan tulossa, mutta senkin tarkka aikataulu on vielä mysteeri.
   
  Akleksi tykkää tästä.
 20. Rane

  Rane RTX ON

  Viestejä:
  1 281
  Rekisteröitynyt:
  01.11.2016
  Eiköhän tuo lippulaiva ensi vuoden ensimmäiselle tai toiselle neljännekselle mene. Tänä vuonna ei enää kerkeä.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 21. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  2 998
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Onhan tässä vielä vuotta reilusti jäljellä, eli kyllähän se kerkeisi jos vaan haluaisivat julkaista (olettaen että luuri on täysin valmis)
   
  Rane tykkää tästä.
 22. spede

  spede Köyhä

  Viestejä:
  2 035
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016


  Varmaan kuitenkin se 7.1 Plus, tuskin sitä lippulaivaa ainakaan julkaistaisiin missään Intiassa.
   
 23. Akleksi

  Akleksi

  Viestejä:
  160
  Rekisteröitynyt:
  26.01.2018
  Jaa olisikohan sittenkin. Jossain kyllä uumoiltiin, että olisi vain Intian oma 7.1 julkaisutapahtuma, eikä 7.1 plus. No huomenna näkee.
   
 24. spede

  spede Köyhä

  Viestejä:
  2 035
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Juuh sitten näkee. Nokia Intian twitterissä oli jo kuvaakin tosta julkaistavasta luurista, tosin takaa vaan, mutta aika isolta se näytti. Geekbenchistä löytynyt myös "X7" tänään.

  [​IMG]

  Näyttölovi ilmeisesti kuuluu vakiovarustukseen. :kahvi:
   
 25. Nightuser

  Nightuser

  Viestejä:
  1 302
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Huhuissa on myös pyörinyt tänään Nokia 3.1 Plus.
   
  spede ja anonyymi tykkäävät tästä.
 26. Age of Computers

  Age of Computers Wololo

  Viestejä:
  954
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No nyt näitä malleja alkaa olla ku sieniä sateella... Toivottavasti ei ihmisten kiinnostus sakkaa, kun on niin kymmenen eri laitetta.
   
  anonyymi tykkää tästä.
 27. spede

  spede Köyhä

  Viestejä:
  2 035
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Tämähän sieltä sitten tuli, ei seiska plussaa.
   
 28. Habazon

  Habazon

  Viestejä:
  1 297
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Jeps, kiinassa tulee sitten x7/7.1+, joka varmaa sitte julkastaa eurooppaa alkuvuodesta.
   
 29. Yrmiö

  Yrmiö

  Viestejä:
  694
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Aikalailla sama juttuhan se on ollut vuosia vähän joka valmistajalla. Onneksi sentään Android One takaa parin vuoden päivitykset karvalakista lippulaivoihin.
   
  Obi-Lan, zZzz ja Habazon tykkäävät tästä.
 30. Arrow

  Arrow

  Viestejä:
  1
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2018
  Onko tuo Korpelan kommentti siis tulkittava niin, että 6.1 Plussan tuloa myyntiin Suomessa on turha odotella?
   
 31. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  2 998
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Näin se vähän on.
   
  Juha Kokkonen ja FlyingAntero tykkäävät tästä.
 32. bladE_666

  bladE_666

  Viestejä:
  25
  Rekisteröitynyt:
  11.03.2017
  Milloinkohan Nokioista saa säädettyä ilmoitusääntä erikseen? Tämä uutukainen lienee samanlainen kuin muutkin. Viestien merkkiäänet, muistutukset, yms. kilkattaa puhelun tai Bluetooth-striimauksen aikana. Älä häiritse -tilan käyttö ei oikein sovellu, kun saapuvien puheluiden tulisi hälyttää. Surullista tämä moniärsykkeiden määrä.