Ensituntumat: Huawei P20, P20 Pro, P20 Lite ja Mate RS

Viestiketju alueella 'io-tech.fi artikkelit' , aloittaja Juha Kokkonen, 27.03.2018.

 1. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  4 829
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  [​IMG]


  Huawei esitteli P10-mallinsa viime vuonna MWC-messujen yhteydessä, mutta tänä vuonna seuraajamallien julkaisu tapahtui erillisessä tilaisuudessa Pariisissa 27. maaliskuuta. Uusista P20-malleista oli liikkunut ennakkoon paljon luotettavina pidetyistä lähteistä peräisin olleita huhuja, joten suurin jännitys kohdistui lähinnä vuotaneiden tietojen paikkaansapitävyyteen.

  Huawein uusi P20-mallisto koostuu P20 Lite-, P20- ja P20 Pro –malleista, joista ylempiin hintaluokkiin sijoittuvat P20 ja P20 Pro julkistettiin Pariisissa ja edullisempi P20 Lite hiljaisena julkaisuna jo edellisellä viikolla. Pääsimme tutustumaan uusiin P20- ja P20 Pro –malleihin jo ennakkoon julkaisua edeltäneellä viikolla Varsovassa järjestetyssä tilaisuudesssa, mutta P20 Lite –malliin vasta Pariisin tilaisuuden yhteydessä.

  Perehdymme tässä ensituntumat-artikkelissa uusista P20- ja P20 Pro –malleista ottamiimme lyhyisiin ensituntumiin ja päivitämme tähän artikkeliin myöhemmin myös P20 Liten ensituntumat. P20 Pron testiartikkeli on luvassa io-techissä huhtikuun aikana ja muiden P20-mallien mahdollisesti myöhemmin kevään kuluessa.
  P20 Pro


  [​IMG]  Huawei siirtyy uusien mallien myötä myös P-sarjassa Pro-lisänimen käyttöön huippumallin kohdalla. Pro on ollut jo aiemmin käytössä Mate-mallistossa ja nyt myös P-sarjan huippumalli on nimeltään P20 Pro.

  Pro tarkoittaa P20-mallistossa sitä, että lähes kaikki on parempaa ja suurempaa. P20 Prossa on suurin näyttö ja akku sekä edistyneintä kameratekniikkaa. Eroa huippumallin ja perusversion välillä on vieläkin enemmän kuin viime vuonna.

  Muotoilultaan P20 Pro on pyöristynyt entisestään P10-malleihin nähden ja muodoissa ei voi olla näkemättä viitteitä iPhone X:ään, vaikka valmistaja ei yhdennäköisyyttä tietysti itse myönnäkään. Erityiseti puhelinta kiertävä pyöristetty metallinen kehys vie ajatukset vahvasti Applen tuotteeseen. Niin tai näin, muodot ovat miellyttävän pyöristetyt ja laite istuu mukavasti kouraan.

  [​IMG]  Huawei on päätynyt vaihtamaan P20-malliston rakenteen materiaaleja keskeisiltä osin, sillä P10- ja P10 Plus –mallien alumiinisesta unibody-kuorirakenteesta on luovuttu ja etu- sekä takakuoressa on siirrytty Gorilla Glass 5 –suojalasin käyttöön. Näyttölasin reunat ovat kevyesti pyöristetyt ja niitä kiertää muovinen suojalista.

  Materiaalit saumautuvat toisiinsa hyvin sulavasti ja ensituntumien perusteella kokonaisuus tuntuu laadukkaalta, kuten tämän hintaluokan puhelimelta voikin odottaa. Väännellessä rakenne ei pidä ääniä tai elä yhtään. P20 Pro on lisäksi suojattu vettä ja pölyä vastaan IP67-standardin mukaisesti.

  [​IMG]

  P20 Pron näyttö on 6,1-tuumainen ja kuvasuhteeltaan poikkeuksellinen 18,7:9, eli vieläkin laajempi kuin nykyään yleistymässä oleva 18:9-kuvasuhde. Näyttö perustuu OLED-paneeliin, jonka tarkkuus on 1080 x 2240 pikseliä, eli pystysuunnassa 320 pikseliä enemmän kuin perinteisessä 16:9 FullHD –näytössä. Värintoiston osalta näytöllä on HDR10-hyväksyntä Mate 10 Pron näytön tapaan.

  [​IMG]  Kuten jo edellisistä kuvista saattoi havaita, on näytön yläreunaan muotoiltu mielipiteitä jakava ”lovi”, johon on sijoitettu laitteen 24 megapikselin etukamera sekä kuuloke, joka toimii myös toisena laitteen stereokaiuttimista. Loven ansiosta näyttö on saatu venytettyä aivan puhelimen ylänurkkiin asti ja reunukset kutistettua yläosasta minimiin. Koska kuvasuhde on vieläkin laajempi kuin yleistymässä oleva 18:9, ovat loven molemmille puolille jäävät kaistaleet käytännössä lisäystä "tavalliseen näyttöön” nähden.

  Huawei käyttää loven ympärillä olevaa aluetta ensisijaisesti ilmoitusrivin näyttämiseen ja käyttäjä voi valita näytön asetuksista ”piilotetaanko” lovi näkyvistä muuttamalla sen molemmin puolin jäävät alueet mustaksi. Lovea esteettisenä haittana pitäville temppu toimii varsin hyvin, sillä OLED-näyttöä on pimeänä ollessaan lähes mahdoton erottaa näytön mustista reunoista. Vaikka lovi on ”piilotettuna”, näkyy siinä edelleen ilmoitusrivin tiedot. Ainakin allekirjoittaneen silmään näyttää varsin tyylikkäältä, kun ilmoitusrivi näkyy hillitysti ikään kuin näytön reunojen ulkopuolella.

  Huawei ei myöskään pakota koko ruudun materiaalia loven ympärille, vaan esimerkiksi nettiselaimen näkymä, koko ruudulle suurennetut kuvat ja koko ruudulla katsottavat videot rajautuvat loven alareunaan niin, että ilmoitusrivi pysyy näkyvissä ja näyttö vastaa ikään kuin 18:9-kuvasuhdetta.

  [​IMG]

  Vaikka näytön reunuksista on pyritty tekemään mahdollisimman kapeat, on Huawei päättänyt sijoittaa sormenjälkilukijan nykytrendien vastaisesti näytön alapuolelle. Huawein edustajan mukaan tunnistimen sijoituspaikka on muotoilullista jatkumoa viimevuotisista P10-malleista. Ensituntumien perusteella varsin lähellä suurehkon puhelimen alareunaa sijaitseva tunnistin on käytettävyydeltään hieman epämiellyttävässä paikassa, sillä se vaatii yhtä kättä käytettäessä peukalon kurottamisen hankalaan asentoon.

  Androidin navigointipainikkeet sijaitsevat oletuksena ohjelmistopohjaisina näytön alareunassa, mutta viimevuotisista P-sarjalaisista tuttuun tapaan sormenjälkitunnistimen voi halutessaan valjastaa pyyhkäisykomennoin käytettäväksi navigointipainikkeeksi, jolloin kuvaruutunäppäimet saa poistettua ruudulta tilaa viemästä.

  Puhelimen alapäätyyn on sijoitettu USB Type-C –liitäntä sekä toinen puhelimen stereokaiuttimista. 3,5 mm:n ääniliitäntä on valitettavasti jätetty pois P20-mallien varustuksesta, joten perinteisiä langallisia kuulokkeita on käytettävä mukana toimitettavan USB Type-C –adapterin välityksellä.

  [​IMG]

  Viime vuonna P10-mallien takakuori oli vielä metallia, mutta tänä vuonna P20-mallistossa on siis siirrytty lasin käyttöön, joka ei ole pudotuskestävyyden kannalta hyvä muutos. Takakuoren Gorilla Glass 5 –lasi on muotoiltu kaikilta reunoiltaan kaarevaksi, jonka ansiosta se tuntuu kädessä hyvin miellyttävältä. Takalasissa on näyttävä peiliviimeistely, joka tarkoittaa valitettavasti myös sitä, että sormenjäljet näkyvät pinnassa todella helposti.

  Sisäinen akku on kooltaan samat 4000 mAh kuin Mate 10 Prossa ja se tukee Huawein 22,5 watin SuperCharge-pikalatausta. On kuitenkin valitettavaa, ettei Huawei ole sisällyttänyt laitteeseen langatonta latausta lasikuoresta huolimatta.

  [​IMG]

  Järjestelmäpiirin ja muistien osalta P20 Pro ei tarjoa mitään uutta. Sisällä on Kirin 970 –järjestelmäpiiri, joka esiteltiin viime syksynä IFA-messujen yhteydessä. 10 nanometrin prosessilla valmistettava piiri on edelleen teknisesti varsin moderni ja se sisältää mm. tekoälytoimintojen suorittamista huomattavasti nopeuttavan NPU-prosessorin sekä Cat.18-nopeusluokan LTE-modeemin.

  RAM-muistia Pro-mallissa on kuusi gigatavua ja tallennustilaa Suomessa myytävässä versiossa 128 gigatavua. Lukemat ovat samat kuin Mate 10 Prossa ja hyvää perustasoa nykypäivän lippulaivapuhelimissa. Tallennustilan olisi kuitenkin syytä riittää, sillä muistikorttipaikka on jätetty pois laitteen varustuksesta.

  [​IMG]  P20 Pron takakameraratkaisu on koko P20-julkaisun mielenkiintoisin tekninen ominaisuus ja se eroaa samalla edullisempien mallien kameratoteutuksesta. Paperilla kyseessä on ehkäpä mielenkiintoisin kamerapuhelinjulkaisu sitten Nokian Lumia 1020 –aikojen.

  Kameroiden sijainti on käännetty takakuoren yläosassa vaakatasosta pystysuuntaiseksi, johon perusteluksi kerrottiin parempi sijainti puhelimella vaakasuunnassa kuvattaessa sekä myös AR-sovellusten kannalta. Lisäksi Huawein edustaja kertoi kameramoduulien sijainneen edeltäneissä P9- ja P10-malleissa takakuoren yläreunassa näyttöpaneelin yläpuolella, mutta P20-malleissa se ei ollut enää mahdollista suuremmasta näytöstä johtuen, josta johtuen kamerat piti sijoittaa pieneen takakuoresta ulkonevaan kyhmyyn. Kaksi ylintä kameraa ovat yhteisessä hieman iPhone X:ää muistuttavassa kehyksessä ja kolmas on sijoitettu hieman orvon näköisesti erikseen niiden alapuolelle. Alin kamera on sijoitettu erilleen, koska se saatiin toteutettua hieman muita kameroita matalammaksi ja kamerakohoumasta ei haluttu turhaan tehdä liian isoa.

  Teknisesti kolmoiskamera tarjoaa todella kovan kattauksen, jollaista ei ole aiemmin älypuhelimissa nähty. Niin sanottu pääkamera on varustettu huimalla 40 megapikselin kuvasensorilla (1/1,7”; 1,0 um pikselikoko) ja sen parina on 27 mm:n kinovastaavaa polttoväliä käyttävä f1.6-aukkosuhteen Leica-objektiivi. Toinen takakamera on varustettu selvästi vaatimattomammalla kahdeksan megapikselin kuvasensorilla sekä kolminkertaisen optisen zoomin mahdollistavalla 80 mm:n kinovastaavalla polttovälillä toteutetulla teleobjektiivilla (f2.4, OIS). Kolmas takakamera on mustavalkoinen ja tarkkuudeltaan 20 megapikseliä (f2.0). Sen ideana on tarjota kuvadataa kuvanlaadun parantamiseksi.

  Kamera kykenee myös 720p 960 FPS suurnopeushidastuskuvaan (0,2 s) sekä 4K 30 FPS –videokuvaukseen H.264- ja H.265-pakkauksella.

  [​IMG] [​IMG]

  Viime syksynä julkaistu Mate 10 Pro hyödynsi Kirin 970 -piirin tekoälyominaisuuksia varsin simppelillä tavalla kuvauskohteita automaattisesti tunnistamalla. Myös P20 Pro osaa saman, mutta paljon monipuolisemmin. Tunnistettavia kohteita on nyt paljon enemmän ja ne sisältävät alakategorioita, kuten esimerkiksi 33 eri koirarotua viilattuine parametreineen. Valokuvauspuristien kannalta on myöskin positiivista, että Master AI:ksi ristityn toiminnon saa halutessaan kytkettyä pois päältä.

  Positiivisena kehitysaskeleena tekoälyä on käytetty kameratoiminnossa myös moneen muuhun. Ennakoivassa 4D-tarkennuksessa tekoäly arvioi liikkuvan kohteen ja osaa pitää tarkennuksen lukittuna oikeaan kohtaan, vaikka kohde liikkuisi ennalta-arvaamattomasti. Ehkäpä vakuuttavin tekoälyä hyödyntänyt uusi ominaisuus oli AIS-vakautus, jota hyödynnetään erityisen konkreettisesti pimeäkuvaustilassa. Käyttäjä voi kuvata käsivaralta neljän sekunnin suljinajalla ja lopputuloksesta tulee tärävä ja tärähtämätön, sillä tekoälytekniikka tunnistaa kuvassa olevia kohteita ja hyödyntää kameroilta kerättyä kuvadataa pitääkseen ne terävinä. Uusia tekoälyä hyödyntäviä ominaisuuksia on myöskin opastus horisontin suoristamiseen sekä ihmisryhmän oikeaoppiseen rajaukseen.

  Uusi Super slow-mo -videotila tarjoaa 960 FPS tallennusmahdollisuuden, mutta hieman kömpelöllä tavalla. Kamera kuvaa hidastettavan 0,2 sekunnin videopätkän nappia painettaessa ja lisää puskurista sen molempiin päihin pari sekuntia tavallisella nopeudella tallennettua videota, jolloin lopputuloksena on 10 sekunnin video kuuden sekunnin superhidastetulla osuudella.


  P20


  [​IMG]

  Uusi P20 on ikään kuin Huawein edullisempi huippumalli, sillä sen ominaisuudet ovat selvästi karsitummat Pro-malliin nähden. Temppu on hieman vastaava, jonka Samsung teki uusien Galaxy S9 –malliensa kanssa, eikä se ole välttämättä kaikkien pienempien puhelimien ystävien mieleen.

  Fyysiseltä toteutukseltaan ja muotoilultaan P20 vastaa hyvin pitkälti kalliimpaa Pro-mallia. Mitat ovat vain pääosin skaalattu hieman pienempään kokoon. Runko on metallia ja etu- sekä takakuori lasia. Rakenteen vesi- ja pölysuojaus täyttää kuitenkin vain IP53-tason vaatimukset (roiskevesisuojaus), joka Huawein edustajan mukaan johtuu Pro-mallia 0,15 mm ohuemmasta rakenteesta. Meidän mielestämme ”vaihtokauppa” olemattomaan ohennukseen on järjetön.

  [​IMG]

  P20 on käsituntumaltaan yllättävän kompakti puhelin, vaikka näytökoko antaisikin olettaa muuta. Vaikka näytön nimellishalkaisija onkin 5,8-tuumaa, ovat P20:n ulkomitat hyvin lähellä edeltänyttä P10-mallia, jossa näyttö oli 5,1-tuumainen. Tämä on lähes koko etupuolen peittävän näytön sekä näytön kapeamman kuvasuhteen ansiota.

  Rakenteen ja laaduntunnun osalta P20:tä koskee samat huomiot kuin suurempaa sisarmallia. Lasi- ja metalliosat ovat sovitettu sulavasti yhteen ja rakenne ei elä tai natise yhtään väänneltäessä.

  [​IMG]

  Siinä missä Pro-mallin näyttö on 6,1-tuumainen, on perusmallin näyttö jätetty hieman pienemmäksi – 5,8- tuumaiseksi. Lisäksi näyttö perustuu LCD RGBW –paneeliin, joka on OLED-paneelia ohuempana mahdollistanut akun koon kasvattamisen parilla sadalla milliampeeritunnilla. Edeltäjämalliin nähden näytön koko on kasvanut 0,7 tuumalla, mutta samalla myös kuvasuhde on muuttunut merkittävästi.  Sekä P20:n ylä- että alapäädyn toteutus on samanlainen Pro-mallin kanssa. Näytön alapuolelle sijoitettu sormenjälkitunnistin on tosin hieman luonnollisemmin saavutettavissa, kiitos puhelimen pienempien ulkomittojen. Alapäädyssä sijaitseva USB Type-C –liitäntä toimii myös kuulokeliitäntänä, sillä laitteesta ei löydy erillistä 3,5 mm ääniliitäntää.

  Valtaosan etupuolesta peittävän näytön erittäin laajan 18,7:9-kuvasuhteen myötä näytön yläreunasta löytyy lovi muiden P20-sarjan mallien tapaan. Pro-mallin tapaan loveen on sijoitettu 24 megapikselin etukamera sekä samalla toisen stereokaiuttimen virkaa ajava kuuloke.

  [​IMG]

  P20:n takakuori on kalliimman sisarensa tapaan kolmiulotteisesti muotoiltua Gorilla Glass 5 –lasia, mutta sen reunat ovat aavistuksen jyrkemmin muotoiltu. Perusmallin erottaa Prosta myös kameran osalta, sillä perusmallissa takakameroita on ”vain” kaksi kappaletta. Myös P20:n takalasissa on näyttävä heijastusefekti, jossa myös sormenjäljet näkyvät erittäin herkästi.

  Takakuoren alla piilotteleva akku on P20:ssa kapasiteetiltaan melko mukava 3400 mAh, eli 200 mAh suurempi kuin edeltäjämallissa. Se tukee 22,5 watin SuperCharge-pikalatausta, mutta ei valitettavasti langatonta latausta.

  P20:n järjestelmäpiirinä käytetään Kirin 970 –mallia P20 Pron tapaan. RAM-muistin määrää on sen sijaan karsittu ja sitä löytyy edelleen neljä gigatavua, aivan kuten P10-mallissa. Tallennustilaa on Suomessa myytävässä mallissa 128 gigatavua, joka on varmasti useimmille käyttäjille riittävästi. Laajennusmahdollisuutta ei kuitenkaan ole.

  [​IMG]

  P20:n takakamera on valitettavasti karsittu versio Pron kolmoiskamerasta, joten pienikokoisemmista puhelimista pitävien on tingittävä myös kuvausominaisuuksista. P20:ssa kameroita on kaksi ja niiden toteutus muistuttaa asettelultaan hieman iPhone X:ää. Kameroiden alapuolella sijaitsee lasertarkennuksen sensorit sekä kaksisävyinen LED-salama.

  Takakameroista toinen on 12 megapikselin värikamera ja toinen 20 megapikselin mustavalkokamera. Värikamera käyttää uutta kuvasensoria, jonka pikselikoko on peräti 1,55 mikrometriä. Sen objektiivin aukkosuhde on f1.6 ja kinovastaava polttoväli 27 mm. Mustavalkokameran objektiivin aukkosuhde on f1.8. Häviötön zoomaus ei onnistu kuten kalliimmassa sisarmallissa (vain 2x hybridi), mutta 960 FPS superhidastuskuvaus sekä 4K-videokuvaus on mahdollista.


  Yhteenveto
  Ensituntumien perusteella uudet P20-mallit nostavat hieman vaisun viimevuoden jälkeen Huawein jälleen lippulaivapuhelinmarkkinoiden kärkikahinoihin.

  Yli kuusituumaisella näytöllä varustettu P20 Pro tuntuu astuvan yhä enemmän Mate-sarjan tontille, eikä mallistojen välillä tunnu olevan enää juuri selkeää erottelua. Pron kolmoiskameratekniikka on mielenkiintoisinta, mitä tämän vuoden älypuhelinuutuuksissa on toistaiseksi nähty ja myös muilta osin laitteen toteutus on varsin vakuuttavan oloinen. Näytön lovi ei ehkä ole kaikkien mieleen, mutta Huwein toteutus on varsin fiksu ja loven saa halutessaan "piilotettua".

  P20 perusmalli on harmillisen monella osa-alueella rampautettu Pro-malliin verrattuna. RAM-muistia on vähemmän, näyttö ei perustu OLED-paneeliin, takakameratekniikka on heikompitasoista ja IP-suojauksen taso on heikompi. Ensituntumien perusteella varaisin saman tien pari sataa euroa lisää ja käyttäisin ne mieluummin P20 Prohon.

  Kokonaisuutena uusi P20-mallisto on mielenkiintoisempi julkaisu, kuin edeltäjänsä vuosi sitten, mutta on myös jännittävää nähdä miten kuluttajat ottavat vastaan jälleen selvästi nousseet hinnat entistä tiukemmin kilpailluilla markkinoilla. P20 ja P20 Lite tulevat saataville Suomessa 28. maaliskuuta lähtien ja P20 Pro huhtikuun puolivälissä (ennakkomyynti alkaa 28.3.). Laitteiden suositushinnat ovat Suomessa 349, 649 ja 849 euroa.

  Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

  Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 27.03.2018
 2. P c L A Y E R

  P c L A Y E R

  Viestejä:
  1 070
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Hyvä artikkeli ja todella mielenkiintoinen tuo p20 pro. Saattaapi olla seuraava luurini.
   
 3. vesseli

  vesseli

  Viestejä:
  21
  Rekisteröitynyt:
  01.11.2016
  En huomannut että oliko tässä mallissa vielä infrapuna??
   
 4. Ryzencafe

  Ryzencafe

  Viestejä:
  45
  Rekisteröitynyt:
  22.11.2017
  Olen harkinnut Huawei Mate 10 Prota seuraavaksi puhelimeksi ja odottelin tätä julkaisua, jos tässä (P20 Pro) olisi jotain odottamisen arvoista. Mutta rautahan näyttäisi olevan näyttöä ja kameraa lukuun ottamatta täysin identtistä. Kirin 970, 6GB ram, 128GB tallennustilaa ja 4000 mAh akku. OLED-näyttökin löytyy molemmista. Taitaa mennä 10 Pro ostoon, sillä siinäkin on riittävä kamera omiin tarpeisiin. Vai oliko tässä jotain, mitä missasin?
   
 5. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  4 829
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En kyllä näe henkilökohtaisesti hintaa lukuun ottamatta mitään syytä ostaa Mate 10 Prota P20 Pron sijaan, jälkimmäisen kamera vaikuttaisi kuitenkin olevan aivan eri luokkaa niin raudan kuin uusien softaominaisuuksienkin osalta.
   
 6. Marsu53

  Marsu53

  Viestejä:
  170
  Rekisteröitynyt:
  01.10.2017
 7. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  3 343
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  P20 Pro:sta olisi mielenkiintoista nähdä pienimuotoinen kameravertailu vaikkapa Lumia 1020:aan nähden. Jos vain jostakin saatte Lumian käsiinne, niin ainakin nostalgia mielessä olisi kiinnostava katsaus. Videoformaattikin saattaisl toimia tässä tapauksessa. Kuitenkin kaikki tätä jollain tapaa vertaa Pureviewiin. Saa nähdä, miten Nokia vastaa syksyllä ;).
   
  antimateria, Habazon ja Juha Kokkonen tykkäävät tästä.
 8. Zemez

  Zemez

  Viestejä:
  27
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Onkos muuten näissä dual sim? Maukas työluuri olisi pro-malli.
   
 9. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  4 829
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Juu aion vertailla Lumia 1020:aan jo ihan oman mielenkiintoni vuoksi. Ehkä jopa vielä tällä tai viimeistään ensi viikolla varmasti joku uutinen aiheesta.
  Kaikissa Suomessa myytävissä malleissa Dual SIM (dual standby).
   
  Marsu53, FlyingAntero ja freekevin tykkäävät tästä.
 10. Habazon

  Habazon

  Viestejä:
  1 220
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  DxOMark testasi Nokia 808 tolla uudella/nykyisella testillä ja sai pisteet 61 vrt 109 P20Pro
   
  FlyingAntero tykkää tästä.
 11. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  4 829
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Artikkeliin on nyt päivitetty ensituntumat myös P20 Lite- ja Mate RS -malleista.
   
  Marsu53 tykkää tästä.
 12. tatulpin

  tatulpin

  Viestejä:
  763
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Onko näissä missään A/B-osiointia? Esim Treble Check -appi kertoo.
   
 13. Kepe

  Kepe

  Viestejä:
  493
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Jos puhelin tulee tehtaalta Android 8:n kanssa ja siinä on esiasennettuna Google Play-framework, siinä on pakko olla Project Treble -yhteensopivuus.
   
 14. tatulpin

  tatulpin

  Viestejä:
  763
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Juu, mutta en kysynyt sitä.
   
 15. kime1980

  kime1980

  Viestejä:
  205
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  P20 litessä pettymyksenä akku on aika pieni tuohon näytön kokoluokkkaan ja tuo prossu pari vuotta vanha.
   
 16. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  2 458
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Jos siis tarkoitit näitä "seamless updates" ominaisuutta niin sellaista tässä ei ole. Eli löytyy vain A -partitio, kuten melkein kaikilla muillakin valmistajilla joilla on jo 8.X luurejaan markkinoilla.
   
  Viimeksi muokattu: 30.03.2018
  tatulpin ja Juha Kokkonen tykkäävät tästä.
 17. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  4 829
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Aika tyypillisen kokoinen akkuhan tuo on tuon kokoluokan luuriin. Ulkomitat ovat lähes samat kuin P10 Litessä, joten vaikka näytön pinta-ala on kasvanut, niin ei sitä sisätilavuutta ole tullut lisää.
   
 18. Marsu53

  Marsu53

  Viestejä:
  170
  Rekisteröitynyt:
  01.10.2017
 19. tatulpin

  tatulpin

  Viestejä:
  763
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Kiitos. Nokia 8 oli mukava poikkeus, muista en sitten tiedäkään että löytyis. (Pixeleiden lisäksi)
   
 20. AkTechGears

  AkTechGears The Water Cooler. Team H2O

  Viestejä:
  949
  Rekisteröitynyt:
  19.02.2017
  @Juha Kokkonen Miltä Mate RS "porsche design" tuntuu? Oletko kokeillut uutta sormenlukija tekniikkaa (kosketusnäytön kautta)?. Omasta mielestäni tuo "porsche design":n ulkonäkö näyttää s9:ltä.
   
  Viimeksi muokattu: 30.03.2018
 21. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  4 829
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  AkTechGears tykkää tästä.
 22. halcyon

  halcyon

  Viestejä:
  577
  Rekisteröitynyt:
  09.07.2017
  P20Pro kiinnosti, kunnes minulle tärkeimmät ominaisuudet puuttuivat. Se mikä itselle, entisenä P10Plus käyttäjänä ihmetyttää P20Pro -kamerassa:

  - Miksi Huawein on pakko käyttää beautification vesiväri-muovitus-suodatinta ihmisten kasvoissa (AI portrait, selfie-kamera)? 0-tasollakin (eli minimisäätö) tuo hukkkaa aivan järkyttävän määrän detaljeja ihosta ja ihmisistä tulee muovinuken näköisiä. Tämä on aivan selvästi nähtävissä kaikissa P20Pro -ennakkotesteissä (vrt. Samsung, Apple, LG, kuka tahansa muu)

  - 40Mpix kamera ei pysty kunnon HDR:n algoritmiin ja highlight -osiot palavat lähes poikkeuksetta puhki

  - 10Mpix -kuvissa on aivan törkeästi liikaa terävöintiä. Sama ongelma vaivasi jo aikaisempia malleja. Kyse ei ole vain visuaalisen lopputuloksen miellyttävyydestä, vaan ihan signaalikäsittelyllisestä overshoot-ongelmasta

  - Vaikka yökuvissa on nyt kromaa, detaljeja ja vähemmän kohinaa, niin Google-tyylistä HDR+ algoa ei ole vieläkään toteutettu kameraan, vaikka itse alogoritmi ja kuvien training set on ollut saatavilla jo kuukausia aivan rojaltivapaaseen käyttöön. Miksiköhän tätä ei ole viitsitty toteuttaa, vaikka Google HDR+ kamera-häkit selkeästi osoittavat, että se tuottaa tuloksia muillakin kun Google Pixel -sarjan kennoilla.

  - värit- (valko-) tasapaino ei vieläkään ole kunnossa. Mikä noiden valkoihoisten ihmisten ihonvärin saamisessa kohdallaan voi olla kiinalaisille valmistajille noin vaikeaa? Jopa Samsung ja Sony osaavat tuon paremmin (tosin niitäkin meni vuosia siihen, että pääsivät suunnilleen oikeaan suuntaan).

  - ei OIS-linssiä videokuvauksessa, ja 4K kuvauksessa ei edes EIS-toimintoa. 4K@30P on järkyttävää tärinäpuuroa (vrt iPhone 8/X tai Samsungin sarja). Jopa Xiaomi ja Oppo pystyvät parempaan. Mikä tässä nyt on niin vaikeaa Huawei?

  Itselle puhelin jää hankkimatta tuon 3.5mm kuulokeliitännän puutteen takia. Se on itselleni tärkeimpiä, joka päivä käytettyjä ominaisuuksia, josta en luovu kuin vasta sitten pakosta.

  Mutta noita kamerapuutteita en ymmärrä kamerapuhelimessa, joka yrittää olla paras mahdollinen kamerapuhelin ja mainostaan nimenomaan kuvausominaisuuksia.
   
  Viimeksi muokattu: 01.04.2018
 23. TuBBe

  TuBBe

  Viestejä:
  310
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Ei varmaan tarvitse haaveilla että suomessa tulisi mukana noita bosen vastemelukuulokkeita mitä muualta euroopassa saa kylkiäisenä kun ennakkotilaa? Kunnon kuulokkeiden kanssa tuon 3,5mm plugin puuttumisen voisi vielä kestää.
   
 24. tatulpin

  tatulpin

  Viestejä:
  763
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Juu ei.
   
 25. Latvus

  Latvus

  Viestejä:
  257
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No eipä niitä ole Saksassakaan ennakkotilaajille kuin 4000kpl jaossa, joten kaikille ei varmasti riitä.

  Pohjoismaissa on kylkiäisinä MM-kisoihin kisamatkan arvontaan osallistuminen.
   
 26. Frank Provo

  Frank Provo

  Viestejä:
  792
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Minkä lajin MM-kisat?
   
 27. Latvus

  Latvus

  Viestejä:
  257
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 28. TuBBe

  TuBBe

  Viestejä:
  310
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Eikös p10 kanssa aikoinaan tullut huawein älykello mitä sitten trokattiin eri foorumeilla oikein urakalla, että kyllä Suomessakin on hyviä kylkiäisiä ollut. Harmi että nyt ei ole kuin tuubaa.
   
 29. Kekeplasteri

  Kekeplasteri

  Viestejä:
  526
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2016
  Tuli ennakkotilattua Elisan kautta tuo p20 pro, ei ainakaan vielä mainostettu minkäänsortin ennakkotilausbonuksia. Varmaan tulee (jos on tullakseen) sitten myöhemmin, että varhain tilauksensa tehneitä keljuttaa.
   
 30. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  4 829
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei tule muita ennakkotilausetuja, kuin tuo osallistuminen MM-kisalippujen arvontaan. Tämä tieto Huawein edustajalta.
   
  Kekeplasteri tykkää tästä.
 31. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  4 829
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Lisäsin artikkeliin vielä muutamia P20 Prolla pre-brief-tilaisuudessa ottamiani samplekuvia zoomauksesta ja hämäräkuvauksesta.
   
  FlyingAntero tykkää tästä.
 32. Warfe

  Warfe Insinööri Tukijäsen

  Viestejä:
  536
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Mites P20 toimii ulkona pakkasessa ? Onko tullut hyytymisiä? Oma Honor 8 sammuu takin taskussa aika helposti, jos yhtään kovempi pakkanen..
   
 33. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  4 829
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei ole ollut oikein sellaisia pakkasia, että olisi päässyt tuota tosissaan kokeilemaan tai että olisi ongelmia syntynyt.
   
 34. Kekeplasteri

  Kekeplasteri

  Viestejä:
  526
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2016
  Ei taida näillä keleillä pakkaskestoa päästä tässä valtiossa testailemaan.. ;)
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 35. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  4 829
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Pakastimeen ajattelin nakata jos vain ehdin ja testata toimivuuden 15, 30 ja 60 minuutin jälkeen.
   
  Tpa, Warfe, halcyon ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 36. SANDY

  SANDY

  Viestejä:
  5
  Rekisteröitynyt:
  20.03.2018
  mä sain vastamelu nappikuulokkeet P10 mukana, kello tuli P9 kylkiäisenä
   
 37. Tup3x

  Tup3x

  Viestejä:
  1 078
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Oma Honor 8 ei ole kertaakaan hyytynyt takin taskussa vaikka kylmää on ollut. Olisikohan viallinen akku?
   
 38. Latvus

  Latvus

  Viestejä:
  257
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  @Juha Kokkonen
  Muista raportoida kun puskee julkaisuversion päivitystä. Vaikuttaako Lumia vertailussa ilmenneen CA:n määrään tai Beauty modeen.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 39. Temeee

  Temeee

  Viestejä:
  165
  Rekisteröitynyt:
  30.05.2017
  Itse vein omani kyseisen ongelman takia huoltoon. Oli vielä +2 ulkotilalämmöissä ja 35% akkua, niin whatsapin avaus aiheutti ilmoituksen akku tyhjä ja puhelin kiinni :facepalm:
   
 40. Warfe

  Warfe Insinööri Tukijäsen

  Viestejä:
  536
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Menikö takuuseen vai jouduitko itse pulittaa huollon ?
   
 41. Temeee

  Temeee

  Viestejä:
  165
  Rekisteröitynyt:
  30.05.2017
  Takuuhuoltoon se lähti, luvattiin keskiviikkoon mennessä. Päivittelen silloin tilanteen, että menikö takuuseen vai jouduinko maksamaan
   
 42. Finsku

  Finsku

  Viestejä:
  114
  Rekisteröitynyt:
  19.06.2017
  Huawei 8:sta ylöspäin on noita akkuongelmia esiintynyt. Oon ite saanut takuuhuollettua puhelimen (P9) akun kahdesti kahden vuoden aikana. Tällä kertaa sain akun, mikä jaksaa pitää varausta kahden päivän ajan, verrattuna aiempaan alle päivän akkukestoon. Accubatterykin jopa väittää akun kapasiteetiksi ~2900mAh, molemmat aiemmat akut pääsivät 2000mAh plussan puolelle.
  Samaa teki mitä sun laitteella, nollakelissä heitti akun nollaksi ja sammui. Uudelleenkäynnistäessä näytti 30%, meni minuutti ja sammui taas.
  Matkapuhelinfoorumilla Huawei on todennut ja tiedostanut mallivian ja ohjeistanut huoltoa korjaamaan akkuvialliset puhelimet.

  Jottei ihan menisi offtopic, pakkastestejä odotellessa. En tule ostamaan mitään uutta puhelinta ennen pakkasessa toimivuuden testaamista. Maku mennyt P9 malliin ja uusi puhelin ollut kiikarissa jo vuoden ajan.
   
  Temeee tykkää tästä.
 43. Makemich

  Makemich

  Viestejä:
  102
  Rekisteröitynyt:
  31.01.2017

  Entäs sitten P20 niille jotka pitävät mahdollisimman kompaktista koosta eivätkä välitä pätkääkään jostain zoomauksesta? Interweppi on kertonut että peruskuvauksessa P20 on jopa parempi kamera(vähemmän ongelmia?) joten jos molemmat mallit ovat käytettävissä olisi siinäkin testin paikka...
   
 44. Warfe

  Warfe Insinööri Tukijäsen

  Viestejä:
  536
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Joo, sama homma itellä. On Huawein puhelimet pannassa niin kauan, kunnes todistettu ettei akku ongelmia enää esiinny.
   
  halcyon tykkää tästä.
 45. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  4 829
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyllähän noita kylmyysongelmia olen kuullut olleen useimpien valmistajien puhelimissa ainakin satunnaisina tapauksina. Itselle ei henkilökohtaisesti ole tullut vastaan juuri koskaan.
   
 46. Warfe

  Warfe Insinööri Tukijäsen

  Viestejä:
  536
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Tais ainakin TM:ssä olla testi, jossa oli jokin Huawei ja se oli viimeisenä pakkasenkestossa. Ja mitä foorumeilla lukenu, niin ainakin Honor 8 kohdalla monella ollutta samaa ongelmaa. Toki Honoria myyty paljon, että ainahan ne tulee asiasta foorumeille valittaaman, joilla ongelmia esiintyy. Joten voi olla minun oma mielikuva vääristynyt asian suhteen.
   
  halcyon ja Juha Kokkonen tykkäävät tästä.
 47. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  4 829
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei nyt siis ollut tarkoituksena kyseenalaistaa havaintojesi paikkaansapitävyyttä, mutta pointtini vain oli, että yksittäistapauksien perusteella ei ehkä kannata vielä muodostaa kovin vahvoja johtopäätöksiä asioiden suhteen.
   
 48. Latvus

  Latvus

  Viestejä:
  257
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ikä heikentää kaikilla laitteilla tuota akun kestoa, mikä näkyy varsinkin kylmässä. Kaksi IPhonea alkanut sammuilemaan kylmässä kelissä kun ollaan alta puolen varauksissa. Tuo Iphonejen automaattinen tehon leikkaus vähentää ongelmia oleellisesti. Uutena ongelmia ei ollut, vaan vasta noin vuoden käytön jälkeen. Samaa teki myös Nexus. Onko näissä sitten, että huipputehot vaatii myös akulta maksimaalista suorituskykyä ja parhaan terän mentyä tulee sammumista.
   
 49. Temeee

  Temeee

  Viestejä:
  165
  Rekisteröitynyt:
  30.05.2017
  Niinhän se ikä heikentää, oma honor on 2017 kesällä ostettu, eli jos akku on puolessa vuodessa tuollaisessa kunnossa niin ei hyvin mene :facepalm:
   
  halcyon tykkää tästä.
 50. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  4 829
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Näistä Huawein (ja muiden valmistajien) akkujen kylmänkestävyyteen liittyvistä ongelmista voisi vaikkapa jatkaa tästä edespäin jossain muussa ketjussa (esim täällä: Keskustelua mobiililaitteiden akuista), kun se ei nyt kuitenkaan suoranaisesti P20-malliston ensituntumiin liity :geek:
   
  Fozyzy, JesseR, Makikou ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.