Niin, rakentaminen ja remontointi maksaa. Sähkön ostaminen maksaa. Tää on vähän niinkuin valintojen maailma. Kaikista paskin valinta on yleensä vain valittaa siitä kuinka kaikki maksaa, ja kaikki kallistuu.
Ottamatta sen kummemmin kantaa valintojen maailmoihin, mutta tuossa toisessa viestiketjussa kun mainitsit toimeentulo- ja asumistuen..
Tässä on sellainen hassu juttu, että sitä asumistukea, ja ennenkaikkea toimeentulotukea, saa ihan samalla lailla niihin maaseudun kämppiin. Jopa omistusasumiseen, jos tulot eivät riitä siihen lämmittämiseen.
Omistusasumisessa omakotitaloon saa nollatuloilla yleistä asumistukea asuinkunnasta riippuen omavastuun jälkeen noin 80 euroa, todellisista asumismenosta riippumatta.
Toimeentulotuessa on taas määritelty kohtuulliset kuntakohtaiset asumismenot. Ne ei siis välttämättä huomioi kovin suuria sähkölaskuja menoksi, jos katsovat niiden olevan kohtuuttomalla tasolla. Kysy Kelasta -palstan viestejä katsellessa saa käsityksen, että näin on todella toimittu ja moni on hätää kärsimässä. Olkoonkin, että myös ministerit kyselytunnilla ilmoittivat joulukuun hintapiikeissä toimeentulotuen olevan ratkaisu ihmisten ahdinkoon.
Toimeentulotuki on myös viimesijainen etuus, jota saadakseen pitää myydä kaikki helposti realisoitavissa oleva omaisuus, kuten osakkeet, perämetsät ja kesämökit. Säästöjä ei saa myöskään olla. Käytännössä työssäkäyvä pienituloinen ei ole oikeutettu toimeentulotukeen, tai jos on, voi hän alkaa kyseenalaistamaan koko työssäkäynnin mielekkyyttä, jos saman rahan saisi istumalla kotona.
Eikä myöskään välttämättä se 800 euron eläkkeellä kitkutteleva mummeli ole oikeutettu toimeentulotukeen. Omistamansa mummonmökin takia hän ei olisi välttämättä myöskään oikeutettu toimeentulotukeen muuttaessaan vuokralle kerrostaloon.
Asuntovelkaisilla tilanne on tietysti vielä pahempi, koska lyhennystä ei huomioida menoiksi ollenkaan, eikä muuttotappiokunnalla asunto mene välttämättä kaupaksi. Tai vaihtoehtoisesti pankki ei anna myydä, mikäli myyntihinta jäisi pieneksi. Presidentti Niinistö otti tähän ongelmaan kantaa vuonna 2019.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan yhtenä vaihtoehtona on, että velallinen voisi jäädä vuokralle asuntoon, vaikka asunnon omistussuhde järjesteltäisiin uudelleen.
www.iltalehti.fi
Täältä voi tarkistella tuen määrää eri skenaarioissa.
Laskureiden avulla voit arvioida mahdollisuutesi saada Kelan tukea, tuen määrän ja maksuajan.
www.kela.fi
Edelleen ottamatta kantaa niihin valintojen maailmoihin, toimeentulotuen mainitseminen ratkaisuksi on lähinnä halpa populistinen heitto. Siinä vaiheessa pienituloinen henkilö on todennäköisesti menettänyt jo omaisuutensa, luottotietonsa ja terveytensä.