Kuten edellä jo todettiin, kivihiili ei ole ilmaista. Lisäksi sitä tuskin on valtavasti jemmattu, kun päästöoikeuet lähti jo viime vuonna nousuun. Eikä ne pelkät tuotantokustannukset. Voihan tuottaja todeta, että otetaas vähän reippaammin katetta auringonlaskun alalle.
Koko tilanne hintoineen on kyllä käsittämätön. Venäjä + Keski-Euroopan ongelmat + huono omavaraisuutemme ovat paha kombo. Nyt niitämme pitkäaikaisen halvan sähkön ja köhien rakennetun ydinvoiman viljaa. Ei olla riittävästi tehty muita muutoksia, kuten vahvistettu Ruotsin rajasiirtoa (tulossa 2025), investoitu kysynnänjoustoon ja tehty tehoreservisäädöksistä joustavia. Tuulivoima auttaa painamaan hintaa alas, mutta kuten kaikki täällä tietää, ei aina ja se voi tehdä markkinasta myös kompleksisemman.
Esimerkiksi aiempina vuosina kukaan ei olisi ollut valmis maksamaan tehoreservistä yhtään mitään, mutta onneksi se on ollut olemassa. Muuten olisi Meri-Porikin kuopattu. Säädöksissä tulisi kuitenkin olla joustoa pitkäaikaisen tarpeen mukaan, koska yhteiskunta ottaa isosti osumaa korkeasta sähkönhinnasta.
Kyllähän matala sähkön hinta on ollut suurin syy, että olemme tässä tilanteessa. Kansalaisilla ei ole ollut insentiiviä vaatia muutoksia, poliitikoita ei ole asia kiinnostanut, viranomaiset ovat tehneet mahd. kustannustehokkaasti varautumista, fossiilisilla ei ole nähty tulevaisuutta, halpa tuontienergia on piilottanut ongelmia ja kysynnänjousto on ollut minimaalista. Ensimmäinen herätys tuli viime marras-joulukuussa. Sitä ennen ei kiinnostanut, kuin siirtohintojen muutamien senttien korotukset.
Käsi pystyyn ja mieluiten omia aiempia tekstejä mukaan, ketkä tämän jutun ymmärsi vaikka vuonna 2020 tai ennen. Nimittäin vuosina 2021-2022 ei ole montaa voimalaa Suomesta purettu. Jälkiviisaus on parhautta.