Elisaltakin hybridilaajakaista, kannattaneeko?

Viestiketju alueella 'Internet, tietoliikenne ja tietoturva' , aloittaja ilmaisin, 09.09.2018.

 1. ilmaisin

  ilmaisin

  Viestejä:
  4
  Rekisteröitynyt:
  08.09.2018
  Hybrid modeemi (mikä lie) | OmaYhteisö
  Hybridilaajakaista ("Bonding") | OmaYhteisö

  Elisa on nyt koeluontoisesti tarjonnut hybridilaajakaistaa. Telian tuotteesta se poikkeaa oletettavasti niin, että se käyttää Huawein kehittämää jonkinlaista monilinkkimuunnosta GRE-protokollasta. Modeemi olisi Huawei HA35 ja se maksaisi 180 euroa.

  Tilanne on sellainen, että saatavilla on noin 8/1-nopeuksinen ADSL2+-yhteys. Tällä hetkellä on käytössä mobiiliverkkoyhteys, jossa en ole havainnut mitään varsinaisia toimintaongelmia. Onko odotettavaa, että ADSL:n ja LTE:n bondauksella saavutettaisiin mitään havaittavia etuja tällaisessa tilanteessa. Luultavasti ainakin DNS-kyselyt nopeutuisivat, ja ehkä IP-puhelut voisivat toimia paremmin?

  Alueella on käytettävissa LTE-A Pro, eli varmaan myös 5G:n voi odottaa tulevan melko aikaisessa vaiheessa saataville?
   
 2. ilmaisin

  ilmaisin

  Viestejä:
  4
  Rekisteröitynyt:
  08.09.2018
  Eli siis joo.

  Elisa on luonnollisesti ollut haluton lupailemaan hirveästi tässä vaiheessa tuosta tuotteesta mitään, mutta käsittääkseni se käytännön ero tuohon Telian systeemiin on se, että Elisan GRE-pohjainen toteutus toimii 3. OSI-kerroksella 4. sijaan. Telian tuote on varmaan suorituskyvyltään parempi, kun taas Elisan toteutuksessa etu lienee se, että tunneli on läpinäkyvämpi ja mahdollistaa oletettavasti porttien kuuntelun. Varmaan asia voi vielä muuttua ennen yleisen myynnin aloittamista.

  Siis jos olen yhtään oikein tämän homman ymmärtänyt, niin Telian tuote on parempi esimerkiksi verkkopelaajalle, kun taas jos haluaa pitää kotipalvelinta bondatun ja kahdennetun yhteyden yli, niin valinta olisi Elisan hybridi.
   
 3. jessenic

  jessenic

  Viestejä:
  262
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuolla Telia Yhteisön puolella oli Telian kommentti, että myös ulospäin lähtevissä TCP-yhteyksissä on bondaus käytössä. Eli voi pitää palvelinta pystyssä, eikä uppi ole rajattu esim. ADSL:n 1Mbps:ään.
   
 4. ilmaisin

  ilmaisin

  Viestejä:
  4
  Rekisteröitynyt:
  08.09.2018
  Olisiko tarkempaa linkkiä/lainausta? Palvelimen pitoonhan ei riitä pelkkä mahdollisuus lähettää dataa, vaan pitää saada jotenkin portti kuunteluun. Sellaisia palveluita on, jotka on tarkoitettu uudelleenohjaamaan TCP-yhteyksiä CGNAT:n takana oleville isännille, ja jotka oletettavasti toimivat myös Telian hybridin kanssa. Jos olen käsittänyt oikein, niin Telia ei kuitenkaan itse mitään sellaista tarjoa, vai tarjoaako?
   
  Viimeksi muokattu: 09.09.2018
 5. zxcv

  zxcv

  Viestejä:
  17
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Telian systeemillä ei taida pystyä muodostamaan VPN-tunnelia käyttämällä (molempia) hybridi-liittymiä mutta Elisalla onnistuisiko tuo jos se muodostaa ensiksi GRE-tunnelin operaattorille?

  Edit: ja lisätään, Elisallahan on ollut jo pidemmän tovin myynnissä yrityspuolella se 4G varayhteys SHDSL-liittymille joissa julkinen IP-osoite pysyy samana jne.
   
 6. teppo mörkö

  teppo mörkö

  Viestejä:
  487
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tilasin Elisalta tuon hybridilaajakaistan tänään. Jos jollakin on vinkkejä tai käyttökokemuksia, niin mielelläni kuulisin. 2 viikkoa on aikaa perua tilaus jos ei lähde kunnolla toimimaan.
   
 7. Samppa221

  Samppa221

  Viestejä:
  262
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Tilasitko sen asiakaspalvelusta vai tarjotaanko tuota jo saatavuushaussa?
   
 8. teppo mörkö

  teppo mörkö

  Viestejä:
  487
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuli puhelimeen markkinointiviesti minkä perusteella soitin ja tilasin. Olin helppo. :think:

  Saatavuushaussa ei näy.
   
 9. Moloch

  Moloch

  Viestejä:
  22
  Rekisteröitynyt:
  07.09.2018
  Mites tämä Elisan hybridilaajakaista on toiminnut teillä joilla se jo on?

  Aika hiljaista ollut tässä ketjussa vs. Telian vastaavaan ketjuun. Tosin Elisalla ei taida olla vielä yleisessä myynissä kun ei tule saatavuushaussa tarjolle ainakaan omille kulmille. Mielenkiinnolla odottelen jos joskus tulisi tarjolle tai tarjoaisivat markkinointiviestillä :)
   
 10. hlaitala

  hlaitala

  Viestejä:
  3
  Rekisteröitynyt:
  08.01.2019
  Elisan myyntipalvelun (0800-939 393) kautta voi laitteen tilata, hinta oli noussut ilmeisesti normitasolle eli 320e. Kerron kokemuksia jahka laite rantautuu noutopisteeseen.
   
 11. hlaitala

  hlaitala

  Viestejä:
  3
  Rekisteröitynyt:
  08.01.2019
  Muutaman päivän käytön jälkeen näyttää hyvältä: ADSL:n aiemman 15-16/1 Mbps:n sijaan 45-65/25-35 Mbps vähän mobiilitukiaseman kuormituksesta riippuen tuntuu ihan mukavalta eli eiköhän tuo taloon jää, kun ei kuituyhteyden n. 7000 euron rakennuskustannus oikein houkuttele.
   
 12. jessenic

  jessenic

  Viestejä:
  262
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Minkälainen pingi ADSL:ään verrattuna?
   
 13. sra2010

  sra2010

  Viestejä:
  123
  Rekisteröitynyt:
  24.12.2016
  Omat kokemukset tästä Elisan hybridi laajakaistasta jäivät erittäin negatiivisiksi.

  Positiiviset asiat ensin.

  - Nopeudet olivat parempia kuin pelkällä adsl liittymällä, varsinkin up-kaista.

  Sitten negatiivisia.

  -Ping huonompi kuin adsl liittymässä, nopeustestin mukaan 1-10ms huonompi kuin pelkällä adsl liittymällä, mutta verkkopelaaminen meni mahdottomaksi, kun viiveet kasvoivat 300ms, joten pelkkä nopeustesti ei paljasta ongelmaa.

  - Huawein boksi erittäin epävakaa, varmin tapa saada boksi kaatumaan täydellisesti oli Elisa viide tallanteiden katsominen, 90% yrityksistä päättyi boksin täydelliseen kaatumiseen, sama kuin olisi käyttänyt virrat pois. Eikä ollut yksilö vika, uudella boksilla käyttäyty täsmälleen samalla tavalla.

  - Asiakaspalvelussa ei tiedetty tästä hybridistä mitään, jokaiselle asiakaspalvelijalle joutui itse kertomaan, että mistä on kyse ja opettamaan heitä. Tuo boksin vaihtokin menin niin että asiakaspalvelu sanoi, että lähetän vain laitteet takaisin, ei voi tehdä mitään, vaadin kuitenkin uuden boksin, mikäli kyseessä olisi ollut boksissa oleva yksilö vika, mutta kuten edellä mainitsin niin boksin vaihto ei auttanut mitään.

  Jatkoin nykyisen adsl liittymän käyttöä ja odottelen alueelle tulevaa seutuverkon kuituliittymää, keväällä pitäisi alkaa kaivuutyöt.
   
  Viimeksi muokattu: 13.01.2019
  zxcv tykkää tästä.
 14. hlaitala

  hlaitala

  Viestejä:
  3
  Rekisteröitynyt:
  08.01.2019
  ADSL:llä näytti vaihdelleen 21-28ms ja tällä hybridillä 20-34ms väliltä eli ei merkittävää muutosta (iltaisin klo 22 jälkeen näyttää olevan isommat, pudottaisiko Elisa mobiilitukiasemia säästötilaan tms.). Tänään talouden kumpikin käyttäjä tehnyt etätöitä VPN-yhteyksien yli ilman ongelmia, pelkällä ADSL:llä aina välillä hitautta/katkoja varsinkin Skype-puheluissa.