Voisiko joku teistä esittää jonkun numeroihin perustuvan laskelman joka ihan kouriintuntuvasti osoittaa, että eläkerahastot tulevat loppumaan kesken ennenkuin 80-luvun jälkeen syntyneet pääsevät nostamaan omia eläkkeitään?
Tarkoitus olisi nostaa sitä eläkettä ainakin vuoteen 2070 asti, eikös? Ja jos tahtoisi joskus saada omansa takaisin tästä järjestelmästä, niin vuoteen 2183, mutta katsotaan jaksaako sinne asti ihmetellä maailman menoa.
Eläkkeelle jäävien vuosittainen määrähän on kääntynyt laskuun, koska suuret ikäluokat ovat jo aikaa sitten eläkkeellä ja heidän jälkeensä tulleet nyt eläköityvät ikäluokat reilusti pienempiä. Suuret ikäluokat 40-luvun loppupuolelta olivat yli 100 000 henkeä. Nyt eläkkeelle jäävät 50-luvun lopussa syntyneet. Noiden ikäluokkien koko oli n. 82 000 henkeä.
50-luvun lopussa syntyneet kuormittavat siis vielä vuoteen 2040 eläkejärjestelmää keskimäärin (osa vielä paljon pidempään). Viime vuonna syntyi ~42k ihmistä, joiden siis pitäisi maksaa itsensä + kahden muun vielä. Huomioi, että samalla kun eläkeläisten määrä tulee vielä kasvamaan vuosia (suurin eläkeläisten ryhmä on tällä hetkellä 65-74 välissä joten eivät ihan heti kupsahda), niin maksajien määrä tulee vastaavasti samalla kokoajan laskemaan. Niin kauan kuin eläkkeelle siirtyvien määrä on korkeampi kuin uusien palkansaajien määrä, niin yhtälö muuttuu hankalammaksi. Eikä ole mitään muutosta näkyvissä etteikö tuo jatkuisi, eli rahoitustilanne aina vain heikkenee.
Eläkerahastoihin on puskuroitu se ~220 miljardia, vuosittaiset menot ~30 miljardia. Jälkimmäinen summa tulee jatkuvasti kasvamaan vielä vuosikausia (kunnes lopulta alkaa laskemaan reaalisesti), kun taas ensimmäisen kasvuun raha ei riitä (koko niiden kasvu on pakko olla onnistuneista sijoituksista, mille ei ole mitään takeita), jollei eläkemaksuja jälleen koroteta.
Kyllä - eläkkeelle jää tällä hetkellä enemmän ihmisiä kuin työikäisiä tulee koulusta ulos, mutta tilannetta sentään vähän tasapainottaa seuraavien 10v aikana se, että nuo suuret ikäluokat alkavat kuolla pois kiihtyvällä tahdilla. 45-syntyneet ovat nyt 78-vuotiaita. Seuraavan 10-15v aikana Suomessa vietetään enemmän hautajaisia kuin koskaan ikinä ollaan vietetty tai tullaan viettämään kun suuret ikäluokat kuopataan maahan.
Seuraavan 10-15v aikana eläkkeelle pääsee edelleen tulevia isompia ikäluokkia, joten ei se tilanne siitä muutu mitenkään positiivisemmaksi. Vaikka voisit ajatella eläkkeensaajien määrän laskevan (heitetään luvut päästä nyt, koska ennustetta ei näytä olevan) 0,2M, niin samalla ajanjaksolla palkanmaksajien määrä vähenisi 0,3M. Ei tuolla menolla saada ongelmaa kiinni mitenkään.
Nykyisten palkansaajien pitäisi kokea aivan hurja elintason kasvu, jotta tuo ongelma poistuisi. Ei koske Suomea.
Ja samalla siirtyy seuraaville sukupolville myös ennätyksellinen määrä perintöjä. Nämä toki ovat kovin epätasaisesti jakautuneet. Jotkut perheet saavat kattohuoneiston Eirasta - toiset saavat homeisen rintamamiestalon jostain Kainuusta.
Perinnöt eivät kata eläkkeitä, joten miten ne liittyy tähän?
Keskimäärin kuitenkin suuri määrä ihmisiä jättää aikaisempaa isommat perinnöt aikaisempaa pienemmälle määrälle ihmisiä -> ei kuulosta niin karmean huonolta vaikka tulevat eläkkeet jäävätkin varmasti vähemmän anteliaiksi?
Jos pelkällä perinnöllä on tarkoitus elää, niin voisinko lopettaa eläkemaksujan maksamisen vaikka.. heti? Eikös Virossakin tuo järjestelmä purettu, voisi tehdä saman täälläkin. Toki, ei olisi rahaa tässä maassa siihen. Vastaavasti voisit toki vastata, että voivathan kaikki muuttaa ulkomaille ja sitä kautta saada eläkkeen niin ei tarvitse täältä sitä saada. Ongelma siinäkin yhtälössä on, kuka maksaa seuraavan laskun.
Vuonna 2012 eläkevaroja oli karvan vajaa 150 miljardia. Vuonna 2022 niitä oli 238 miljardia, joten ainakin toistaiseksi eläkevarat ovat kasvaneet mukavasti, eivätkä suinkaan vähentyneet, vaikka nuo ovat ne ekat 10v kun suuret ikäluokat olivat eläkkeellä.
Vuoden 2021 -> 2022 aikana eläkevarat silti tippuivat 16 miljardia. Reaaliarvoisesti ero ei myöskään ole noiden 2012 ja 2022 välillä niin suuri kuin lukema voisi antaa ennustaa.