DNA testit?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Team_Slow, 23.11.2018.

 1. matso9

  matso9

  Viestejä:
  102
  Rekisteröitynyt:
  03.03.2017
  Saaks näillä testeillä koko oman perimän datan, josta voi sit analysoida vaikka todennäkösyyksiä eri sairauksiin? Onko nykysin saatavilla jotain julkista tietokantaa eri geenien yhteyksistä eri sairauksiin? Paljon ihmisen perimän koko on muistitikulla? Onks testit tarkkoja vai onks niissä jotain virhemahdollisuutta? Voiko Suomessa tehdä testin ettei tarvii dataa vuotaa ties minne?
   
 2. woodeye

  woodeye

  Viestejä:
  23
  Rekisteröitynyt:
  31.08.2018
  1 ja 4: sukututkimus-DNA-testit eivät ole tarpeeksi tarkkoja terveystietojen tutkimiseen, niissä on noin >1% virhettä mikä on genomin tasolla paljon.

  2: en tiedä onko kaikenkattavaa yhtenäistä kantaa, mutta nuo tiedot ovat julkista vaikka hajallaan eri tutkimustuloksissa.

  3: 800 megaa, referenssigenomin ja tavallisen tallaajan genomin ero on pakattuna 4 megan luokkaa.

  5: ei ole julkisia testipalveluja, siksi noita testejä lähetetään USA:aan.
   
  matso9 tykkää tästä.
 3. Henkilöasiakas

  Henkilöasiakas

  Viestejä:
  265
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tänään tuli omat tulokset FamilyTreeDNA-sivustolle. Noin kuukauden kesti siitä kun lähetin näytteen sinne kirjepostilla.

  Mielenkiintoisia tuloksia ihan peruspaketillakin. 99% suomalainen löytölapsi Kainuun korpimetsistä, ainakin jos tulkitsee oikein noita 8700 matchia, joiden nimissä ei ole kerrassaan ainuttakaan tuttua, vaikka luulin sukuni tuntevan. :)
   
 4. samim

  samim

  Viestejä:
  187
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tunnetko kaikki serkkusi, entä kaikki pikkuserkkusi? Miten on sitten kolmannet serkut? Oma vinkkini on, että piirrä sukupuutasi johonkin niin paljon kuin osaat ja tiedät, ja sitten käymään osumia läpi. Kysyäkin voi, monet vastaavat. Kannattaa järjestää sekä perimän määrän, että suurimman segmentin mukaan. Dnapainter.net antaa ei-suomalaiseen ympäristöön sopivan arvauksen, minkälaisesta osumasta on noin lähimmillään kyse, ja siitä sitten kauemmaksi edeten.
   
 5. Henkilöasiakas

  Henkilöasiakas

  Viestejä:
  265
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No joo, heitin tuon vähän läpällä. Tiedän kyllä miten sukupuu leviää hetkessä kun aletaan menemään serkkulinjoja eteenpäin.
   
 6. Tabu

  Tabu

  Viestejä:
  58
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Näkyy olevan FTDNA:lla taas serkkutesti (autosomaalitestij tarjouksessa 59 dollaria + postit.

  FamilyTreeDNA – View All DNA Tests For Ancestry

  Tuolla testillä saa listauksen niistä muista testatuista, joilla on yhteistä perimää testin tekijän kanssa ja analyysin omasta etnisestä taustastaan. Serkkulistauksessa näkyvät osumat viidenteen serkkuun saakka, mutta käytännössä mukana on paljon kaukaisempiakin osumia.

  Suomalaiset ovat tehneet ahkerasti tuota FTDNA-testiä ja sieltä voikin odottaa saavansa useampia tuhansia osumia.

  Jos suora isälinja (Y-Dna) tai äitilinja (Mt-Dna) kiinnostaa, niin niihinkin löytää hinnastot tuolta Bundle -lipareen takaa. Hintaa on sitten jo enemmän.
   
 7. samim

  samim

  Viestejä:
  187
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuo FTDNAn testi on siitä syystä just kätevä, että yhdellä testillä pääsee hyvin alkuun, ja se on mielestäni kaikista ”hauskin”. Seuraavat testi saa yleensä samasta näytteestä, ilman mitään lähetysrumbaa. Tulokset vaan ovat ”vakavan” tieteellisiä (Y-dna, mt-dna ja bigY).
   
 8. Team_Slow

  Team_Slow

  Viestejä:
  1 380
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Minulle tuli tammikuun lopussa tulokset FTDNA:sta ja siirsin dna tiedot myös myheritageen. Tiedän yhden henkilön joka testin oli tehnyt ja hän näkyi oikein myheritagessa joten ainakin tietää, että Dna tiedot siirtyi oikein ja, että on samaa sukua eikä adoptoitu :D. Alkuperästä olisi kiva tietää hieman tarkemmin kuin 99% suomalainen kun eniten kiinnostaisi tietää mistä päin suku on suomeen saapunut. Oikeastaan eniten on yllättänyt dna osumien määrä. FTDNA:ssa on 7500 osumaa ja myheritagessa 27000.
   
 9. samim

  samim

  Viestejä:
  187
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nyt kun teit testin FTDNAssa etkä myheritagessa, niin sulla on siihen mahdollisuus. Maksaa toki lisää. Katso oheinen linkki:Esi-isää etsimässä: Esi-isän DNA:ta etsimässä - osa IV

  Jos sulle riittää, että tiedät, tuliko isälinjasi (isäsi->hänen isänsä jne) idästä vai lännestä vai jotenkin muuten, niin tilaa Y-DNA- testi (Y-DNA67). Toukokuussa on yleensä parhaita tarjouksia muutaman päivän ajan. Tällä saat oman päähaploryhmän selville.

  Jos haluat vielä lisäksi selvittää, mihin alahaploryhmään (savolainen, karjalainen, jne) kuulut, sitten tarvit vielä lisäksi BigY-700:n.
   
 10. Team_Slow

  Team_Slow

  Viestejä:
  1 380
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  @samim

  Osaatko sanoa mihin hintaan nuo on halvimmillaan ollut? Ihan hirveästi ei haluaisi rahaa laittaa kiinni näihin kun hyödyt on lopulta melko pienet, mutta toisaalta haluaisi tietää.
   
 11. samim

  samim

  Viestejä:
  187
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuonne ovat keräilleet eri tarjousten hintoja:
  FTDNA Coupons 2018

  179 USD näkyy olevan ydna67:n tarjoushinta, bigy:n päivitys tohon päälle 400 USD.
   
 12. samim

  samim

  Viestejä:
  187
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  jokumieser1234,
  minulla on vähän sellainen epäilys, että olet antanut markkinapuheiden vaikuttaa enemmän kuin niiden on ehkä pitänyt vaikuttaa DNA-testien osalta. Nämä "miten paljon sinussa on x-geeniä" ovat kuitenkin varmaan DNA-tutkimuspalvelun suosituin osuus, mutta harva tietää, että tuo arvio perustuu jokaisen DNA-testifirman omaan laskentamalliin ja firman käyttämään vertailuaineistoon, jota he kyselevät jokaisen näytteen osalta (mistä löytyy testatun henkilön kaukaisin äiti- ja isälinjan henkilö). Se ei nyt välttämättä kerro sitä, mitä kuvittelet sen kertovan.

  (En nyt ole oikein selvillä, miten juuri nämä haploryhmät menee, mutta olettaisin, että N1C on samaa puuta kuin N1C-M46 ja sen alaryhmä N-TAT.)

  Jaana Pelkonen ei voi selvittää itseltään, onko hän N-TAT -ryhmän osalta positiivinen, koska tuo testi tehdään Y-kromosomista, eli sen voi tehdä vain miehestä, tässä tapauksessa Jaanan biologinen veli tai isä kelpaisivat kyllä tähän. Tuo N-TAT on haplopuussa todella ylhäällä, haplo on muodostunut noin 16000 vuotta sitten. Löytyy kuvasta puun rungosta. Käytännössä kaikki savolaiset, karjalaiset, ugrilaiset, fenno-skandialaiset, baltit, jne. ovat tuon N-TAT-mutaation kantajia. Äkkiseltään sanoisin, että jos olet suomalainen N-haplon kantaja, olet myös N-TAT-mutaation kantaja, eikä tuo tieto ole kovinkaan mielenkiintoinen. Sen sijaan se, mihin kohtaan tuossa puussa päädyt, kun jatkat niin pitkälle kuin pääset, se on se mielenkiintoinen osuus.

  Tuo N-TAT on siis yksi mutaatio, sitä ei ole prosentteina geenistössä paljoa, mutta johtuen jostakin vielä minulle tuntemattomasta, näitä mutaatioita on DNAssa enemmän kuin yksi, yleensä muutaman kymmenen verran. Esim:
  Reads: 28
  Position data: 28C
  Weight for C: 1.0
  Probability of error: 0.0 (0<->1)
  Sample allele: C
  Reference (hg19) allele: T
   
  Viimeksi muokattu: 27.03.2019
  jokumieser1234 tykkää tästä.
 13. woodeye

  woodeye

  Viestejä:
  23
  Rekisteröitynyt:
  31.08.2018
  FamilyTreeDNA:lla kaikki testit alessa 25.4 asti.

  Family Finder 49 taalaa, halvin Y-testi $129 ja mtDNA $149. Kalliimmista Y-testeistä 70 taalaa alennusta ja Big Y:n hinta pudonnut 200:lla.
   
 14. Technarchy

  Technarchy

  Viestejä:
  1 885
  Rekisteröitynyt:
  10.11.2016
  Miten tarkkaa tietoa tuo antaa siitä itse henkilöstä. Näkeekö sieltä toisten nimetkin?
   
 15. Henkilöasiakas

  Henkilöasiakas

  Viestejä:
  265
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Joo siis näkee muiden testien tehneiden nimetkin, jotka ovat joltain osin sukua. Ja jotain muitakin tietoja, lähinnä riippuen mitä ne ovat itsestä antaneet. Joillainhan on siellä koko elämänkerta kirjoitettuna.