DNA testit?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Team_Slow, 23.11.2018.

 1. Henkilöasiakas

  Henkilöasiakas

  Viestejä:
  293
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tänään tuli omat tulokset FamilyTreeDNA-sivustolle. Noin kuukauden kesti siitä kun lähetin näytteen sinne kirjepostilla.

  Mielenkiintoisia tuloksia ihan peruspaketillakin. 99% suomalainen löytölapsi Kainuun korpimetsistä, ainakin jos tulkitsee oikein noita 8700 matchia, joiden nimissä ei ole kerrassaan ainuttakaan tuttua, vaikka luulin sukuni tuntevan. :)
   
 2. samim

  samim

  Viestejä:
  205
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tunnetko kaikki serkkusi, entä kaikki pikkuserkkusi? Miten on sitten kolmannet serkut? Oma vinkkini on, että piirrä sukupuutasi johonkin niin paljon kuin osaat ja tiedät, ja sitten käymään osumia läpi. Kysyäkin voi, monet vastaavat. Kannattaa järjestää sekä perimän määrän, että suurimman segmentin mukaan. Dnapainter.net antaa ei-suomalaiseen ympäristöön sopivan arvauksen, minkälaisesta osumasta on noin lähimmillään kyse, ja siitä sitten kauemmaksi edeten.
   
 3. Henkilöasiakas

  Henkilöasiakas

  Viestejä:
  293
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No joo, heitin tuon vähän läpällä. Tiedän kyllä miten sukupuu leviää hetkessä kun aletaan menemään serkkulinjoja eteenpäin.
   
 4. Tabu

  Tabu

  Viestejä:
  73
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Näkyy olevan FTDNA:lla taas serkkutesti (autosomaalitestij tarjouksessa 59 dollaria + postit.

  FamilyTreeDNA – View All DNA Tests For Ancestry

  Tuolla testillä saa listauksen niistä muista testatuista, joilla on yhteistä perimää testin tekijän kanssa ja analyysin omasta etnisestä taustastaan. Serkkulistauksessa näkyvät osumat viidenteen serkkuun saakka, mutta käytännössä mukana on paljon kaukaisempiakin osumia.

  Suomalaiset ovat tehneet ahkerasti tuota FTDNA-testiä ja sieltä voikin odottaa saavansa useampia tuhansia osumia.

  Jos suora isälinja (Y-Dna) tai äitilinja (Mt-Dna) kiinnostaa, niin niihinkin löytää hinnastot tuolta Bundle -lipareen takaa. Hintaa on sitten jo enemmän.
   
 5. samim

  samim

  Viestejä:
  205
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuo FTDNAn testi on siitä syystä just kätevä, että yhdellä testillä pääsee hyvin alkuun, ja se on mielestäni kaikista ”hauskin”. Seuraavat testi saa yleensä samasta näytteestä, ilman mitään lähetysrumbaa. Tulokset vaan ovat ”vakavan” tieteellisiä (Y-dna, mt-dna ja bigY).
   
 6. Team_Slow

  Team_Slow

  Viestejä:
  1 672
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Minulle tuli tammikuun lopussa tulokset FTDNA:sta ja siirsin dna tiedot myös myheritageen. Tiedän yhden henkilön joka testin oli tehnyt ja hän näkyi oikein myheritagessa joten ainakin tietää, että Dna tiedot siirtyi oikein ja, että on samaa sukua eikä adoptoitu :D. Alkuperästä olisi kiva tietää hieman tarkemmin kuin 99% suomalainen kun eniten kiinnostaisi tietää mistä päin suku on suomeen saapunut. Oikeastaan eniten on yllättänyt dna osumien määrä. FTDNA:ssa on 7500 osumaa ja myheritagessa 27000.
   
 7. samim

  samim

  Viestejä:
  205
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nyt kun teit testin FTDNAssa etkä myheritagessa, niin sulla on siihen mahdollisuus. Maksaa toki lisää. Katso oheinen linkki:Esi-isää etsimässä: Esi-isän DNA:ta etsimässä - osa IV

  Jos sulle riittää, että tiedät, tuliko isälinjasi (isäsi->hänen isänsä jne) idästä vai lännestä vai jotenkin muuten, niin tilaa Y-DNA- testi (Y-DNA67). Toukokuussa on yleensä parhaita tarjouksia muutaman päivän ajan. Tällä saat oman päähaploryhmän selville.

  Jos haluat vielä lisäksi selvittää, mihin alahaploryhmään (savolainen, karjalainen, jne) kuulut, sitten tarvit vielä lisäksi BigY-700:n.
   
 8. Team_Slow

  Team_Slow

  Viestejä:
  1 672
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  @samim

  Osaatko sanoa mihin hintaan nuo on halvimmillaan ollut? Ihan hirveästi ei haluaisi rahaa laittaa kiinni näihin kun hyödyt on lopulta melko pienet, mutta toisaalta haluaisi tietää.
   
 9. samim

  samim

  Viestejä:
  205
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuonne ovat keräilleet eri tarjousten hintoja:
  FTDNA Coupons 2018

  179 USD näkyy olevan ydna67:n tarjoushinta, bigy:n päivitys tohon päälle 400 USD.
   
 10. samim

  samim

  Viestejä:
  205
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  jokumieser1234,
  minulla on vähän sellainen epäilys, että olet antanut markkinapuheiden vaikuttaa enemmän kuin niiden on ehkä pitänyt vaikuttaa DNA-testien osalta. Nämä "miten paljon sinussa on x-geeniä" ovat kuitenkin varmaan DNA-tutkimuspalvelun suosituin osuus, mutta harva tietää, että tuo arvio perustuu jokaisen DNA-testifirman omaan laskentamalliin ja firman käyttämään vertailuaineistoon, jota he kyselevät jokaisen näytteen osalta (mistä löytyy testatun henkilön kaukaisin äiti- ja isälinjan henkilö). Se ei nyt välttämättä kerro sitä, mitä kuvittelet sen kertovan.

  (En nyt ole oikein selvillä, miten juuri nämä haploryhmät menee, mutta olettaisin, että N1C on samaa puuta kuin N1C-M46 ja sen alaryhmä N-TAT.)

  Jaana Pelkonen ei voi selvittää itseltään, onko hän N-TAT -ryhmän osalta positiivinen, koska tuo testi tehdään Y-kromosomista, eli sen voi tehdä vain miehestä, tässä tapauksessa Jaanan biologinen veli tai isä kelpaisivat kyllä tähän. Tuo N-TAT on haplopuussa todella ylhäällä, haplo on muodostunut noin 16000 vuotta sitten. Löytyy kuvasta puun rungosta. Käytännössä kaikki savolaiset, karjalaiset, ugrilaiset, fenno-skandialaiset, baltit, jne. ovat tuon N-TAT-mutaation kantajia. Äkkiseltään sanoisin, että jos olet suomalainen N-haplon kantaja, olet myös N-TAT-mutaation kantaja, eikä tuo tieto ole kovinkaan mielenkiintoinen. Sen sijaan se, mihin kohtaan tuossa puussa päädyt, kun jatkat niin pitkälle kuin pääset, se on se mielenkiintoinen osuus.

  Tuo N-TAT on siis yksi mutaatio, sitä ei ole prosentteina geenistössä paljoa, mutta johtuen jostakin vielä minulle tuntemattomasta, näitä mutaatioita on DNAssa enemmän kuin yksi, yleensä muutaman kymmenen verran. Esim:
  Reads: 28
  Position data: 28C
  Weight for C: 1.0
  Probability of error: 0.0 (0<->1)
  Sample allele: C
  Reference (hg19) allele: T
   
  Viimeksi muokattu: 27.03.2019
  jokumieser1234 tykkää tästä.
 11. woodeye

  woodeye

  Viestejä:
  89
  Rekisteröitynyt:
  31.08.2018
  FamilyTreeDNA:lla kaikki testit alessa 25.4 asti.

  Family Finder 49 taalaa, halvin Y-testi $129 ja mtDNA $149. Kalliimmista Y-testeistä 70 taalaa alennusta ja Big Y:n hinta pudonnut 200:lla.
   
 12. Henkilöasiakas

  Henkilöasiakas

  Viestejä:
  293
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Joo siis näkee muiden testien tehneiden nimetkin, jotka ovat joltain osin sukua. Ja jotain muitakin tietoja, lähinnä riippuen mitä ne ovat itsestä antaneet. Joillainhan on siellä koko elämänkerta kirjoitettuna.
   
 13. Tataz

  Tataz

  Viestejä:
  138
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Itse tilasin 23andme.comin testin, koska sieltä sai sekä periman että terveystiedot. Testien perusteella löytyi 1 278 DNA-sukulaista ja tuloksien mukaan olen 98,7 % suomalainen.

  Latasin DNA-tiedot omalle koneelle. Myheritageen pystyy lataamaan DNA-tiedot pientä maksua vastaan, joten tein niin. Myheritage näyttää, että olen 100,0 % suomalainen. DNA-osumia löytyi 34 509 kappaletta, joten voinee olettaa, että Myheritagessa on suomalaisia enemmän kuin 23andMe:ssä.

  23andMe näyttää DNA-osumat kartalle, joten oli mielenkiintoista selailla kaikkia Amerikan serkkuja.
   
 14. samim

  samim

  Viestejä:
  205
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Minkälaisia terveystietoja 23andme tarjoaa? Entä, miten siellä voi lähettää kysymyksen toiselle käyttäjälle, jos vaikka haluaa vaihtaa tietoja sukulaisuudesta?
   
 15. Tataz

  Tataz

  Viestejä:
  138
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Tässä on listaa https://www.23andme.com/dna-reports-list/ . Viestinlähettäminen onnistuu ihan klikkaamalla käyttäjää listasta ja valitsemalla "Send message".

  Health + Ancestry Service -testin hinta näyttää olevan nyt aika kova. Sivuilla lukee 199 $.

  Itse liityin https://www.sukuhistoria.fi:hin, jossa jäsenmaksua vastaan pääsee selaamaan kameralla kuvattuja kirkonkirjoja. Olen jo muutaman sukuhaaran selvittänyt 1800-luvun alkupuolelle. Alle 100 sitten syntyneiden tietoja ei ole tuolla saatavilla.
   
  Viimeksi muokattu: 01.07.2019
 16. Team_Slow

  Team_Slow

  Viestejä:
  1 672
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tein tuon tämän vuoden alkupuolella. 100 dollaria maksaisi tuo halvin y linjan tutkiminen. Mietin vain, että mitä siitä selviää? Osaako joku yksinkertaisesti selittää?
   
 17. samim

  samim

  Viestejä:
  205
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kuinka monta sukupolvea taaksepäin tiedät oman isälinjasi? (Oletan nyt siis että olet mies, kun nainen ei tuota voi tehdä :). Tuo tutkimus löytää muiden tutkittujen miesten joukosta isälinjasi sukulaisia. Ja koska se on noin karkea tutkimus, niin et voi päätellä, tuleeko sukulaisuus lähimenneisyydestä vai tuhansien vuosien takaa.

  Esi-isää etsimässä: Esi-isän DNA:ta etsimässä - osa IV

  Y37-tutkimuksella sinulle selviää haploryhmä (esim N tai I), ja voit nähdä miten haploryhmäsi on matkaa vuosisatojen kuluessa tehnyt. Jos laitat enemmän rahaa, ja teet Y700-tutkimuksen, saat itsellesi tarkan paikan haplopuussa. Tuossa yllä olevassa linkissä on kuvat näistä kahdesta.
   
 18. Tabu

  Tabu

  Viestejä:
  73
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tämän lisäksi saat listauksen henkilöistä, joiden kanssa sinulla on yhteinen esi-isä. Kun kyseessä on Y37 -testi, niin kyseessä on käytännöllisesti katsoen aina hyvin kaukainen esi-isä. Nämä ”matchit” esitetään myös kartalla, josta voit katsoa missä maissa sinulla on näitä kaukaisia ”serkkuja”.

  Ilmaista näiden testien teettäminen ei ole, koska tiedonjano kasvaa sitä mukaan kun näkemys omista juurista tarkentuu. Aika moni päätyy tilaamaan myöhemmin tarkempia (ja kalliimpiaj testejä.
   
 19. draco76

  draco76

  Viestejä:
  2 827
  Rekisteröitynyt:
  17.06.2018
  Siirretty Black Week keskustelusta
  Osa raporteista on huuhaata, riippuu mistä tilaa tuon. FTDNA:n testi ei kuitenkaan tuota huuhaa-raportteja, toki käyttäjä voi tulkita etnisyysraportit päin prinkkalaa.
   
 20. Johan_V

  Johan_V

  Viestejä:
  619
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  How to Spend $1,900 on Gene Tests Without Learning a Thing
  Science and marketing clash in the “jungle” of direct-to-consumer DNA apps.
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]

  ja sitten vielä hauskempi tulos, jossa kaksoset saivat täysin erilaisia tuloksia:

  Curious 23andMe twin results show why you should take DNA testing with a grain of salt
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
   
  Oudie tykkää tästä.
 21. Cumbo

  Cumbo

  Viestejä:
  2 118
  Rekisteröitynyt:
  31.05.2017
  Niin voi olla hyviä ja huonoja testejä. En ole ollenkaan noihin perehtynyt, koska ei tulisi mieleenikään luovuttaa noin arkaluontoisia tietoja jonnekin tuosta noin vaan. Joku GDPR ei ole kuin sääntelyä eikä mikään tietoturvatoimi. Ei GDPR:n olemassaolo tarkoita, että nuo tiedot eivät vuotaisi tai että niitä ei käytettäisi jossain vaiheessa väärin.
   
 22. draco76

  draco76

  Viestejä:
  2 827
  Rekisteröitynyt:
  17.06.2018
  Totta. Lisäksi noita tietoja voi siirtää sitten itsekin eri palveluihin, joka taas lisää riskiä leviämiseen. FTDNA:n otos on aika pieni ja keskittyy sukututkimukseen, en tiedä saako sen näytteestä juuri terveystietoja. Sen sijaan tuo Dante Labsin koko genomin testi sisältää älyttömästi tietoa jos vain joku osaa sen purkaa. Tulevaisuudessa siitä saa yhä enemmän irti, joten kannattaa miettiä minne jakaa ja myös oman pilvipalvelun/tietoverkon turvallisuutta. Tosin pilvipalvelun murrossa lähtee muutakin tärkeää tietoa mukana, en tiedä onko geneettinen tieto silloin pahin.
   
 23. Cumbo

  Cumbo

  Viestejä:
  2 118
  Rekisteröitynyt:
  31.05.2017
  Millainen näyte tuonne lähetään?
   
 24. draco76

  draco76

  Viestejä:
  2 827
  Rekisteröitynyt:
  17.06.2018
  En muista. Yleensä kyseessä on sylkinäyte taikka posken sisäpuolelta otettu pyyhkäisy.

  Moni tuntuu tykkäävän geenitestistä, mutta itse pidän enemmän perinteisen sukututkimuksen avulla saaduista vastauksista. Geenitestit ovat käteviä jos kiinnostaa nykyiset elossa olevat kaukaiset sukulaiset, esivanhempien etsintään perinteinen tutkimus on paras. Lisäksi geenitesti saattaa antaa 'vääriä' tuloksia suvusta, kun se antaa biologisen yhteyden. Riippuu kumpaa etsit, suvun historiaa sen mukaan kuka on kasvattanut ja merkitty kirjoihin vai haluatko linkit syrjähyppyjen yms kautta. Minusta tuo on paras niille, jotka eivät tiedä oikeaa isäänsä eikä sitä ole merkitty kirjoihin. Tuolla voi myös tarkastaa onko biologisesti sukua jollekin, jos myös tämä tekee testin. Alaikäisen lapsen suhteen taitaa vanhempi saada tehdä lapselle testin, mutta itse suosisin että ei jaeta toisen näytettä ennen kuin tämä on kykenevä itse päättämään.

  Lisää tietoa löytyy dnaguru.fi - Marja Pirttivaara

  Mutta mitään varsinaista hyötyä näiltä on turha odottaa, ellei sitten laske hyödyksi sukulaisten tai isän löytämistä. Tämä on harrastus siinä missä tietokoneen virittely. Osa tykkää muinais-DNA:n tutkimisesta ja vertailusta kuinka läheistä sukua on jolekin vanhalle löydölle. Tuosta en tiedä tarkemmin. FTDNA tulee vain kalliiksi jos haluat tutkia isä- ja äitilinjan tarkkaan. Big-Y 700 (isälinja) maksaa noin $400, mutta niitäkin tehdään Suomessa sukututkimuksen piirissä. Sukuseura saattaa jopa antaa avustusta niihin. Tuosta Dante Labsin testistä saa käsittääkseni Y-Full:in, joten sen osalta se on halpa. Ainoa vika Dantella on vain että se antaa koko genomin, jolloin myös tulevaisuudessa löydettävät geneettiset sairaustiedot löytyvät siitä. Erinomainen paketti itselle jos olisi varma että ei pääse leviämään. Jos tilaa väärillä tiedoilla kaverin osoitteeseen, niin sekin ratkeaa. Sukututkimuksen osalta vaan ei ole järkevää antaa vääriä tietoja.
   
 25. Team_Slow

  Team_Slow

  Viestejä:
  1 672
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Näistä ihan hirveästi ymmärtämättä mun mielestä oli mielenkiintoista tuolta familytree dna:sta DNA:n lataus excelinä ja siirtäminen myheritageen ja se toimi ongelmitta. Enemmänhän noissa olisi ideaa kun noi tulokset olisi kaikki samassa palvelussa sen sijaan, että sieltä täältä löytyy riippuen mitä sivustoa joku on käyttänyt.

  Tuossa tarjous ketjussa oli paljon foliohattuilua tuosta dna luovuttamisesta, mutta kyllähän sitä nykyisin on paljon dataa jaossa muutenkin. Sormen jäljet puhelimen kautta, naamakuva puhelimen avausta varten jne. Iteltä DNA löytyy monesta paikkaa kuten sähköpostista, mutta toisaalta jos tuosta joskus tulisi ongelmia tai mitä nyt ihmiset pelkääkään niin eikö tuolla nimenomaan pysty perustelemaan sitä ettei se näyte ole kovin luotettava kun sitä omaa DNA:ta on lähetellyt firmoille yms.
   
 26. Cumbo

  Cumbo

  Viestejä:
  2 118
  Rekisteröitynyt:
  31.05.2017
  Voisihan moinen testi ollakin ihan mielenkiintoinen, jos sen voisi tehdä täysin anonyymisti eli raportin tuottajalla ei olisi mitään keinoa yhdistää DNA-tietoa minuun. Toisaalta, esim. tieto jostain perinnöllisestä sairaudesta alkaisi vain ahdistaa, enkä edes haluisi moista tietoa.
   
 27. draco76

  draco76

  Viestejä:
  2 827
  Rekisteröitynyt:
  17.06.2018
  Periaatteessa tuo on mahdollista. Maksu on lienee vaikein kiertää, mutta senkin voinee hoitaa kaverin kortilla. Vaikka Danten testin ottamalla saat raakadatan itsellesi ja voit tutkia sitä itse. Ilmaispalveluihin voi laittaa nikillä ja sähköpostiosoite voi olla tehtynä pelkästään dna-tutkimusta varten. Matcheille voi sitten sähköpostilla kertoa halutessa oikeat tiedot. Ei tuo tiedon salaaminen ole niin vaikeaa. Paljon helpompaa kuin puhelinten suhteen, android kerää sinusta tietoa paljon ja takuuvarmasti voi yhdistää sinut oikeaan henkilöön. Lisäksi yhdistelemällä tietoja päästään paljon tarkempaan profiiliin kuin dna:n avulla. Jo pelkkä facebook tietää sinusta paljon.

  Suurin vaara tuossa on, jos vakuutusmaksuihin alkaa vaikuttaa dna-riskit. Siellä kun kysytään tiedätkö onko sinulla sairaus ja täytyy vastata todenmukaisesti. Nykyiset testit ovat vain niin surkeita, että niiden tietojen perusteella ei voi sanoa että sinulla olisi joku. Verenpaineen taikka kolesterolin mittaus antaa paljon pahempaa tietoa tuolta kannalta.
   
 28. Cumbo

  Cumbo

  Viestejä:
  2 118
  Rekisteröitynyt:
  31.05.2017
  Android ei varmasti saa DNA:tani mistään. Monta muuta tietoa kyllä. Ja se, että Android saa minusta jotain (paljon) tietoa, ei tarkoita, että olisin valmis luovuttamaan DNA-tietoani johonkin, missä se vielä yhdistetään muihin henkilötietoihini.
   
  skiip tykkää tästä.
 29. Team_Slow

  Team_Slow

  Viestejä:
  1 672
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ihan mielenkiinnosta mikä tuossa on se riski? Eräs kaverini ei anna edes sormenjälkiä puhelimeen, koska voidaan lavastaa syylliseksi. Onko DNA:n kanssa sama pelko? Tuo Dracon mainitsema vakuutusyhtiöiden juttu on varmaan se suurin riski, mutta suomessahan ei taitaisi olla ihan noin yksinkertaista sitä tietoa hyödyntää.
   
 30. Cumbo

  Cumbo

  Viestejä:
  2 118
  Rekisteröitynyt:
  31.05.2017
  Minulla ei mielikuvitus/asiantuntemus hyödyntämismahdollisuuksiin riitä. Meinaatko, että on ihan sattumaa, että näitä palveluita tarjoavia firmoja syntyy nyt kuin sieniä sateella?
   
 31. Johan_V

  Johan_V

  Viestejä:
  619
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mahdollisimman kattava geenidata on arvokasta lääketieteelle ja tuollaiset palvelut mihin ihmiset lähettävät itse datansa on todellinen kultakaivos, kun sovelletaan deep learningia ja muita big data-tekniikoita.
   
  Cuthalu tykkää tästä.
 32. Cumbo

  Cumbo

  Viestejä:
  2 118
  Rekisteröitynyt:
  31.05.2017
  Eikä minulla sellaista vastaan varsinaisesti mitään olekaan erit. jos se kerrotaan avoimesti. Mutta en tosiaan halua luovuttaa moista dataa, jos se on yhdistettävissä minuun.
   
 33. woodeye

  woodeye

  Viestejä:
  89
  Rekisteröitynyt:
  31.08.2018
  On olemassa kahdenlaisia DNA-testipalveluja. Täydelliset lääketieteelliset DNA-testit maksavat vähintään satasia ja niissä tarkkuus on hyvin lähellä 100% jolloin voi arvioida riskejä puhkeaako esim Alzheimer varhaisessa iässä jne.

  Sukututkimus-DNA-testien tarkkuus on taas reippaasti alle 100%, joten niillä ei voi luotettavasti kartoittaa sairauksia. Ja mikä tärkeämpää, niillä ei voi yksilöidä ketään.

  Joten vaikka tuollaisesta palvelusta saisi tietomurrolla datat ulos, ei hakkeri saa siitä selville muuta kuin sukulaisuussuhteet.
   
 34. woodeye

  woodeye

  Viestejä:
  89
  Rekisteröitynyt:
  31.08.2018
  Saat ensinnäkin näkyviin ne palvelun käyttäjät, jotka ovat sinulle sukua isälinjan kautta. Sukulaisuus voi olla niin kaukaa ettei se auta sukututkimuksessa mitään, tai jos tuuri käy löytyy lähempi isälinjan sukulainen.

  Toiseksi saat tietää karkealla tasolla mitä muinaista perua isälinjasi on. Suomessa aika yleisiä isälinjan haploryhmiä ovat N-M231 ja N-M178 jotka liittyvät suomensukuisiin kansoihin Siperiassa ja Venäjällä, sieltä ovat vaeltaneet tänne eri reittejä. I-M253 tai muut I-linjalaiset ovat kivikautisia jäänteitä asutuksesta ennen suomenkieltä puhuneiden tuloa, tai sitten ruotsalaisten vaikutusta.

  Y-testeistä halvin on epätarkin, kallein tarkin mutta se taas vaatii että muut ovat tehneet saman testin ja matchaavat. Muuten ei tule tarkimmalla tasolla tuloksia. Y-67 voisi olla hinta-laatusuhteeltaan järkevin testi. Alemmilla tasoilla tulee paljon matcheja joista ei välttämättä ole paljoa iloa.
   
 35. Johan_V

  Johan_V

  Viestejä:
  619
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Liittyen yksityisyydensuojaan:
  China is using DNA samples to try to recreate the faces of Uighurs

  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]