NAS etenee. En voi oikein puhua valikoiduista osista, koska tämänkin projektin tapauksessa haalitut komponentit ovat olleet suurimmaksi mitä vastaan on sattunut tulemaan:
Toivottavasti Ryzen 2200G jaksaa jäähtyä Dark Rock Pro 3 voimin. Oma NAS kun ei käsittele cpu kuormaa distron ja protokollien lisäksi, joten edeltävän NAS version Intel® Core™ i5-4570S kuorma näytti pari vuotta tältä:
i5-4570S on melko lailla saman tehoinen kuin Ryzen 2200G, eli täysin riittävä. Suurimmaksi eduksi katsoin integroidun näytönohjaimen, jotta uuden emolevyn 3x PCIe paikkoihin mahtuisi jokaiseen SATA tai SAS controller.
Ehkä mä selviän. Tämä kaikki selittyy tietysti sillä, että NAS hoitaa vain zraidia ja sen tiedostojärjestelmää eri koneiden tarpeille lähiverkkoa pitkin. SERveri 3900x+64gb-3200+nvme tekee kaiken heavy liftingin, eikä taas koske tiedostojärjestelmien elämään "lainkaan". Säilytettävän datan siirtää suoraan NASiin.
Uuden ja tulevan NAS2.0 komponentit ovat seuraavanlaiset:
Komponentit:
Fractal Design Node 804 -kotelo
AsRock B450M Pro4-F R2.0
Ryzen 2200G
32Gb 2x16gb kit Ripjaws V
Kingston NV2 500 Gt M.2 PCIe 4.0 NVME -Openmediavaultille
PCIe 4x SATA controller (näitä tai vastaavia on tulossa lisää, joka pcie slotille)
Tiedostojärjestelmä:
zpool raidz1-0 'baltimore':
4x WD Purple 6Tb
Crucial BX500 240gb zraid Cache
Crucial BX500 240gb zraid Log
Jäähdytys:
be quiet! Dark Rock Pro 3 suorittimelle
4x 120mm PWM tuulettimia
Aloitan kevyemmin, päästäkseni alkuun, sekä siirtääkseni raidz1-0 poolin turvallisesti uuteen kotiinsa. Kuten kotelosta aikaisemmin yllä kirjoitin:
Fractal Design Node 804
- 8 paikkaa 3,5" levyille
- 2 paikkaa 2,5" SSD-levyille
- 2 paikkaa joko 3,5" tai 2,5" levyille
- 5 laajennuspaikkaa
- 10 tuuletinpaikkaa
NAS2.0 kehitysaskel ei ollut pakollinen, nykyinenkin toimii täydellisesti, mutta syitä muutokseen kasaantui itselleni. Vähintään 12x hdd paikalla, saan kasvatettua ja/tai lisättyä pooleja tarpeeni mukaan. Jo ~12 lätyn zpoolien arsenaali vie oman luokkansa keskusmuistia. Pari sukupolvea uudempi Ryzen alustainen emolevy DDR4 muistikanavilla kykenee tarjoamaan muistikapasiteettia 128Gb asti. Ryzen alustoiden muistiohjainten taivuttaminen moisiin rasituksiin ei kylläkään ole niin ykselitteinen kuin komponenttivalmistajien myyntipuheet antavat ymmärtää. Lähes poikkeuksetta näitä ei saavuteta, varsinkaan vanhemmilla Ryzen sukupolvilla, ellei muistikanavan nopeutta lasketa esimerkiksi JEDEC 2133mhz
Jos Ryzen alustalla muistikapasiteettia on:
a) 4x 16gb kampaa
b) yhteensä vähintään 64gb keskusmuistia, vaikka 128gb asti.
On luultavasti ongelmia sekä säätöä luvassa, koska muistikampojen sisäänrakennettu DOCP on liian raskas Ryzenin sisäänrakennetulle muistiohjaimelle muistikapasiteetin kasvaessa lähemmäs ilmoitettua maksimia. Tälle tilanteelle on poikkeuksia yksinkertaisesta syystä: Paremmilla komponenteilla rakennetuilla emolevyillä toivotut tulokset ovat helpompi saavuttaa, Ryzen ei pidä yli kahdesta muistikammasta kammasta, sekä Ryzen sukupolvien muistiohjaimet ovat kehittyneet vanhemmista sukupolvista suorituskykysemmiksi. X-sarjan Ryzen emolevyillä tätä ongelmaa esiintyy vähemmän, mutta sekään ei ole onnellisuuden tae, koska moni näistä on esimerkiksi kehnoilla virransyötöillä varustettuja yksilöitä joita myydään vain paremman mallisarjan nimellä. B-sarjan lankuissa olen kohdannut tätä ongelmaa enemmän. Helpoin lähestyminen tilanteeseen on nostamaa muistien jännitettä (hynix ym huonoimmilla kammoilla vaikka 1.45v), huonontaa latensseja reilusti tai suostuu elämään pienemmän muistien kellotaajuuden kanssa: 2666 - 3200mhz väli on merkittävä ero vakaudelle, mitä tulee Ryzen muistiohjaimen vakaana pysymiseen. Kun vakaat köyhytetyt asetukset ovat löytyneet, voi oman jaksamisen varjolla alkaa parantaa arvoja. Sattumalta voi löytää sen parametrin joka vaikutti koettuun epäonneen eniten. Tietysti Fabric clock, VDDG CCD ja muut muistiohjaimeen vaikuttavat arvot ovat trial&error arvoisia kokeiluja, päästäkseen lähelle haluamaansa lopputulosta.
Esimerkiksi kaksi vuotta sitten SERveriä kasatessani, Gigabyte B450 Aorus Pro -emolevyn kanssa painin lähes kaksi vuorokautta, saadakseni
Kingston 64GB (4 x 16GB) FURY Beast, DDR4 3200MHz, CL16
toimimaan 3200mhz nopeudella. Latenssien lisäksi puoli biosia tuli ruuvattua desimaali kerrallaan. Toiminut siitä asti, en ajatellut enää koskea. Muistit eivät ole niin suorituskykyiset, kuin niiden pitäisi suoraan paketista olla, mutta serverikäytössä sillä ei ole onneksi väliä.
tldr; Älä usko sokeasti emolevyvalmistajan prosyyreihin. Niissä ei lue, mitä luvattu kiinnitetyn muistin maksimikapasiteetti kestää suorituskykyä.
NAS2.0 kohdalla tilanne tulee luultavimmin olemaan sama. Onneksi NAS ei välitä keskusmuistin nopeudesta näin olemattomilla tiedostojärjestelmillä, vaan kapasiteetti on se joka ratkaisee.
Jossain tämänkin asian raja menee tietenkin, mutta mikä minä olisin ilman asioiden yleistämistä.
tldr; ZFS tiedostojärjestelmä tarvitsee poolista/pooleista riippuen reilusti keskusmuistin kapasiteettia.
AsRock B450M Pro4-F R2.0 AM4 -emolevy tarjoaa 4 x DDR4 DIMM Slotteja, joten lähtökohdaksi haalittu 32Gb 2x16Gb-3200 -kit on nykyiselle zraid poolille riittävä. Tätä on helppo ja edukas kasvattaa tulevien zfs poolien tarpeiden edessä valitsemallani tavalla. Edellinen NAS1.0 Intel FCLGA1150 mahdollisti ainoastaan 8Gb keskusmuistia per slot, joka oli 1150 emolevyjen Intelmäinen aikansa rajoitus: Micro ITX alustan tarjoama kaksi muistislottia ei myöskään vähentänyt turhautumistani, joten 2x8gb DDR3 1600mhz keskusmuistia oli pakon edessä riitettävä.
En enää tahtonut moista negatiivisuutta elämääni.
Tallennuskapasiteetti loppuu, halusin tai en. Saneltujen tarpeiden edessä, NAS2.0 tulee tarjoamaan mahdollisuuksia tulevaisuuden vaatimuksiini, ainakin toivottavasti muutamaksi vuodeksi.
Aloitan projektin rauhalliseen tahtiin tänään. On kylläkin hieman kiireitä, mutta aina on aikaa SERrille! Perinteisesti hieman kuvia, NAS1.0 purusta ja NAS2.0 kokoonpanosta, sekä kevyesti toiminnasta. Osat ovat itseasiassa jo kauniissa läjässä kasauspöydälläni.. Stay tuned.