Datatronic
Yhteistyökumppani
- Liittynyt
- 25.02.2021
- Viestejä
- 3 591
Miten menee tilattujen osien + kasauspalvelun ja palautusten kanssa - tuleeko postipaketin mukana näytönohjaimen tms. paketteja, jos haluaisi palauttaa yksittäisen osan johon ei ole kokonaisuudessa tyytyväinen? Sivusto puhuu 14 päivän vaihto- ja palautusoikeudesta, mutta myös "Palautusoikeus koskee vain alkuperäispakkauksessa olevia käyttämättömiä ja myyntikelpoisia tuotteita". Tekisin oletuksen että kasatun koneen kylkiäisenä ei tule jokaisen osan omaan laatikkoa ja kaikki on suoraan koneessa, joten miten tällaisen kanssa menetellään? Takuuasiat luonnollisesti hoitunevat jos jokin on oikeasti rikki.
Ei ole mitään tilannetta päällä (eikä toivottavasti tulekaan), mietin vaan mitä pystyy tekemään jos esimerkiksi Datatronicilla kasatussa setissä osuu lottokuponki näytönohjaimeen (itselle) sietämättömällä coil whinella, jota valmistajan takuu ei suostu korvaamaan.
Meillä tietysti osissa on osakohtainen takuu, kuten normaalisti pitääkin olla. Esim jos jatkossa myyt näytönohjaimen sen oma takuu siirtyy uudelle omistajalle, tähän vain tarvitsee kopion alkuperäisestä kuitista.
Ihteäkin kiinnostaa tämä coil whineen suhtautuminen, varsinkin kun se on siellä ihan kokonaan kasauksessa ja testauksessa. Katotaanko siellä kasauksen aikana, että "toimii" vaikka koneesta kuuluis hirvee sirinä peruskäytössäkin? Ylipätään tosta kasauksesta(+windows) et testataanko konetta yhtään mitenkään muuten ku että boottaa windowsiin?
Tämä on sinänsä hankala suoraan sanoa, meille on tullut useampi virtalähde ja näytönohjain jossa on kuulunut coilwhineä ja täysin tapauskohtaisesti jos ääni on ollut huomattava olemme näitä vaihtaneet ja lähetelleet näitä tukkureille. Jos ääni on ollut todella huomattava tämä aina edesauttaa siihen että menee myös tukkurilla läpi takuuseen. Pienet coilwhinet etenkin tehokkaissa osissa on erittäin yleisiä jonka takia nämä eivät välttämättä mene takuuseen. Nämäkin tosiaan riippuvat täysin kuinka tukkuri ja valmistaja kokee tämän. Alustavasti me voimme näitä aina kysyä ensiksi tukkurilta ennen kuin lähdemme näitä suoraan vaihtamaan, jottei tällaisessa kulu kenenkään aikaa lähettämällä tuotetta ns turhaan edestakaisin.
Lisäksi coilwhine voi esiintyä vain tietyissä tilanteissa, mitä meillä ei välttämättä testeissä tule esille.
Meillä on siis muutama ohjelmisto millä voimme testata kasauksen laitteiston. Nämä ovat siis molempiin kasauspalveluihin, sisältyi tähän windows tai ei. Nämä tyypillisesti aina ajetaan meidän puhtaalla windowsilla jossa kaikki on valmiina.
Ohjelmistot millä voimme testata tätä ovat
Burnintest - Tässä laajat testit ja tällä saa selkeän raportin tarvittaessa ulos asiakkaalle.
OCCT - Tällä tyypillisesti combined testi riittää, occt on parempi näytönohjaimen rasitukseen ja testaukseen kuin burnintest.
Aida64 extreme - Tarvittaessa voimme vielä käyttää tätä.
Näissä tehdään siis vain pikatestit. Jotta saamme koneet eteenpäin.
Tyypillisesti jos esim coilwhine ei tule jonkin näiden aikana esille niin tietokone tietysti lähtee asiakkaalle sellaisenaan.
Takuut monessa tuotteessa eivät välttämättä aina mene kuten loppukäyttäjä haluaa tai olettaa mikä on tietysti ikävää käyttäjän suhteen, mutta päätökset tulevat suoraan valmistajalta.
Hyvä esimerkki tässä on nuo amd näytönohjaimet (asrock 7900xtx) joiden hotspot nousee yli 100c, meille on nyt tukkurikin ilmoittanut näistä ettei enää ota näitä takuuseen koska valmistaja on ilmoittanut että 110 asteeseen lämmöt ovat täysin normaalit.
Viimeksi muokattu: