SHANGHAI SUNSEEKER ROBOTIC TECHNOLOGY CO.,LTD
SHANGHAI SUNSEEKER ROBOTIC TECHNOLOGY CO.,LTD. was established in 2007 and is located in Songjiang District, Shanghai, the birthplace of the G60 Science and Technology Innovation Corridor. It is a high-tech enterprise whose main business scope is the development of intelligent equipment...
www.sk-robot.com
Alotetaas uus ketju tälle, niin saa kaiken tarvittavan tiedon samaan paikkaan, eikä kukaan revi pelihousujaan tuolla yleisessä leikkuriketjussa. Robotti on alkujaan Kiinalaisen Sunseekerin valmistama ja tätä samaa vehjettä myydään sitten milloin missäkin merkeillä Scheppach, Brucke, Orbex, Meec Tools, Grouw, Adano, Texas jne. Huom! Muiden valmistajan kuin Brucke kaikki leikkurimallit eivät välttämättä ole Sunseekerin valmistamia, näissä voi olla eroja. Esim. Scheppachin joku ns. "high end" leikkuri saattaa olla lähtöisin eri valmistajalta kuin edullisempi leikkuri, vaikka kumpikin myydään meille kuluttajille Scheppachina.
Käyttöohje: ROBOTIC MOWER INSTALLATION
Erinäisiä modeja ja korjauksia varten valmistajan purkuvideon robotista löytää youtubesta Sunseekerin toiselta viralliselta kanavalta täältä:
Toinen kanava:
Itse ostin tarjouksesta
Noh, mitäs sieltä löytyy?
Törmäysanturit: Toteutettu todella simppelisti magneettiantureilla. Eli kun ulkokuori, jossa on 2kpl magneetteja, heilahtaa pois magneettiantureiden tunnistusalueelta, niin robotti tietää törmänneensä johonkin -> ei kuluvia kytkimiä. Näitä Hall-antureita on robotin yläkuoren sisässä 2kpl. Aikalailla idioottivarma ratkaisu.
STOP-painike: Toteutettu magneettikytkimellä. Ei riskiä että vuotais vettä sisään jostain perinteisen kytkimen kumihupusta.
Leikkuuosasto: Koteloitu tiiviiks muusta elektroniikasta. Leikkuumoottorin johtosarjassa pätevän näköinen kuminen läpivienti, josta ei varmasti puutarhaletkulla saa vettä läpi jos se vaan on tehtaalla oikein asennettu. Robotin yläkuoren ja alakuoren välissä on koko matkalla tiiviste, samoin leikkuukorkeuden säädön ja alakuoren yhdistävien rakenteiden välissä.
WLAN kantama: Saanee jatkettua, kun vaihtaa alkuperäisen antennin tilalle jonkun "oikean" antennin. Nyt tuossa WiFi-moduulissa on tuollainen 8cm coax-kaapeli, vähän niinkuin 2,4Ghz RC-vastareissa. Alkuperäisen antennin kiinnitys WiFi-moduuliin on pistokeliitännän osalta varmistettu jollain sikaflex tyylisellä täpällä liimaa. Itse ostin ebaysta mielestään paremman antennin, mutta en ole kerennyt testailemaan paraniko kantama tuossa kolmannessa käyttöönottamattomassa testiyksilössä johon antennin vaihdoin.
WiFi/Bluetooth-moduuli: ESP 32 wroom-32u.
Ajomoottorit: Planeettavaihteistoiset, 18V harjattomat kuulalaakeroidut moottorit. Tähän hintaluokkaan aika uskomaton juttu. Kyljessä tarrat "PG36BL...." Kolmella johdolla menee emolevylle ja siellä on yhteensä 9kpl tehotransistoreita (6kpl ajomoottoreille, 3kpl leikkuumoottorille.). Edit: Ainakin vaihdelaatikot vaihtui RM500 -> RM501 mallipäivityksessä. Uudemmissa RM501 malleissa on korjattu RM500 mallin pyörännapojen jousisokkien katkeilu, korvaamalla sokat akseliin koneistetuilla booreilla. RM501:n vaihdelaatikot ovat äänekkäämpiä kuin RM500:n. Mikäli omistat RM500:n jossa toinen rengas ei enää pyöri, tsekkaa pyöriikö rengas tyhjää akselilla. Mikäli pyörii, niin pystyt korjaamaan vian todella helposti ja halvalla itsekin, kun ostat vaan parilla eurolla uudet jousisokat, tai sahailet esim. sopivankokoisesta poranterästä uudet tapit vetoakseliin.
Leikkuumoottori: Hiiliharjaton moottori. Leikkurissa on ainakin näissä uusimmissa 2:lla alkavissa firmwareversioissa robotin leikkuumoottorin automaattinen suunnanvaihto ja laskurit sille miten monta minuuttia moottoria on pyöritetty kumpaankin suuntaan. Teriä ei siis itse tarvitse käännellä ympäri, vaan robotti hoitaa itse huolen siitä että terät kuluvat tasaisesti kummaltakin puolelta. Robotin firmiksessä on myös merkkejä leikkuumoottorin kuormitusasteen seurannasta ja vihjailuja kuormitusasteeseen perustuvasta automaattisesta aikataulutuksesta, mutta voi olla että nämä ominaisuudet tulevat käyttöön vasta mallisarjan ylemmissä malleissa.
Ainakin Gardenan alkuperäiset terät ja terien ruuvit menee suoraan tähän Bruckeen. Terät on millin pari lyhemmät, mutta tällä ei ole mitään käytännön merkitystä, tai en ainakaan itse ole huomannut mitään eroa.
Vakioakku: 5S1P 2Ah kennopaketti, 18650 kokoluokan VTC4 Murata kennot. Vakio BMS-kortille voi suoraan vaihtaa isomman kennopaketin esim. Tamforcen 20e maksavasta porakoneen akusta ja ajoaika jatkuu suoraan suhteessa kapasiteetin lisäykseen. Robotti ei ainakaan kirjoitushetken firmwarella seuraa leikkuussaan mitään muuta kuin akkupaketin jännitettä ja lämpöä, joten ajoaikaa saa jatkettua isomman kapasiteetin akulla (eli ei ole softalla rajoitettu kuten esim. Husqvarna/Gardena). BMS ei tilttaa vaikka käy virrattomana kennojen vaihdon aikana. (Tein itse Tamforcen akkumodin ja ajoaika reilut 3h tällä modilla). Huom! Voivat edelleen "korjata" tämän "erheensä" softalla, joten ainakin itse otin automaattiset firmispäivitykset pois käytöstä. Edit. 28.6.2024: Akkumodit ja RM800 akku/laturipäivitys onnistuu vielä tänäkin päivänä.
RM800 akku: Akku 4 Ah Brücke RM800 -robottiruohonleikkuriin
Toinen ns. helppo, (mutta ei yhtä halpa modi) on yhdistää kaksi vakioakkua siten, että juottaa toisesta BMS:n irti, kääntää tämän irrallisen kennopaketin nikkeliliuskat pystyyn ja juottaa tämän toisen kennopaketin rinnankytkennällä toiseen BMS:lliseen Brucken akkuun. Tässä on huomioitava sellainen homma, ettei yhdistele uusia ja vanhoja kennoja, eikä tyhjiä ja täysiä kennoja. En suosittele kuin tietyissä tilanteissa tätä modia (uudet tai saman verran käytetyt täyteen ladatut akut).
Varaosana myynnissä oleva RM800:n akku toimii myös RM500:ssa/RM501:ssa suoraan ja rekisteröityy robotille oikein 5S2P 4Ah akkuna.
Latausaikarajoitus: Maksimissaan 4h, jonka jälkeen robotti sammuttaa itsensä latauksen yliaikaan. Esim. helle (yli 33-astetta voi aiheuttaa tämän, kun latausvirta puolittuu.) Tämä 4h latausaikarajoitus kannattaa pitää mielessä ainakin isompia akkumodeja tehdessä, varsinkin jos käyttää alkuperäistä RM500:n pienempää laturia.
Käyttöjärjestelmä: (Luultavasti Linuxin päällä pyörivä) FreeRTOS.
Telakka/muuntaja: Muuntaja on vakiovirtamuuntaja, koska robotissa ei ole varsinaista latausvirran rajoitusta. Eli jos tehokkaampaa laturia tarvitsee, niin on hankittava vakiovirtalähde, tai modattava normaalin muuntajan perään jokin virranrajoitus. (Ketjussa lisää aiheesta, kiitos @ps86 testailusta!)
Tokmannilta saa nyt myös varaosana RM800:n isompaa 3A muuntajaa. Ostin itse tällaisen testiin, kun en kerennyt tälle kesälle tehdä omaa vakiovirtamuuntajaa. Tämä RM800:n muuntaja toimii niinkun pitääkin myös RM500:n kanssa ja on helppo "ruuvaa kiinni päivitys" latausajan lyhentämiseen. Huom! Jos päivität RM800:n laturin RM500:lle, niin laturi lataa kyllä oikeissa olosuhteissa nopeammin, mikäli 33-asteen latauslämpötilaraja ei ylity. (Lue ylempänä olevasta "Latausaikarajoitus" kohdasta lisää aiheesta).
Muuntaja 3A Brücke RM800 -robottiruohonleikkuriin
Muuntaja 3A Brücke RM800 -robottiruohonleikkuriin edulliseen hintaan Tokmannin verkkokaupasta. Toimitus 2–5 arkipäivää. Tutustu ja tilaa!
www.tokmanni.fi
Akkukotelossa on sen verran syvyyttä, että tonne uppoais fyysisesti isommatkin kennot (20700/21700). Joillain pihatyypeillä ei vaan kannata ajoaikaa jatkaa ihan järjettömiin, kun muuten häviää hyöty tuosta Zone-toiminnallisuudesta. Jos jotain selkeesti yksittäistä pihalänttiä hankaa, niin sit voi olla iloakin yli 4Ah akusta.
Prosessori: GD32F305VET6
Flash muisti: Winbond 25Q64JVSIQ
W25Q64JV - Serial NOR Flash - Code Storage Flash Memory - Winbond
Winbond Electronics Corporation Specialty Memory IC Company engaged in design, manufacturing and sales services
www.winbond.com
Emolevy on pinnoitettu kosteutta/hapettumista estävällä paksulla ja joustavalla läpinäkyvällä pinnoitteella. Varmaan jotain polyuretaania, koska piirilevylakkaa/epoksia tuo ei ole.
Emolevyllä on muistiparisto. Eli jos alkaa jossain vaiheessa robotti hukkaamaan asetuksia, niin patteri vaihtoon. Näyttäis normaalilta BIOS-patterilta. On klipsitelineessään parilla liimatäpällä kiinni.
Emolevyllä on myös vapaa 6-pinninen naarassocketti ilmeisesti ohjelmointia varten. Liittimen vasen pinni on merkattu VCC:ksi, mutta muita merkintöjä ei liittimessä ole (liitin J0). Jos joku tietäjä tietää, niin huikatkoon mikä tuo voisi olla ja miten sitä voisi hyödyntää? Joko joku on nykäissyt NAND-dumpin robotilta?
Emolevyltä löytyy myös yksi käyttämätön 4-pinninen AMP-liitin. Tätäkään ei ole merkattu, joten jää vähän mysteeriksi. Sunseekerin omassa robotissahan on esim. "Ajovalot" ja ohjelmasta löytyy "Ultrasonic", liekö sitten näihin ominaisuuksiin liittyvä liitin.
Laturin ja telakan välinen jatkokaapeli (kiitos @TiieM); Jatkokaapeli Markslöjd My Garden 24 10 m
Robotin antureiden liittimet on kaikki nelipinnisellä liittimellä ja "5V, ->, <-, GND" merkinnöillä olevia. Liekö I2C väylä kyseessä?
Kaikki piirilevyjen konkat on ns. solid cappeja. Yhtään normaalia elkoa en löytäny, joka on siis pelkästään positiivinen asia.
Tokmannin käyttämä Huoltoliike (kiitos @Lyijy13):
Rakennuskonehuolto Ehrukainen
rakennuskonehuolto@pp.inet.fi
puh. 03 734 7888
Lahti
Robotin keulassa, tiiviin yläkuoren alla olevassa alakuoren kaukalossa leikkuukorkeuden säädön ja etupyörän välissä on iso tyhjä tila esim. lisäpainoa varten. On vielä kaks muoviuraa molemmin puolin, jos haluaa vaikka 3D tulostaa tai hitsata parin millin pellistä jonkun hifimmän painotelineen tuonne (joku sitä painonlisäystä kaipaili keulaan).
Kuva tuosta esim. lisäpainon asennuspaikasta:
Android softa:
Tässä on bugeja jonkin verran. Jää joskus "ikilooppiin" jos yhteys robottiin jostain syystä katkeaa kesken asetusten muutoksen. Yleensä jää vilkuttamaan jotain "Configuration change succesfull" tmv. Tästä selviää sulkemalla ohjelma kokonaan ja avaamalla uudestaan. Käynyt muutaman kerran itsellenikin. Robotin tilapäivitykset päivittyy hitaasti. Tämä on vähän sellainen niin ja näin homma. Olis kiva jos ohjelma olis viimeseen asti hierottu, mutta ainakaan itse tuota ei ole tullu käytettyä kuin aniharvoin robotin aikataulutusta muutellessa, joten ei ole itseäni haitannut isommin. Parannusta tähän on jo tullut uudempien softaversioiden suhteen.
Robotin lokitiedostoja en ole itse saanut ohjelmasta pihalle. Pitäis ilmeisesti kokeilla Sunseekerin ohjeilla, eli akkukotelon sisällä olevasta USB-paikasta onkia jotain logia ulos.
Edit: 14.05.2023. Nyt toimii android sovelluksen logitkin. Ovat tosin todella suppeat verrattuna USB:n kautta ladattuihin, joista näkee vaihe vaiheelta ihan kaiken mitä robotti tekee milläkin hetkellä.
Edit: 28.6.2024. Nyt on tullut myös uusi sovellus, joka toimii myös RM500/RM501:sten kanssa. Linkki Applen sovellukseen, mut sama löytyy myös Androidille:
Robotic Mower
This App is a mobile phone terminal application for smart lawn mowers and needs to be used with a smart lawn mower. Through the binding of APP and smart lawn mower, you can obtain the following functions: • Remote control smart lawn mower via Bluetooth to create work areas, obstacles, blank...
apps.apple.com
Edit: 17.5.2023. @Hilppari löysi cdon.comista Brucken telakkaan, suojakorkkien tilalle asennettavan suojakatoksen.
https://cdon.fi/kodit-ja-puutarhat/orbex-grass-mower-robot-acc-sun-roof-16600205-01-orbex-p126420933
Tässä myös meikäläisen piirtämä 3D-tulostettava osasetti alkuperäistyyliseen telakkaan asennettavaan suojakatokseen: Robot Mower Cover parts by JiiPeee
Low profile mallinen, vakiota "ergonomisempi" 3D-tulostettava leikkuukorkeuden säätörulla Skynet logolla: Brucke Robot mower cutting height adjust knob Skynet Style by JiiPeee
Isompi terälevy, vaatii kuulemma pientä modia että menee Bruckeen, kiitos @markku.mettala : Terälevy Gardena Sileno | Clas Ohlson
Summa summarum: Tästä vehkeestä sais aika huikeen Ardumower projektin. Tekniikan puolesta valmis paketti, sen kun heittäs vaan Ardumower roippeet sisään alkuperäsen emolevyn tilalle ja virittelis ultraäänitutkaa, GPS-paikannusta ym. tonne. Toisaalta. Samat sais kyllä rakenneltua jos joku noheva kaveri ottais projektikseen vähä reverse engineeringiä harrastella ja tehdä custom firmistä laitteelle.
Muuta:
Robotti on vielä tosi modulaarisesti suunniteltu, eli helppo purkaa/kasata.
Yläkopan kuori lähtee ihan ylöspäin nykäisemällä irti, on neljän sellaisen kumipallonivelkupin kautta kiinni robotin muovitapeissa, joilla yläkuoren keskitys HAL-antureille hoidetaan tappien alla olevilla metallijousilla. Yläkuoren harmaa (omasta mielestä) ruma kehys on vaan klipseillä kiinni, joten helppo esim.maalata. Itse maalasin tästä uudesta leikkurista tuon kuoren punaiseksi.
Tyyppiviat/kuluvat osat:
- RM500: Vetoakseleiden jousisokkien katkeaminen. Edullinen ja helppo korjata itsekin. Vika ilmenee siten että robotti "pyörii ympyrää". Esim. IKH myy uusia jousisokkia about 0,50e kappalehintaan. Tämä ongelma on korjattu uudemmissa RM501 malleissa, joissa jousisokka on korvattu vetoakselin boorituksella.
- RM500: Työtunneista riippuen, suurinpiirtein parin-kolmen kesän jälkeen ajomoottoreiden planeettavaihteistoiden metallirattaita vastaan olevat 3 muoviratasta kuluvat loppuun. Ei ole vielä tiedossa rattaiden profiilia, joten ainut vaihtoehto on tilata huollosta uudet moottori/vaihdelaatikkopaketit. Uudemman RM501:n äänekkäämmät vaihdelaatikot viittaisivat siihen että siellä on korvattu muovirattaat metallisilla, mutta tästä ei ole faktatietoa. Suomen huoltoliikkeestä moottori/vaihdelaatikkopaketti kustantaa n.70€.
Home assistant: GitHub - Sdahl1234/Sunseeker-lawn-mower
Viimeksi muokattu: