Boottausongelma, liittyy uuden Nvme M2 -tallennustikun asentamiseen

Liittynyt
25.01.2021
Viestejä
5
Moro kaikki! Mulle tuli itselle uusi ongelma vastaan uuden M2 tikun hankinnan jälkeen.

Eli vanhastaan koneessa ollut WD Blue, pcie 3 tallennustikku. Muuten kokoonpanossa asuksen b550 Prime, R5 3600, muistina 2x16gb olikohan hyperx 3600mhz. Nyt pelejä kasautui hieman enemmän ja hommasin WD Black pcie 4 tikun kylkeen. Tein myös peliliikkeen vaihtaen tallennustikkujen paikat (lähempi cputa ollut ennen Bluen käytössä, nyt vaihdoin Blackin siihen josko hyödyntäisi nopeampaa kaistaa hieman). Ongelmaksi muodostunut nyt se, että käynnistäessä ensimmäisellä kerralla ei tunnista boot tikkua (blue) ollenkaan, vain uuden Black tikun ja avaa suoraan biosiin. Biosissa ei silloin näy kuin vain Black tikku. Kun sitten sammuttaa pitämällä käynnistysnappulaa pohjassa ja käynnistää uudelleen, boottaa normaalisti Windowsiin ja kaikki toimii normaalisti. Olisiko vinkkiä miksi toimii näin, voiko esim fast boot reagoida siten että näkee Black tikun ekana ja yrittää heti sinne bootata? Arvostan apua jos jollain kokemusta vastaavasta!
 
Liittynyt
06.10.2017
Viestejä
681
Onko sata liittimmiin liitetty muita kovalevyjä? Näyttää jakavan tuon alemman m.2 slotin väylän alimman sata portin kanssa. Vai sotkisiko secure boot jotenkin kun m.2 slotti vaihtui.
 
Liittynyt
18.04.2019
Viestejä
715
VMware-virtuaalikoneessa Windows käynnistyy normaalisti, vaikka nvme-asemien paikkaa vaihtaa (katso kuva).

Windows 11 - Levynhallinta.png
 
Liittynyt
25.01.2021
Viestejä
5
Ei ole SATA porteissa kiinni mitään. Ainakaan fast boottauksen disablointi ei vaikuttanut tähän mitenkään. Pitääpä tutkia tuota secure bootin asetuksia tarkemmin.
Ja juurikin samalta näytti uuden M2 tikun alustamisen ohessa myös Win10 (ainiin tämäkin tieto voi olla oleellinen) tuo näyttö. Ja sinänsä windows käynnistyy myös minulla normaalisti sen rebootin kautta, olisi vain ns. mukavuutta saada bootti käyntiin eikä aina kiertää biosin ja rebootin kautta. Jatkan tutkintaa.
 
Liittynyt
18.04.2019
Viestejä
715
Asuksen emolevyissä Secure Boot asetusta ei yleensä tarvitse muuttaa, koska Asus emolevyn "Boot > Secure Boot > OS Type > Windows UEFI Mode" oletusasetuksella Secure Boot on päällä vain silloin kun Windowsin USB-tikku on käynnistetty UEFI-käynnistystilassa tai Windows on asennettu UEFI/GPT asennuksena. "Windows UEFI Mode" asetus muutetaan "Other OS" esim. silloin kun asennetaan W7 ja W10 rinnakkain (dual boot -asennus), koska vain silloin W7 käynnistyy.

Jos sinulla on alla oleva CSM-asetus "Disabled", silloin kokeile auttaako ongelmaan "Enabled", jota suositellaan tässä Asuksen ohjeessa, jos bios ei tunnista esim. nvme-asemaa.

Boot > CSM (Compatibility Support Module) > Launch CSM
- [Enabled]: For better compatibility, enable the CSM to fully support the non-UEFI driver add-on devices or the Windows UEFI mode.
- [Disabled]: Disable the CSM to fully support the non-UEFI driver add-on devices or the Windows UEFI mode.

Voisit myös kokeilla Windowsin käynnistyksen korjausta BCDBOOT komennolla.

edit: GPT-levyn ja MBR-levyn käynnistyksen korjaus BCDBOOT komennolla tässä viestissä.

Alla olevan kuvan esimerkissä Windowsin asennusosion asemakirjain on "D", jolloin Windowsin käynnistys korjataan komennolla "bcdboot D:\windows". Kuvassa on sama Windowsin asennus kuin aiemman viestini kuvassa.

Windowsin käynnistyksen korjaus.png
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
25.01.2021
Viestejä
5
Hei, kiitos viesteistä. Sain nyt taas aikaiseksi kokeilla eri kikkoja. Ainoa, millä lopulta toimii moitteettomasti, oli vaihtaa boottikku takaisin m2.1 paikalle, ja vaihtaa uusi nvme m2.2 paikkaan. Jotenkin siis yrittää ensisijaisesti tuota m2.1 paikkaa käyttää boottiin. Voisiko tuo bsdboot komennon ohjeet mahdollisesti korjata myös tuollaista? Jotenkin itse mietin että biosista pitäisi tuommosta voida vaihdella, mutta ainakaan boot orderin muuttelu ei vaikuttanut, eikä se että käytin muutamat käynnistykset pelkkää boottikkua tuossa m2.2 paikalla, heti kun laitoin toisen tikun m2.1 paikkaan niin "kylmäkäynnistyksessä" taas meni biosiin eikä tunnista boottikkua kun vasta restartin jälkeen.

Käytännön tekemisessä pärjään kyllä nyt näinkin, hiemanhan sitä tuli turhaa maksettua pcie4 nopeuden nvmestä jos nyt jää tuohon kakkospaikalle, mutta eipä tuo nopeusero niin näy arjessa.
 
Liittynyt
18.04.2019
Viestejä
715
En tiedä auttaako bcdboot komento tässä tapauksessa, mutta kyllä komentoa kannattaa kokeilla.

- Jos bcdboot komennossa Windowsin asennusosion asemakirjain on virheellinen, silloin komennolla tulee "Failure when attempting to copy boot files."
- Jos asemakirjain on oikein, silloin komennolla tulee "Boot files successfully created."

Lainaukset Microsoftin ohjeesta (linkki):

"BCDBoot can create a Boot Configuration Data (BCD) store on the system partition using the latest version of the Windows files: If there is already a boot entry for this Windows partition, by default, BCDBoot erases the old boot entry and its values."

"On UEFI PCs, BCDBoot can update the firmware entries in the device’s NVRAM: BCDBoot adds a firmware entry in the NVRAM to point to the Windows Boot Manager. By default, this entry is placed as the first item in the boot list."
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 134
Viestejä
4 196 737
Jäsenet
70 854
Uusin jäsen
rata-mestari

Hinta.fi

Ylös Bottom