Bassot kumisee

Viestiketju alueella 'Viihde-elektroniikka, kamerat ja kodinkoneet' , aloittaja Lare, 31.12.2018.

 1. Lare

  Lare Error 404

  Viestejä:
  1 163
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  OR 260HI lattiakaiuttimien basso kuulostaa tunkkaiselta ja kumisevalta ja jopa Bluetooth-kaiutin tuntuu saavan aikaan syvempää bassoa. Aiemmin soittanut noita Pioneerin 80-luvun vahvistimella ja nyt hain Harman Kardon AVR 1550 -vahvistimen ja sama ongelma. Kokeiltu soittaa sekä puhelimella ja kännykällä taajuuskorjaimen kanssa kikkaillen, mutta kaikilla on vain kumisevaa yläbassoa. Mistä ihmeestä tuo johtuu? Kajareita ei ole säilytetty pakkasessa tai rääkätty. Ihan jykevät kajarit kyseessä ja 30Hz taajuuteen saakka pitäisi päästä.

  EDIT: Jotain akustiikkalevyä täytyy käydä kokeeksi hakemassa. Yksiön kiviseinät eivät ainakaan auta tuohon kuminaongelmaan.
   
  Viimeksi muokattu: 31.12.2018
 2. Divvy

  Divvy

  Viestejä:
  1 084
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nimenomaan kuulostaa huonolta akustiikalta.
   
 3. maitopurkki

  maitopurkki

  Viestejä:
  1 204
  Rekisteröitynyt:
  06.01.2017
  Akustiikka kusee, paksuja räsymattoja lattioille, seiniin jotain pehmeää myös. (akustiikkalevyt parhainta, paksut kankaat toimii)

  Kattoonkin on mahdollista asentaa akustiikkalevyjä.
   
 4. ei naarata

  ei naarata BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  1 045
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kaiuttimien paikan muutos (etäisyys seinään lähinnä) ja refleksiputkien tukkiminen kannattaa kokeilla ihan ekana. Akustiikkalevyillä ei ole bassoalueen ongelmiin mitään vaikutusta, oikeastaan tilanne vaan pahenee kun ylemmät taajuudet vaimenee entisestään ja bassojen jyräys tulee paremmin esille.

  Jos ei sijoittelulla ongelma parane niin halvin keino lienee hankkia sen verran nykyaikainen AVR että siitä löytyy mieluiten Audysseyn huonekorjain. Bassoalueen akustointi on kallista ellet sitten laita nurkkiin jotain villapaaleja tai tee itse resonaattoreita. Mitata pitäisi joka tapauksessa mitkä ne ongelmataajuudet on jos meinaa akustoinnilla korjausta saada ongelmaan.
   
  Juuh elikkäs tykkää tästä.
 5. JeppeJKL

  JeppeJKL

  Viestejä:
  80
  Rekisteröitynyt:
  11.10.2017
  Kokeile siirtää kaiuttimia enemmän pois takaseinästä/sivuseinistä jos mahdollista. Sekä korottaa kaiuttimia suorasta lattiakosketuksesta esimerkiksi piikkien tai matalien korokkeiden avulla. Näillä yksittäisillä toimenpiteillä korostuneeseen bassoon saa hieman hillintää.

  Kannattaa myös harkita kokonaan toisia kaiuttimia (jalustamalleja), mikäli bassojen kumina on huoneessasi erittäin voimakasta eikä yllämainituista vinkeistä ole apua. Pienen kiviseinäisen kuuntelutilan ja jykevän lattiakaiuttimen yhdessä tuottamia överibassotaajuuksia kun ei helposti (jos ollenkaan) akustoinnilla korjata, toisin kuin korkeampia taajuuksia ja heijastuksia.

  EDIT: Jäsen "ei naarata" oli nopeampi, hieman eri ratkaisuvinkein tosin. Itse ratkaisisin basso-ongelman vahvistimen huonekorjaimen sijaan huoneeseen suoraan sopivilla jalustakaiuttimilla, jolloin ongelma poistuu ns. luonnollisesti ilman vahvarin tekemiä käppyräkorjauksia.
   
  Viimeksi muokattu: 01.01.2019
 6. Gameri

  Gameri

  Viestejä:
  191
  Rekisteröitynyt:
  24.02.2017
  Olikos tässä se ongelma ettei syvää bassoa lähde käytännössä lainkaan? Yläbasso vaan kumisee ja soundi on kuin kumppareita hakkaisi yhteen? Jos ongelma oli tämä niin kiinnostaisi millä korjaantui vai korjaantuiko? Tällaiseen ongelmaan sain korjauksen omassa setissä vain tietokoneella Equalizer apolla korottamalla reilusti alataajuuksia ja vaimentamalla n. 120hz ja 70hz alueita jotka korostui korvin kuultavasti. Tuli kyllä erittäin miellyttävä soundi näin mutta eipä se muilla lähteillä auta kun ei voi equttaa. Ennen equa alarekisteri hävisi reilusti jopa 30e noname lidlin 2.1 setille ja se on jo aika surkeaa.
   
 7. Lare

  Lare Error 404

  Viestejä:
  1 163
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Täytyy tosiaan hakea jotain akustiikkalevyä huomenna. En usko, että siitä haittaakaan on, kun sekä kaiuttimien takana että niitä vastapäätä on korkea paljas kiviseinä. Myös kajareiden siirtelyä pitää kokeilla sen verran kuin yksiön tila sallii. Tuo kajareiden korottaminen voi olla ihan hyvä idea myös alakerran naapurin kannalta. Tietokoneella tosiaan on aktiivikaiuttimet ja ne soivat ihan hyvin.

  Hain vielä ohjekirjan tuolle Harman Kardonin vahvistimelle ja siinä näyttää olevan aivan helvetisti säätöjä ja jopa kaiutinkaapeleiden pituus "pitäisi" määrittää. Äkkiseltään kokeiltuna teatteritila toi syvät bassot takaisin, mutta sitten meni diskantit tunkkaiseksi, eli pitää lähteä tutkimaan asetuksia. Jykevämmät OR-280Hi kaiuttimet löytyisivät myös, mutta nekin varmaan kärsisivät samasta ongelmasta ja naapurit saattaisivat jo alkaa valittamaan, jos niillä soittaa musiikkia kovalla.

  Ja tosiaan ongelma oli tuon syvän basson puuttuminen ja ylemmän basson korostuminen ja kumina. Kännykän taajuuskorjaimella en ainakaan saanut mitään järkevää aikaan ja Gigabyten emolevyn ääniohjelmasta jostain syystä puuttuu koko taajuuskorjain.
   
 8. Raikku

  Raikku

  Viestejä:
  1 874
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Itse jo vuosia sitten tukin omista Choruksen 682-lattiakaiuttimista refleksiputket(noissa 2/kaiutin), toiset putket niillä Choruksen omilla tulpilla ja toisiin taisin sukan tms tunkea(pitää tarkistaa mitä niissä on). Samoin on syvällä hyllyllä(joka puolella kaiutinta) keskikajarina olevan 662:n refleksi tukittu pumpulilla.

  Yksiössä sen verran monta korostustaajuuta että hulluksi tulisi muuten. Jotain subbaria ei voi kuvitellakaan käyttävänsä, vanha löytyy mutta ollut jo vuosia käyttämättä.
   
 9. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  2 929
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Kokeile ottaa metri pois seinästä, vaikka se ei olisikaan realistinen sijoitustapa. Tiedätpä sitten, että miltä se kuulostaa siten sijoitettuna kuin pitäisi. Refleksiputkien tukkimista kannattaa tosiaan kokeilla. Tällöin yläbassojen taso laskee.

  Monet lattiakaiuttimet on suunniteltu taajuusvasteen puolesta suuriin tiloihin, ja pienissä tiloissa tulee sitten tällaisia kuminaongelmia.

  En lähtisi taajuuskorjaimilla kikkailemaan, jos/kun kunnollista huonekorjausta ei ole käytettävissä.
   
 10. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 468
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Laita sukka refleksiputkeen. Basso ei tule enemmän (päinvastoin), mutta kuminat vähenee.
   
 11. Raikku

  Raikku

  Viestejä:
  1 874
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Periaattessahan jos on esim sitä vaahtomuovia sylinterimäisenä tankona(kuten ne valmistajien viralliset tulpat, törkeitä hintoja vaan niistä pyytävät) niin sillä voi säädellä sitä basson vaimentumista laittaen sitä syvemmälle tai toisinpäin.
   
 12. latexii

  latexii

  Viestejä:
  1 791
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Joku softa voisi tosiaan ehkä toimia jollaintapaa, ongelmataajuuden ilmoittaen. Tätä kys. taajuutta voisi sitten koneelle ladatulla softalla (esim. equalizer APO) koittaa vähä silotella. Kännykän mikki nyt on paska tarkkoihin mittauksiin mutta kannattaahan tuo testata, jos edes jotain ilmoittaisi.
   
 13. Lare

  Lare Error 404

  Viestejä:
  1 163
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Tulin siihen tulokseen, että ongelma on vahvistimessa. Asetuksista olen laittanut kaikki muut kaiuttimet kuin etukaiuttimet pois ja näillä on F-Large asetuksena. Bassot vahvistimesta täysillä. Kaikilla muilla surround-asetuksilla kumisee, paitsi Hall 2, joka toistaa kaiken äänen jostain syystä vain toisella kaiuttimella. Tällä asetuksella basson kadonnut syvyys ja potku tuli heti takaisin ja kunnolla, mutta ei tuolla voi kuunnella, kun toistaa vain toisella kajarilla ja lisäksi volume pitää olla aivan pienellä.

  Mitä asetuksia lähden hakemaan vahvistimesta? Kahta eri taajuuskorjainta kokeillut, mutta ne oikein saanut niistä apua. Jos lisään esim. kännykästä bassoa, niin kumina vain lisääntyy.

  Kokeilin siirrellä kaiuttimia ympäri huonetta ja tungin kalsarit refleksiviputkeen, mutta eipä sekään auttanut. Jonkunlaisella sound generatorilla toistin 35Hz taajuutta, joka sai aikaan miehekkään jyrinän koko yksiöön ja tavarat resonoimaan, eli ainakin kajarit pääsevät tarvittaessa alas.

  EDIT: Calvin Harriksen ft. Disciples - How Deep Is Your Love on hyvä esimerkkibiisi, eli nuo kajarit eivät tuota sitten yhtään bassoa siinä, vaikka kuinka lyö nupit kaakkoon. Tietokoneen aktiivimonitorit 5.25" elementeilläkin saavat sentään pöydän jytkymään tuolla.

  EDIT: Equalizer APO koneelle toi bassot takaisin. Kännykän taajuuskorjaimilla ei näköjään tee mitään, mutta nyt alkoi jytisemään. Kalsarit saa jäädä refleksiputkeen, kun ne tuntuvat auttavan kuminaan hieman :)
   
  Viimeksi muokattu: 14.01.2019
 14. ei naarata

  ei naarata BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  1 045
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos mitenkään mahdollista kokeile jotain toista vahvistinta. Kuulostaa olevan pahasti vikaa jos jossain surround-tilassa ääni tulee vain yhdestä kaiuttimesta. Kuminaan ei tietenkään auta se että bassot täysillä, yleensä tuo korostus vaikuttaa eniten juuri niihin kuminataajuuksiin (korjauksen voimakkain piste tyypillisesti 100hz ja vaimenee tuon taajuuden ylä- sekä alapuolella.
   
 15. Lare

  Lare Error 404

  Viestejä:
  1 163
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Toinen vahvisitn jo menossa ja ihan sama ongelma.

  Tuon taajuuskorjaimen kanssa tuli pahoja ongelmia ja jouduin poistamaan sen ja nyt en saa mitään muuta taajuuskorjainta pelaamaan tämän emon äänipiirin kanssa. Eli taas kumisee :facepalm:
   
 16. Steelheart

  Steelheart

  Viestejä:
  77
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Onko vahvistin uutena vai käytettynä ostettu ja jos käytettynä niin oletko resetoinut asetuksia? Ei kai vahvistimen asetuksiin ole määritetty edellisen omistajan toimesta subbaria, jolloin nuo matalimmat bassot ohjataan subbarilähtöön?
   
 17. latexii

  latexii

  Viestejä:
  1 791
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Oletko koittanut monona soittaa kaiuttimia ? Eli yksi kaiutin vaan kiinni.. Testaa molemmat onko niissä jotain keskinäisiä soinnillisia eroja. Jos mahdollista niin lainaa jostain vaikkapa joku ulkoinen dvd / cd -soitin ja testaa silläkin.

  Mitä indikaattoreita, eli valoja HK:n näytössä palaa kun soitat musiikkia? eli mitä modeja siinä on mahd. päällä (surround off -tilaan jos musiikkia kuuntelet)
   
  Viimeksi muokattu: 17.01.2019
 18. Lare

  Lare Error 404

  Viestejä:
  1 163
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Kokeilin laittaa äänet pelkästään toiseen kaiuttimeen kerrallaan ja toinen soi paljon kovempaa ja paremmin kuin toinen. Onko toinen kajari sitten paskana?

  Vahvistin on resetoitu ja näytöllä lukee vain CD, ST, ANALOG ja ikonit, jotka merkkaavat, että kaikki äänet menevät etukaiuttimille.

  Kai se on haettava OR-280hi kaiuttimet. Yksiössä alkaa tila loppumaan kyllä niiden kanssa :D
   
 19. Lare

  Lare Error 404

  Viestejä:
  1 163
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Huomasin, että jos soitan yksinään yhdestä kaiuttimesta, niin soi paljon paremmin kuin molemmilla, eli toinen kajari ei olekaan rikki. Tai jos lisään esimerkiksi 50% balancea lisää toiselle kaiuttimelle. Millä ihmeen asetuksella saan molemmat soimaan yhtä hyvin?
   
 20. Lagittaja

  Lagittaja

  Viestejä:
  1 900
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Tyhmä kysymys mutta onko kaiuttimien kaapelit molemmissa samoinpäin eli siis punainen punaiseen ja musta mustaan. Jos toisessa on vahingossa väärinpäin niin kaiuttimien vaiheet on 180 astetta toisistaan eli ne kumoavat toisensa eli kun toisen elementti liikkuu ulospäin niin toisen liikkuu sisäänpäin.
  Tämä tulee esille etenkin pidemmillä aallonpituuksilla eli siis matalilla taajuuksilla ja sen takia subbareissa on yleensä se phase nuppi.
   
 21. Lare

  Lare Error 404

  Viestejä:
  1 163
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Tuon varmistin aiemmin patterilla testaamalla, eli napaisuus on kunnossa. Lähtötasoja trimmaamalla (tällä nimellä oli ohjekirjassa) laitoin FL-leveliä 70% ja nyt soivat melko tasapainoisesti, vasen ehkä hieman kovempaa. Oikea kajari on nurkassa, mikä voi vaikuttaa ääneen.
   
  Lagittaja tykkää tästä.
 22. jkm

  jkm

  Viestejä:
  249
  Rekisteröitynyt:
  23.06.2017
  Voi ne vaiheet silti olla väärinpäin johtuen huoneesta.. Kokeile vaihtaa toiseen skobeen piuhat toisinpäin.

  EDIT: olisi kiva nähdä huoneen mitat ja sijoittelut.
   
 23. Sherman

  Sherman

  Viestejä:
  16
  Rekisteröitynyt:
  23.11.2018
  Betoniyksiö = kuminakammio. Paikasta riippuen siellä on varmasti melkoiset korostukset tai vaimentumat. Tuskin hirveästi paranee laitteita vaihtamalla, ellei sitten siirry kuulokkeisiin.
   
 24. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  2 929
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Nurkkasijoitus ainakin yleensä korostaa bassoja. Yleensä nurkkasijoitusta kannattaa välttää (paitsi ehkä huonekorjauksella varustetulla subbarilla), mutta aina se ei tietysti ole mahdollista.
   
 25. Lare

  Lare Error 404

  Viestejä:
  1 163
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Sen verran päivitystä, että vahvistimesta on nyt theater mode päällä ja keski- ja takakaiuttimet ja subbari pois käytöstä ja kaikki potku ohjattu etukajareille. Nyt on todella syvä ja jykevä basso ja tarvittaessa astiakaapin saa helisemään ja ovet paukkumaan. Myös rauhallinen musiikki kuulostaa niin hyvältä, että nyt tekee mieli päivittää tietokoneen aktiivikaiuttimet parempiin, vaikka nekään eivät ihan huonoimmasta päästä ole :D