Muutama viikko sitten tuli myös katsottua tuo video. Muistaakseni talon ja veden lämmitystä ei oltu "optimoitu" aurinkoisiin tunteihin. Enempää talotekniikasta ymmärtämättä, eikös tuollainenkin olisi kuitenkin melko yksinkertaisesti toteutettavissa oleva kannattavuutta parantava temppu? Eli lämminvesivaraaja ja ilp ohjattuna posottamaan puoliltapäivin.
Aurinko on silloin kun jäähdytetään, varsinkin matalaenergia taloissa lämmityksestä osa tapahtuu ihmisillä ja muulla sähkönkulutuksella.
Lämpöä voi varastoida ja sähkölämmituksellä sitä perinteisesti tehdään vesivaraaajiin ja rakenteisiin, aurinko lämmityksessä lähinnä käännetään ajoitus toisin päin.
Varaaminenkin maksaa, eli hinta pomsahtaa jos lähdetään vuorokautta pidempiin , kokovuorokausikin on jo pitkä.
Lisäksi voi tinkiä mukavuudesta. Näillä ratkaisuilla toki sen pistorasia sähkönhintakin laskee.
Mutta jos aurinsähkölle ei laske mitään lisäarvoa, eikä siihen saa huomattavaa tukea, niin aika epätoivoista on siitä kannattavaa kotitaloudessa tehdä.
Jos kuitekin saa, niin katsoa vielä uudestaan että minkälaisilla kuoletus ajoilla sen on laskenut jos yli 10v, niin ynnättä mitä se tekee 10v laskennalla ja käyttää eri tuotto (korko) oletuksia.
10v useammasta syystä, mutta yksi on se että tuollakkin saralla tekniikka on kehittynyt, vaikka ihmeitä ei olisi odotetavissa, niin jotain vanhoja toteuksia on purettu ns kesken kaiken uudistuksen tietlä, sen takia että uudet on laskettu kannatevammiksi kuin vanhoilla jatkaminen.
Edit:
Talotekniikan optimoinilla on iso merkitystä energiankulutukseen, asumisviihtyisyyteen ja asunnonkunnossa pysymiseen (arvon säilymiseen). Asia johon pitää panostaa, mutta on usein aika työlästä ja vaativaa (rahaa menee), ja siinä voi mokailla, pieni enrgian kulutus voi olla myös paha merkki.
Varaamisen ja säätämisen osalta, on erilaisia perheitä, erilaisia rakennuksia, joten menetelmien pitää sopia tapaan asua ja rakennuksen "luenteeseen".