- Liittynyt
- 19.10.2016
- Viestejä
- 4 426
Ap on oikeassa. Tämä on se uhka johon pitäisi ilmastonmuutoksen sijaan nyt varautua.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Ilmastonmuutokden lisäksi T. ApAp on oikeassa. Tämä on se uhka johon pitäisi ilmastonmuutoksen sijaan nyt varautua.
Sitten kun ilmastonmuutoksen estävä voima - mitä se ikinä onkaan - toimii tieteellisistä, eikä poliittisista motiiveista, voimme ottaa asian yhteiseksi haasteeksi. Siihen saakka ongelma on pienen etuoikeutetun ihmisryhmän anekauppaa. Samalla mainittakoon, että resurssiviisaus on viisautta huolimatta siitä, onko sillä ilmaston lämpötilaan vaikutusta. Meidän tulee huolehtia ympäristöstämme joka tapauksessa.Ilmastonmuutokden lisäksi T. Ap
Vaaditaanko tällä hetkellä? Olen usein törmännyt tähän urbaanilegendana ja moista jossain vaiheessa ainakin ehdotettiin. Kuitenkin on monen ikäisiä omakotitaloja, joissa ei tulisijaa ole - ainakaan käyttökelpoista. Usein on kuitenkin muurattu hormi valmiiksi, mitä kai on vaadittu - ilmeisesti siltä varalta, että talon seuraava omistaja olisi selväjärkinen ja haluaisi tämän välttämättömyyden laittaa kuntoon. Toki tulisijasta säästävä talonrakentaja on tyhmä mulkku.Miettikää, miksi edelleen vaaditaan uusissa taloissa tulisijojen rakentamista.
Tokihan pitää myös mukavuuslattialämmitys saada toimimaan, ettei varpaat palele.Koristepönttöuuni sulaa ennen kuin antaa tarpeeksi lämpöä kokonaisen talon sulanapitoon kunnon pakkasaikana.
Miettikää, miksi edelleen vaaditaan uusissa taloissa tulisijojen rakentamista.
Pitäähän se hengissä, jos tosiaan käyttäjä ymmärtää ettei kannata polttaa sitä puhki ja täten parhaimmillaan taloa maan tasalle. Tarkoitan tällä vertailulla, että oikea varalämmitys saattaa lisäksi estää pahat vauriot ja mahdollistaa melkein normaalin asumisen jatkamisen ilman sähköä ja sähkönjakelun jatkuessa esimerkiksi viikkoja myöhemmin. Aurinkomyrskykatastrofissa olisi kuitenkin oletus, että normaaliin palataan eikä ryhdytä Mad Maxiksi.Tokihan pitää myös mukavuuslattialämmitys saada toimimaan, ettei varpaat palele.
Hädän hetkellä yksikin lämmitetty huone riittää jo pitkälle.
Kaasugrillillä huoneen lämmittäminen... saa olla aika varovainen ettei kuole hapenpuutteeseen. (Kaasulämmittimissä happianturi, grillissä ei)Rivareissa joissa taloudessa edes kaasugrilli niin saadaan kyllä yksi huone lämpimäksi niin pitkäksi aikaa kun on kaasua
No joo. Ei tarvitse olla varovainen minkään tulella lämpiävän noin pienimuotoisen osalta ellei asu pullossa.Kaasugrillillä huoneen lämmittäminen... saa olla aika varovainen ettei kuole hapenpuutteeseen.
Jos sähköt on poikki ja tarve lämmittää (=kylmä) niin todennäköisesti olet pullossa. About kaikissa uudemmissa taloissa vähintään poistoilma on koneellinen. Ei sähköä = ilma ei vaihdu. Tai vaihtuu juuri ja juuri niin ettei sisällä tukehduta.No joo. Ei tarvitse olla varovainen minkään tulella lämpiävän noin pienimuotoisen osalta ellei asu pullossa.
Kyllä se ilma ja sen sisältämä happi vaihtuu ja sen loppuessa liekki sammuu.
Itse en pelkäisi niin hapenpuutetta mutta ennemminkin sitä jos sattuu jotain muita kaasuja muodostumaan. Onhan niitä ihmisiä kuollut telttoihin sun muihin vastaaviin kun ovat grillailleet siellä sisällä. Tosin, pääsääntöisesti nuo ovat tainneet olla häkämyrkytyksiä sen jälkeen kun grilli on sammutettu mutta kuitenkin.No joo. Ei tarvitse olla varovainen minkään tulella lämpiävän noin pienimuotoisen osalta ellei asu pullossa.
Kyllä se ilma ja sen sisältämä happi vaihtuu ja sen loppuessa liekki sammuu.
Jopa omiin päästöihinsä liian hengittämättömissä teltoissa.Onhan niitä ihmisiä kuollut telttoihin sun muihin
Tämä myrsky on ikävä kyllä suurin uhka ihmiskunnalle tällä hetkellä ja ilmastohöpinä on loppujen lopuksi kärpäsenpaska jos puhutaan vaikka 1000v skaallalla suhteessa todennäköiseen tulevaan.Toki saataisiin kerralla oikeaa scifi/tapahtuma-leffan tuntua tälläisessä keississä. Ehkä tuloksena globaali valtio ja sen jälkeinen tulevaisuuskehitys olisi suorastaan huimaa uudella innolla. Samalla tosiasia olisi että liikakansoitus olisi saanut ainakin väliaikaisen stopin muutaman miljardin tms kuollessa.
Jännintähän tässä saattaisi olla se että luultavasti nimenomaan kehittyneimmät kansat kärsisivät tuollaisesta katastrofista eniten ja savimajoissa asuvat eivät olisi moksiskaan. Voi olla että teknologia ottaisi ison harppauksen takaperin kun todennäköisimmin juuri hyvinvointivaltioissa kuolisi paljon porukkaa ja teknologiaan luottavilla olisi ne suurimmat ongelmat.Toki saataisiin kerralla oikeaa scifi/tapahtuma-leffan tuntua tälläisessä keississä. Ehkä tuloksena globaali valtio ja sen jälkeinen tulevaisuuskehitys olisi suorastaan huimaa uudella innolla. Samalla tosiasia olisi että liikakansoitus olisi saanut ainakin väliaikaisen stopin muutaman miljardin tms kuollessa.
Valitettavasti aika monessa paikassa voiton maksimointi on se tärkein asia ja asioita mietitään maksimissaan kvartaalin verran eteenpäin. Varautuminen maksaa ja se on heti voitoista pois joten eihän sellaista voi mitenkään tehdä. Monesti vaan pieni varautuminen säästäisi reippaasti rahaa jos jotain pienempääkin sattuu mutta kaikki varautuminen kun on niistä voitoista pois.Tämä myrsky on ikävä kyllä suurin uhka ihmiskunnalle tällä hetkellä ja ilmastohöpinä on loppujen lopuksi kärpäsenpaska jos puhutaan vaikka 1000v skaallalla suhteessa todennäköiseen tulevaan.
Tämä väistämätön tuleva olisi laimennettavissa varautumalla kunnossapidon toimivuuden testaukseen vuosittain sekä hankkimalla varastoon verkon kannalta haavoittuvimpia osia varastoon.
Myöskin valtion taholta kannustus ja tuki osaamisen luoman tuotannon sekä huollon kannalta turvallisuuteen tähtäävien meitä suojelevien keinojen kustannuksien pitäisi olla automaattisesti maksettava samaan tapaan kuin yle vero. Kitken mieluusti ylen jos olisi vaihtoehto.
Tämä voisi olla erittäin hyvä asia maapallon kestokyvyn kannalta.Voi olla että teknologia ottaisi ison harppauksen takaperin
Ehdotomasti olisi ainakin osittain hyväkin asia, tosin huonojakin puolia varmaan olisi kun vuosikausia hiotut energiansäästö- ja päästöjen pienennyskeksinnötkin menisivät taas romukoppaan. Toki tuossa on aika monta muuttujaa joten aika hankala ennustaa olisiko lopputulos positiivinen vai negatiivinen.Tämä voisi olla erittäin hyvä asia maapallon kestokyvyn kannalta.
Siitä olen varma että lopputulos selviää muutaman tuhannen vuoden sisään.hankala ennustaa olisiko lopputulos positiivinen vai negatiivinen.
No, muutaman tuhannen vuoden päästä ei ole itse sentään näkemässä lopputulosta joten se ei liiemmin stressaa.Siitä olen varma että lopputulos selviää muutaman tuhannen vuoden sisään.
Siinäpä se kun jopa tuo meidän "tuntemamme" lähiavaruus ja sen luomat uhat ovat läsnä arpojen osuessa suurella todennäköisyydellä tällä mittakaavalla jopa sinun elinaikanasi. Omia pelkoja ei ole ollut edes viimeisen kokemuksen luoman muistojen tulvan seurauksena joka vihdoinkin vapautti minut kahleista.Toisaalta, oman elinajan puitteissakin voi vielä tapahtua vaikka ja mitä ja sehän tässä hirvittääkin
Nauttisin suuresti jos katselisin grillauksen ohella taivaalla jatkuvasti suurenevaa loistavaa kohdetta kunhan suupalan saan ensin.Tästä ei toki saa sellaista lopun hetken spektaakkelia jonkun kunnollisen asteroidin tapaan, jonka lähestymistä voisi vaan mennä seuraamaan kuistille bissen ja sipsien kanssa.
Liekö liittynyt tähän vuoden 2008 alusta lukien kumottuun rakentamismääräykseen (ks. 3. luetelmakohta)?Vaaditaanko tällä hetkellä? Olen usein törmännyt tähän urbaanilegendana ja moista jossain vaiheessa ainakin ehdotettiin.
Asunnottomat kuolevat usein paitsi kylmään, myös siihen että kontissa tai vastaavassa on yritetty lämmittää. Häkä tappaa nopeasti. Surullinen lähtö, kaiken on pitänyt mennä pieleen jo ennen tuota.Itse en pelkäisi niin hapenpuutetta mutta ennemminkin sitä jos sattuu jotain muita kaasuja muodostumaan. Onhan niitä ihmisiä kuollut telttoihin sun muihin vastaaviin kun ovat grillailleet siellä sisällä. Tosin, pääsääntöisesti nuo ovat tainneet olla häkämyrkytyksiä sen jälkeen kun grilli on sammutettu mutta kuitenkin.
Mitähän ylen dokkaria tässä tarkoitetaan?Ei ne autot hajoa. Ennen menee satelliitit ja verkot. Ja ilmakehä, jos oikein kunnolla puhaltaa ja siinä vaiheessa ei kukaan mieti sitä uutta autoansa. Mutta yhtä hyvin voi vaikka komeetta pyyhkästä elon tältä pallolta.
Jos sähköt menee keskitalvella pitkäksi aikaa, niin olisi todella ikävä homma, mutta kaupunkien väestö menee siinä vaiheessa kouluihin yms. ja armeija/kunnat hoitaa diesellämmittimiä. Miettikää, miksi edelleen vaaditaan uusissa taloissa tulisijojen rakentamista.
Todennäköisempi skenaario on että joku taho pistää kantaverkon matalaksi tuhoamalla pari muuntajaa. Ja kyllä, se olisi niin helppoa että muutama henkilö sen voisi tehdä (katso yle:n dokkari).
Kyllähän niissä merenalaisissa tietoliikennekaapeleissakin on mukana vahvistimia karkeasti 100km välein ja niille kuparikaapelit. Ja kyllä se IP-reititys maallakin aika reilusti herkkää elektroniikkaa sisältää. Siinä vaiheessa kun sähköverkosta alkaa muuntajat paukkumaan, niin ei olisi ihme vaikka elektroniinan tehon syötyn suojaukset ei toimisi ihan suunnitellulla tavalla. Se on toki totta, että maahan kaivettuun kuituun ei samalla tavalla indusoidu jännitettä.Viestintäverkoissa käytetään yhä enemmän valokuitua, johon avaruussää ei vaikuta lainkaan, ja pitkät kuparikaapeloinnit lienevät hyvin harvassa, toisin kuin lennätinyhteydet 1800-luvulla.
Helsingin Sanomat kirjoitteli aiheesta :Tiede | Maahan osuu säännöllisin väliajoin avaruusmyrsky, joka tuhoaisi nykyiset sähköverkot ja satelliitit – Nyt asiasta on alettu kiinnostua, sanoo suomalaistutkija: ”Voimme joutua palaamaan sähköttömään maailmaan ja paperikarttojen varaan” Voi kyllä olla maksumuurin takana. Mutta mielenkiintoinen juttu jossa avaruusfysiikan professori Minna Palmroth kertoilee tästä ja monesta muustakin jutusta.
Kyllähän niissä merenalaisissa tietoliikennekaapeleissakin on mukana vahvistimia karkeasti 100km välein ja niille kuparikaapelit. Ja kyllä se IP-reititys maallakin aika reilusti herkkää elektroniikkaa sisältää. Siinä vaiheessa kun sähköverkosta alkaa muuntajat paukkumaan, niin ei olisi ihme vaikka elektroniinan tehon syötyn suojaukset ei toimisi ihan suunnitellulla tavalla. Se on toki totta, että maahan kaivettuun kuituun ei samalla tavalla indusoidu jännitettä.
Mitä ilmailuun ja merenkulkuun tulee, niin kyllä ollaan totaalisen kusessa mikäli sääsateliitit ei toimi ja joudutaan tuntemattomassa säässä operoimaan ilman GNSS:ää ja sateliittipuhelimia.
Hieno homma jos muutkin ajattelisivat samoin. Se että kokisimme rajun aurinkomyrskyn tässä 50v sisään on erittäin todennäköistä vs ison meteoriitin saatikka komeetan törmäyksen mahdollisuuteen verrattuna.Osaan uhkista pystyy aika kivasti ihan normaalissa elämässäkin varautumaan
Mulla tuo "varautuminen" alkoi ihan siitä että aikanaan täälläpäin pätki sähköt aina kun vähän enemmän rupesi tuulemaan. Välillä oli ihan kerrostaloalueellakin sähköt poikki tuntikausia vaikka ei ollut edes mitään myrskyvaroitusta, ihan vaan sattui tuulemaan vähän keskimääräistä enemmän. Ei ollut mikään ihme että pari kertaa vuodessa oli jotain 4-8h sähkökatkoja ja itse kuitenkin asun pääkaupunkiseudulla. Nyt kun on UPSia sun muuta niin vihdoin sen jälkeen sähköyhtiö sai jonkun aina pienelläkin tuulella vikaantuvan paikan korjattua ja nyt ei ole enää onneksi ollut mitään muutaman minuutin katkoksia pidempiä muutamaan vuoteen.Hieno homma jos muutkin ajattelisivat samoin. Se että kokisimme rajun aurinkomyrskyn tässä 50v sisään on erittäin todennäköistä vs ison meteoriitin saatikka komeetan törmäyksen mahdollisuuteen verrattuna.
Odottavalla käy yleensä aika pitkäksi. Aurinko on kiva kaveri joka välillä ärtyy ennustattomasti. Onneksi harvoin ja silloin ei auta muuta kun toivoa lyhyttä purkausta.
En sano, että lentäminen on mahdotonta, mutta on se varmasti huomattavasti hankalempaa ja vaarallisempaa. 1940-luvulla kuitenkaan ei löydetty usein edes Helsingin kokoista kaupunkia yöllä pommituksia varten, niin en halua tietää mitä se laskeutuminen olisi vahvassa sumussa jos täytyisi vaihtaa kenttää tms. Toki nykyjään on parikin eri lähestymisjärjestelmää, että se onnistuu sokkonakin, mutta jos ajatellaan noissakin olevan joku häiriö niin riskialttiiksi menee.Ilman satelliittipaikannusta on ilmailtu ja kuljettu merillä vuosikymmeniä, myös 1900-luvun loppupuolella. Liikennemäärät ovat toki kasvaneet niistä ajoista, mutta haisee silti uusavuttomuudelta, jos satelliittipaikannuksen puuttuminen riittää yksin pysäyttämään liikenteen. Satelliittien vahingoittuminen ei ole edes ainoa riski:
https://www.bbc.com/news/world-europe-46178940
Lentokoneiden tärkein kommunikointiväline on edelleen tavallinen ilmailuradio ja sellainen löytyy jokaisesta lentokoneesta. Pisimmät mannertenväliset lennot voivat olla tietysti haasteellisia HF-radiollakin. Mutta onko se ylivoimainen este, jos kommunikaatiossa on epävarmuutta parin tunnin ajan valtameren yllä?
Kriittisimpien hetkien eli nousun ja laskeutumisen säätiedot saadaan kentältä ja sen ympäristöstä, niitä ei edes satelliiteista saa. Edessä olevia myrskyjä varten matkustajakoneissa on tutka. Reittisuunnittelu voi olla hankalampaa ilman sääsatelliitteja, sitä en kiistä.
En näe makaronia tai riisiä ongelmana sähkökatkon aikana. Ainahan voi hiili- tai kaasugrillin pistää tulille (tai vaikka nuotion) ja keitellä siinä. Toki varmaan aika monella kerrostaloasukkaalla on vain se sähkögrilli partsilla kun monesti muita ei saa käyttää. Ylipäätään lyhyt (max muutama tunti) sähkökatko ei muutenkaan paljon toimenpiteitä aiheuta, jokusen tunnin voi olla vaikka syömättä.Sekin opettaa jo paljon jos joutuu olemaan kotonaan ihan yhden päivän ilman vaikka juoksevaa vettä jonkun putkirempan takia. Näkee heti miten moneen asiaan sitäkin litkua tarvii. Mietin myös että tuossa pari viestiä ylempänä joku kertoi varautuvansa lyhyeen sähkökatkoon nuudeleilla, makarooneilla ja pikariiseillä. Nuudeleita voi kyllä syödä raakana mutta riisiä ja makaroonia ei, ainakin oma hammaskalusto jää siinä kakkoseksi. Ilman sähköä ei noilla oikein tee mitään kun ei saa vettä lämpimäksi.
Aurinkomyrskyyn olisi melko helppo varautua, jos poliittista tahtotilaa olisi tarpeeksi. Auringon aktiivisuutta tarkkailevat Stereo A ja B taitaa olla NASA:n hallussa, joten massiivisesta purkauksesta tiedottaminen olisi varmaan heidän vastuulla. Jos parissa tunnissa saataisiin viesti kaikille maailman päättäjille, niin esimerkiksi sähköntuotannon irtikytkentään olisi aikaa sellainen 10-15 tuntia. En tiedä miten nopeasti tuotanto voidaan edes teoreettisesti ajaa alas, mutta jos siihen joku teoreettinen keino on olemassa, niin ehdottomasti se kannattaa hyödyntää. Toki vaurioita syntyisi valtavasti vaikka sähköntuotanto saataisiinkiin kytkettyä pois, mutta vahinkoja se varmasti vähentäisi.
Mistä tuon 10-15 tuntia aikaa sait? Maksimissaan pari tuntia on varoaika siitä, kun maata kohti varmuudella lähtee tulemaan. Siinä ajassa ei edes hätäkokousta keretä järjestämään. Presidentillä pitäisi olla hätäkytkin, mikä lyö kaiken seis.
HS:n artikkelissa oli puhetta 17 tunnin varoajasta purkauksen saapumisesta maahan. NASA:n satelliiteilla menee oma aikansa havaita se ja lähettää signaali tänne maahan, mutta aikaa ei tosiaan ole hirveitä. Siksi pitäisi olla joku globaali tiedotusjärjestelmä olemassa, mikä toki onnistuisi jos tahtoa vaan olisi. Taitaa olla vaan niin, että tähän uhkaan ei haluta varautua.
Ja kuten sanoin, en tiedä onko tuollaisellakaan varoajalla mahdollista saada tuotantoa ajettua alas ja sähköverkkoa kytkettyä irti.
Aurinkomyrskyyn olisi melko helppo varautua, jos poliittista tahtotilaa olisi tarpeeksi. Auringon aktiivisuutta tarkkailevat Stereo A ja B taitaa olla NASA:n hallussa, joten massiivisesta purkauksesta tiedottaminen olisi varmaan heidän vastuulla. Jos parissa tunnissa saataisiin viesti kaikille maailman päättäjille, niin esimerkiksi sähköntuotannon irtikytkentään olisi aikaa sellainen 10-15 tuntia. En tiedä miten nopeasti tuotanto voidaan edes teoreettisesti ajaa alas, mutta jos siihen joku teoreettinen keino on olemassa, niin ehdottomasti se kannattaa hyödyntää. Toki vaurioita syntyisi valtavasti vaikka sähköntuotanto saataisiinkiin kytkettyä pois, mutta vahinkoja se varmasti vähentäisi.
Mistä tuon 10-15 tuntia aikaa sait? Maksimissaan pari tuntia on varoaika siitä, kun maata kohti varmuudella lähtee tulemaan. Siinä ajassa ei edes hätäkokousta keretä järjestämään. Presidentillä pitäisi olla hätäkytkin, mikä lyö kaiken seis.