Asus on kaikessa hiljaisuudessa poistanut mahdollisuuden avata laitteen bootloaderin lukituksen

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 096
Asus on aiemmin mahdollistanut laitteidensa bootloaderin eli käynnistyslataajan lukituksen avaamisen, mikä on mahdollistanut mm. laitteen roottaamisen ja custom ROMien asentamisen. Kyseinen bootloader unlock tool ei kuitenkaan ole ollut enää käytettävissä viime keväästä lähtien. Alunperin Asuksen asiakaspalvelu ilmoitti toimimattomuuden syyksi serverin huoltotoimenpiteet. Käyttökatkon oli tarkoitus kestää muutamia päiviä mutta on jo nyt venähtänyt kuukausien mittaiseksi. Asuksen tukifoorumilla työkalun luvattiin palaavan käyttöön viime vuoden Q3:n aikana mutta näin ei ole kuitenkaan tapahtunut eikä Asus ole antanut virallista lausuntoa asiasta.

Asus on aiemmin ollut varsin myötämielinen laitteiden muokkaamiseen bootloaderin lukituksen avaamisen myötä, vaikka toimenpide onkin mitätöinyt laitteen takuun. Tämän vuoksi on kummallista, että Asus on poistanut tämän mahdollisuuden. Käyttäjät löysivät hiljattain epävirallisen tavan avata bootloderin lukituksen mutta Asus esti myös tämän tavan tammikuussa.

Asuksen päivityslupaus on tällä hetkellä markkinoiden heikoimpia, joten olisi suotavataa, että Asus mahdollistaisi laitteiden elinkaaren jatkumisen edes custom ROMien muodossa, jos käyttäjä näin haluaa.

Lähteet:
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 096
Asus on koko ajan puhunut, että unlock tool olisi tulossa takaisin mutta eivät ole sitä lähes vuoteen saaneet aikaiseksi. Samaan aikaan ovat kuitenkin muutamassa viikossa reagoineet käyttäjien keksimään epäviralliseen keinoon ja tilkinneet senkin mahdollisuuden. Tosi ihmeellistä touhua.
about a year ago and without warning, ASUS removed and disabled their official Zenfone 9 bootloader unlock tool. they have repeatedly promised to bring it back, but that never happened.

as can be seen in this XDA thread, an unofficial method has recently been found to unlock the bootloader that works in recent versions of the firmware.

in response, ASUS released firmware 33.0804.2060.189 which disallows unlocking and disables firmware downgrading (!). then they disabled the web endpoint dm.asus.com/unlock/register used by the unofficial tool.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 096
Xiaomilla on myös tapahtunut muutoksia bootloaderin lukituksen avauksen suhteen ja nykyään kiinalaisilla käyttäjillä on erilainen lukituksen avaus kuin globaalisti. Globaalisti lukituksen avausta pitää pyytää Community -sovelluksen kautta mutta kiinalaisilla on muitakin vaatimuksia.
Xiaomi’s bootloader unlocking policy, as recently revealed, comes with several notable features specific to devices sold in China
  • Level 5 Developer Account Requirement
  • Limited to 3 Devices Annually
Xiaomi’s unique bootloader unlocking policy is primarily attributed to the Chinese government’s interests in enhancing surveillance and security. By implementing these restrictions, it becomes more challenging for users to bypass tracking systems and engage in covert activities. Additionally, it has been noted that acquiring a Level 5 Xiaomi developer account requires being a Chinese citizen, which further facilitates device tracking.
Ilmeisesti taustalla jokin viime vuonna Kiinassa voimaan astunut laki/säännöstö. Vähän heikosti taipuu Kiina, niin täyttö käsitystä asiasta ei ole.
Manufacturing enterprises should improve the rights management mechanism of mobile smart terminals, improve the security of operating systems, and take technical and management measures to prevent the replacement of operating systems and the installation of application software during product circulation.
Sinällään tämän ei pitäisi vaikuttaa globaaleihin käyttäjiin mutta foorumilla ollut puhetta, että Asuksen globaalin tiimin pitää tehdä alusta alkaen uusi bootloader unlock sovellus ja eivät ole saaneet sitä aikaiseksi. Ilmeisesti sitä vanhaa ei voi käyttää, kun eivät pysty sillä blockaamaan kiinalaisia käyttäjiä? Xiaomilla on ennenkin ollut kommerverkkejä bootloader avauksen suhteen kts.https://www.io-tech.fi/artikkelit/custom-romin-asentaminen-xiaomi-redmi-note-4-puhelimeen/) , niin ovat ilmeisesti päässet vähemmillä muutoksilla. Xiaomillakin oli alkuun käyttökatko.
The phones also ship with a so-called HyperOS UX skin in lieu of MIUI. However, online reports suggest that the company was completely barring users from unlocking the bootloaders of their HyperOS and MIUI phones for a while. The restriction was partially lifted for MIUI users citing server maintenance, but HyperOS users couldn’t bootloader unlock up until today.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 096
UK:ssa Asusta vastaan nostettu kanne meni läpi ja Asus on hyvittänyt ZenFonen omistajalle käytännössä alkuperäisen ostosumman. Syynä siis että Asus ei enää mahdollista bootloaderin lukituksen avaamista.
Asus originally pledged to keep the bootloader unlock tool on its devices

Asus was finally brought to court and has reportedly reached a settlement with the unhappy customer. In a victory for consumer rights, Asus has agreed to refund £700 ($885) and pay £70 ($88) in court filing fees. The user is now encouraging other Zenfone buyers to assert their rights by emailing Asus with the court order and asking for a refund if they don't want a phone without the bootloader unlock tool.
Itsekin alan kirjoittamaan Asukselle s-postia asiasta, jos muutosta ei ala tapahtumaan. Ostin kuitenkin puhelimen sillä oletuksella, että päivitysten loppuessa voin siirtyä custom ROMeihin. Päivityksethän loppuu näillä näkymin heinäkuussa :tdown:

@Juha Kokkonen
 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
239 261
Viestejä
4 189 186
Jäsenet
70 716
Uusin jäsen
ileesu

Hinta.fi

Ylös Bottom