Apuja Bitfenix Phenom M mATX kokoonpanon jäähdytykseen

Viestiketju alueella 'Jäähdytys' , aloittaja Leyiapops, 01.06.2017.

 1. Leyiapops

  Leyiapops

  Viestejä:
  69
  Rekisteröitynyt:
  01.06.2017
  Muutaman vuoden tauon jälkeen palasin PC maailmaan ja kokosin itselleni koneen parin kaverin vanhoista romuista. Homma vihdoin pelittää, mutta nyt olisi optimoinnin aika. Olen lueskellut näitä asioita forumeilta ja netistä parhaani mukaan, mutta jotkut asiat eivät oikein mene perille. Kaipailisin neuvoja ilmanvaihdon optimoinnin ja hiljentämisen kanssa.

  Koppa: Bitfenix Phenom M mATX
  Prosu: 3570K - tämä maltillisilla 4,2ghz kelloilla
  Prosucooleri: Noctua NH-U12P (luulisin, en ole aivan varma), kokoonpano push-pull tyyliin kahdella tuulettimella.
  Emo: Asus Maximus IV gene-z
  Muistit: kingston hyperx 2x8gb ddr3 (1600mhz)
  Näyttis: Asus gtx 1060 dual 6gb

  Tällä hetkellä asennettuna 2x120mm bitfenix (kopan mukana tulleita) kotelotuulettimia, jotka sinäällään ovat kohtuu hiljaisia. Molemmat puhaltaa lämmintä ilmaa ulos, toinen takaata ja toinen alakautta. Eli ns. basic-tilanne tämän kopan kanssa, näin ilmeisesti tuulettimet ovat asennettuna kun sen ostaa.

  Noctuan prosukuuleri on asennettu niin, että tuulettimet ovat vaakatasossa, puhaltaa ylhäältä alas. Tuntuu että suurin osa melusta tulee nimenomaan tästä prosucuulerista ja siilin suhinasta, vaikka nuo noctuat pitäisi kai olla aika hiljaisia.
  Onko cooleri asennettu väärin, tulisiko se kääntää 90 astetta niin, että puhaltaa kopan edestä kopan takaosaan? Tai mahtaisiko noctuat hiljentyä jos asennus olisi toisin päin?

  eli asennus ei ole näinpäin, vaan 90 astetta myötäpäivään. (netistä poimittu kuva)

  [​IMG]

  Varsinaisesti lämpöjen kanssa ei ole ongelmia. Pelatessa prosu ei ylitä 70astetta, ja näyttiskin maksimeissa siinä karvan verran yli 70astetta (Näyttis ainakin toistaiseksi vakiona, mutta tarkoitus olis myöhemmin päivittää näyttöä isompaan resoluutioon niin kellotus voi tulla tarpeeseen). Stressitestiä kun ajaa parisen tuntia niin prosessori ei myöskään nouse yli 70asteen. Idlessä lämmöt siinä 35asteen hujakoilla.

  Tällä hetkellä oma ajatukseni on siirtää nuo kopan mukana tulevat (tai hankkia 2 uutta todella hiljaista) 120mm tuuletinta kopan yläosaan puhaltamaan viileää ilmaa näyttikselle. Sekä asentaa pohjalle hiljainen 200-230mm tuuletin poistamaan lämmintä ilmaa. (vai saadaanko aikaan hiljaisempi/parempi vaihtoehto asentamalla 2x 120mm tuuletinta?)
  Ilmeisesti phenomin tarkoituksena on nimenomaan kierrättää ilmaa nurinkurisesti ylhäältä alaspäin. Olisiko tässä tapauksessa myös järkevää pitää prosukuuleri puhaltamassa saman suuntaisesti?

  Erilaisilla tuulettimiensäätö-ohjelmilla en ole saanut mitään vaikutusta aikaiseksi näihin omiin tuulettimiini, liekö sitten vääränlaisia vai enkö vain osaa? Ilmeisesti tuo PWM pitäisi löytyä tuulettimesta, jotta olisi automaattisesti säätyvä. Enkä oikein tiedä tukeeko tuo emolevy tällaisia tuulettimia.

  Ehdotuksia ja ajatuksia mitä tulisi muokata ja/tai hankkia, että pääsisin ainakin nettiä selailemaan käytännössä äänettömällä koneella. Pelatessa saakin hieman kehrätä.

  Kiitos, kumarrus ja pahoittelut.
   
 2. mize22

  mize22

  Viestejä:
  158
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Ihan hyvä suunitelma. Kannattaa vain tarkistaa onko sisäänpäin puhaltavissa tuulettimien paikoissa pölysuodattimet. Prossujäähy kannattaa kanssa samaan suuntaan mihin ilma virtaa. (eli vaakatasoon puhaltamaan alespäin)

  Luonnollisesta konvektiosta ei tarvitse välittää jos käyttää tuulettimia, joten ylhäältä alas on ihan ok. Katossa näyttäisi olevan jonkinmoiset pölysuodattimet.

  PWM ohjausta tukevat tuulettimet tunnistaa helposti 4pinnisestä tuuletinliittimestä. "normaalit" on 3pinnisiä, mutta niitäkin voi jännitteellä säätää.

  Phanteks PWM Fan Hub tuuletinsäädin - 19,00€
  Itsellä tuollainen mötikkä, joka ottaa emolevyltä PWM signaalin, ja sen avulla sitten säätää "normaaleja" 3pin tuulettimiä jännitteellä. Tosin säätö-alue on noin 10,5-12v. Puhtaalla PWM ohjauksella saa huomattavasti suuremmat rpm alueet.
   
 3. Leyiapops

  Leyiapops

  Viestejä:
  69
  Rekisteröitynyt:
  01.06.2017
  Kiitos vastauksesta. Tuossa ylhäällä on nimenomaan pölysuodatin, jonka pitäisi ainakin jonkinverran oikeasti jopa suodattaa :D

  Noita corsairin 120ml tuulettimia (halpis versio 2pack x2) olen nyt mietiskellyt, kun niin paljon hehkutetaan täällä. Hintakin olisi vielä OK n. 10e kpl.
  Ristiriitaista tietoa tosiaan löytyy tuosta emolevystä, monella on siinä ollu ilmeisesti ongelmia tuulettimien kanssa. Eli säätäminen ei onnistu.
  En pysty mittamaan ovatko 4pinniset aitoja PWM paikkoja, vai feikkejä, ilmeisesti cpufan liittimet ovat aitoja mutta varmuutta tästä ei ole.

  Itse en speedfanilla saa minkäännäköistä kontrollia tuulettimiin, vaikka useampi ilta ja youtube video on sen käytöstä takana.
  Edes manuaaliasetuksilla eivät kierrokset muutu jos säädän vain kylmästi 0-100%.

  Emolevyssä lienee joku sensori jota speedfan ei ymmärrä (myöskin HWmonitor antaa random celsiuslukemia CPUtin kohtaan)
  välillä CPUtin on tasan 60astetta - ei liiku ikinä vaan jähmettyy tähän jo käynnistäessä (kun muut lukemat pyörii 30 hujakoilla).
  Joskus CPUtin taas jämähtää 124asteeseen :D - tästä olen päätellyt että aika roskaa näyttää olevan tuo lukema.

  Biossista olen saanut säädettyä koppatuulettimet käymään n. 800rpm ja nousevat full rpm kun lämpötila saavuttaa tietyn pisteen.
  Samoilla säädöillä ei kuitenkaan mitään vaikutusta noctuan tuulettimiin prosulla, pyörivät kokoajan täydet n. 1300rpm.

  Ei myöskään vaikutusta ovatko tuulettimet biossista standard, silent, perfomance yms. säädöillä. Aina samat lukemat.