Apple julkisti uuden iPhone 15 -älypuhelinmallistonsa USB-C-liitännällä varustettuna

Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
9 490
Pystyiskö joku selittämään tän niin, että minäkin ymmärtäisin? :)
Osaa pikseleistä ajetaan eri ISO arvolla kuin toisia (ilmeisesti quad bayerin sisällä), ja kerätty data riittää tekoälyn kiihdyttämänä applen mielestä hyvälaatuiseen 24mpix kuvaan, ilman että tulee mitään haittoja vs. 12mpix kuva.

48mpix moodissa kaikkia pikseleitä ajetaan samalla ISO arvolla, mahdollistaen suuremman määrän koherenttia dataa, mutta ”suljinviive” kasvaa (epäselvää että miksi, kenties neuroverkon rajoite tai sit bracketoidaan useampi ruudu?) ja kuvan dynamiikka heikkenee hieman.

Eli 48mpix moodi on ”parempi” jos kuvaa paikallaan olevia asioita neutraalissa valaistuksessa ja kaikkea muuta varten sit 24mpix moodi.

Noita kaikkia 24/28/35mm kuvamoodeja varten on rakennettu omat neuroverkot ja kyse on muustakin kuin aivan pelkästä digitaalisesta zoomaamisesta. kuva kun ei tossa 24mpix moodissa ole muutenkaan pikselialiasoitu, vaan pikseleistä luettua dataa ilmeisesti (omaa tulkintaa) käytetään ennemmin pisteparvena.
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
9 490
Hieman turinointia:

Jos toi oikeasti toimisi enemmän pisteparven kaltaisesti, niin olis kyllä kova toteutus. Eli kun kamera ottaa yhden ruudun, niin kennon tarkka sijainti(ja kenties liike valotuksen ajalta) tallennetaan siihen oheen ja sama jokaiselle ruudulle mitä bracketoidaan. Sit koska puhelin aina vähän heiluu kädessä, niin saadaan samalla sensor shiftin kaltainen superresoluutio siitä ulos. Jokasesta ruudusta vielä hahmontunnistus/kohteen liikevektorit/lidar data joilla sit offsetataan/hylätään osa pisteparvesta tarpeen mukaan. Lopuksi sit HDR stackaus siten että lasketaan pistepilvestä paras arvaus jokaisesta lopullisen kuvan pikselin väristä. Syntynyt HDR kuva dumpataan vielä tietty samaan retusointipipelineen kuin aina ennenkin.

jos puhelin tunnistaa olevansa telineessä, niin kennoa hieman siirrettäisiin jokaisen (bracketoidun) kuvan ottamisen yhteydessä, jolla maksimoitaisiin kerätyn datan määrä. Applen luureissa on pääkamerassa sensor shift kuvanvakautus, jolla tuo onnistuu oikein loistavasti.

24mpix ”downsamplaus” 48mpix kennosta viittaa hyvin vahvasti siihen että ollaan osattu päästää irti kennon pikseleihin aliasoitumisesta ja alettu suhtautumaan vähän vapaammin kerättyyn dataan ja miten sitä kannattaa prosessoida. Vaatii vaan ihan hemmetisti laskentatehoa ton kaiken hoitaminen ilman että syntyy häiritseviä viiveitä.

Toivottavasti avaavat lisää jossain haastiksessa että mitä tuo härveli oikeasti tekee. Vinkkejä voisi saada mm. suurnopeuskuvaamalla kennoa kun käyttäjä ottaa puhelimella kuvia jalustalla ja katsoa että tekeekö se sensor shiftausta vai ei.
 

AIF

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
166
Tuleekohan ensimmäiset arvostelut vasta perjantaina, vai saakohan arvostelijat arvostelukappaleet käteen vasta perjantaina.
 

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 100
Tuleekohan ensimmäiset arvostelut vasta perjantaina, vai saakohan arvostelijat arvostelukappaleet käteen vasta perjantaina.
Ulkomailla laitteet ollu varmasti käsissä jo useamman päivän ja jotain videoitakin näkynyt (kuten ylle linkitetyt). Pohjoismaissa Applea ei paljon media kiinnosta, joten täkäläiset arvostelukappaleet saapuu jälleenmyyjien kautta käsiin käytännössä samaan aikaan kuin kuluttajienkin laitteet.
 
Liittynyt
08.01.2023
Viestejä
1 828
Tuleekohan ensimmäiset arvostelut vasta perjantaina, vai saakohan arvostelijat arvostelukappaleet käteen vasta perjantaina.
Embargo on loppunut tänään noin klo 16 suomen aikaa. Youtubessa ainakin jo useampi arvosteluvidea, vergellä löytyy myös kirjoitetussa muodossa (erillinen kameraspesifi video/artikkeli myöhemmin)
 

Walla

//TODO: Add Title
Liittynyt
11.11.2016
Viestejä
2 868
Olivia kyllä mielenkiintoista lukea jotain siitä kuinka pahasti Pro Max jää Prosta tulla 77mm - 120 mm alueella, eli onko tuo 5x zoomi kaksiteräinen miekka vai oikea parannus. Ei tunnu tuota aihetta kauheasti nyt jo julkaistut arvostelut sivuavan.
 
Liittynyt
27.12.2016
Viestejä
1 837
Aiemminkin täällä mainittu Dellin telakkakaapeli ainakin on omassa työläppärissä aivan lötkö. En muista oliko alun alkain, mutta nyt on. Reilu puoli vuotta vanha kone. Toki itse kaapelitkin ovat "hieman" raskaampaa tekoa kuin perus puhelinpiuhat.
Niin no ne ovat TB4 piuhoja ja joskus niitä on parikin rinnan telakasta koneeseen. Sinänsä keskustelu liittimistä kaapeleista ja niiden kestosta on sama kun seurata auton laatua katsastustilastoista, käyttäjä vaikuttaa enemmän kuin tuote. Meillä on taloudessa ollut iPhone mallista 3 alkaen, iMac ja MB PowerPC ajoista lähtien. iPad malleja neljä sukupolvea, myös uusin M2. iMac, iPad ja puhelimet toimivat pääosin hyvin mutta pojat että läppäreissä ollut laatuongelmia. Liittimistä magsafe(se alkuperäinen) on ollut käytössä kestävin ja kyllä täälläkin useampi lightning -liitin on katkennut. Yksikään USB-C ei ole hajonnut mutta Applen vakiopiuhat tuppaavat tosiaan hajoamaan liittimen rungon juuresta riippumatta itse liittimen rakenteesta.
Omasta mielestä on ollut vähän omituista että kaikki muut Applen laitteet ovat siirtyneet USB/TB liitäntöihin mutta puhelimissa ja kuulokkeissa on roikuttu Lightning ajassa. Mielenkiintoista kyllä nähdä mitä magsafe liittimen nykymallin käy koska sama rajoite tulee osumaan myös siihen.
 
Liittynyt
27.12.2016
Viestejä
1 837
Hieman turinointia:
...
Oli pitkä tarina mutta tähän suuntaan on oltu menossa pitkään. Omasta mielestäni ei enää voida puhua kuvaamisesta sillä näkymästä takaisinmallinnetaan kohteet, veikataan mitä ne ovat ja piirretään käyttäen valoistusasetuksia joissa näkymä olisi voinut parhaassa tapauksessa olla.
Oma foliopipo kiristää siihen malliin että tästä päästään vielä keskustelemaan laajemminkin jos jo tällä hetkellä algoritmien ja neuroverkkojen sanotaan olevan syrjiviä sekä aseenteellisia.
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
9 490
Omasta mielestäni ei enää voida puhua kuvaamisesta sillä näkymästä takaisinmallinnetaan kohteet, veikataan mitä ne ovat ja piirretään käyttäen valoistusasetuksia joissa näkymä olisi voinut parhaassa tapauksessa olla.
mikä kohta tuossa tarkalleen mielestäsi on ongelmallinen? Bracketointi? HDR stackaus? Samplejen iikevektorien säilyttäminen? Motion flow? Retusointipipeline? (se viimeinen juttu ja se joka on ollut olemassa pisimpään)

Retusointipipeline käytännössä ainoa juttu joka tekee noita mainitsemiasi asioita ja joka on ollut luureissa varmasti yli kymmenen vuotta vaihtelevalla laadulla. Kaikki muut vaiheet vain auttavat tuottamaan vähempikohinaisemman ja dynamiikaltaaln laajemman hdr kuvan sille retusointipipelinelle pureskeltavaksi.
 
Liittynyt
27.12.2016
Viestejä
1 837
mikä kohta tuossa tarkalleen mielestäsi on ongelmallinen?
Koko ajatus siitä että puhutaan kameroiden suorituskyvystä vaikkei linssien ja kennojen optinen suorituskyky vaikuta puhelinten tuottamiin näkymiin vaan ohjelmisto sekä arvauskoneisto optiikan takana. Räikein esimerkki tietty kuun kuvaus mutta joskus saatavilla ollut sovellus joka tuottaa reaaliajassa läpivalaisun kädestä ehkä auttaa ajattelussa mitä vaaroja tähän suuntaan menemisessä on.
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
9 490
Koko ajatus siitä että puhutaan kameroiden suorituskyvystä vaikkei linssien ja kennojen optinen suorituskyky vaikuta puhelinten tuottamiin näkymiin vaan ohjelmisto sekä arvauskoneisto optiikan takana.
Suurin osa noista menetelmistä on täysin OK missä tahansa valokuvauskilpailussakin. Ja kyllä, kennot ja optiikka vaikuttavat valtavasti kerätyn datan laatuun. Pinoamista tarvitsee tehdä paljon vähemmän kohinan hillitsemiseksi, jos kuvissa sitä on alkujaankin vähemmän, dynamiikkaa tarvitsee bracketoida vähemmän jos kennossa sitä on lähtökohtaisesti enemmän jne.

Räikein esimerkki tietty kuun kuvaus mutta joskus saatavilla ollut sovellus joka tuottaa reaaliajassa läpivalaisun kädestä ehkä auttaa ajattelussa mitä vaaroja tähän suuntaan menemisessä on.
Okei, eli ongelmana sulla on ensisijaisesti toi retusointipipeline. Ihan ymmärrettävää ja moni valokuvaaja haluaisi puhelimista kuvat ulos myös ennen tuota prosessointivaihetta, sillä kuvat on tuossa kohtaa laadukkaampia (matalempi kohina, tarkemmat yksityiskohdat ja parempi dynamiikka) kuin mitä yksittäinen raakakuva voi tuottaa. En omassa viestissäni jota kommentoit retusoinnista kirjoittanut millään tapaa kuin mainiten että se pysynee suht samana kuin ennenkin.

Tästä luurista saat halutessasi ulos myös 48mpix raakakuvia (eri asia kuin vain 48mpix moodi), mutta ne on laadullisesti heikompia pinoamisen puutteen takia. Hyvä neutraali valaistus jos on, niin saattavat olla jopa ihan käyttökelpoisia.
 
Liittynyt
27.12.2016
Viestejä
1 837
Okei, eli ongelmana sulla on ensisijaisesti toi retusointipipeline.
...
Hyvä neutraali valaistus jos on, niin saattavat olla jopa ihan käyttökelpoisia.
Mennään kyllä vahvasti sivuraiteella mutta jatketaan hetki. Digitaalinen kuvaus on oikeammin kuvantamista sillä lopullinen näkymä kasataan aikasarjasta, eri tavoin kerätystä etäisyystiedoista sekä joissain tapauksissa myös useamman spektrin alueelta. Joskus kun digikuva oli vielä pakattua raakapikseliä, jälkikäsittelyohjelmilla päästiin lähelle tai parempaan lopputulokseen kuin kamera itse. Nykyään tämä ei ole enää mahdollista kun ei ole olemassa yhtä lähdekuvaa vaan aikasarja ja siihen liitetty näkymän metadata joka vielä rullataan läpi neuroverkosta.
Puhelimen 'kuvaa' vastaavaa hetkeä ei koskaan ole ollut olemassakaan vaan se on kärjistäen laitevalmistajan näkemys siitä millaiselta kuluttajat toivoisivat lomakuviensa näyttävän.
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
9 490
Mennään kyllä vahvasti sivuraiteella mutta jatketaan hetki. Digitaalinen kuvaus on oikeammin kuvantamista sillä lopullinen näkymä kasataan aikasarjasta, eri tavoin kerätystä etäisyystiedoista sekä joissain tapauksissa myös useamman spektrin alueelta. Joskus kun digikuva oli vielä pakattua raakapikseliä, jälkikäsittelyohjelmilla päästiin lähelle tai parempaan lopputulokseen kuin kamera itse. Nykyään tämä ei ole enää mahdollista kun ei ole olemassa yhtä lähdekuvaa vaan aikasarja ja siihen liitetty näkymän metadata joka vielä rullataan läpi neuroverkosta.
Se että todellinen väriarvo kuvattavalle kohteelle yritetään selvittää aikasarjasta on ihan yhtä ”todellinen” tapa kuin mikä tahansa muu keskiarvoitusmenetelmä. Se että onko samplet diskreettejä ja digitaalisesti stabiloitu, vai analogisesti ynnätty isomman kennon/filmin ja linssin avulla on täysin toissijaista. Analogikameralla et saa sitä aikasarjaa näkyville, mutta kyllä se silti laskee diskeeettien fotonien summaa kuvanottohetkellä.

Hetkeä ei voi kuvata sellaisena kun se on, eikä ole ikinä pystynytkään. Saat kopattua ”hetkestä” läjän fotoneita jotka sattuvat kulkemaan oikeaan suuntaan, joita sitten filtteröidään miten sattuu analogi- ja digitaalisesti. Se että haluat rajoittaa mielivaltaisesti että mitä digitaalisia filttereitä saa käyttää, jotta kuvaa saa kutsua kuvaksi on imo hieman omituista. Myös iphone 15 koppaa ”hetkestä” läjän fotoneita jotka sattuvat kulkemaan oikeaan suuntaan, ja sitten analogi- ja digitaalisesti filtteröi niitä.

Jos bracketointi invalidoi sen että onko kyse ”kuvasta” vai ei, niin aika tiukat on kriteerit ja kannattaa sen oman digikameran mikropiirit syynätä tarkkaan. Kaikki ei välttämättä sielläkään tapahdu kuten kuvittelet. Pitkissä valotuksissa matalalla tasolla voi hyvinkin tapahtua bracketointia josta ei sinulle vain kerrota.

Jälkiretusoinnista voi olla montaa mieltä ja sen kyllä ymmärrän. Olisi kiva päästä käsiksi kuviin ennen kyseistä vaihetta.
 
Liittynyt
03.04.2018
Viestejä
1 343
Hyvin näkyy tekevän kauppansa taas, useampi eri malliversio loppuunmyyty kaikkialta.

Oma valintani eli 15 Pro (ei max) valkoinen 128Gt näyttää olevan suosituimpien joukossa, loppuunmyyty kaikkialta:rofl:

Ennakkotilasin verkkiksesta jo 18.9 mutta näyttää että puhelimeni ei mene toimitukseen tänään vielä:thumbsdown:
 

demu

Conducător & Geniul din Carpați
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
4 309
Ostin tällä viikolla vaimolleni iPhone 12 Pro 512GB:n. Kyseessä oli käyttämätön asiakaspalautuslaite uuden puhelimen takuulla. Alkuperäispakkaus ja kaikki tilpehöörit olivat luonnollisesti mukana.
Hinta (729€) ei ole kuin 900€ pienempi kuin vastaavan uutukaisen iPhone 15 Pro 512GB mallin (1629€).
iPhone 14 Pro 512GB olisi maksanut 800€ enemmän (1529€).
En koe noissa uudemmissa malleissa olevan mitään tuplahinnan arvoista, vaikka tokihan ovat monelta osin nopeutuneet/parantuneet 3 vuoden takaisesta mallista.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 008
Ostin tällä viikolla vaimolleni iPhone 12 Pro 512GB:n. Kyseessä oli käyttämätön asiakaspalautuslaite uuden puhelimen takuulla. Alkuperäispakkaus ja kaikki tilpehöörit olivat luonnollisesti mukana.
Hinta (729€) ei ole kuin 900€ pienempi kuin vastaavan uutukaisen iPhone 15 Pro 512GB mallin (1629€).
iPhone 14 Pro 512GB olisi maksanut 800€ enemmän (1529€).
En koe noissa uudemmissa malleissa olevan mitään tuplahinnan arvoista, vaikka tokihan ovat monelta osin nopeutuneet/parantuneet 3 vuoden takaisesta mallista.
730€ kolme vuotta vanhasta puhelimestahan on ihan ryöstöä. Ja siinä on tosiaan 3 vuotta vähemmän päivityksiä jäljellä kuin nyt julkaistuissa.
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
9 490
730€ kolme vuotta vanhasta puhelimestahan on ihan ryöstöä. Ja siinä on tosiaan 3 vuotta vähemmän päivityksiä jäljellä kuin nyt julkaistuissa.
Silti enemmän kuin keskimäärin samanhintaisissa android luureissa. Suorituskykyäkin varmaan enemmän.
 

demu

Conducător & Geniul din Carpați
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
4 309
Silti enemmän kuin keskimäärin samanhintaisissa android luureissa. Suorituskykyäkin varmaan enemmän.
Onhan tuossa ihan riittävästi suorityskykyä.
Tuo Samsung Galaxy S23 Ultra taitaa olla Sampan tämän hetken paras/nopein älypuhelin (flip -mallit sitten erikseen).
1695374237201.png
 
Viimeksi muokattu:

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 100
Onko valikoimassa Pro, Pro Max ja perusmalli?
Jep, juurikin nuo. Pro Max oma ja kaksi muuta lainassa DNAlta.

Jos nyt tätä meidän toimituksen leukailulinjaa jatkaa, niin vuoden ikävimmät testiviikot edessä :lol:Mutta jos nyt ihan vakavissaan, niin ihan mukavaa vaihtelua Android-puhelimien virtaan näin syksyisin.
 
Viimeksi muokattu:

Fox-x

Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
822
Jep, juurikin nuo. Pro Max oma ja kaksi muuta lainassa DNAlta.

Jos nyt tätä meidän toimituksen leukailulinjaa jatkaa, niin vuoden ikävimmät testiviikot edessä :lol:Mutta jos nyt ihan vakavissaan, niin ihan mukavaa vaihtelua Android-puhelimien virtaan näin syksyisin.
Tuo kamera on kyllä jännä nähdä teidän testeissä, mitä olen youtuben testejä nähnyt, niin pitäisi pistää hyvin kampoihin S23 Ultralle (paitsi tietty aivan maksimizoomissa). Näin valokuvausta harrastavana aloin hiukan ostohousuja silittelemään :cigarbeye:
 

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 100
Tuo kamera on kyllä jännä nähdä teidän testeissä, mitä olen youtuben testejä nähnyt, niin pitäisi pistää hyvin kampoihin S23 Ultralle (paitsi tietty aivan maksimizoomissa). Näin valokuvausta harrastavana aloin hiukan ostohousuja silittelemään :cigarbeye:
GS23U on Oskarilla käytössä vertailua varten, sitä en osaa vielä luvata tuleeko sanallista vertailua vai jopa joku kuvapari.
 

Walla

//TODO: Add Title
Liittynyt
11.11.2016
Viestejä
2 868
Kun ottaa uuden 15 käyttöön, kannattaa ajaa 17.0.2 päivitys sisään ennen datojen siirtoa vanhasta.

Minulla ainakin pakotti tekemään tuon ennen kuin antoi siirtää datat wanhasta luurista.

Edit: Näköjään pääsi heti nauttimaan myös vapaan avoimen standardin latauksen ihanuudesta kun pääsi toteamaan että Logitechin hiiren ja näppiksen mukana tulleet USB-A => USB-C kaapelit eivät iPhone 15 Pro:n kanssa lataa. Olisihan se liian helppoa jos kaikki kaapelit joissa on sopiva pää toimisi.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
1 769
Minulla ei ainakin pakotti tekemään tuon ennen kuin antoi siirtää datat wanhasta luurista.

Edit: Näköjään pääsi heti nauttimaan myös vapaan avoimen standardin latauksen ihanuudesta kun pääsi toteamaan että Logitechin hiiren ja näppiksen mukana tulleet USB-A => USB-C kaapelit eivät iPhone 15 Pro:n kanssa lataa. Olisihan se liian helppoa jos kaikki kaapelit joissa on sopiva pää toimisi.
Olisihan se helppoa mutta kun ei siihen ole vielä päästy, edes lähelle. Joku usb-c kaapeli toimii jossain luurissa ja toisessa ei. Jännä kyllä että muuten tuntuvat aina toimivan paitsi puhelimien kanssa
 

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 100
Kun ottaa uuden 15 käyttöön, kannattaa ajaa 17.0.2 päivitys sisään ennen datojen siirtoa vanhasta.

Täällä ainakin ajoi tuon sisään heti wifin asettamisen jälkeen.
Olisihan se helppoa mutta kun ei siihen ole vielä päästy, edes lähelle. Joku usb-c kaapeli toimii jossain luurissa ja toisessa ei. Jännä kyllä että muuten tuntuvat aina toimivan paitsi puhelimien kanssa
Toimii jos on USB PD standardin mukainen kaapeli. Sillehän ei standardin määrittäjä voi mitään, jos joku tekee aiheesta omia sovelluksiaan.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
8 273
Minulla ainakin pakotti tekemään tuon ennen kuin antoi siirtää datat wanhasta luurista.

Edit: Näköjään pääsi heti nauttimaan myös vapaan avoimen standardin latauksen ihanuudesta kun pääsi toteamaan että Logitechin hiiren ja näppiksen mukana tulleet USB-A => USB-C kaapelit eivät iPhone 15 Pro:n kanssa lataa. Olisihan se liian helppoa jos kaikki kaapelit joissa on sopiva pää toimisi.
Kaapelissa pitää olla usb-c molemmissa päissä pd:tä varten.
 

AIF

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
166
Nyt ollut uusi 15 pro max noin vuorokauden käytössä. Ihan mukava luuri, mutta päivitys vanhasta 11 pro maxista nyt niin kummoinen ole. Esim 120hz näyttö on kiva, mutta ei aiheuttanut mitään wow efektiä.
Kamera on toki parempi, mutta eihän tää mikään järkkäri ole.
 

Walla

//TODO: Add Title
Liittynyt
11.11.2016
Viestejä
2 868
Kaapelissa pitää olla usb-c molemmissa päissä pd:tä varten.
Niin pointti oli se, että ennen vanhaan tiesi että mikä tahansa Lightning kaapeli toimii, oli se sitten USB-C tai USB-A. Nyt ei enää sitten tiedä kummastakaan, voi toimia, tai sitten ei, eikä sitä edes näe päällepäin. USB-A laturit on minusta yön yli latauksen varsin päteviä edelleen, kun tuossa hitaampi latausnopeus on vain plussaa ja pätevän moniporttisen laturia saa alle kympin.

Ei se maailma toki siihen kaadu että joutuu ostamaan uuden laturin ja/tai piuhoja, mutta sen se kyllä tappanee, että tämä uusi vaatimus mitään SER-jätettä vähentäisi.

Nyt ollut uusi 15 pro max noin vuorokauden käytössä. Ihan mukava luuri, mutta päivitys vanhasta 11 pro maxista nyt niin kummoinen ole. Esim 120hz näyttö on kiva, mutta ei aiheuttanut mitään wow efektiä.
Kamera on toki parempi, mutta eihän tää mikään järkkäri ole.
Aika samat fiilikset XS -> 15 Pro, kaikkea fiilattu vähän, mutta aika pieniä viideksi vuodeksi nuo muutokset on vaihdon aikana välillä unohti kumpi luuri on kädessä. Varsinkin jos vertaa, että samalla päivityssyklillä olisi aiemmin vaihdettu 5S -> XS joissa on jo melkoinen ero.

Toki voi olla että sekin vähän pienentää muutosfiilistä kun laitteen vaihto on tehty niin saumattomaksi, että on helppo unohtaa että luuri on edes vaihtunut: kaikki toimii kuten ennen.
 
  • Tykkää
Reactions: AIF
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
1 245
Ei se ole noi vaikeaa. Osta yksi kunnollinen usb c kaapeli ja laturi niin voit ladata sillä kaiken kotonasi. Ihmeellistä lapsellista ulinaa kun näppäimistön mukana tullut 5v vanha johto ei pelaa
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
9 490
Ei se ole noi vaikeaa. Osta yksi kunnollinen usb c kaapeli ja laturi niin voit ladata sillä kaiken kotonasi. Ihmeellistä lapsellista ulinaa kun näppäimistön mukana tullut 5v vanha johto ei pelaa
Onhan se nyt outoa että ei 5W teholla lataa mistä vaan roskakaapelista, kun kerran siihen on speksien puolesta mahdollisuus.
Näköjään pääsi heti nauttimaan myös vapaan avoimen standardin latauksen ihanuudesta kun pääsi toteamaan että Logitechin hiiren ja näppiksen mukana tulleet USB-A => USB-C kaapelit eivät iPhone 15 Pro:n kanssa lataa. Olisihan se liian helppoa jos kaikki kaapelit joissa on sopiva pää toimisi.
Mikä laturi sulla oli siinä?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 143
Ai tuo kaapeli pitää olla C-mallia molemmista päistä. :grumpy: Minulta löytyy yksi laturi, jossa C molemmissa päissä. Usb A mallisia C piuhoja on varmaan kymmenen ja latureitakin kolme. Lataan puhelinta yleensä vain öisin, jolloin vanha hidas 1,5Ah laturi on ollut enemmän, kuin riittävä. Näköjään pitäisi töihin ostaa oma laturi. Toki puhelimen hinta huomioiden kustannus on mitättömän pieni.

Toimiiko Apple Car play vanhemmissa autoissa, joissa ei ole tukea langattomuudelle? Tuo langaton Car Play taisi tulla vasta pari vuotta sitten. Uudempi auto on kustannuksena astetta kalliimpi.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 861
Olisihan se helppoa mutta kun ei siihen ole vielä päästy, edes lähelle. Joku usb-c kaapeli toimii jossain luurissa ja toisessa ei. Jännä kyllä että muuten tuntuvat aina toimivan paitsi puhelimien kanssa
Usb-A - usb-c kaapelit ovat saatanan keksintö, eivätkä ne tue (käsittääkseni koskaan?) usb-c pd standardia.

Koko usb-a portti pitäisi kieltää, niin päästäisiin vähitellen eroon niistä
 

Mustalaa

Lepakkona Ozzfesteillä
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
514
Ai tuo kaapeli pitää olla C-mallia molemmista päistä. :grumpy: Minulta löytyy yksi laturi, jossa C molemmissa päissä. Usb A mallisia C piuhoja on varmaan kymmenen ja latureitakin kolme. Lataan puhelinta yleensä vain öisin, jolloin vanha hidas 1,5Ah laturi on ollut enemmän, kuin riittävä. Näköjään pitäisi töihin ostaa oma laturi. Toki puhelimen hinta huomioiden kustannus on mitättömän pieni.

Toimiiko Apple Car play vanhemmissa autoissa, joissa ei ole tukea langattomuudelle? Tuo langaton Car Play taisi tulla vasta pari vuotta sitten. Uudempi auto on kustannuksena astetta kalliimpi.
Minulla on kokemusta vain iPhone 12:sta, mutta sillä ainakin CarPlay on toiminut '17-mallin autossa langalla (usb-a) ihan yhtä hyvin/huonosti kuin '19-mallin autossa langalla (usb-c) ja langattomasti. Oman kokemuksen mukaan langaton on yhdistänyt helpommin kuin langallinen ne kerrat kun olen käyttänyt. Käytin siis tuossa '19-mallin autossa alkuun langalla, jotta rouvan puhelin yhdistyisi helpommin langattomasti. Jossain kohtaa luovutin, kun ei tahtonut langalla yhdistää. Nyt tuntuu langattomana olevan tuuripeliä kumpaan yhdistää, jos yhdistää. Netissähän myydään palikoita, joilla langallisen CarPlayn saa muutettua langattomaksi. Minulla ei ole kokemusta niistä, mutta jossain keskustelussa on tullut vastaan niitä kehuttaneen.
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
9 490
Usb-A - usb-c kaapelit ovat saatanan keksintö, eivätkä ne tue (käsittääkseni koskaan?) usb-c pd standardia.

Koko usb-a portti pitäisi kieltää, niin päästäisiin vähitellen eroon niistä
Mutta takaisin päin on menty joka tapauksessa. Vanhat luurit osasi usb-pd kättelyllä ladata ”nopeasti” ja jos moista ei ollut saatavilla niin hitaasti. Nyt ilmeisesti sitten vaatii usb-pd kättelyn jotta lataa yhtään mitään mistään?

Miten lie käy kaverin dash charge android laturia lainatessa? Ei ole pd kättelyä, mutta usb-c löytyy.

_jos_ tuo pitää paikkansa, niin päästään leikkimään turhilla dongleilla jos haluaa vaikka bussin usb-a töpselistä ladata luuria joskus. Usb-a -> usb-c dongle usb-pd piirillä joka kättelee latauksen usb-a speksin mukaiseksi. Ihan helvetin typerää. Usb speksi kuitenkin sanoo että ladata saa matalalla teholla vaikka ilman mitään kättelyä. Olisi täysin älyvapaata että tuota ei voisi hyödyntää ilman jotain donglea.

Olisi kans melkoinen keskisormi EU:n ”vähennetään elektroniikkaromua” -tavoitteelle.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
8 273
Usb-A - usb-c kaapelit ovat saatanan keksintö, eivätkä ne tue (käsittääkseni koskaan?) usb-c pd standardia.

Koko usb-a portti pitäisi kieltää, niin päästäisiin vähitellen eroon niistä
Xiaomin 33w laturi lataa pd:llä vaikka on usb-a...
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
8 273
Mutta takaisin päin on menty joka tapauksessa. Vanhat luurit osasi usb-pd kättelyllä ladata ”nopeasti” ja jos moista ei ollut saatavilla niin hitaasti. Nyt ilmeisesti sitten vaatii usb-pd kättelyn jotta lataa yhtään mitään mistään?

Miten lie käy kaverin dash charge android laturia lainatessa? Ei ole pd kättelyä, mutta usb-c löytyy.

_jos_ tuo pitää paikkansa, niin päästään leikkimään turhilla dongleilla jos haluaa vaikka bussin usb-a töpselistä ladata luuria joskus. Usb-a -> usb-c dongle usb-pd piirillä joka kättelee latauksen usb-a speksin mukaiseksi. Ihan helvetin typerää. Usb speksi kuitenkin sanoo että ladata saa matalalla teholla vaikka ilman mitään kättelyä. Olisi täysin älyvapaata että tuota ei voisi hyödyntää ilman jotain donglea.
Riippuu puhelimesta. Pixel lataa hitaasti ilman usb-pd:tä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
945
15 Pro on kyllä merkittävä parannus painon suhteen. Vaikkei grammojen viilaus tunnu isolta, niin ranteen rasitus pitkään pidellessä on merkittävästi vähäisempää. Tämän huomasi ilalla säätäessä ja tutustuessa laitteeseen. Laitteen nostelu nyt ei varmasti useimmille ole mikään kynnyskysymys, mutta pidempään näprätessä eron huomaa isommin.

Pyöristetyt reunat on miellyttävämmät, mutta sillä vähemmän merkitystä suojakotelon kanssa.

Kameran lisä pikkelssit (24Mpix kuvat oletuksena) on myös hyvä muutos. Kuvat näyttää vähemmän prosessoiduilta, vissiin osaksi resoluution hukuttaessa terävöityksen vaikutukset. Pojan pelien jälkeen pystyi merkittävästi paremmin zoomailemaan, eikä kuva mennyt rikki. Munkin sokerimurut sai hyvin zoomailtua.
Kamera on myös hitusen nopeampi kuvien nappaamisessa. Ero on merkityksetön käytännössä, mutta plussaa kaikki.
Virtuaaliset lisälinssit (28mm ja 35mm) onkin ennakko-odotusten vastaisesti oikein käteviä. Yhdellä kädellä linssiä näppäämällä saa kätevästi tehtyä rajausta hieman suppeammaksi.
Sitten tuo muotokuva ominaisuus joka kuvassa on ihan huippu. Pari napsua otin kentän reunalla ja taustalla oli kaikkea peli tapahtumaa. Kuvan muutin jälkeenpäin muotokuvaksi ja sumensin takaa suurimmat häiriöt.

USB-C on huikean hyvä uudistus. Nyt voi plugata action cameran tai järkkärin suoraan kiinni ja ottaa mediaa lähetettäväksi hitaiden ja bugittavien WiFin yli toimivien äppien ohi.

Kokonaisuudessaan tämä on mainettaan isompi päivitys.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 156


Eli aitoa titaania on ja etulasi kestää naarmuja suht hyvin, mutta takalasi ei sitten ihan niin kestävää ole..
Johtunee tuosta uudistetusta rakenteesta, jossa takalasi on vaihdettavissa eikä liimattu koko pinta-alaltaan runkoon, jolloin välissä on ns. "ilmatasku".
Monesti joutuu aina kompromisseja tekemään, eli onko parempi vanha, jossa lasi todennäköisemmin rikkoutuu vain pudotuksesta ja maksaa 669€ korjata vai uusi, jossa lasi voi hajota vääntämisestä ja korjaus on 229€ (hinnat Applen omasta laskurista iP14PM vs iP15PM).
Useimmille pudotus varmaan lienee todennäköisempi skenaario, mutta kai voi myös tarkastella vanhaa kunnon bend-gatea, kun osa nuorisosta taitaa takataskussa luuria pitää ja päälle istumalla sitten vääntövoima voi olla mahdollinen.

Edit: Näköjään iPhone tukee nyt myös ethernetiä USB-C:n läpi
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
8 527
Johtunee tuosta uudistetusta rakenteesta, jossa takalasi on vaihdettavissa eikä liimattu koko pinta-alaltaan runkoon, jolloin välissä on ns. "ilmatasku".
Monesti joutuu aina kompromisseja tekemään, eli onko parempi vanha, jossa lasi todennäköisemmin rikkoutuu vain pudotuksesta ja maksaa 669€ korjata vai uusi, jossa lasi voi hajota vääntämisestä ja korjaus on 229€ (hinnat Applen omasta laskurista iP14PM vs iP15PM).
Useimmille pudotus varmaan lienee todennäköisempi skenaario, mutta kai voi myös tarkastella vanhaa kunnon bend-gatea, kun osa nuorisosta taitaa takataskussa luuria pitää ja päälle istumalla sitten vääntövoima voi olla mahdollinen.

Edit: Näköjään iPhone tukee nyt myös ethernetiä USB-C:n läpi
Testaa myös videolla 15 Pro ja siinä kestää takalasi.
 
Liittynyt
25.01.2019
Viestejä
3 585
Toimiiko Apple Car play vanhemmissa autoissa, joissa ei ole tukea langattomuudelle? Tuo langaton Car Play taisi tulla vasta pari vuotta sitten. Uudempi auto on kustannuksena astetta kalliimpi.
Toimiihan se ihan mainiosti piuhalla tai hommaat adapterin joka on kiinni piuhalla auton usbiin ja hoitaa yhteyden luuriin langattomasti.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 156
Testaa myös videolla 15 Pro ja siinä kestää takalasi.
Katsoin kyllä videon ja tuohon nyt voi olla montakin syytä, mutta ensimmäisenä tulisi mieleen, että Pro Maxin lasin suuremman lasin vuoksi keskelle kohdistettu voima aiheutti enemmän jännitettä.
vrt. aikaa kun plasma-televisioita ei suositeltu kuljetettavan lappeellaan, koska tärinän/töyssyjen aiheuttama jännite lasiin saattoi aiheuttaa sen halkeamisen.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
233 575
Viestejä
4 108 512
Jäsenet
69 789
Uusin jäsen
piqulee

Hinta.fi

Ylös Bottom