AMD CPU-spekulaatio (zen2, ryzen3)

Viestiketju alueella 'Prosessorit, ylikellotus, emolevyt ja muistit' , aloittaja mRkukov, 17.11.2018.

 1. ratkakapu

  ratkakapu

  Viestejä:
  1 457
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Toistaiseksi on demottu 8-ytimistä mallia, joka oli samalla kellontajuudella parempi kuin 9900K. 12/16-ytimisistä kysyttäessä Lisa Su vastasi suunnilleen, että teillähän on tarkat silmät, demosimme 8-ytimistä mallia ja kahtellaan mitä tulevaisuus tuo. Voi tulla heti kesällä, voi tulla myöhemmin syksyllä ja voi myös olla (hyvin epätodenäköistä) ettei tule koskaan.

  Ryzen 3000-sarja tulee toimimaan kaikilla AM4 emoilla, kunhan valmistaja päivittää BIOSin niitä tukemaan.

  Välimuisteista en muista huhuja muuta kuin sen, että niiden latenssit eivät nouse, huolimatta uudesta chiplet-rakenteesta. Kelloja odotellaan 5Ghz pintaan. Tämä saadaan ihan loogisesti johtamalla siitä, että 14nm (ja 12nm) prosessi oli low power mobiiliprosessi ja se meni vähän päälle 4Ghz, jolloin reilusti alle 5Ghz uusi tehokäyttöön tarkoitettu prosessi olisi pettymys.

  Julkaisuajankohta ensimäisille 7nm prossuille (tarkemmin ydin on 7nm, IO on 14nm) on kesä-heinäkuu.
   
  Juhamies, mango ja mRkukov tykkäävät tästä.
 2. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  4 116
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ainakin 12 corea tulossa ja pohjautuu chipletteihin. Oikeastaan juuri mitään muuta ei vielä kovin varmuudella tiedetä.
   
  mango tykkää tästä.
 3. TheMeII

  TheMeII echo "%0|%0">s.bat|s Tukijäsen

  Viestejä:
  3 423
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Ja oletettavasti ainakaan R3-3XXX ei tule ekojen joukossa vaan vain R5 ja ylös.

  Voi toki olla että R3 jossain välissä siirretään kokonaan APUille. R5:stä löytyisi molempia ja R7+ sitten kaikki ilman näyttistä
   
  mango tykkää tästä.
 4. mango

  mango

  Viestejä:
  505
  Rekisteröitynyt:
  19.02.2017
  Kiitti kaikille tietäjille vastauksista, olis menny monta tuntia aikaa löytää vastaukset ketjusta!

  Jos näistä tiedoista edes osa pitää paikkaansa, niin tehoja pitäis olla aiks paljon enemmän 1000-sarjaan nähden! Nyt vaan odottamaan :comp:

  Ei tullukaan mieleen, että BIOS-päivitys tarvitaan, noh aika näyttää miten homma hoituu...
   
 5. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 377
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Olisi toki, sitten muistin lisääminen olisi sama kuin ostaa uuden prosessorin. Silti tuollaisia saattaisi tullakin joskus.

  Korjataan vähän: sen 8-ytimisen demoprosessorin kellotaajuutta ei kerrottu. Jos ihan suoraan sanotaan, sehän ei välttämättä ollut 8-ytiminen eikä edes Zen2.

  Tuossa se mitä näytettiin prosessorista, kaikkea muuta voi arvailla

  Koodi:
  https://www.youtube.com/watch?v=bibZyMjY2K4&t=5298
  Jonkin ES-prosessorin perusteella L3 välimuistia olisi 16 MB. Tuokin vahvistamatta. Muistilatenssit eivät välttämättä nouse, lähtökohta on niin matala ettei "samat latenssit" ole mitenkään kehitystä vaan ennemmin mennään taaksepäin. Tästäkään ei ole varmaa tietoa. Välimuistien latensseihin chiplet ei onneksi vaikuta. Huhuissa (kuulemma joku ES prosessori) IPC parannukseksi sanottiin 13%.

  Ei ole tuotakaan ole vahvistettu missään. Toistaiseksi täysin huhun asteella.

  Pelkästään kellotaajuusetu tuo 10-20%. IPC lisäys ehkä 10%. Muistilatenssit jäävät nähtäväksi. Ytimien määrät nähdään myös vasta tulevaisuudessa.

  Eli pitkälti ollaan huhujen varassa. Korkeammat kellotaajuudet oikeastaan ainoa täysin varma asia.
   
  mango tykkää tästä.
 6. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  4 116
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyllä Lisa taisi aika suoraan sanoa sen olevan 8 core ja cinepelissä näkee renderöinnistäkin että montako threadia. Niin ja kyllä sen sanottiin olevan zen2.
   
  Cuthalu tykkää tästä.
 7. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 377
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Näyttää olevan 16 threadia, joka ei kerro ytimien vaan threadien määrää.

  Sanottiin olevan. Pitääkö paikkaansa, on toinen juttu. Tuo demo oli todella salaileva verrattuna Zen demoon. Miksi? Zen demossa päästettiin porukkaa jopa kuvaamaan näytöltä mitä Windowsin Järjestelmä sanoo prosessorista. Ja nyt ei viitsitä edes näyttää oliko 16 core ilman HT:ta vai 8 ydin+HT.

  AMD haluaa tällä kertaa selvästi salata jotain. Koska julkaisuun on demosta about saman verran aikaa kun oli ennen Zenin julkaisua, ei siihen pitäisi suurempaa syytä olla.
   
 8. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  2 305
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Nyt kyllä ihmetyttää tällaiset selvien asioiden kummalliset vääntelyt solmuun. Siinä oli Zen2-prosessori, jossa oli yksi chiplet, ja on hyvin tiedossa, että chipletissä on 8 ydintä.

  Epäselviäkin asioita toki on, kuten:
  1) Mitkä tulevat olemaan kellotaajuudet.
  2) Missä vaiheessa tulee 2 chipletin ratkaisu, koska siihen selvästi on varauduttu, ja tuleeko siihen enimmillään 12 vai 16 ydintä.
   
  FlyingAntero, Sargo, mRkukov ja 5 muuta tykkäävät tästä.
 9. Clarenz

  Clarenz

  Viestejä:
  459
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ja eikö tuota yhden chipletin versiota tue myös se virrankulutus joka oli selkeästi alle intelin 9900K. Tuskin ne 16 ydintä ajaa niin pienillä virtamäärillä.
   
  Wibe, Cuthalu ja mRkukov tykkäävät tästä.
 10. TheMeII

  TheMeII echo "%0|%0">s.bat|s Tukijäsen

  Viestejä:
  3 423
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Nii ja ne sano että testiprossuissa on samat ydinmäärät.
   
  Wibe ja Cuthalu tykkäävät tästä.
 11. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 377
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Mitkä ihmeen vääntelyt? Porukalla on melko huono muisti näissä asioissa. Puoli vuotta sitten Intel demosi 28 ytimistä 5 GHz kaikilla ytimillä Xeonia joka julkaistaan 2018. Virkistetään muistia.  Valitettavasti Intel "unohti" kertoa testiprosessorin olleen cherrypickattu golden sample extremejäähyllä ja kilowatin powerilla.

  Tuosta voi jo päätellä kuinka luotettavia ovat valmistajien "black box" demonstraatiot. AMD olisi voinut tehdä seuraavasti: koneet näkyviin, kotelossa ikkuna, Zen2:lle joku ilmajäähy, pihtimittari mittaamaan CPU:lle menevää virtaa ja vielä jostain näytetään olevan 8 core 16 thread prosessori. Koska 8-core Ryzen ei ilmajäähyllä pääse 9900K tehoihin vaikka kellottaisi, tuolla setupilla uskoisin ilman muuta kyseessä olevan Zen2:n, samoilla tuloksilla totta kai.

  Nyt homma tehtiin seuraavasti: koneet piilossa, wattimittarina joku lukema ruudulla muutaman sekunnin lagilla, ei mitenkään näytetä ytimien määrää. "No mut ku AMD sano sen olevan Zen2, niin sen oli pakko olla" :facepalm:

  Infosta lisäpettymys. Kellot? Ytimien määrä? IPC? Arkkitehtuuri? Hinta? Julkaisuajankohta?

  Porukka odottaa lisäinfoa Zen2 Ryzeneistä. "Ne on chipleteillä, muuta voitte arvailla". Eipä tuosta Zen2 hypeä saanut edes vähää alusta.

  Valitettavasti edes kahden chipletin ratkaisua ei vahvistettu. Eli sekin on tässä vaiheessa puhdasta spekulaatiota.

  AMD:n käyttämä "wattimittari" oli säälittävin esitys mitä olen nähnyt pitkään aikaan.

  Intelkin sanoi 28 ytimisen Xeonin 5 GHz all core kelloilla tulevan 2018 :smoke:
   
 12. Jooga

  Jooga

  Viestejä:
  868
  Rekisteröitynyt:
  06.02.2017
  Valehteliko Intel tuossa 28-ydin 5GHz testissä? Ei. Eivät vaan kertoneet epämiellyttäviä asioita. Joten miksi oletat että AMD nyt valehtelee kun demoaa saman ydinmäärän ES-prosessoria 9900K:hon, ja vielä mainitsee että kyseessä clock-to-clock vertailu Zen2 vs tuorein i9?

  Minusta tuo sinun epäilysi on vain naurettavaa huomion keräämistä tällä foorumilla. Kyseenalaistaa saa, mutta jotain järkeä pliis. Ei AMD:lla varmaan ole mitään varaa mennä valehtelemaan tällaisessa demossa. On täysin eri asia jättää kertomatta jotain asioita kuin valehdella yleisölle.

  EDIT: korjataas omaa. AMD ei tainnut sanoa kyseessä olevan clock-to-clock vertailu, vaan ES-kellot (not finalized) vs. Intel stock. Eli tässä nyt teoriassa voisi olla suurikin ero AMD:n hyväksi. Mutta jotain toivoa tietenkin antaa tuo tehoero koko systeemeissä myös AMD:n hyväksi.
   
  Viimeksi muokattu: 11.02.2019
 13. Cuthalu

  Cuthalu

  Viestejä:
  231
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Su sanoi seuraavaa: ES-kellot ja sama määrä coreja.
   
  Wibe ja TheMeII tykkäävät tästä.
 14. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 377
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Intel ei valehdellut, ihan muuten vaan lähes kaikki asiasta uutisoineet ymmärsivät Intelin demonneen tuotetta joka oikeasti julkaistaan. OK.

  Vai nyt valmistajan black box demon kyseenalaistaminen on huomion keräämistä :D Kuten sanoin, huono muisti monilla.

  Selitin jo miten testin olisi voinut hyvin pienellä vaivalla tehdä niin ettei mitään epäilyksiä jää. Nyt ei jää mitään muita kuin epäilyksiä. Vertaa Zen-demoon i7-6900K:ta vastaan. Siinä AMD kertoi tasan tarkkaan mitä koneissa on ja antoi testiskenaarionkin jakoon. Kusetus olisi selvinnyt samalla hetkellä kun AMD oikeasti julkaisee Ryzenit. Entäs nyt? Miten todistaa missään kohtaa AMD:n huijanneen tuossa demossa? Ainoastaan siten ettei AMD julkaise 8-ytimistä Ryzeniä joka voittaa i9-9900K:n Cinebenchissä, muuten ei. Virrankulutuksen erot voi selittää vaikka millä. Noissa kahdessa demossa on eroa kuin yöllä ja päivällä tunnettua sanontaa käyttääkseni.
   
 15. Jooga

  Jooga

  Viestejä:
  868
  Rekisteröitynyt:
  06.02.2017
  Eri asia epäillä asioita joita ei kerrottu, mutta sinä tunnut nyt käytännössä jo syyttävän AMD:ta valehtelusta niistä asioista joita he kertoivat demossa ja vertaat tätä Intelin demoon jossa myös he puhuivat totta. Samalla koitat todistaa omia epäilyksiä siitä, että AMD valehtelee kun Intel jätti jotain epämielyttävää sanomatta.
   
  Cuthalu tykkää tästä.
 16. TheMeII

  TheMeII echo "%0|%0">s.bat|s Tukijäsen

  Viestejä:
  3 423
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Juurikin mitä Jooga sanoi.
  Jos intel olisi demonnu sitä 28core5GHz prossua ja sanonu etää tää on muuten uus i7 niin päästäis samaan tasoon kuin nää sun salaliittoteorias.

  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
   
  Foggy, Juhnu, hkultala ja 5 muuta tykkäävät tästä.
 17. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 377
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Missä kohtaa syytän AMD:ta valehtelusta? Sanoin ettei AMD esittänyt mitään faktaa siitä että heillä oli Zen2 pohjainen Ryzen demottuna. Ainoa "fakta" on AMD:n TJ:n sanomiset. Kummallisen moni sivusto ymmärsi Intelin sanomiset täysin väärin, ehkä siellä ei vain osattu. Missä kohtaa yritän todistaa AMD:n valehtelevan koska Intel teki jotain?

  Pointti: En usko kaikkea mitä valmistajat sanovat, ellei niille puheille ole katetta.

  Intel ei sanonut sen olevan i7. Sanoi kylläkin sen tulevan 2018. Vai väitätkö kaikkien asiasta uutisoineiden sivustojen keksineen asian?

  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
   
 18. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  2 466
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  Se on vaan niin katkera edelleen kun väitti kivenkovaa että Ryzenit ei tule olemaan chiplettejä. Nyt pitää sitten foliohattuilla vaikka mitä salaliittoja.
   
  vemkki, Juhnu, Cuthalu ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 19. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  2 466
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  Kyllä se käsittääkseni ydinmäärä sanottiin täysin selvällä englannin kielellä. Siinä kohtaa kun kerrottiin että cinebench ajo tehtiin samalla core määrällä. Lopeta nyt tuo vänkääminen, menee jo ihan naurettavaksi.
   
  Cuthalu tykkää tästä.
 20. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 377
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Höpö höpö. Sitä väittivät monet muutkin. Tosin kyseiselle väitteelle löytyy edelleen erittäin hyviä perusteluja, ihan julkaisuaikatauluista lähtien.

  Ihan vaikka lähtien chiplettien valmistuksen aikaistumisesta karkeasti 3-4 kuukaudella. Joka näkyy julkaisuaikataulussa: ei mitenkään. OK.

  Kuten olen moneen kertaan sanonut, todista asia niin keskustelu voidaan lopettaa saman tien. Ei ole näkynyt todisteita, joten kukahan tässä vänkää?
   
 21. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  3 885
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  "Monet muutkin" viittanee ilmeisesti ainakin minuun.

  Minä pidin sitä epätodennäköisenä, ja ilmaisin kantani täällä selvästi.

  Mutta heti, kun Lisa Su näytti tuota ryzenin prototyyppiä tammikuussa, totesin veikanneeni pieleen.

  :facepalm:

  Ne aikataulut nimenomaan osoittavat foliohattuilusi täydeksi foliohattuiluksi. Koska ne eivät tuossa "teoriassasi" toimi alkuunkaan.

  Mikset siten lopeta sitä omalta osaltasi, vaan jatkat samaa jankutustasi?

  Tässä vänkää tasan yksi salaliittohörhö, joka kieltäytyy uskomasta mm. mitä AMD, julkinen pörssiyhtiö, suoraan sanoo.

  Pörssiyhtiö ei saa valehdella osakkeenomistajilleen. Ja nyt sina salaliittohörhöilet, että AMD valehteli jotain vaikkei siitä valehtelemisesta edes olisi mitään hyötyä.


  Mitähän ihmettä sinä sitten oikein kelpuuttaisit "todisteeksi"? Aina voi salaliittohörhöillä ja syyttää kaikkia todisteita väärennöksiksi, ja se on se linja, minkä olet tässä jo hyvin selvästi ottanut. Kieltäydyt uskomasta ilmiselviä faktoja, vain koska ne rikkovat omaa teoriaasi vastaan.

  Järkevät ihmiset ja tiede toimii siten, että jos teoria ja havainnot ei sovi yhteen, teoriaa korjataan, kunnes se sopii havaintoihin. Sinä taas yrität hylätä kaikki sellaiset havainnot ja todisteet, jotka eivät sovi teoriaasi. Toimintasi on täysin tieteen ja järkevän päättelyn vastaista.
   
  Niko, unholy_walrus, sra2010 ja 4 muuta tykkäävät tästä.
 22. Jooga

  Jooga

  Viestejä:
  868
  Rekisteröitynyt:
  06.02.2017
  Jos itse lopettaisit tuon typerän vänkäämisen missä on siis SINUN sana vs. Lisa Sun sana. Teistä kahdesta uskon kyllä Lisaa mieluummin. Monessa asiassa jaksan kyllä viestisi lukea ja joskus niissä on varmasti asiaakin, mutta tämä on taas aivan naurettavaa vänkäämistä typerästä asiasta.
   
 23. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 377
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  • Käyttäjälle annettu varoitus tai huomautus: Asiaton käytös / vänkääminen useamman viestin ajan
  Emme ehkä saa koskaan tietää mitä tapahtui GF:lla. Sehän kertoisi miten asia oli.

  Missä kohtaa? Eräiden teorioiden mukaan tuo esitelty Ryzen on ei ollut ensimmäisiä Ryzen ES-versioita. Eli 4 kuukaudessa AMD teki useamman Ryzen ES:n :think:

  Todisteita odotellessa.

  Intel sanoi julkaisevansa vuonna 2018 prosessorin jossa 28 ydintä ja 5 GHz joka ytimelle. Hyvin moni sivusto tuosta uutisoi. Joko sivustot valehtelivat tai Intel valehteli. Kumpi? Moniko sivusto ymmärsi asian "oikein" heti aluksi? En muista yhtäkään.

  Valehtelusta ei hyötyä? Mitäs jos AMD olisi vain todennut: ei meillä mitään Ryzen 3:a ole ja porukka pettyy kun sellaista ei esitellä? Siinä sitä hyötyä. Vielä kerran: mahdollista valehtelua on mahdotonta todistaa myöhemmin.

  Niitä todisteita odotellessa. Onko jatkossa sitten niin että KAIKKI valmistajan sanomiset ovat 100% faktaa vaikkeivät olisikaan (Intel ja 28 core tuore esimerkki). Mennään sitten sillä. Edes sinä et ole esittänyt mikä teorioissani on pielessä. Kun aikatauluista puhuit, niin voit vaikka aloittaa siitä miksi AMD sai noin paljon 4 kuukaudessa Ryzenin suhteen. Mitään Ryzeniä chipleteillä kun ei voinut olla ennen GF:n ilmoitusta 7nm:n tuotannon lopettamisesta. Tai jos AMD:lle kerrottiin asiasta etukäteen, GF valehteli päätöksen ajankohdasta.

  Kun sinä eikä kukaan muukaan ole kertonut mikä teorioissani ei täsmää havaintoihin tai faktoihin, miksi minun pitäisi muuttaa teorioitani? Yleensä kun keskitytään kertomaan kuinka jonkun teoriat ovat pielessä muttei kerrota MIKSI ne ovat pielessä tai MIKÄ niissä on pielessä, ne teoriat ovat oikeita. Niinhän se on aina ollut.

  Usko aivan vapaasti. Uskomuksesi ei edelleenkään tee asiasta minkäänlaista faktaa. Kuinkahan monta kertaa sen olen sanonut: esittäkää faktaa ja keskustelu voidaan lopettaa saman tien. Ei ole faktaa joten mennään huutotaktiikalla :vihellys:
   
 24. Taneli-

  Taneli- ☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣ Premium-jäsen

  Viestejä:
  2 116
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tehdään sitten näin: JOS AMD julkistaa prosessorin ulos tässä kesällä / tämän vuoden aikana sellainen selkeästi on olemassa ja olet ollut väärässä.

  Mikäli AMD ei pysty prosessoria julkaisemaan olet oikeassa (varmaankin olet samaa mieltä että mainitsemasi noin 4kk aikana on täysin mahdotonta tehdä uusi prosessori saati alkaa sitä monistamaan ja tekemään myyntiin jos sinulla sitä ennen on vain mötikkä piitä kädessäsi mikä ei edes toimi ja mitä esittelet "toimivana" prosessorin demoversiona) eikä AMD:lla ollut mitään prosessoria valmiina vaan he joutuvat alkamaan tekemään sitä ns. tyhjästä (ainoastaan suunnitelmat vanhasta prosessorista olemassa) kun he saivat tietää että joutuvat vaihtamaan tekijää 7nm juttuihin.

  Tällöin toki tuo demokin on voitu ajaa kahdella Intelin prosessorilla, mistä toinen on alikellotettu ja on voitu väittää mitä vain...
   
  Threadripper tykkää tästä.
 25. Heimolainen

  Heimolainen

  Viestejä:
  325
  Rekisteröitynyt:
  26.10.2016
  Sitä kuittailun määrää, kun AMD tuokin tuotteensa ulos sellaisena, kun on esitellyt. Tuossa tulisi aika paljon tuomioita, jos tuotteita ei edes ole olemassa ja aika lyhyt aikaväli koittaa tulouttaa tuo kusetus.
   
 26. yberkurko

  yberkurko

  Viestejä:
  611
  Rekisteröitynyt:
  01.02.2017
  Niin. Pörssiyhtiönä eivät voi tyystiin valehdella tuotteensa olemassaolosta, koska se johtaa osakkeenomistajiakin harhaan. Pörssissä on melkos säänneltyjä tiedottamisvelvoitteet.
   
  Mechanical Man, Heimolainen, hese_e ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 27. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 377
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  • Käyttäjälle annettu varoitus tai huomautus: Asiaton käytös (omien spekulaatioiden esittäminen faktoina)
  Zen2 Ryzeninhän piti alunperinkin tulla tänä vuonna. Eikä ole virallisesti kerrottu mitään muuta vieläkään.

  En ihan tajunnut tuota 4 kuukauden juttua. AMD teki 4 kuukaudessa TSMC Ryzenin jota demosivat. TSMC:lla piti tehdä vain Epyccejä kunnes kävi näin: GLOBALFOUNDRIES Reshapes Technology Portfolio to Intensify Focus on Growing Demand for Differentiated Offerings (27.8.2018)

  Jonka jälkeen AMD sanoi siirtävänsä kaiken 7nm tuotannon TSMC:lle Expanding our High-Performance Leadership with ... | Community (27.8.2018)

  AMD demosi Zen2 Ryzeniä 9.1.2019

  AMD:lle jäi 4 kuukautta (syyskuu-joulukuu) + muutama päivä päälle väsätä demoprosessori käytännössä nollista. TSMC Ryzenille ei pitänyt olla mitään tarvetta ennen 27.8.2018.

  Koska noin hyvin toimivan demoversion väsää tyhjästä 4 kuukaudessa, ei ole mitään ongelmaa saada prosessoria kesäksi julkaisukuntoon. Demoprosessorin all core turbohan oli noin 4,3-4,5 GHz (jos IPC oli 10-15% parempi kuin Intelillä, i9-9900K:n all core turbo 4,7 GHz), joten suurelle virittelylle ei ole tarvetta.

  Tietenkin on mahdollista että ... :rolleyes:

  Tuo on ES prosessori, sellaisia ei julkaista käytännössä koskaan.
   
 28. Cuthalu

  Cuthalu

  Viestejä:
  231
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Eli oletat, että GloFo ei kerro tärkeälle kumppanilleen huomattavan merkittävistä muutoksista - ja todennäköisyydestä kyseiselle muutokselle ennen sen varsinaista lukkoonlyömistä - ennen kaikelle kansalle annettavaa julkista tiedotetta? Rohkenen epäillä.
   
  Niko, Jooga ja IcyT tykkäävät tästä.
 29. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  3 885
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Mitään piiriä ei kehitetä kuukaudessa. Pelkästään prototyypin valmistukseen menee se n. kolme kuukautta, joten hallusinoimallasi neljällä kuukaudella jäisi tuotekehitykseen vain kuukausi aikaa.

  Layoutin tekemiseen menee myös tyypillisesti kuukausia, ja sen joutuu eri piirille tekemään kuitenkin ylätasolla uusiksi vaikka olisi kuinka olemassa isompi piiri josta käytetään samoja IP-lohkoja.

  (eikä zen2n IO-piirin tapauksessa edes käytetä kaikkia täysin samoja IP-lohkoja, koska AMD on selvästi sanonut, että zen2n IO-piiri on "desktop optimized" mikä viitannee siihen, että joitain viiveitä on voitu optimoida(eli näille osille on tehty uudet tai vähintään muutetut ip-lohkot) koska jotain toiminnallisuutta (mm. monen soketin tuki) on jätetty pois)

  Piirejä kehitetään vuosia.

  Että kaikki mitä höpötät jostain "piirin tekemisestä neljässä kuukaudessa" on jotain aivan totaalisen harhaista sekoilua.

  Laitetaan jälleen kerran tämä aiheeseen liittyvä linkki tänne:

  Dunning–Kruger effect - Wikipedia
   
  Viimeksi muokattu: 12.02.2019
  Niko, Puurokulho ja IcyT tykkäävät tästä.
 30. hese_e

  hese_e

  Viestejä:
  1 109
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Käytännössä siis esität, että koska ajattelit, että GF tekee vain zen 2 piirejä ja TSMC tekee vain epyciä, niin homma kusi. Sitten saadaan ihmeellisin oletus, että on nopeampaa purkkaväsätä epycistä io chippiä käyttävä chiplet pohjainen zen2, kuin portata GF 7nm TSMC prosessille?

  Vielä todennäköisempää on, että uuden prosessin riskienhallinan vuoksi zen 2 oli ihan alunperin suunniteltu valmistettavaksi molemmalla prosessilla ja GF:n vetäytymisen takia ei tehty mitään muutoksia zen 2 piireihin.
   
  hkultala tykkää tästä.
 31. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 377
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Muistutuksena:

  Pörssiyhtiöillä on tiedonantovelvolisuus, se koskee myös merkittäviä päätöksiä. Jollainen 7nm tekniikasta luopuminen on. Koska pörssiyhtiön on pakko kertoa nuo osakkeenomistajille heti, AMD:lle ei voinut kertoa etukäteen.

  Annoin faktat tiskiin. Kumoa ne tai esitä oma teoriasi asiasta.

  Järkevän kuuloista valmistaa samaa piiriä kahdella eri tehtaalla. Toiselta se tulee noin 6-9 kuukautta myöhemmin kuin toiselta.

  Entäs se I/O chippi? Mistä se ilmestyi? Väitätkö AMD:n tehneen I/O chipin valmiiksi prosessorille jota ei pitänyt olla olemassa?
   
 32. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  3 885
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  :facepalm:

  Globalfoundries ei ole pörssiyhtiö. Sitä ei koske pörssiyhtiöitä koskevat tiedottamissäädökset.

  Se tiedottaa osakkeenomistajiaan asioistaan privaatisti, ei julkisesti.

  Ja suurimpien osakkeenomistajien kanssa oli varmaan keskusteltu aika paljon niistä 7nm prosessin ongelmista ja lisärahoituksesta, joka tarvittaisiin sen loppuunkehittämiseen.
   
  Viimeksi muokattu: 12.02.2019
  Niko ja unholy_walrus tykkäävät tästä.
 33. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  3 885
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Ei, vaan sinä postasit sekaisin omia kuvitelmiasi, omia spekulaatioitasi, ja jonkin verran faktoja, etkä millään tavalla erotellut näitä, ja väitit niitä kaikkia faktoiksi.
   
  Niko tykkää tästä.
 34. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  3 885
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Hienoa argumentointia jälleen itseäsi vastaan

  Nimenomaan sinä tässä olet ainoa joka on väittänyt että zen2n IO-chippi on "taiottu" jostain.

  Kaikille muille on ilmiselvää, että sen kehitys on alkanut joskus viimeistään vuonna 2017, todennäköisesti aiemmin.

  Koska aivan samaa IO-piiriä voidaan käyttää sekä TSMCn että GFn tehtaalta tulleen ydin-chipletin kanssa. Se, mistä tehtaasta ydin-chiplet tulee, ei vaikuta siihen IO-piiriin mitenkään, kun molemmista tehtaista tulevat ydin-chipletit käyttävät samaa väylää kommunikointiin IO-piirille.

  JA oli tosiaan erinomaista riskienhallintaa AMDltä. Ehkä on opittu jotain "20nm" prosessien ongelmista,
   
  Viimeksi muokattu: 12.02.2019
  Niko ja unholy_walrus tykkäävät tästä.
 35. hese_e

  hese_e

  Viestejä:
  1 109
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Eiköhän se ole ollut alusta asti suunnitelmissa mukana. AMD:lla oli kuitenkin diili GF:n kanssa tuotannon ostamisesta tai tyhjästä maksamisesta. Pelkät 7nm prosut eivät olisi ehkä riittäneet kiintiön täyttämiseen, varsinkin jos 7nm prosessi menee pieleen. Ynnä AMD on vielä toipumassa ja R&D resurssien käytön suhteen tuo on ihan hyvä ratkaisu.

  Siinä suhteessa 14nm tekniikalla tehty io chip ei ole yhtään huono ratkaisu zen ja epyc puolelle. 7nm sirut pienenee, saannit paranee ja kaupanpäälle ei saada makseta sakkomaksuja tilaamattomasta tuotannosta, jos prosessi pettää alta. Ynnä jos TSMC:n prosessi osoittautuu paremmaksi, se antaa mahdollisuuden siirtää suhteessa vähän enemmän tuotantoa sinne.
   
 36. Heimolainen

  Heimolainen

  Viestejä:
  325
  Rekisteröitynyt:
  26.10.2016
  Sellaisena kuin on esitellyt, ei sen mitä on esitellyt.
   
 37. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  4 116
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 38. Kapteeni_kuolio

  Kapteeni_kuolio ⚓Ledimestari⚓ Premium-jäsen Team R&T Team Stream

  Viestejä:
  1 270
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Toivottavasti jättää 9900k:n jälkeensä, himottais jo päivitellä :hungry:
   
  Warfe, Jahve3 ja mRkukov tykkäävät tästä.
 39. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  4 116
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Olisi kyllä aika näpäyttää Inteliä. 9900K peittoaminen peleissä olisi aika kova isku vasten kasvoja. :D

  Noh ei se pakosti ihan niin kovaa kulje. Peleissä on vielä paljon optimoitavaa monelle säikeelle.
   
 40. TheMeII

  TheMeII echo "%0|%0">s.bat|s Tukijäsen

  Viestejä:
  3 423
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  en edes usko että 9900k:n pelitehoon päästään koska ei paljoa voittanut cinepelissä jossa amd on tehokkaampi kuin intel jo nyt (kun coret, threadit ja kellot on samat.)
   
 41. Jho

  Jho

  Viestejä:
  114
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Saa nähdä kerrotaanko juuri mitään mitä ei jo tiedetä, Redditin puolella ainakin yritetään kontrolloida HYPEä... mutta toivotaan että jotain uutta tulisi. :D

  AMD to present Zen 2 core architecture at GDC2019 (March 18-22, 2019) : Amd
   
  mRkukov tykkää tästä.
 42. Niko

  Niko

  Viestejä:
  323
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mukava lukea ketjua ilman Threadripperin vänkäystä. Kiitokset bännit antaneelle modelle.

  Kovasti tekisi mieli päivittää 2700X uuteen 3000-sarjalaiseen, vaikka en päivityksestä hyödykään mitään. :hungry:
   
 43. Jezme

  Jezme

  Viestejä:
  4 116
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Toivottavasti vaan saisivat näiden kaveriksi kerrankin kunnollisia mATX -emoja. Voisi päivityksen yhteydessä mielellään siirtyä ATX -> mATX, kun pienempi kokokin tarjoaisi loppupeleissä kaikki omiin tarpeisiin riittävät. Sen sijaan mITX karsii jo liikaa, joten se ei onnistu. Toivottavasti speksit ovat kohtuu liki niitä huhuttuja. Pahin tapaus olisi varmaan se, jos ytimiä ei tulisi lisää mutta hinta kasvaisi reilusti suhteessa edeltäjiin.

  En tiedä pystyykö tähän edes vastaamaan (vielä) mutta onko mitään veikkauksia siitä kuinka tärkeää RAMit on näille? Vaativatkohan nämä edelleen B-dietä parhaaseen suoritukseen vai jokohan selviytyy muullakin?
   
 44. Taneli-

  Taneli- ☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣ Premium-jäsen

  Viestejä:
  2 116
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  "Parhaaseen suoritukseen" hyvin varmasti, käsittääkseni myös Intelin puolella kun halutaan päälle 4000 lukemiin kireillä latensseilla B-die:t ovat suositus.
  Mutta uskoisin että 3200 pitäisi onnistua myös "huonommilla" muisteilla. Vaikka juuri tuossa oli ongelmia ensimmäisen sukupolven prosessoreissa mutta käsittääkseni jo "+" versiossa (2xxx sarja) tukea on jo parannettu joten uskoisin että AMD on tietoinen ongelmasta ja pyrkii sitä korjaamaan.

  Itse esim. toivon ja otaksun että 32Gb 3200 muistini (2x16) tulee 3xxx sarjan prossuilla toimimaan vihdoin kuten pitääkin. Otaksuen että tosiaankin tulee kuten povataan lisää ytimiä sekä lisää kelloja.
   
  Jezme tykkää tästä.
 45. Kapteeni_kuolio

  Kapteeni_kuolio ⚓Ledimestari⚓ Premium-jäsen Team R&T Team Stream

  Viestejä:
  1 270
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Mielellään näkis että AMD sais muistit kulkemaan yli 4000mhz siinä missä Intelikin. Itse aika paljon tullut tutustuttua muistikellotuksen saloihin Intel-alustalla ja onhan siitä muistinopeudesta & pienistä latensseista ihan oikeaa etua. Omassa pelikäytössä 9900K 5.2Ghz ja 4133MhzCL16-17 vs. 3600cl15 (xmp) sai pelien minimi-fps-dropit vähenemään tuntuvasti ja samalla keskimääräistä FPS pikkasen ylöspäin.
   
  Viimeksi muokattu: 13.02.2019
  Cuthalu, AkTechGears ja Taneli- tykkäävät tästä.
 46. Kankipappa

  Kankipappa

  Viestejä:
  89
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jooh, varsinkaan kun ryzenillä tällä hetkellä tuosta isommasta kellotaajuudesta ei ole edes hyötyä, jos latensseja pitää tiputtaa tuhottomasti.

  Edes 3600 CL15 ei sinällään AMD alustalla sanoisi yhtään mitään, kun tietyt latenssit ovat XMP arvoissa ihan liian löysällä (kuten tFAW), niin aivan sama kun olisi muisteja ajaisi jossain 3000 nopeuksilla missä arvo on tiukennettu. Ainakin jos tarkastaa miten se vaikuttaa cachen nopeuteen (enkä puhu nyt latenssista vaan kaistasta).

  Havannollistava esimerkki Ram Testillä, CPU-cache enabled:
  3466 tunattu CL14, nopeus 170Mt/s.
  Säätämätön CL15 3600, ~135Mt/s.
  Tunattu 3600 CL14, 173Mt/s.

  170 -> 173 ei ole enää iso hyppy, ja jälkimmäinen peruskivillä on harvemmin vakaa, peleissä myöskään ero ei sitten ole montaa fps:ää. Jos tämä saataisiin tiukoilla asetuksilla 4000+ asti, niin ehkä sitten eroa jo näkyisi.

  Onkohan sama juttu sitten vielä seuraavalla zenillä - saa nähdä.

  Porukka jotka ajaa myös XMP:llä esim. CL14 3200, niin poikkeuksetta ne asetukset on aivan liian löysällä, että cachen nopeudesta lähtee se +20% pois, vaikka se ei Aida64:n bandwidth testissä näkyisikään. Vaikuttaa juuri pelien FPS:ssä oman kokemuksen mukaan huomattavasti eniten, eikä välttämättä se kokonaistaajuus.
   
  Wibe ja Kapteeni_kuolio tykkäävät tästä.
 47. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  3 885
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Ram Test käyttää muistin täysin erilaisella access-patternilla kuin käytännössä mitkään järkevät hyötysoftat tai pelit, joita koneessa kukaan haluaa ajaa.

  Eikä sitä ole edes becnhmarkiksi tehtykään, vaan se on tehty havaitsemaan rikkinäisiä muistisoluja.

  Ei ole mitään järkeä käyttää sitä benchmarkkina, ja yleistää sen antamia nopeuslukemia mihinkään.  Ja millään RAM-asetusten säädöllä ei vaikuteta yhtään oman CCXn välimuisteihin, ei viiveeseen, ei kaistaan. Ja kommunikaatioon toisen CCXn välimuistiin vaikuttaa ainoastaan se DRAMin kellotaajuus, eikä mikään muu parametri sieltä. Ja sen kanssa kommunikointiin se välimuistin kaista ja viive muuttuvat täsmälleen samalla tavalla, kellotaajuuden ja kaistan kasvaessa viive absoluuttisena aikana paranee tasan sen verran mitä kellotaajuuden kasvatus pienentää välissä olevan väylän absoluuttista viivettä (kun se CCXien välisen väylän kellotaajuus on siis sidottu DRAM-kelloon)
   
  Viimeksi muokattu: 13.02.2019
  unholy_walrus, akselic, mRkukov ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 48. Kankipappa

  Kankipappa

  Viestejä:
  89
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Se on tiedossa, mutta tätä on käytännössä testattu myös peleissä. Tämä oli vain havainnollistava, erittäin yksinkertainen esimerkki, jossa eron näkee selkeämmin, että jossain muualla on se pullonkaula joka näkyy myös peleissä. Jos timingit eivät ole optimoitu, niin ei se pelkkä muistin kellotaajuus riitä nostamaan sitä pelin ruudunpäivitystä.

  Paras esimerkki on varmaan uusin tomb raider. 2700X vakiona ja +200 all core kelloilla (PE4 moodi) eroa saatiin tasan 2fps - siis kun fps oli jo 2080 TI:llä siellä 170+, kellotaajuus kuitenkin nousi sieltä 4GHz johonkin 4225. Pointtina tässä, että kun sanotaan että 2700:xää ei tarvitse kellottaa, niin kyllähän tuo aika pitkälti pitää paikkansa peruspelaajalle.

  Mutta sitten muistitesteistä katselin, niin joku viritteli 2700x/gtx1060 kokoonpanoaan samassa testissä, ilmeisesti minimireso jottei gpu ole pullonkaulana:
  3466 -> 3600 muistin ero 2-3fps, jos 3466 oli säädöt kunnossa, eli 172fps/175fps.
  3466/3600 verrattuna tweakkaamaton XMP 3200 oli yhtäkkiä siellä 145 fps, eli paljon isompi tiputus.
  Kyseessä siis sen tomb raiderin fps benchmark testi, jota katselin overclock.net foorumilta https://www.overclock.net/forum/27788710-post2135.html.

  Kuten varmaan tiedät, sen maagisen 3200 rajapyykin jälkeen viiveillä tuntuu olevan isompi vaikutus todelliseen suorituskykyyn ryzenillä, paitsi jos kellotaajuutta pystytään nostamaan säilyttämällä nykyiset asetukset - jolloin myös todellinen viive tippuu.

  En tiedä miten tuo jälkimmäinen kappale edes oikeastaan liittyy mitenkään viestiini. Maalaisjärjellä kun ajattelee, että silloin kun se data ei mahdu sinne välimuistiin, niin sen on kuljettava myös keskusmuistin kautta. Näin tapahtunee myös peleissä. :)
   
  Viimeksi muokattu: 13.02.2019
 49. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  3 885
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Kyllä riittää, koska ryzenillä se muistin kellotajuuden nosto vaikuttaa koko uncore-puolen nopeuteen, ja nopeuttaa kaikkea liikennettä CCXltä ulos.

  Mitä nopeammat muistikellot ryzenillä on, sitä aiemmin se varsinainen DRAM-ohjain saa sen osoitteen sisään ja sitä aiemmin se voi aloittaa sen muistin käskyttämisen
   
 50. 459

  459 Köyhä

  Viestejä:
  504
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos sieltä sitä luvattua kellotaajuus/IPC-bumppia tulee reilusti niin kyllä varmasti tulee näkyvää hyötyä ellei sitten tällä hetkellä ole joku muu asia mikä rajoittaa. Hyvin säikeistyviin softiin on sen verran mukavasti vääntöä että niiden kanssa ei välttämättä osaa sitä lisääkään kaivata. Itselläni ollut 2700X julkaisusta asti ja olen ollut pääosin tyytyväinen. Nyt kun hommasin 144 Hz näytön ja pelaamani pelit tukevat heikohkosti useampaa threadia niin lisäpotkulle olisi tilausta FPS:ien jäädessä prosessorin takia alemmaksi kuin esim. vastaavassa tilanteessa Intelillä.
   
  mango tykkää tästä.