Tässä olisi erään japanilaisen sivuston lämpökamerakuvia uusista emolevyistä:
Imgur
Pitääkin mitata omasta MSI:stä konkkien lämpötila vakiokelloilla täydellä kuormalla, kunhan jaksaa laittaa setin kasaan (Tuhnukiukaan kellottaminen ei kiinnosta). Jossain avoimessa testipenkissä ilmoittivat vrm:n käyneen täydellä kuormalla maksimissaan 60 asteessa, mutta ei siinä kerrottu, että mistä ja millä se mitattiin.
Konkkien lämpötila kiinnostaa siksi, koska tuossa lämpökameratapauksessa konkkien elinikä olisi maksimissaan kuukausia, jos tuo setti jätettäisiin täydellä kuormalla odottamaan kuolemaansa. (MSI:n polymeereistakaan ei tunnu kukaan tietävän, että onko ne semilaatuisia taiwanilaisia pingpongeja vai jotain värjättyjä japsibrändin tekeleitä.)
Kelloina tuossa lienee 8x4,30MHz@1.425V, kun tuolla lankulla ei taida parempaan pystyä.
Hieman ristiriitaista, että tuommoinen reilun 50 watin ero tuplaisi vrm:n lämmöt, mutta miten lienee se 60 astetta mitattu. AC:ssä pitäisi kaiken järjen mukaan olla identtinen vrm. Fetit huitelee lienee jossain 140 asteessa, kun kaiken järjen mukaan lämpö siirtyy kuparia pitkin keloihin ja konkkiin. Tai sitten mitoitus on kustu täydellisesti ja kuvan skenaariossa vrm kuolee tunneissa.
MSI X470 Gaming Pro Carbon AC Review | bit-tech.net
Tosin tuossakaan ei ilmoiteta lämpöjä.
Muron artikkelissa VRM:ää kehutaan todella järeäksi, koska emolla on kaksi 8-pinnistä virtaliitintä. Toinen liitin on täysin turha monelle järeämmällekin vrm:lle, mutta varsinkin tässä tapauksessa, koska vrm:n toteutus on kustu ilmeisen huolella, mikäli lämpökamerakuvat ovat ihan legittejä.
No tokihan se pienikin ilmavirta laskee lämpöjä 20 astetta ja ilman reikäpääkellotuksia tuota ei pitäisi itsetuhoiseksi saada, mutta ei nyt oikein silti vakuuta, ennen kuin pääsee
mittaamaan asian itse normaalissa ilmavirrassa.
Vielä ehtisi uuden lankun hommaamaan, mutta ei oikein löydy järkeviä vaihtoehtoja. Gigabyten bios on jonkun kadulle paskojan kännissä koodaama ultimateripulipaska (MSI:llä näyttää olevan omassa todellisuudessani fiksuimmat säädöt.) ja Asuksia en harrasta. Asrock lyhensi takuutaan kolmesta vuodesta kahteen, mikä on periaatteen vuoksi perseestä. Taichi ol hetken ostoslistalla, mutta ainakin silloisilla bios-versioilla oli jotain hämäriä ylikellotusongelmia vaikka VRM taitaa olla jollekin 240 watille speksattu. Ylikellotus kiinnostaa siksi, jos tuolta MADilta tulee tulevaisuudessa kivi, joka ei ole valmiiksi tappiin kellottettu, mutta näin ei tule tietenkään tapahtumaan.
Tai ehkä vaan tyydyn virittelemään VRM:lle 600 rpm pyörivän puhaltimen, jos konkat käryää jatkuvasti yli 50 asteisena kattotuulettimesta huolimatta.
Ehkä tuolla hikiseen pärjää, jos hinnat alkaen B-lankkujakin noilla 2700X-tuhnuilla rääkätään.
Hieman hämmentävää myös se, että eri lähteestä riippuen fetit ovat aina eri mallia tuhnuista ihan ok laatuisiin, kuten tuossa videossa. VRM:n pitäisi videon perusteella olla ihan semi ok tai jopa hyvä, mutta liekö revikkalankut ja kuluttajalankut eri feteillä... Tai sitten tuo sekoitetaan Gaming Pro-lankkuun, jossa lienee hennompi VRM.
Toistaiseksi luotettavin lähde, mutta hieman häiritsee, että puhuu VRM-jäähyn painosta. Auttaahaan se massa hetkelliseen kuormitukseen, mutta saisi tuossa möykyssä enemmänkin pinta-alaa olla.