Suomen käsittämättömän mutkikas alkoholin etämyyntilaki saattoi nyt tulla tiensä päähän – EU:n komissio aikoo tutkia, Suomella 10 päivää aikaa vastata
Euroopan komissio ilmoitti keskiviikkona aloittavansa EU-Pilot -menettelyn Suomea vastaan selvittääkseen, rikkooko Suomen alkoholilaki unionin oikeutta.
28.1.202116:55
Pilot-menettelyssä selvitetään, estääkö Suomi tavaran vapaata liikkuvuutta kieltämällä alkoholijuomien etämyynnin toisista jäsenmaista.
Suomen sotkuinen etämyyntilaki on ollut tiukassa puristuksessa jo vuosia. Etämyynti- ja etäostokäsite on aiheuttanut kaikille osapuolille aikaa ja rahaa vieviä turhia oikeudenkäyntejä, jotka olisivat vältettävissä, jos lainsäädäntö olisi asian suhteen selkeää. Tätä eduskunta ei pystynyt tekemään.
Suomen alkoholipolitiikkaan liittyvä lainsäädäntö on ollutkin juridista puolustustaistelua muuta EU:ta vastaan.
Nyt pilot-menettelystä kertoi ensimmäisenä kantelun tehnyt helsinkiläinen yksityishenkilö Rikhard Sjöberg ja sen vahvisti europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok), joka kertoi saaneensa komissiolta tietoja, joiden mukaan Suomen harjoittama alkoholin etämyyntikielto siirretään EU-Pilot -tutkintamenettelyyn.
Vielä torstaina Suomi ei ollut saanut pilot-menettelystä virallista tietoa. Kirjelmä tulee prosessissa ensin ulkoasiainministeriöön, josta se toimitetaan aina siihen ministeriöön, jota asia koskee.
Ulkoasianministeriön oikeuspalvelu- ja EU-tuomioistuinasioiden päällikkö Henriikka Leppo sanoo, että virallista pilot-kirjettä ei ole tullut.
”Tämä on kuitenkin epämuodollisempi prosessi kuin esimerkiksi rikkomusmenettelyn aloittaminen, josta saamme tiedot yleensä välittömästi”, Leppo sanoo.
Yksi hidastava tekijä on komission aloittamien toimenpiteiden kääntäminen. Pilot-kirjeetkin tulevat Suomeen lähes poikkeuksetta suomeksi käännettyinä.
Kymmenen viikkoa aikaa antaa selvitys
Mistä EU-Pilot -asiassa on kysymys? Yksinkertaisesti siitä, että jos EU:n komissio havaitsee tai saa tietoonsa EU-lainsäädännön mahdollisen rikkomistapauksen, se pyrkii pikaisesti ratkaisemaan ongelman kyseisen jäsenmaan kanssa käytävän jäsennellyn vuoropuhelun eli Pilotin avulla.
EU Pilot -menettely on virallista rikkomusmenettelyä edeltävää epävirallista tiedonvaihtoa komission ja jäsenvaltion välillä.
Sen perusteella komissio arvioi, onko unionin oikeutta rikottu, ja onko asiassa perusteita ryhtyä virallisiin oikeustoimiin jäsenvaltiota vastaan.
Suomella on kymmenen viikkoa aikaa antaa selvityksensä komissiolle. Aika alkaa yleensä siitä hetkestä, kun asianomainen ministeriö saa selvityspyynnön itselleen. Käytännössä nyt puhutaan huhtikuun puolivälistä, jolloin selvitys viimein pitää antaa komissiolle. Tämän jälkeen komissio arvioi vastauksen sisältöä ja sitä, tyydyttääkö vastaus komissiota vai ei.
Sarvamaan mukaan komission käynnistämä menettely ei ole mikään pikkujuttu, sillä seuraavana askeleena on virallinen rikkomusmenettely.
”Sosiaali- ja terveysministeriön tulee siis nyt tulevien viikkojen aikana osoittaa, että EU-oikeutta ei rikota. Tiedämme jo, että tämä ei ole mahdollista, sillä ylläpidetty etämyyntikielto on perussopimusten vastainen. Toinen vaihtoehto on virallisesti päivittää käytäntöjä siten, että etämyynti on sallittua. Tämä olisi viisain ratkaisu. Kolmas vaihtoehto on eteneminen rikkomusmenettelyyn,” Sarvamaa tulkitsee Suomen etämyyntikäytäntöä.
”Etämyyntikielto on EU-perusvapauksien vastainen”
Komissioon kesällä 2018 tehdyn kantelun mukaan Suomen viranomaiset tulkitsevat Valviran antamalla ohjeella alkoholilakia unionin oikeuden vastaisesti siten, että laki kieltäisi alkoholin etämyynnin toisista jäsenvaltioista.
Sjöbergin mukaan vuoden 1994 alkoholilaissa ei kielletty etämyyntiä, eikä uuteenkaan vuoden 2017 lakiin tullut kieltoa, sillä komissiolle ennakkoon ilmoitettua pykälää ei lopulta säädetty lakiin. Vuoden 2018 ilmoitus komissiolle lain muuttamisesta peruttiin kokonaan.
Unionin oikeuskäytännön mukaan notifiointimenettelyn vastaisesti säädetyt tuotteiden myynti- ja maahantuontikiellot eivät päde.
Sekä vuonna 2017 että 2018 komissio uhkasi Suomea oikeustoimilla, mikäli etämyyntikielto pannaan toimeen. Tästä huolimatta sosiaali- ja terveysministeriö on tulkinnut etämyynnin kielletyksi, ja Valvira teki viime syksynä jopa rikosilmoituksen ulkomaisista etämyyjistä.
Sarvamaa vaatiikin, että etämyynti sekä kotimaasta että EU-alueelta sallitaan reilusti.
”Harjoitettu etämyyntikielto on EU-perusvapauksien vastainen. Jo nyt pienpanimot kierrättävät tuotteitaan ulkomaiden kautta Suomeen, mikä on järjetöntä. Monopolien sijaan tulisi suojella ihmistä ja jättää holhoava kansanperinne historian hämärään,” Sarvamaa sanoo.
Kantelun tehneen Sjöbergin mukaan komissio yhdistää samaan EU-Pilot -menettelyyn selvityksen myös siitä, onko Alkon hankintamenettely syrjivä ja onko Alkon yksinoikeutta laajennettu EU:n perussopimuksen vastaisesti antamalla alkoholipitoisten tuotteiden, kuten suklaiden, yksinmyyntioikeus Alkolle uudessa alkoholilaissa.
Sjöberg sanoo, että Euroopan unionin toimintaa koskevan sopimuksen 37 artikla kieltää jäsenvaltioita perustamasta uusia tuotteiden kaupankäyntiin liittyviä valtiollisia monopolitoimia.