- Liittynyt
- 01.01.2017
- Viestejä
- 457
QD-OLEDeissa käytetään tavallisia värisuodattimia alikpikseleiden päällä, jotta kvanttipistekerroksen läpi osittain menevä sininen valon saadaan blokattua ja jottei näytölle osuva ympäristön valo pääse virittämään kvanttipisteitä. Samalla nämä estävät myös heijastuksia, ja lineaarinen polarisaattori, joka haukkaisi lähes puolet ulostulevasta valosta, on voitu jättää pois. Tämän vuoksi QD-OLED pääsee hieman suurempiin kirkkauksiin kuin LG:n WOLED, vaikka WOLEDissa voidaan hyödyntää valkoista alipikseliä. Lineaarinen polarisaattori on kuitenkin tehokkaampi heijastusten estämisessä.Tosta alienwaresta ilmeisesti puuttuu polarisaatiokalvo, joka johtaa tohon putkitelkkarimaiseen harmaaseen valaistussa tilassa. mielenkiintoista tietää että onko toi tekninen rajoite ja telkkaritkin harmaita, vai onko dell vaan yrittänyt puskea hintatasoa alas ominaisuuksien kustannuksella.
Tässä meni ihan kaikki väärin. Tietenkin koko lasialusta prosessoidaan kokonaisena ja vasta sen jälkeen erotellaan paneeleiksi. Aivan kuten piikiekkokin prosessoidaan kokonaisena ja sen jälkeen ohennetaan ja paloitellaan piireiksi. Lasialustan prosessointi paneeleiksi maksaa LCD-tekniikalla satoja euroja ja OLEDeilla toista tuhatta, joten tietenkin se koko substraatti halutaan hyödyntää mahdollisimman tarkasti.Ei siinä substraatissa (emolasissa) ole leikkausvaiheessa vielä mitään pikseleitä tai edes mitään elektroniikkaa.
Se on pelkkä läpinäkyvä tyhmä polymeerilevy, josta leikataan halutun kokoisten paneelien kokoisia palasia.
Vasta tämän jälkeen sinne printataan kaikki taustavaloon, pikseleihin, johdinelektroniikkaan jne. liittyvä materiaali, ja tämä tietenkin tehdään sen toteutettavan paneelin mittasuhteiden mukaiseksi.
65" 4K -paneeliin tulee luonnollisesti isommat pikselit/alipikselit kuin 55" 4K -paneeliin. Ja sama kaikille muille paneeleille niiden koon ja resoluution mukaisesti.
Tuo substraatin leikkaaminen ja optimointi ja se kuinka jotakin kokoa voi tehdä enemmän tai vähemmän tuntuu olevan elämää suurempi asia, vaikka kyse ei ole teknisesti sen kummemmasta asiasta kuin ikkunalasin leikkaminen suuremmasta lasilevystä. Ei kokoisia laseja leikatessa isommasta emolasista saattaa jäädä enemmän tai vähemmän hukkaa tarvittavan ikkunakoon mukaisesti, mikä vähän saattaa vaikuttaa raakalasin neliöhintaan.
Kuluttajalle merkitys on siinä, minkä kokoisia näyttöjä voi odottaa saataville. Ei ole sattumaa, että näyttöjä valmistetaan niissä ko'oissa mitä on myynnissä. Yhdeltä 8,5 sukupolven lasialustalta saadaan 3 65" tv-paneelia, mutta sen lisäksi siitä voidaan MMG-setupissa saada 6 34" näyttöpaneelia. Vaihtoehtoisesti voitaisiin tehdä lisäksi 8 27" 16:9 paneelia tai 6 32" 16:9 paneelia. Näyttöpaneelit saadaan siis valmistettua 65" paneelien ohessa hyvin pienillä kuluilla, ja se kallis prosessoitu subtraatti voidaan hyödyntää lähes kokonaisuudeessaan eikä kolmannesta siitä tarvitse heittää pois niin kuin tapahtuisi, jos siitä valmistettaisiin vain ne 65" tv-paneelit.Tuleekin aina tuumattua että mikä sen merkitys on kun hdtvtest videoissa mainitaan motherglass tätä ja sitä hyvin usein, ja väitetään että se säästetyn lasin määrä on tärkeä asia tai jotain. ???
Olettaisin että siinä on jotain merkityksellisempää taustalla. Tuo tilanne vaikuttaisi että motherglass on täysin merkityksetön asia kuluttajille ja vain 1 youtubettaja nostaa sitä esille huvin vuoksi.