Kun kestomuovi lämmitetään sulamispisteen yli, polymeeriketjut pääsevät järjestäytymään vapaasti. Sen jälkeen tässä tapauksessa muovi pursotetaan ja venytetään langaksi, jolloin polymeeriketjut järjestyvät aika pitkälti langan suuntaisiksi. Lanka jäähdytetään siihen pisteeseen, että se kestää käsittelyä ja rullataan kelalle. Rullaus tapahtuu todennäköisesti lämpimänä, jolloin ne polymeeriketjut pääsevät järjestäytymään paremmin kuin huoneenlämmössä. Jäähtyessään alle lasisiirtymälämpötilan se muovi hakee suotuisan kiderakenteen, ja kiteytymisprosessi riippuu muovin laadusta ja jäähtymisprosessista. Sitten kun lankaa väännetään kelalta auki huoneenlämmössä, aiheutetaan stressiä kiderakenteelle, jolloin siihen voi muodostua edellämainittuja mikrohalkeamia, jotka voivat ajan myötä aiheuttaa langan katkeamisen.
Langan mikrokiderakenteeseen vaikuttaa esim. polymeeriketjujen pituus. Yleisesti ottaen pidempiketjuinen polymeeri tuottaa kestävämpää muovia, ja esim. UHMWPE:tä käytetään mm. ballistisissa suojalevyissä. Polymeereissä ketjujen pituudet vaihtelevat, ja vaikka kahdessa eri muovissa olisi sama keskimääräinen moolimassa, toisessa voi olla suurempi hajonta (dispersiteetti). Koska moolimassan hallinta saattaa edellyttää hienostuneempia laitteita ja ylimääräisiä puhdistusvaiheita, on halvempaa tuottaa muovia korkeammalla dispersiteetillä. Heikkolaatuisessa muovissa ne lyhyet ketjut voivat aiheuttaa niitä lokalisoituneita heikkoja kohtia, joista lanka saattaa lähteä halkeamaan rasituksessa.
Tuo ilmiö ei välttämättä näy valmiissa tulosteessa, koska tuloste koostuu kasasta ohuita pursotteita. Vrt. paksu kiinteä kuparijohto ja saman paksuinen monisäikeinen kuparijohto. Silikaattilasi on myös ohuina kuituina paljon taipuisampaa kuin paksuna puikkona. Harva myöskään taivuttaa valmiita tulosteita vastaavaan jatkuvaan rasitustilaan kuin lanka joutuu kelalta avattaessa.
Toivottavasti auttoi selventämään. Lisää polymeerikemiaa voi lukea esim. wikipediasta, siellä on paljon hyvää tietoa.
Tuossa sinun laittamassa kuvassa on kuitenkin vähintään yhden rullan massa vääntämässä kappaletta. Muuhun ottamatta kantaa, tuo halkeama ainakin näyttäisi tapahtuneen rullan aiheuttamien voimien suuntaisesti.
Kosteuteen en ottanut kantaa missään vaiheessa, sen kuitenkin huomaa tulostusvaiheessa jos on ongelmaksi asti.