2000-luku. Vuosikymmen kun kaikki muuttui

alakääntö

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
21.02.2020
Viestejä
1 126
En löytänyt 2000-luvulle samanlaista ketjua mitä on olemassa 80- ja 90-luvuille. Tässä nyt sellainen. Keskustelua omista muistoista, 2000-2010 ajan omista jutuista, erikoisuuksista ja isoista tapahtumista.

Omasta mielestä 2000-luvun alkupuoli oli parasta aikaa ihmisille. Oli kännykät mutta ei ollut somea. Eli puhelin kulki mukana mutta puhtaasti viestintää varten. Oli netti joka alkoi olla nopea ja oli täynnä mielenkiintoisia ja jo hyvään alkuun päässeitä niche-sivustoja. Erilaiset harrastelija-sivustot varsinkin oli 2000-luvun suola. Ei ollut sponssattuja ja piilokaupallisia tuote-esittelyjä vaan suurimmaksi osaksi aitoja mielipiteitä ja keskustelua. Ihmisten arki oli vielä pitkälle samanlaista kuin aikaisempienkin sukupolvien. Yhteydenpito oli lähinnä helpompaa ja kätevämpää. Netin kautta myös isosta maailmasta levisi uusia harrastuksia. Oli chilin kasvatusta, uusia urheiluharrastuksia ja ruokajuttuja, esim beef-jerky villitys muistaakseni.

Nettiä myös käytettiin paljon waretukseen. Koska mitään streaming-palveluita ei ollut, oli torrentit monesti ainoa keino seurata tv-sarjoja, elokuvia, musiikkia ja katsella urheilulähetyksiä. Tähän myös sisälty subien hakeminen, juuri siihen oikeaan fps- ja leikkausversioon.. Hiljalleen nettiin saatiin myös videokuvaa. Aluksi 360p oli normaali ja 480p oli jo "HD". Youtubekin saatiin aikaiseksi ja vuosikymmen aikana siirryttiin aika nopeasti teksistä ja kuvista liikkuvaan kuvaan.

Tietotekniikassa siirryttiin pois kuvaputkista ja varsinkin 2010 aikoihin tekninen kehitys alkoi hidastua. Näytönohjaimilla ja prossuilla pystyi pelaamaan uusia pelejä pidempään. Gigahertsien sijaan tuli lisää ytimiä ja resoluution ja polygonien sijaan tuli antialiasing.

Yksi iso muutos oli luottokortit. Ysärillä kellään ei oikein sellaisia ollut. 2000-luvulla sellainen olikin kaikilla. Tavaran ostaminen ulkomailta oli yhtäkkiä uusi normaali. Samoin netistä eli steamista ostettiin nyt pelit. Myös autojen hinnat olivat kohtuullisempia. Varsinkin harraste-autojen hinnat eivät olleet karanneet täysin käsistä. Ostin opiskelijana mm. 944 porssen reilulla kymppitonnilla ja ajelin sillä pari vuotta. Nyt sama auto maksaa moninkertaisesti...

Yhteiskunnassakin tapahtui isoja asioita. Oli 2001-terroristi-isku, wikipedia perustettiin, otettiin euro käyttöön, suomi voitti eurovisionin laulukisa... Ja tietty sosiaalinen media alkoi tehdä tuloaan, mutta ei vielä hallinnut kaikkea. Iphone julkaistiin, millä oli suomellekin isoja seurauksia. Vuosikymmen päättyi lopulta talouden romahtamiseen ja baaritupakoinnin kieltämiseen. Enää ei vaatteet haissut kissankuselta baari-illan jälkeen.

Mielestäni maailma oli tuolloin sopivan analoginen ja sopivan digitaalinen. Syvään päätyyn pääsi monessakin asiassa nettiä penkomalla mutta samaan aikaa arki oli... normaalia.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
18 336
Kyllähän toi vuosikymmen oli loppupuolelle (noin 2008) asti hyvää aikaa taloudessakin mitattuna. Sitten poksahti USA:n kiinteistökupla ja Nokiakin petti meidät hölmöillä strategioillaan.

Ihmisetkin oli parempia ja kauniimpia.

Jos jotain huonoa pitäisi keksiä, niin en oikeastaan paljon keksi. Ehkä sitten se, että suoratoistopalvelut ei olleet vielä oikein juttu kuin vasta vuosikymmenen lopussa. Mediatarjonta oli siis huomattavasti nykyistä köyhempää vaikka olisi torrentoinutkin...

PS. Kiinteistökuplasta puheenollen... Joskus 2008 kieppeillä pankit antoi parhaimmillaan noin 5% korkoa talletuksille, ja meinasikin käydä huonosti islantilaispankin kanssa kun oli rahaa siellä ja se vähän niinkuin kupsahti se pankki! No onneksi joku talletusturva sitten auttoi asiassa...
 
Viimeksi muokattu:

poskiholisti

Team R&T
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
793
Kotisivujen kulta-aikaa. Kuten aloittaja mainitsikin, niin porukka jaksoi ylläpitää aidosti kiinnostavia sivustoja laidasta laitaan.

Nykyään tarjolla on sisällötöntä algoritmien mankeloimaa somepaskaa ja tyhjäpäiden kaupallista yhteistyötä hehkuttavaa blogisontaa. No, toisaalta Youtubesta ja erilaisista podcasteista saattaa löytää kivoja juttuja vieläkin. Jotenkin tuo kotisivu-muotoinen ulosanti kuitenkin oli itselle se juttu.
 
Liittynyt
28.12.2019
Viestejä
2 890
Oma suosikkivuosikymmen, varsinkin alkupuoli n. 2006-2007 asti. It-kupla (jonka täydellisestä hyödyntämisestä tosin hieman ikäni puolesta myöhästyin), atk kehittyi hurjaa vauhtia, vuodet nuorena aikuisena, elämä edessä. Ja ei ollut somea. Maailma tuntui olevan muutenkin paljon stabiilimpi paikka kuin nykyään, tosin terrorismi oli jatkuvasti nouseva "trendi".
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
242 359
Viestejä
4 234 155
Jäsenet
71 195
Uusin jäsen
SQWa_

Hinta.fi

Ylös Bottom