10W laturi

Viestiketju alueella 'Elektroniikka, rakentelu ja muut DIY-projektit' , aloittaja Vapaaherra, 22.10.2019.

 1. Vapaaherra

  Vapaaherra 1% Tukijäsen

  Viestejä:
  189
  Rekisteröitynyt:
  01.03.2019
  Kun valmistajat/markkinointi ilmoittelee puhelimen mukana tulevasta 10W (watin) laturista, niin eihän siitä pysty päättelemään yhtään, että miten pitkään se lautaus tulee kestämään jos ei kerrota, että millä jännitteellä sieltä laturista sitä virtaa ulos työnnetään. Vai onko näissä micro-USB latureissa aina joku sama latausjännite valmistajasta riippumatta / de facto ?
   
 2. Monologi

  Monologi

  Viestejä:
  3 035
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  On jonkinlaisia fast charge modeja luureissa, että riippuu ihan luuristakin, että saisiko lähemmäs tuota 2A ja kuinka pitkään. On joissakin latureissa se max 5,2V, että jännitehäviöt jää vähemmälle ja toimii paremmin.
  Usb-c:llä selvästi korkeammat virrat ja jännitteet kuin näissä perinteisissä. 9V ja ties mitä jännitettä.

  Tuolla tarkemmin --> How fast charging really works
   
 3. vasu

  vasu

  Viestejä:
  63
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  Latausteho ei ole maksimit / vakio koko akun varaustason 0-100% ajan, joten ihan yksinkertaisella jakolaskulla ei aikaa voi laskea
   
 4. Monologi

  Monologi

  Viestejä:
  3 035
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Puhelimen pikalataus kuluttaa akkua

  "Pikalataus vähintään tuplasi latausnopeuden. Esimerkiksi OnePlus 6T -puhelin latautuu nollasta sataan prosenttiin reilussa tunnissa. Samoin uudemman iPhonen voi ladata 50 prosenttiin puolessa tunnissa."


  Oma Xiaomi Redmi note 4 lataa kyllä useamman tunnin melkein tyhjästä täyteen. Paitsi sitten noissa pikalatauksissa on akkua paskova ominaisuus.
   
 5. Vapaaherra

  Vapaaherra 1% Tukijäsen

  Viestejä:
  189
  Rekisteröitynyt:
  01.03.2019
  Okei. No varmaan jonkunlaisen tuntuman/keskiajan varmaan saa paremmin jos tietää voltit... eli jos kellä on näitä micro-USB latureita, niin laitelkaapas vähän noita Ouput-tietoja (V ja mA lukemat). Niissä varmaan joku "tyyppikilpi" laitteessa mikä tulee pistorasiaan, niin saapi vähän tuntumaa aiheeseen.

  Itsellä on ainakin Samsungin tabletin laturissa 5.0V ja 2.0A eli juurikin 10W vehje. Puhelimessa (Sony) on 5.0V ja 1.5A. Toisessa tabletissa taas 5.3V ja 2.0A.

  Näiden perusteella 5V jännite yleinen tai hitusen yli...
   
  Viimeksi muokattu: 22.10.2019
 6. vasu

  vasu

  Viestejä:
  63
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  USB-laitteissa on aikalailla vakio tuo 5 volttia.
  5,0V ja 2,1A lienee se yleisin latausteho. Siitä sitten hitaaampi 1,0A oli myös pitkään käytössä. Nykyään esimerkiksi Oneplus on nostanut virtaa 6 ampeeriin, josta tulee jo 5V*6A = 30W.

  Yleisemmin käytössä taitaa kuitenkin olla Quick Charge, jossa nostetaan myös jännitettä: Quick Charge - Wikipedia
   
 7. Lassivv

  Lassivv Tukijäsen Team H2O

  Viestejä:
  884
  Rekisteröitynyt:
  12.02.2017
  Joko jotain jää itseltäni nyt huomaamatta, mutta jos puhelin valmistaja laturilleen ilmoittaa 10W näin voidaan olettaa että puhelinkin ottaa tuon 10W vastaan niin mitään tarvettahan ei ole tietää jännitettä jos puhelin sitä vaan tukee. 10W kertoo juurikin sen nopeuden millä puhelin latautuu olettaen että puhelin tuota 10W tukee.

  Akun mAh tietohan on toki saatava että lataus ajan saa arvioitua suurinpiirtein (viimeiset prosentit toki hitaita ladata, siksi ihan suora jakolasku anna oikeaa latausaikaa, kuten edellä kirjoitettiinkin), mutta laturin jännitteellähän ei latausajalle ole mitään merkitystä vaikka se 10W siirrettäisiin 50voltin jännitteellä. Samahan tuo on käyttäjän kannalta siirretäänkö se 10Wattia.. 20voltilla vai 5voltilla (toki jännitehäviöt yms yms, mutta ei näin pienillä virroilla vielä juurikaan vaikuta). Tai sitten ymmärsin jotain väärin kysymyksessä :)
   
 8. Tellervo

  Tellervo

  Viestejä:
  1 211
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Väliäkö usb-piuhan volteilla on?

  Puhelimissa ilmoitetaan akun kapasiteetti, esimerkiksi 3500 mAh (@3,7 V), jolloin akun kapasiteetti on 12,95 Wh.

  10 watin laturi pystyy työntämään energiaa akun kapasiteetin verran 12,95 Wh / 10 W = 1,295 tunnissa. Tämä ei kuitenkaan ole suoraan latausaika, koska osa energiasta hukkuu häviöihin ja aikaa kuluu myös @vasu :n mainitsemaan lataustehon vaihteluun. Korjataan asia korjauskertoimella, hihasta 1,5.

  1,295 h * 1,5 = 1,95 h (aika joka kuluu 10 watin laturilla 3500 mAh puhelimen akun lataamiseen)
   
  Vapaaherra ja Lassivv tykkäävät tästä.
 9. Vapaaherra

  Vapaaherra 1% Tukijäsen

  Viestejä:
  189
  Rekisteröitynyt:
  01.03.2019
  Kiitoksia erittäin paljon laadukkaasta vastauksesta kunnollisine esimerkkeineen. Nyt ymmärrän, että miten tämä oikein menee.

  Jutun "juju" oli juurikin tuossa, että huomioidaan myös sen akun Voltit. Nyt tulee logiikka tähän tälläiselle elektroniikka-ummikolle kuin minäkin. Eli siis: suorasta W-lukemasta voidaan päätellä lautausnopeus suuntaa antavasti, kun häviöille laitetaan vielä lisäksi joku arvio !

  jk. Myös hyvä huomautus lassivv:lta, että akun pitää myös "tukea" W-määrää ts. ei voi ihan jokaiseen puhelimeen lätkätä esim. 30W laturia kiinni...
   
  Viimeksi muokattu: 23.10.2019
 10. Lassivv

  Lassivv Tukijäsen Team H2O

  Viestejä:
  884
  Rekisteröitynyt:
  12.02.2017
  Periaatteessa pitäisi voida kännykän latauspiiri käyttää vain sen verran tehoa kuin kännykkä tukee.
   
 11. Vapaaherra

  Vapaaherra 1% Tukijäsen

  Viestejä:
  189
  Rekisteröitynyt:
  01.03.2019
  Miksi ne sitten sanoo jutuissa usein, että joku akku ei "tue" pikalatausta ja ei siksi voi pikaladata ts. ajaa isommalla W:llä laturia ?

  Vai onko se niin, että kyllä voi, mutta ei ole mitään hyötyä ?

  Voisi myös luulla, että laturista tulevalle jännittellekin on joku raja, ettei se riko akkua/latauspiirejä.

  Semmonen jääny mieleen jostain, että usein nuo latureiden voltin on yleensä tyyliin, että jos on 12V, niin ladataan 13.5V (+12,5%) tms. Isompaa Volttia jos tunkee, niin voi särkyä riippuen ihan siitä latauselektroniikasta. Vai onko tämä sääntö sitten jo vanhentunut akkujen kehittyessä.

  Huom! Olen täysi elektroniikka-ummikko, joten korjatkaa vapaasti :btooth:
   
  Viimeksi muokattu: 23.10.2019
 12. Lassivv

  Lassivv Tukijäsen Team H2O

  Viestejä:
  884
  Rekisteröitynyt:
  12.02.2017
  En ole ainakaan kuullut että mikään kännykkä antaisi ladata liian kovalla virralla akkuaan. (jos puhutaan usb ladattavien kohtuu tuoreiden kännykköjen ajasta) Muut laitteet sitten eri juttu riippuen akusta ja laitteesta.

  Yleensä kaikki kännykkälaturit antaa 5volttia ja kännykkä sitten pyytää isompaa jännitettä jos on siihen tuki. En tiedä sitten miten hyvin käytännössä tänä päivänä toimii kun standardeja on niin monia ja kiina valmistajat viel latureineen seassa. Vanhoihin kännyköihin poikkeuksetta tarve vaan 5voltin latureille, uudemmat sitten valmistajasta riippuen tukee eri nimisiä ja vähän eri tavalla toimivia pikalataus tekniikoita.

  Parempi luultavasti vaan perehtyä lisää kirjallisuuden ja tutoriaalien kautta lataustekniikkaa jos kiinnostaa. Tuntuisi olevan välillä sen verran epäselviä nuo yksiköt ja käsitykset että voi tulla vahinkoja akkujen kanssa.

  Tuosta 12v selvityksestä en ota nyt selvää mitä siinä haetaan. 12v lyijyakkua esim ladataan 13.8-14.4v yleensä ainoa mikä osuu noiden jännite asioiden kanssa lähelle muuten en tosta ymmärrä mitä haetaan. Tuolla tietämyksellä suosittelen perehtymään reilusti elektroniikkaa lisää ennen isompia rakennelmia, tulee muuten vaarallisia tapauksia pian vastaan. Pitää myös ymmärtää että isoimmassa osassa laitteita latauspiirit ei ole akussa tai itse laitteessa (niinkun kännykässä) vaan ovat laturissa kiinni, sitten jos yhdistät väärän akun ja laturin niin tuloksena luultavasti tulipalo tai vastaavaa.

  Tässä ylempänä olevien viestien muodossa on nyt lähinnä käyty kännykkä laturien linjalta asiaa läpi kun siitä ollut puhe, jos lähdetään pois kännyköiden luota niin homma vaikeutuu moninkertaisesti ja pitää alkaa ymmärtämään montaa asiaa eri akkutekniikoista, lataustekniikoista, suojauksista, turvallisuudesta yms yms.

  Kännykät on tehty nykyään tarkoituksella helpoiksi eli tökit siihen mitä vaan latureita niin standardien pitäisi pitää huoli siitä ettei ongelmia esiinny pahimmassa tapauksessa ei vaan pitäisi latautua jos täysin väärä laturi. Sitä en toki varmaksi tiedä onko joku tietty kiinalaturi ja kännykkä yhdistelmä jolla jommakumman saa rikki.
   
 13. Vapaaherra

  Vapaaherra 1% Tukijäsen

  Viestejä:
  189
  Rekisteröitynyt:
  01.03.2019
  No näin minulle opetettiin erään ammattilaisen toimesta, mutta siitä on aikaa. Oli joskus 90-luvun puolivälissä ja jäänyt mieleen tosiaan, että voltit on latureissa aina vähän yli siihen verrattuna mitä akku itse on.

  Alkuperäinen kysymykseni sai jo hyvät ja riittävät vastaukset.

  Ei ole tarkoitus alkaa rakentelemaan mitään, ei silleen kiinnosta tai ole hyötyä itselleni, vaan enemmänkin ymmärtää nykyaikaisten kännyköiden mukana tulevien latureiden arvoja ja käytettävyyttä. Yrittää ymmärtää mistä kannattaa maksaa ja miksi.
   
 14. Vapaaherra

  Vapaaherra 1% Tukijäsen

  Viestejä:
  189
  Rekisteröitynyt:
  01.03.2019
  Tähän voisi laittaa jatkokysymystä noiden pikalatureiden vaikutuksista akun kestoon, että onko merkittäväkin ero eliniälle, jos tuuppaa jatkuvasti pikana, vai olisiko viisaampaa käyttää sitä pikalatausta vaan aina silloin, kun oikeasti tarvitsee sitä nopeutta ?
   
 15. maitopurkki

  maitopurkki

  Viestejä:
  1 241
  Rekisteröitynyt:
  06.01.2017
  Kyllähän se jonkin verran vaikuttaa, itse lataan 1.5a laturilla pääasiassa akkua, Oneplussan omaa laturia en edes omista. Ennen latasin aina täyteen, nyt kun puhelin on edelleen tarpeeksi nopea, olen alkanut pitämään varaustasoa 35-70% tasolla, tai korkeintaan 20-80% välillä.
   
 16. Vapaaherra

  Vapaaherra 1% Tukijäsen

  Viestejä:
  189
  Rekisteröitynyt:
  01.03.2019
  Okei.

  Minkä tyyppinen akku siis kyseessä (Li-Ion, Li-Pol tms.) ja mikä merkitys muuten on tuolla, että pyrkii pitämään varaustason 20-80% ?

  Ihan kun muistaisin jostain lukeneeni, että tietyillä akkutyypeillä ei kannattaisi päästää ihan tyhjäksi asti, mutta että yläpäätäkin rajoittaisi... Joskus NiCD aikoihin tais olla ihan suotavaakin vedellä apout tyhjiin asti.
   
 17. Lassivv

  Lassivv Tukijäsen Team H2O

  Viestejä:
  884
  Rekisteröitynyt:
  12.02.2017
  12v akku on vähän suhteellinen käsite, kun voidaan puhua nimellisjänniteestä, maksimi jännitteestä ja kymmenistä eri akkukemioista. yleisimpien 90luvun akku tekniikoiden kanssa näin toki olikin jos oli 12v nimh/nicd akkupaketti, niin niitäkin latailtiin monesti pelkillä tyhmillä muuntajilla mitkä antoi jotain 13-14v pintaan hyvin pienellä virralla. Lyijyakkuja 12v mallisia ladataan 13.8-14.4v yleensä, näihin edellisiin siis pätee tuo hieman isompi jännite kun akkupaketin jännite on.

  li-xxx akkuja mitä nykyään kovasti on ladataan yleensä vakio virralla ja jännite rajataan 4.2v, lopussa virta sitten laskee kun lähestytään 4.2 niin virran tiputtua yleensä 10osaan normaali latausvirrasta lataus katkaistaan. Li-ionin lataus on muutenkin kohtuullisen tarkkaa puuhaa ettei niiden kanssa tapahdu vahingoa.

  Li-ion ei saa KOSKAAN ladata yli kennon maksimi jännitteen mikä on hyvin yleisesti 4.2v (eri li-xxx kemioilla myös 3.8-4.3v voi olla maksimi jännite). Tuota jännitettä ei saa missään tilanteessa ylittää muuten voi akku syttyä hyvinkin helposti palamaan tai vaurioitua pysyvästi.

  -----------------------

  Jos akun ikää haluaa suojella niin tietysti hidas lataaminen aina parempi. Yöt kannattaisi ladata hitaalla laturilla ja jos päivällä tarve lähteä johonkin ja akku vähissä niin pika laturilla. Itse en oo jaksanut stressata hyvin on kestäneet omat kännykät joka yö pikalatauksella täyteen vetoa.

  Nicd ja varsinkin alkuaikoijen nimh oli muisti "ilmiö" joka vaati välillä akkujen täydellisen tyhjentämisen. Li-xxx tekniikat taas eivät saisi koskana purkaantua täysin tyhjiin, toki vaikka kännykän päästää 0% niin kännykän äly huolehtii että siellä on vielä turvallisen yläpuolella jännite. Eri asia sitten kun käytetään li-ion akkuja niin ettei laite niitä välttämättä suojaa nii pitää olla tarkkana ettei pura niitä liian tyhjäksi.

  Kännykkä / läppäri käytössä lähinnä eniten akkua säästävä helppo toimi taitaa olla ettei työnnä sitä akkua ihan täyteen vaan juurikin 80-90%. Li-xxx "kärsii" eniten niistä viimeisten mehujen laitosta akkuun jos aletaan kaikkea puristamaan käyttöiästä irti (ja toki tuo viimeisten % akkuun tunkeminen on hidasta, siksi monet erittäin nopeet pikalataukset kännyköissä tai autossa ei lataa 100% vaan esim vaan 80% tai vastaavaa.) Monet läppärit antaa jo asetuksista valita "jos ett käytä paljon akkua niin haluatko laittaa akunsäästö tilan päälle tms" tässä yleensä sitten selitetään että akku ladataan vaan 80 tai 90% varaustasoon ei koskaan täyteen.
   
  Viimeksi muokattu: 23.10.2019
  Vapaaherra tykkää tästä.
 18. vasu

  vasu

  Viestejä:
  63
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  Jos lähdetään ihan sähköopin perusteista. Kahdessa ämpärissä on vettä ja ämpärit on yhdistetty toisiinsa putkella. Toisessa ämpärissä veden pinta on korkeammalla -> vesi virtaa toiseen ämpäriin kunnes veden pinnat ovat tasassa. Tässä tapauksessa täydempi ämpäri on laturi ja tyhjempi akku. Yhtälö ei yksinkertaisesti toimi mikäli laturissa on matalempi jännite kuin akussa.

  Kyllähän se saattaa hieman lyhentää, jos ajatellaan pelkästään itse lataustapahtumaa. Nopeammasta latauksesta muodostuu enemmän lämpöä, joka saattaa nostaa akun lämpötilan optimin yläpuolelle. MUTTA asia ei ole näin mustavalkoinen. Akun elinkaarta lyhentää myös esimerkiksi jatkuva lataaminen 100% asti. Ennen pikalatausta tuli ladattua aina yön yli täyteen, mutta nyt tulee heitettyä aamulla puhelin laturiin jolloin varaustaso pysyy tuossa lähempänä optimia (elinkaaren pituuden kannalta).
   
 19. maitopurkki

  maitopurkki

  Viestejä:
  1 241
  Rekisteröitynyt:
  06.01.2017
  Li-ion on tässä omassa luurissa. Ajattele akku autona, kolme ihmistä sopii helposti, neljä sopii, viisi menee, kuudes alkaa jo hitaampi tunkea kyytiin, kymmentä lähestyessä ei mene kuin juuri ja juuri. Kuudes ihminen on se akun 80% taso, sen jälkeen akkua joutuu ladata hitaasti ja akku ei tykkää siitä hirveästi.
   
  (⊙_☉) tykkää tästä.
 20. Vapaaherra

  Vapaaherra 1% Tukijäsen

  Viestejä:
  189
  Rekisteröitynyt:
  01.03.2019
  Kiitos hyvistä ja perustelluista neuvoista.
   
 21. ississ

  ississ

  Viestejä:
  520
  Rekisteröitynyt:
  17.01.2018
  Vähän kennojen kemiasta riippuen pikalataus kapasiteettiin nähden liian isolla virralla (kuten myös purku) voi aiheuttaa kemiallisia muutoksia jolloin tietysti akku kärsii.

  Siksi pitäisikin aina tietää mikä kenno on kyseessä ja kuinka paljon sitä saa kuormittaa/ladata.

  Valmiissa laitteissa kuten läppäri/puhelin jne tätä ei tietysti tapahdu mutta itse tehden helpostikin. Tapahtumaan liittyy yleensä myös voimakas kennojen lämpeäminen...
   
 22. Vapaaherra

  Vapaaherra 1% Tukijäsen

  Viestejä:
  189
  Rekisteröitynyt:
  01.03.2019