• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Poliittiset lakot

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja sonof
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
13.08.2018
Viestejä
748
Mitä mieltä olette poliittisen lakon käyttämisestä demokraattisesti valitun hallituksen lakien vastustamiseksi?

Pitäisikö AY-liikkeeltä myös hallituksen tavoin vaatia yhteiskuntavastuuta julkisena toimijana, varsinkin kun kyseessä on poliittiset lakot?

Onko oikein, että sivulliset ja työnantajat kärsivät yleistä politiikkaa vastustaessa? Mikä on yksittäisen lakkoilijan vastuu? Lakkoonhan ei ole pakko osallistua.
 
Viimeksi muokattu:
Lakot itsessään pitäisi olla laittomia tai ainakin niiden pitäisi olla aina laillinen peruste irtisanomiselle. Työntekijät ovat hyväksyneet työsopimuksen joten ei ole oikeutettua rangaista väkivaltakoneiston (=valtion) avulla työnantajia siitä että työntekijät ovat olleet niin tyhmiä että ovat tehneet sopimuksen johon eivät ole tyytyväisiä. Työntekijöillä on runsaasti laillisia ja oikeudenmukaisia työtaistelukeinoja kuten irtisanoituminen/sillä uhkaaminen, joukkoirtisanoutumiset, protestointi/mielenosoitukset, julkinen puhuminen työnantajan työehtoja vastaan jne.

Poliittiset lakot taas ovat puhtaasti ammattiliitoille yksinoikeudella annettu epädemokraattinen vipuvarsi jolla ammattiliiton poliittisia intressejä voi suojella jopa silloinkin kun demokraattinen enemmistö ei niitä puolla. Suomea ei voi väittää aidoksi demokratiaksi niin kauan kun poliittiset lakot on sallittuja. Suomen kieroutumisesta tässä asiassa kertoo se että muualla Euroopassa poliittiset lakot on joko kokonaan kielletty tai niitä on rajoitettu.

Hallituksen suunnitelma poliittisten lakkojen rajoitamisesta 24h ei ole riittävä, koska mikään ei estä liittoja aloittamasta useita poliittisia lakkoja peräkkäin.

Pitäisikö AY-liikkeeltä myös hallituksen tavoin vaatia yhteiskuntavastuuta julkisena toimijana, varsinkin kun kyseessä on poliittiset lakot?
Onko oikein, että sivulliset ja työnantajat kärsivät yleistä politiikkaa vastustaessa? Mikä on yksittäisen lakkoilijan vastuu? Lakkoonhan ei ole pakko osallistua.
Kaikki lakoista ja varsinkin poliittisista lakoista aiheutuvat kustannukset tulisi siirtää ammattiliittojen ja myös heidän jäsenten vastuulle. Viinaan menevät punaiset räyhääjät ei saa piiloutua organisaation taakse vaan korvausvelvollisuuden tulee olla kollektiivinen. Nöyryyttä opitaan kummasti kun autot viedään pihasta ja ulosottomiehet tulee tyhjentämään taloa.
 
Pikaisella googlaamisella näyttäisi että maissa kuten Saksassa, Iso-Britaniassa ja Hollannissa poliittiset lakot ovat kokonaan kiellettyjä. Mutta maissa kuten Irlanti, Italia ja vaikkapa pohjoismaissa ja osittain myös Belgiassa ne ovat sallittuja. Kumpiakin menetelmiä on siis käytössä. Suomi kuuluu vielä spektrin vapaampaan käytäntökärkeen. Poliittiset lakot kuitenkaan eivät ole missään maassa olleet kovinkaan usein käytössä, ja tämän takia juuri myös poliittisia lakkoja kannatan - ne ovat ihmisille tavallaan vain demokratian jatke ja yleensä viime keino ilmaista tyytymättömyyttään myös tehtyihin poliittisiin päätöksiin.
 
En kannata poliittisia lakkoja, koska ja ay-liitoilla ei ole veto-oikeutta parlamentaarista luottamusta nauttivan hallituksen toimia vastaan.

Keväällä eduskuntaan on onneksi tulossa esitys, jossa poliittiset lakot tullaan jatkossa rajaamaan 24 tuntiin, eikä samasta aiheesta voisi heti perään lakkoilla uudestaan.

Tämä on hyvä alku, mutta toivoisin kuitenkin poliittisten lakkojen kieltämistä kokonaan ja niiden siirtymistä ihmisten vapaa-ajalla tehtäväksi mielenilmaisuiksi, enkä siten että esim. perheet eivät saa vietyä lapsiaan päivähoitoon tai työpaikkamatkailu menisi mahdottomaksi.

Yritykset näissä lopulta joutuvat maksumiehiksi ja sitten ihmetellään yhteen ääneen, kun työpaikat alkavat olemaan vaarassa ja lomautusuhkia on ilmassa.

Onneksi on muutamia etujärjestöjä, joka kysyvät jäseniltään mielipidettä, eikä lähde lakkoilemaan jos enemmistö niin haluaa.

Esimerkiksi moni Akavan TEKin jäsen perusteli vastaustaan sillä, että hallituksella on oikeus käyttää valtaa, joka sille on demokraattisesti suotu.

Lisäksi keskeinen peruste oli, että työnantaja ei ole oikea kohde mielenilmaukselle, joka liittyy hallitusohjelmaan, kertoi TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen tiedotteessaan.

426044545_10161318622339295_992738252158055444_n.jpg
 
Kannatan jos ei muuten löydy kuuntelu/neuvotteluhaluja.

Koko homman pointtihan on yksinkertaistetusti siinä, että me kansalaiset annamme oman edustusvaltamme edustajillemme, kutsuttakoon niitä vaikka kansanedustajiksi. Nämä edustajat sitten neuvottelevat keskenään ja tekevät päätöksiä. Asiantuntioita toki kuunnellaan joka suunnalla, mutta ei niiden kanssa neuvotella.

Poliittiset lakot pitäisi kieltää täysin. Jokainen voi tietysti vapaassa demokratiassa mieltään osoittaa, mutta tekee sen sillä ajalla, kun ei ole itse tekemällään sopimuksella sitoutunut olemaan kiinni jossain muualla (=töissä). Lakko-oikeuden pitäisi olla voimassa ainoastaan silloin, kun ollaan sopimuksettomassa tilassa. Eli tukilakoille myös riittävä henkilökohtainen uhkasakko.
 
Viimeksi muokattu:
Ensi viikolle on tulossa taas melkoinen setti eri alojen toimijoita mukaan lakkoilemaan, mutta haluan edelleen huomauttaa, ettei ammattiliitot säädä lakeja, vaan sen tekee eduskunnassa luottamusta nauttiva istuva hallitus.

Ammattiliittojen täytyisi tehdä sitä työtä mikä niille alunperin kuuluu, eli neuvottella työntekijöiden puolesta esimerkiksi työehtosopimuksista, työehdoista, työajoista ja palkoista työnantajia edustavien liittojen kanssa, eikä sotkeentua politiikkaan.

lakot.jpg

EDIT: Kannattaa käydä allekirjoittamassa
 
Viimeksi muokattu:
Ensi viikolle on tulossa taas melkoinen setti eri alojen toimijoita mukaan lakkoilemaan, mutta haluan edelleen huomauttaa, ettei ammattiliitot säädä lakeja, vaan sen tekee eduskunnassa luottamusta nauttiva istuva hallitus.

Ammattiliittojen täytyisi tehdä sitä työtä mikä niille alunperin kuuluu, eli neuvottella työntekijöiden puolesta esimerkiksi työehtosopimuksista, työehdoista, työajoista ja palkoista työnantajia edustavien liittojen kanssa, eikä sotkeentua politiikkaan.

lakot.jpg

EDIT: Kannattaa käydä allekirjoittamassa

Miksi AY-liitot eivät aja palkallista ensimmäistä saikkupäivää TES:ssiin. Sunnuntaikorvauksen voisi myös sopia TES:ssissä.

Luulisi, että olisi paljon uskottavampaa liitoille, jos ne ottaisivat asioiden neuvottelut TES:sseihin. Työntekijän ostovoiman parantuminen olisi asia, joka olisi jokaiselle osapuolelle hyväksi.

Oma kantani noista lakoista on aika negatiivinen. Moni tuntuu ottavan lakon vastaan, koska sillä saa vapaata töistä. Sitä on useampikin kertonut, että onpas mukava ensi viikko tulossa. Pari päivää töitä ja viikon vapaat.

Koen henkilökohtaisesti lakkoilun poliittisien perustein vääränä, koska omalla työpaikalla on palkkaus kunnossa, työehdot ovat kunnossa, joustavuus on kunnossa (toki se vaatii vastavuoroisuutta) sekä monista asioista voi sopia helposti.

Omalla kohdallani olen huomannut joustavuuden toimivuuden. Esimerkkinä on ollut työpäivien vapaaksi vaihdot tai lomien pidentämisen ylimääräisillä vapailla. Työvuorojen vaihdoissa on monesti onnistanut.

Lomapäiviä kertyy se 30kpl vuoteen, mutta sitä voi helposti saada talvilomaa pidennettyä viikollakin vuorojen optimoinnilla. Kesälomatkin pidentyvät monesti alku ja loppupäästä. Palkassa nuo eivät näy oikein kummoisesti, koska kk-palkka tulee kiinteänä ja siihen tulee päälle kuukauden bonarit+lisät.

Tuosta vastavuoroisesti olen joskus satunnaisesti jatkanut päivää tunnilla parilla, jotta ne viimeisimmät hommat saisi pulkkaan. Viime lakkopäivänä menin normaalisti töihin ja tuplavuoron tein siihen syssyyn.

Tuon jälkeen tuli pidettyä pari lyhkäisempää työpäivää ja niistä tunneista sai tavalliseen tapaan palkat. Pomo vain korjasi ne aikataulut kuntoon. Ylityötunneilta tuli ihan oikeat korvaukset, joten nuo vapaat tunnit olivat vain pelkkää extraa.

Pistän oman työurani etusijalle ja haluan kehittää omaa osaamistani alalta laajalti. Firman sisällä on mahdollista kouluttautua ja se koulutus vaatii pomon hyväksynnän asialle.

Puolentoista vuoden koulutuksen jälkeen sitä olisi enemmän mahdollisuuksia erikoistua toisiinkin työtehtäviin, jotka olisivat ainakin ensialkuun tuurauksia ja noin puolen vuoden pätkiä lomakausille.
 
Kannatan jos ei muuten löydy kuuntelu/neuvotteluhaluja.
Millaisen vipuvarren olisit valmis antamaan työnantajajärjestöille, vanhoollisille kristilliskonsevatiiveille tai vastaavanlaisille ryhmille silloin kun kiihkomainen vihervasemmistohallitus ajaa Suomea taloudellisesti ja sosiaalisesti kanveesiin?
Näin esim. kävi Marinin hallituksen kohdalla, mutta koska vaalit oli demokraattisesti järjestetty ja äänestäjien valitsemat puolueet päätyivät siihen lopputulokseen mihin päätyivät niin oikeistolaiset kunnioittivat lopputulosta eivätkä alkaneet rähisemään koska asioista ei "neuvoteltu" tai heitä ei kuunneltu.
 
Eipä näitä punakenraaleita kiinnosta duunarien ongelmat esim yhden omavastuupäivän osalta saikuissa vaan eiköhän se tuntoherkkä alue löydy tuolta Kojamon suunnalta. Asumistuen leikkaus osuu sinne suoraan kun ovat pk-seudulle panostaneet ja osa hipsii kauemmaksi. Kun katsoo Kojamon suurimpia osakkeenomistajia, sieltä löytyy about jokainen lakkoileva taho. Kojamo on siis liittojen ja punakaartin poliitikkojen iso rahoittaja osin verovapaine tuloineen.

Omasta mielestä poliittinen mielenilmaisu on semmoista vapaa-ajalla tehtävää puuhastelua, ei siitä nyt työnantajaa ja yhteiskuntaa tarvitse rangaista.

Edellinen hallitus veti lähes kaiken vituiksi, mutta koska muut kuin vasurit osaavat suhteellisuudentajun, ei yhteiskuntaa pysäytetty vaan puskettiin eteenpäin tuulitunnelihallituksesta huolimatta.

Ja huomiona, että työmarkkinoilta pyydettiin omia ehdotuksia budjetista, leikkauksista yms. mutta eihän niitä tuotu. Tietysti itsekin toivoisin hallitukselta semmoista pelisilmää milloin tehdä asioita ja miten, mutta ymmärrän myös jos ei kiinnosta kuunnella työntekijäjärjestöjen ulinaa koska tämä on vähän kuin neuvottelisi terroristien kanssa. Annat kerran periksi ja samalla kaavalla seuraavaksi kiristetään jonkun toisen aiheen osalta.
 
Kannatan jos ei muuten löydy kuuntelu/neuvotteluhaluja.
Se on kyllä jännä piirre vasemmiston demokratiassa miten demokratia lakkaa kelpaamasta siinä vaiheessa kun kansalaiset ovatkin liian oikeistolaisia.

Lakko-oikeus on tärkeä asia tavanomaisen työtaistelun keinosta ja työmarkkina-asioista puhuttaessa. Samoin kuin oikeus osoittaa mieltään on pyhä asia oikeusvaltiossa niin kauan kun sillä ei tarkoiteta esimerkiksi mellakointia tai liikenteen estämistä. Tällaiset yhteiskuntaa vaurioittavat ryssän hybridivaikuttamista muistuttavat perseilyt eivät ole perusteltavissa näillä länsimaisten arvojen mukaisilla oikeuksilla.
 
Minusta on kovin lyhytnäköistä nähdä poliittisen lakkoilun kieltäminen vain vasemmisto-oikeisto, tai EK-AY välisenä konfliktina. Suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle ja kun syntyvyys on mitä on, niin demokratiassamme päätäntävalta siirtyy kokoajan enenevissä määrin nuorilta vanhemmille ikäpolville.
Hallitukset eivät uskalla kannatuskadon pelossa eläkkeisiin koskea ja jos eläkeläiset alkavat sankoin joukoin tukea porvarillisia oikeistopuolueita, niin poliittisen lakkoilun kieltämällä viemme koko härdellin pyörittäjiltä, työväeltä viimeisenkin sananvallan siihen mitä täällä maassa tapahtuu, samalla kun yrittäjät ja eläkeläiset pitävät aivan takuulla kiinni omista eduistaan työläisten elämää kurjistaen.
Tähän soppaan kun lisätään nuorison jatkuvasti kasvava huonovointisuus mm. mielenterveysongelmien osalta, niin yrittäjien, tai eläkeläisten eduista kynsin hampain kiinni pitävällä politiikalla Suomen ongelmia ei ikävä kyllä ratkaista.

Kyse on ennen kaikkea sukupolvien välisestä tasa-arvosta.
 
Viimeksi muokattu:
Poliitikoille normaali vaikuttamiskanava on että seuraavissa vaaleissa ei äänestetä jos pettää kaikki lupaukset mitä vaaleissa antoi. Sitten on se nopeampi tapa, jota kutsutaan poliittiseksi lakoksi. Tapa vaikuttaa jos poliitikot alkaa tehdä enemmistölle haitallisia päätöksiä kun seuraaviin vaaleihin on paljon aikaa. Ihan toimiva pohjoismainen malli täällä. Tuntuu enemmän siltä että kärkkäät vastustajat on niitä samoja tyyppejä jotka yrittää kaikin tavoin lietsoa jotain iänikuista punaiset vs. valkoiset jakaantumista nykypäivään.
 
Pitäisi kieltää. Nyt mennään tämä vaalikausi tässä komennossa ja jos tuntuu että oikeistohallitus jurppii, niin 2027 tilanne on varsin helposti korjattavissa sillä että enemmistö äänestää vihervasemmistoa.
 
Mitä pahaa työnantajat ovat tehneet, että he joutuvat kärsimään lakkojen takia? Pitäisi ottaa etelä euroopasta mallia ja ajaa eduskuntatalon edusta täyteen lantaa, sen sijaan että kyykytetään yrityksiä. Näillä lakkoiluilla saadaan taas pari firmaan muuttamaan ulkomaille, kun toteavat että täällä ei kannata toimia kun voidaan vaan lakkoilla milloin huvittaa.
 
Mitä pahaa työnantajat ovat tehneet, että he joutuvat kärsimään lakkojen takia? Pitäisi ottaa etelä euroopasta mallia ja ajaa eduskuntatalon edusta täyteen lantaa, sen sijaan että kyykytetään yrityksiä. Näillä lakkoiluilla saadaan taas pari firmaan muuttamaan ulkomaille, kun toteavat että täällä ei kannata toimia kun voidaan vaan lakkoilla milloin huvittaa.

Työnantajat ovat aina riistäjäsikoja. Hallitusohjelma on täysin EK:n tahdon mukainen ja EK on työnantajapuolen edustaja. Mikäli työnantajat olisivat reiluja, niin eivät rankaisisi sairauksista, työttömyydestä, opiskeluista. /s
 
Poliitikoille normaali vaikuttamiskanava on että seuraavissa vaaleissa ei äänestetä jos pettää kaikki lupaukset mitä vaaleissa antoi. Sitten on se nopeampi tapa, jota kutsutaan poliittiseksi lakoksi. Tapa vaikuttaa jos poliitikot alkaa tehdä enemmistölle haitallisia päätöksiä kun seuraaviin vaaleihin on paljon aikaa. Ihan toimiva pohjoismainen malli täällä. Tuntuu enemmän siltä että kärkkäät vastustajat on niitä samoja tyyppejä jotka yrittää kaikin tavoin lietsoa jotain iänikuista punaiset vs. valkoiset jakaantumista nykypäivään.
Näinp. Tuntuu vaan että moni toteuttaa tuon "ei äänestetä" sillä että jättää kokonaan äänestämättä ja sitten manataan vaalien jälkeen kun valituksi tuli ihan toista äärilaitaa edustavat poliitikot.

Jos vain vasemmistolaisetkin osaisivat laskea 1+1, he ymmärtäisivät, ettei ole sattumaa että vaaleista toiseen juuri Kauniaisissa on maan korkein äänestysprosentti.
 
Nyt kysyn aiheesta josta en tiedä varsinaisesti, mutta miten tuo lakkojen kohdistus tiettyihin yrityksiin yleensä menee? Kohdistuvatko lakot lähinnä niihin yrityksiin, jotka käyttää rahaa poliitikkojen lobbaamiseen, vai ihan tasaisesti myös pienempiin firmoihin joilla ei tätä mahdollisuutta ole?

Itse olen ollut jotain 15 vuotta AKT:n jäsen ja sinä aikana olen ollut 0 kertaa lakossa. Mutta en ole tosiaan ollut missään lobbausbudjettia omaavissa firmoissa töissäkään.

Nytkin vielä jäsenenä vaikka ala on vaihtunut, kun suorat hyödyt jäsenyydestä on ollut yhteensä jo yli 50k€ tilanteissa missä työnantajat ei ole halunneet noudattaa TES:siä, joten ne on tarvinut pakottaa siihen oikeusteitse. Tämä voi kyllä vaikuttaa omaan objektiivisuuteen ;)
 
Itsellänikin parisenkymmentä vuotta työkokemusta asiallisesti toimivissa pienehköissä yrityksissä, eikä toistaiseksi ole pyydetty lakkoilemaan. Ei noissa tämänhetkisissäkään lakkokohteissa taida mitään ihan pikkukioskeja olla?

Eiköhän nuo kohteet ole valittu sillä perusteella, että viesti menee oikeaan osoitteeseen.
 
Mitä pahaa työnantajat ovat tehneet, että he joutuvat kärsimään lakkojen takia? Pitäisi ottaa etelä euroopasta mallia ja ajaa eduskuntatalon edusta täyteen lantaa, sen sijaan että kyykytetään yrityksiä. Näillä lakkoiluilla saadaan taas pari firmaan muuttamaan ulkomaille, kun toteavat että täällä ei kannata toimia kun voidaan vaan lakkoilla milloin huvittaa.
Jaa maassa missä ihmiset saa hirveitä raivareita, jos kolme hippiä makaa tiellä, voisi levitellä motarit täyteen paskaa ja estää liikkuminen kaupunkien sisällä ja kaupungeista toisiin?
 
Jaa maassa missä ihmiset saa hirveitä raivareita, jos kolme hippiä makaa tiellä, voisi levitellä motarit täyteen paskaa ja estää liikkuminen kaupunkien sisällä ja kaupungeista toisiin?
Eihän tuossa ollut mitään puhetta motareista, vaan eduskuntatalon edustasta. Esim sinne portaille kun kippaisi, ei se haittaisi liikennettä mannerheimin tiellä.
 
Eihän tuossa ollut mitään puhetta motareista, vaan eduskuntatalon edustasta. Esim sinne portaille kun kippaisi, ei se haittaisi liikennettä mannerheimin tiellä.
Euroopassa se meno ei ihan ollut sitä, että yksi kuorma kipattiin johonkin parlamentin eteen. Jos sieltä jotain voi oppia, olisi isommat lakot ja oikeat haitat. Alkaa kummasti kiinnostaa ja ehkä saadaan massairtisanomiset täälläkin kannattamattomiksi.
 
Kertoo jo minusta aika paljon, että ruvetaan heti huutelemaan kommareiksi, epädemokratiasta tai ihan vaan puhtaasti valehtelemaan ettei muualla Euroopassa voi tehdä näin. Tyhmempikin tehtaanomistaja tajuaa kyllä, kun vaikutukset näkyvät omassa lompakossa. Mitä menetettävää lakkoilevalla duunarilla on? Jos hallitus ei peräänny yhtään tilanne ei muutu. Jos hallitus tekee kompromisseja duunarin tilanne paranee. Ilmankos tuo liitto ilmoittikin, että aika reilusti tullut väkeä sisään tämän alkuvuoden aikana.

Vähän voi vielä tietysti kuumotella, että jos ei kiltisti duunari nyt pyllistä, niin siirrän lopunkin tuotannon Kiinaan.

Se on sitten se ajan murhe, kun Taiwania koitetaan vallata ja kaikki menee samalla tavalla päin persettä, kuin nämä viime vuosikymmenien Venäjä investoinnit.
 
Poliitikoille normaali vaikuttamiskanava on että seuraavissa vaaleissa ei äänestetä jos pettää kaikki lupaukset mitä vaaleissa antoi. Sitten on se nopeampi tapa, jota kutsutaan poliittiseksi lakoksi. Tapa vaikuttaa jos poliitikot alkaa tehdä enemmistölle haitallisia päätöksiä kun seuraaviin vaaleihin on paljon aikaa. Ihan toimiva pohjoismainen malli täällä. Tuntuu enemmän siltä että kärkkäät vastustajat on niitä samoja tyyppejä jotka yrittää kaikin tavoin lietsoa jotain iänikuista punaiset vs. valkoiset jakaantumista nykypäivään.
Nyt lakoissa on kovasti kyse politiikasta, ei niinkään siitä että hallitusryhmiä äänestäneet olisi pettyneitä, vaan siitä että demarit on pettyneitä vaalitulokseen. tietty Ay kärhämä alkoi jo ennen vaaleja.

Isoin juttu on toki se että eniten äänessä olevilla yhdistyksillä, niiden johodolla on vain hävittävää, joten ovat valmiita sen tekemään, eniten tästä kärsii muut.

Nyt kysyn aiheesta josta en tiedä varsinaisesti, mutta miten tuo lakkojen kohdistus tiettyihin yrityksiin yleensä menee? Kohdistuvatko lakot lähinnä niihin yrityksiin, jotka käyttää rahaa poliitikkojen lobbaamiseen, vai ihan tasaisesti myös pienempiin firmoihin joilla ei tätä mahdollisuutta ole?
Lakossa ollaan vain niissä pakoissa missä yhdistyksellä on jäseniä, niiden joukosta valikoituu kohteita joissa suurin haitta, eli näkyvyys, ja joissain on riittävän innokkaat alueyhdistykset.

Itse olen ollut jotain 15 vuotta AKT:n jäsen ja sinä aikana olen ollut 0 kertaa lakossa. Mutta en ole tosiaan ollut missään lobbausbudjettia omaavissa firmoissa töissäkään.
AKTläisiä on töissä paikoissa joissa sillä erittäin suurivipuvoima, ja kyse hyvin lakkoherkästä yhdistyksestä, vähän asiasta kuin asiasta, työrauha ei paljoa merkkaa.
AKTläisiä on sitten työpaikoissa joissa vaikutus voi jäädä pieneksi, ja voi olla että jäsen työntakijoitä kiinnosta lakkoilla, joten ei kannata edes ehdotella, saati vaatia. saati sitten heitä jotka ei ole jäseniä.
 
En vastusta lakko-oikeutta, mutta se ei tarkoita että pitäisin menossa olevia lakkoja järkevinä. Syynä liittojen ainoa viesti, jonka mukaan hallitus voi milloin tahansa lopettaa lakot neuvottelemalla. Kysymys onkin, mitä neuvottelut auttaisivat? 15 vuotta on neuvoteltu. On ollut aikaa tehdä tarvittavia uudistuksia ja saada talous jos ei kasvuun niin ainakin kestävälle pohjalle. Neuvotteluilla ei ole saatu aikaan mitään järkevää.

Olen kallistumassa sille kannalle, että suomalaiset eivät kykene tätä asiaa ratkaisemaan järkevillä toimilla. Enkä syytä AY-liikettä. Me olemme yksi kansa samassa veneessä ja demokratia toimii täysin ennustettavalla tavalla. Pitää mennä pohjalle asti. Isot lakkoaallot ovat tässä hyvässä roolissa vauhdittamassa pudotusta. Ja AY-liikkeen on hyvä harjoitella mielenosoittamista, jotta jaksaa riehua kadulla sitten kun oikeat leikkaukset alkavat.

Kreikan talouskriisistä lukemalla selviää vaikutukset yhteiskuntaan, kun maan kyky uudistaa lainoja loppuu ja ulkopuolelta tulee troikka sanelemaan ehdot uudistuksille. Mielenkiintoisia aikoja odotellessa :coffee:
 
Nyt lakoissa on kovasti kyse politiikasta, ei niinkään siitä että hallitusryhmiä äänestäneet olisi pettyneitä, vaan siitä että demarit on pettyneitä vaalitulokseen. tietty Ay kärhämä alkoi jo ennen vaaleja.

Isoin juttu on toki se että eniten äänessä olevilla yhdistyksillä, niiden johodolla on vain hävittävää, joten ovat valmiita sen tekemään, eniten tästä kärsii muut.


Lakossa ollaan vain niissä pakoissa missä yhdistyksellä on jäseniä, niiden joukosta valikoituu kohteita joissa suurin haitta, eli näkyvyys, ja joissain on riittävän innokkaat alueyhdistykset.


AKTläisiä on töissä paikoissa joissa sillä erittäin suurivipuvoima, ja kyse hyvin lakkoherkästä yhdistyksestä, vähän asiasta kuin asiasta, työrauha ei paljoa merkkaa.
AKTläisiä on sitten työpaikoissa joissa vaikutus voi jäädä pieneksi, ja voi olla että jäsen työntakijoitä kiinnosta lakkoilla, joten ei kannata edes ehdotella, saati vaatia. saati sitten heitä jotka ei ole jäseniä.
Löytyisikö tällä jotain lähteitä? Kuulostaa enemmän mielipiteelta kuin siltä että sinulla olisi aitoa tietoa prosesseista millä ammattiyhdistys valitsee kohteet.
 
Kannatan jos ei muuten löydy kuuntelu/neuvotteluhaluja.

Suomen perustuslain mukaan "valtiovalta suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta."

Suomen perustuslain mukaan valta suomessa ei kuulu AY-liikkeelle, jota edustaa AY-liikkeen johtajista.

Sillä taholla, jolle valta perustuslain mukaan kuuluu ei pitäisi olla mitään syytä tarvia neuvotella minkään yksityisten järjestöjen kanssa yhtään mistään sellaisista asioista, jotka perustuslain ja demokratian periaatteiden mukaan yksiselitteisesti kuuluvat sille.

Se, että yksityiset järjestöt alkavat kiristää eduskunnan luottamusta nauttivalta hallistukselta jotain on törkeää demokratian periaatteiden rikkomista.

Ja se, että ne tekevät sen usuttamalla ihmiset rikkomaan työsopimustaan ja työehdosopimustaan vastaan on törkeä sopimusrikkomus.


Lakkojen pointi on se, että kun työehtosopimusta ei ole voimassa ja uudesta neuvotellaan, laitetaan työt tauolle, jotta voidaan neuvotteluissa saada enemmän vipuvartta. Nyt ei ole tämä tilanne, työehtosopimukset ovat voimassa.Tällöin työt kuuluu tehdä.

Se, että työ(ehto)sopimusta vastaan rikkominen("poliittisen lakkoilun" verukkeella) työehtosopimuksen ollessa voimassa on tällä hetkellä laillista on todella typerä aivopieru suomen lainsäädännössä.


Ja muistutus vielä tähän:


 
Viimeksi muokattu:
Löytyisikö tällä jotain lähteitä? Kuulostaa enemmän mielipiteelta kuin siltä että sinulla olisi aitoa tietoa prosesseista millä ammattiyhdistys valitsee kohteet.
Ei ole lähdettä.
Mutta tsekkaa missä AKT lakkoillut jos ei ole kyse ko alan soppareista.

Ja yleisemmin
Keskusyhdistykset saattavat painostaa toki jäsenyhdistyksiä, mutta jos siellä ei ole halukuutta niin ei kannata vastentahtoisia , ne saattavat erota yhdistyksestä, jos tilanne menee niin kovaksi. Tosin tuolloin usein liittyy yhdistyksen sisäiseen valtataisteluun.

Poliittisen lakon piirissä on usein työpaikkoja joiden omistajat ja johta ei puutu politiikkaan, siis myös julkisenpuolen liittoja. Tuskin sillä kunnalla on mitään arpaa tässä kahinassa. Lakon ulkopuolella voi toisaalla sitten olla yrityksiä, joissa johto tai omistajat liputtavat näkyvästi kantaansa.

Yhdistystenvälillä se prosessi vaihtelee, osassa keskusjärjestö on vähemmän aloitteellinen, ja tälläisessä tehdä kyselyitä, jossain toisessa vahvammin edustuksellinen ja aloite tulee ylhäältä alas, varsinkin jos on kyse ajankohtaisista lakoista joissa vahvasti puoluepolitiikkaa mukana ja yhdistyksen johto on siinä mukana.

Moni työantaja toki haluaisi välttää poliittisten lakkojen osapuoleksi ja on hyvin herkkä ja varovainen, mutta ei se ole mikään vapautakortti. Vankilakortti on kyllä se jos on napit vastakkain muutenkin poliittisesti vahvan liitonkanssa, no en tiedä onko vaikutusta mielipiteen ilmaisulla.
 
Eniten näissä lakoissa ärsyttää liittojen lapsellinen painostus ja uhkailu ja melkein suoranainen valehtelu siitä ketkä lakkoon osallistuvat. Samaan aikaan uhkaillaan työnantajia vankeusrangaistuksilla jos painostetaan ketään tulemaan töihin. Ja liittojen mielestä sen kysyminen että onko työntekijä osallistumassa lakkoon vai tulossa töihin on painostamista...
 
Kertoo jo minusta aika paljon, että ruvetaan heti huutelemaan kommareiksi, epädemokratiasta tai ihan vaan puhtaasti valehtelemaan ettei muualla Euroopassa voi tehdä näin. Tyhmempikin tehtaanomistaja tajuaa kyllä, kun vaikutukset näkyvät omassa lompakossa. Mitä menetettävää lakkoilevalla duunarilla on? Jos hallitus ei peräänny yhtään tilanne ei muutu. Jos hallitus tekee kompromisseja duunarin tilanne paranee. Ilmankos tuo liitto ilmoittikin, että aika reilusti tullut väkeä sisään tämän alkuvuoden aikana.

Vähän voi vielä tietysti kuumotella, että jos ei kiltisti duunari nyt pyllistä, niin siirrän lopunkin tuotannon Kiinaan.

Se on sitten se ajan murhe, kun Taiwania koitetaan vallata ja kaikki menee samalla tavalla päin persettä, kuin nämä viime vuosikymmenien Venäjä investoinnit.
En nyt ihan tajunnut lokiikkaasi.

Tähän on nyt paketoitu monta asiaa, ja ykkönen on toki se että AY yhdistykset haluaa lakkkoilla myös sopimusrauhanaikaan, jos siltä tuntuu. Se on toki heillä tärkeä ja vahva oikeus. se myös tuo vastuuta, ja osa on sitä lakko-oikeutta käyttänyt turhan löysin perustein, ja välillä jopa ihan muihin tarkoituksiin.

Näillä lakoilla toki yhdistykset murentaa sitä oikeutusta.

Listalla on toki asioita jotka sinänsä liippaa duunaria, ja ihan ajatusta että niistä myös yhdistysten edustajat keskustelee ja hakevat hyviä ratkaisuja. Mutta siltä argumentilta vie pohjaa se että asioita on paketoitu, ja tarkoitus torpata uudistukset.
 
Täältä teollisuusliitolle iso keskisormen näyttö tulossa jäsenistön osalta, ketkä jo jättänyt liiton näiden myötä. Moni vielä puristelee nyrkkiä taskussa näiden lakkojen suhteen ja omallakin työpaikalla useampi jo lähtökuopissa liitosta eroamiseen.
Noin 7-8% jäsenistä lähti tammikuun lopussa, samoin minä. Itellä ollu vuosia asia mielessä, mutta ei ole viittiny olla ainoa, kuka ei liittoon kuulu. Nyt oli hyvä sauma ja sinne jäi 25v jäsenyyttä...
(Edit. Tarkoitin omaa työpaikkaa yllä olevalla).

Itelle asia on lähinnä periaatteellinen, en hyväksy näitä poliittisia lakkoja ja/tai mitään sdp/vas politiikkaan liittyvää Ay-liikkeeltä. Tältä munattomalta liitolta ei ole vuosikymmeniin löytynyt haluja ajaa jäsenen etua palkankorotuksien suhteen, aina se huonoin soppari ekana. Nyt sitten mahtaillaan sossujen oppositiopolitiikan käsikassarana.
Osa erosi syystä, kun rahallisesti häviää lakossa olemalla.

Olenkin vuosia vastannut jäsenkyselyihin, yms liiton "galluppeihin" samalla sävyllä kuin yllä kirjoitin. Viime kyselyyn laitoin jotain lopputerveiseksi, että alan masinoimaan omalla työpaikalla liitosta eroamisia jos ei meno muutu (syksyllä joku kysely). Ai että kun joku siellä liitossa yhdistelisi noita vastauksia ja työpaikan josta lähteny väkeä pois liitosta.
Tosin en edes päässyt/kerennyt masinoimaan tätä liikettä, vaan aloite tuli muilta. :p




Olisin voinut lakkoilla esim. Palkankorotuksien suhteen taannoin, tai muu etu. Mutta en todellakaan seiso samassa rintamassa näiden vasemmistoänkyröiden kanssa näissä poliittisissa lakoissa.
 
Viimeksi muokattu:
Se, että työ(ehto)sopimusta vastaan rikkominen("poliittisen lakkoilun" verukkeella) työehtosopimuksen ollessa voimassa on tällä hetkellä laillista on todella typerä aivopieru suomen lainsäädännössä.
Lisämausteena tähän vielä työnantajalta vaadittava pilkuntarkka sopimusten ja sääntöjen noudattaminen silloinkin kun liitto rikkoo allekirjoittamaansa sopimusta. Eräs Teollisuusliiton poliittinen työtaistelu v. 2018 tehtiin ylityökieltona. Työnantaja teetti liittoon kuulumattomilla työntekijöillä ylitöitä työtaistelun aikana. Liitto väitti, että ylityökorvaukset laskettiin tavalla, joka syrji ylityöstä kieltäytyneitä. Käräjäoikeus ja hovioikeus olivat keskenään eri mieltä ja nyt korkein oikeus joutuu ottamaan kantaa asiaan.

Jos poliittiset lakot pysyvät sallittuina, pitää niiden aikana työnantajalla olla hieman enemmän liikkumavaraa jatkaa yritystoimintaa. Esimerkiksi niin, että poliittiseen lakkoon osallistuva ei voi vedota syrjintäpykälään, jos työnantaja tarjoaa ilmaista pitsaa ja kebabbia töihin saapuville.
 
Noin 7-8% jäsenistä lähti tammikuun lopussa,
Väärinymmäryksen välttämiseksi, lähtikö siis koko liitosta valtakunnallisesti, vai teidän työpaikalta/alueellisesta ?

On toki liitto missä julkisuuden perusteella kovaa puoluepoliittista taistelua, ryöpspsähti julkisuuteen vaalienalla. Näiden lakkojen alla työtä tehty ihan työpaikka tasolla.
 
Väärinymmäryksen välttämiseksi, lähtikö siis koko liitosta valtakunnallisesti, vai teidän työpaikalta/alueellisesta ?

On toki liitto missä julkisuuden perusteella kovaa puoluepoliittista taistelua, ryöpspsähti julkisuuteen vaalienalla. Näiden lakkojen alla työtä tehty ihan työpaikka tasolla.
Tarkoitin omaa työpaikkaa. Kirjoitin vähän epäselvästi.

Toki tammikuun lopulla oli aika ruuhkaiset nuo YTK:n palvelut, joka kertoo osaltaan, että liikehdintää oli viime lakkopäivien aikana. Että varmasti enemmän jäseniä jätti ammattiliiton, kuin normaalisti.
 
Onhan se hurjan kuuloista, että on demokraatisesti valittu hallitus joka suorittaa pitkälti vaalilupauksien mukaisia uudistuksia niin sitten laitetaan lakot pystyyn vastustaakseen hallitusta. Eikö joku mielenosoitus olisi parempi tällaiselle? Se vaan nyy pitää niellä että kansa on tätä halunnut niin sillä mennään.

Tällä hetkellä ei näytä vaikuttaneen juuri edes hallituspuolueiden kannatukseen.
 
Minusta poliittiset lakot pitäisi kieltää kokonaan. Hallitus on valittu vaaleilla ja keino vaikuttaa tulee aina 4v välein. Eihän tuossa ole mitään mieltä että kun ei vaalitulos tyydytä niin saadaan kauhea itkupotkuraivari. Samalla sitten ryöstetään suoraan työnantajien taskusta rahaa. Mutta mitäpä muuta sitä voisi vassareilta odottaa. Demokratia kelpaa vain siihen asti kun oma puolue voittaa.
 
En kyllä usko että näillä lisälakoilla saavutetaan enää yhtään mitään, ja kaikki paitsi AY-pomot alkavat tajuta sen. Hallitus tulee voittamaan tämän tuijotuskilpailun, koska sillä ei ole muuta vaihtoehtoa. Mikäli hallitus perääntyisi ja alkaisi nyt muokkaamaan suunniteltuja uudistuksia liitoille miellyttävämmäksi niin se antaisi selkeän viestin: painostaminen ja kiristäminen toimii, ja kaikki epämiellyttävät uudistukset voidaan torpata. Vaikka nykytilanne johtaisi viikkojen pituiseen yleislakkoon niin hallituksen kannattaa vaan ottaa iskut vastaan ja jatkaa rauhassa uudistusten edistämistä. Taisteluja voidaan hävitä mutta sota voitetaan.
 
En kyllä usko että näillä lisälakoilla saavutetaan enää yhtään mitään, ja kaikki paitsi AY-pomot alkavat tajuta sen.
Riippuu vähän tavoitteista, lakoilla saavutetaan häiriötä, hidastaa uudistuksia, alkaa näkymään kansataloudessa jne.
 
Riippuu vähän tavoitteista, lakoilla saavutetaan häiriötä, hidastaa uudistuksia, alkaa näkymään kansataloudessa jne.

En pitäisi kiusanpitoa kummoisena saavutuksena, ja uudistusten hidastaminen ei ole edes onnistunut, vaan ne etenevät alkuperäisessä aikataulussa. Huvittavaa tässä on se että liitot ovat näillä lakoilla jo varmistaneet että syksyn palkkaneuvotteluissa on myös edessä umpisolmu. Siinähän vaativat isoja palkankorotuksia firmoilta joiden tämän vuoden tuloksen ne ovat jo pilanneet näillä lakoilla, mahtaa löytyä neuvotteluhaluja pöydän toiselta puolelta.
 
Huvittavaa tässä on se että liitot ovat näillä lakoilla jo varmistaneet että syksyn palkkaneuvotteluissa on myös edessä umpisolmu. Siinähän vaativat isoja palkankorotuksia firmoilta joiden tämän vuoden tuloksen ne ovat jo pilanneet näillä lakoilla, mahtaa löytyä neuvotteluhaluja pöydän toiselta puolelta.
Niin jos vain nyt ei olisi kukaan ollut lakossa, niin työnantajapuoli olisi koittanut syksyllä jotain yhteistä palkkakehitysohjelmaa ajaa yhdessä liittojen kanssa? Saanko kysyä mistä sä näitä juttuja keksit?

Kyllä oma kunta on lähettänyt signaalia ihan tänne ruohonjuuri tasolle, että budjetissa on palkankorotuksiin varattu taas jokunen miljoona.
 
Poliittisiin lakkoihin uutena mukaan ovat liittyneet Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super ja sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy sekä Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry.

Alkaa tekemään jo tiukkaa saada mahtumaan kaikki samaan PowerPointin slaidiin.

lakot.JPG

 
Viimeksi muokattu:
Riippuu vähän tavoitteista, lakoilla saavutetaan häiriötä, hidastaa uudistuksia, alkaa näkymään kansataloudessa jne.
Tavoite on kusta omiin muroihin? Valtio kun ei ole mikään erillinen asia vaan nämä lakkoilijat ovat valtio. Jokainen lakkoilija tekee vain itselleen hallaa tässä. Mikä ihmeen tavoite on heikentää kansantaloutta jos itse on osa sitä kansaa ja taloutta?

Hallitus ei anna periksi, miksi antaisi? Sehän olisi suora viesti että demokratia ei ole käytössä suomessa enää vaan liitot ovat tehneet vallankaappauksen ja johtavat siitä lähin suomea.
 
Tavoite on kusta omiin muroihin? Valtio kun ei ole mikään erillinen asia vaan nämä lakkoilijat ovat valtio. Jokainen lakkoilija tekee vain itselleen hallaa tässä. Mikä ihmeen tavoite on heikentää kansantaloutta jos itse on osa sitä kansaa ja taloutta?
Jos yllyttäjien omat tavoitteet ajaa ohi kaiken muun, kyse poliittista lakoista. Toki tämä ajavat itseäänsä entistä pahemmin nurkkaan, jolloin alkaa vaikuttaa muutkin tekiät, ei rohkeus riitä lopettaa, vaikka haluaisi.
 
En kyllä usko että näillä lisälakoilla saavutetaan enää yhtään mitään, ja kaikki paitsi AY-pomot alkavat tajuta sen. Hallitus tulee voittamaan tämän tuijotuskilpailun, koska sillä ei ole muuta vaihtoehtoa. Mikäli hallitus perääntyisi ja alkaisi nyt muokkaamaan suunniteltuja uudistuksia liitoille miellyttävämmäksi niin se antaisi selkeän viestin: painostaminen ja kiristäminen toimii, ja kaikki epämiellyttävät uudistukset voidaan torpata. Vaikka nykytilanne johtaisi viikkojen pituiseen yleislakkoon niin hallituksen kannattaa vaan ottaa iskut vastaan ja jatkaa rauhassa uudistusten edistämistä. Taisteluja voidaan hävitä mutta sota voitetaan.
Hallistus vs. työtätekevät suomalaiset. Aikamoinen voitto. :hmm:
 
Mitä pahaa työnantajat ovat tehneet, että he joutuvat kärsimään lakkojen takia? Pitäisi ottaa etelä euroopasta mallia ja ajaa eduskuntatalon edusta täyteen lantaa, sen sijaan että kyykytetään yrityksiä. Näillä lakkoiluilla saadaan taas pari firmaan muuttamaan ulkomaille, kun toteavat että täällä ei kannata toimia kun voidaan vaan lakkoilla milloin huvittaa.
Kysehän nyt lopulta ei ole syyttelystä, vaan yhteisten pelisääntöjen rikkomisesta tai niiden noudattamisesta. Yhtä hyvällä syyllä voisit kysyä, mitä pahaa työntekijät ovat tehneet, että joutuvat kärsimään hallituksen epäoikeudenmukaisista työehtojen heikennyksistä?

Ammattiliitot Suomessa kuuluvat 3 keskusjärjestöön ja työnantajien liitot 4 keskujärjestöön. Tämä vain ihan muistutuksena. Pitää huomioida, että juuri nämä työnantajien liitot ovat kuitenkin erittäin vahvasti lobanneet asiaansa hallitukselle jo hallitusneuvotteluiden aikana, todennäköisesti jo siitä lähtien kun eduskutavaalien vaalitulos oli selvillä.

Jo nyt on vuotanut julkisuuteen työehtojen heikennysten seuraavista vaiheista, kuten esim. vuosilomien lyhennyksistä, lomakorvausten poistosta, paikallisesta sopimisesta jne. On selvää että poliittisten lakkojen kieltäminen on kriittisen tärkeää että työnantajaliitot saavat näissäkin tahtonsa läpi.
 
Ainoa mikä vuotaa, on Ay-mafian jäsenmäärä yleiseen kassaan... Muut höpötykset vuosilomien leikkauksista, pekkasen poistosta, yms on Ay-propagandaa.

Ei edes sähkön hintaan saanu saatu tälläkään lakolla mitään vaikutusta, vaikka kuinka oli että voimaloita suljetaan. Tuhnu tämäkin.
 
Kysehän nyt lopulta ei ole syyttelystä, vaan yhteisten pelisääntöjen rikkomisesta tai niiden noudattamisesta. Yhtä hyvällä syyllä voisit kysyä, mitä pahaa työntekijät ovat tehneet, että joutuvat kärsimään hallituksen epäoikeudenmukaisista työehtojen heikennyksistä?

Ammattiliitot Suomessa kuuluvat 3 keskusjärjestöön ja työnantajien liitot 4 keskujärjestöön. Tämä vain ihan muistutuksena. Pitää huomioida, että juuri nämä työnantajien liitot ovat kuitenkin erittäin vahvasti lobanneet asiaansa hallitukselle jo hallitusneuvotteluiden aikana, todennäköisesti jo siitä lähtien kun eduskutavaalien vaalitulos oli selvillä.

Jo nyt on vuotanut julkisuuteen työehtojen heikennysten seuraavista vaiheista, kuten esim. vuosilomien lyhennyksistä, lomakorvausten poistosta, paikallisesta sopimisesta jne. On selvää että poliittisten lakkojen kieltäminen on kriittisen tärkeää että työnantajaliitot saavat näissäkin tahtonsa läpi.
Niin, Suomessahan hallitus /eduskunta eivät voi lailla heikentää sitä mitä on työehtosopimuksissa sovittu.
Ellei sitten koko sopimuslainsäädäntö mene uusiksi, enkä tällaisesta ole kyllä kuullut mitään.

Valtaosa niistä asioista joita noilla poliittisilla ja epädemokraattisilla lakoillaa koetetaan vastustaa (esim. 1. sairaslomapäivän palkattomuus) eivät koske valtaosaa työntekijöistä, koska esim. 1. sairaslomapäivän palkallisuus on sovittu melkein kaikissa työehtosopimuksissa.

Suomessa demokratia toimii siten, että
a) valitaan vaaleilla eduskunta
b) eduskunta hyväksyy hallitusneuvotteluissa sovitun hallituksen.
c) hallitus tekee lakiehdotuksia jotka eduskunta sitten hyväksyy tai hylkää
d) jos joku laki ei sovi joillekin äänestäjille tai tahoille, joilla ei ole äänestysoikeutta (esim. ammattiliitot) niin sitten äänestäjät (huom! ei ammattiliitot) valitsevat seuraavalla kerralla uuden eduskunnan, joka voi sitten vaihtaa lait takaisin entiselleen tai jollekin muulle taholle.

Ammattiyhdistykset voivat sitten neuvotella haluamiaan asioita työnantajien kanssa niiltä osin, kuin ne noihin sopimusneuvotteluihin kuuluvat (lait ja asetukset eivät sitten sinne kuulu).

Jos tähän perustuslaissa määriteltyyn demokratiaan koetetaan jollakin muulla tavalla vaikuttaa tai järjestystä muuttaa, kyse on epädemokraattisista vaikuttamisyrityksistä, joille löytyy (yrityksen vakavuudesta riipppuen) mahdollisesti moniakin erilaisia lakipykäliä.
 
Viimeksi muokattu:

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
258 204
Viestejä
4 494 202
Jäsenet
74 073
Uusin jäsen
Quokka

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom