ZyXEL AMG1001-T10A ADSL2+ ‐modeemin käyttöönotto

Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
166
Modeemin asennus helvetistä!

Päätin vaihtaa pätkivän 4G yhteyden kupariin ja hankin markkinoiden halvimman ZyXEL AMG1001-T10A rasian. Ostin laitteen Verkkokauppa.comista hintaan 25,90€. Kyseessä on karvalakki mallin karvalakki, jota kuitenkin mainostetaan helppokäyttöisenä ja pienikokoisena:

"Tyylikäs ZyXEL AMG1001 on todella pieni ADSL2+ -modeemi, jolla yhdistät helposti tietokoneen langallisesti internettiin. Helppo käyttöönotto - yhdistä vain kaapelit ja aloita surffailu."

  • Tuetut ADSL-profiilit; Annex L ja M -tuki (maksiminopeus: vastaanotto 24 Mbps ja lähetys 2,6 Mbps).
  • Liitännät: WAN x 1 RJ11, LAN x 1 RJ-45 10/100
  • Käyttöjärjestelmäriippumaton - hallinta WWW -selaimella
  • IPv6-tuki: IPv6 on uusi verkkoprokolla joka tulevaisuudessa korvaa tällä hetkellä kaikkien laitteiden käyttämän IPv4-protokollan. Verkkolaitteen IPv6 tuki siis mahdollistaa laitteen toimivuuden tulevan tekniikan kanssa.
  • UPnP: Universal Plug and Play on kokoelma verkkoprotokollia, joiden tarkoituksena on helpottaa erilaisten ja eri valmistajien medialaitteiden yhteistoimintaa verkossa. UPnP:tä tukevat laitteet, kuten tietokoneet, mediasoittimet, televisiot ja -palvelimet saadaan keskustelemaan keskenään ilman monimutkaisia säätötoimenpiteitä.
  • SPI/NAT/DoS/DDoS -palomuuri suojaa verkkoa.
  • Erillinen virtakytkin josta laitteen voi sulkea ja käynnistää.
  • Koko: 90 x 80 x 29 mm
  • Paino: 91 g

Laite todellakin on yllättävän pienikokoinen ja painaa vain 91g mutta helppokäyttöinen se ei todellakaan ollut ainakaan allekirjoittaneelle. Palataan tähän vielä myöhemmin. AMG1001 vaikuttaa ulkoisesti todella yksinkertaiselta laitteelta. Laitteen takasivulta löytyy WAN (RJ11) ja LAN (RJ-45) liittimet mutta muita liittimiä laitteessa ei sitten olekaan virtaliittimen lisäksi. (Kalliimmassa AMG1011-T10A mallissa on edellisten lisäksi liitin usb-yhteyttä varten). Laitteen takaa löytyy virtakytkin ja reset painike. Modeemin päällä on neljä ilmoitusvaloa: Power, Ethernet, DSL ja Internet.

2_174569-625x420.jpeg

2_174569-600x485.jpeg

Laitteen mukana toimitetaan kaikki tarvittavat välineet laitteen käyttöönottoa varten. Paketista löytyy itse modeemi, verkkovirtalähde, Ethernet -kaapeli, RJ11 -kaapeli, puhelinpistoke adapteri (2kpl, 3-pinninen ja "joku toinen"), käyttäjän dokumentaatio, ajuri-CD sekä suppea englanninkielinen manuaali (liitteenä).

Laitteen käyttöönotto

Laite kytkettiin Elisan 20/1M ADSL verkkoon käyttäen mukana toimitettua puhelinpistoke adapteria ja RJ11 -kaapelia seuraten tarkasti käyttöohjetta. Tämän jälkeen kytkettiin Ethernet -kaapeli tietokoneen ja modeemin välille sekä lopuksi virtakaapeli. Näiden kytkentöjen jälkeen kytkettiin virta päälle. Modeemiin syttyi pienen odottelun jälkeen kolme vihreää valoa (Power, Ethernet, DSL). Ohjeiden mukaan myös Internet valon olisi pitänyt syttyä nettiyhteyttä varten. Näin ei kuitenkaan käynyt mutta onneksi käyttöohjeet eivät jättäneet käyttäjää yksin vielä tässä vaiheessa:

modeemi.jpg

Oppaassa kehotettiin menemään internet asetuksiin selaimen kautta syöttämällä osoitekenttään "192.168.1.1". Onni jäi lyhyeksi, sillä ohjeita seuraamalla internet asetuksiin ei päässyt. Hetken selvittelyn jälkeen apu löytyi Verkkokauppa.comin tuotesivulta:

"Huom! AMG1001 on pakkauksesta otettaessa siltaavassa tilassa. Siltaavassa tilassa internet-valo ei pala ja laitteen hallintaan ei suoraan pääse. Laitteen hallintaan pääsee kyllä kun vaihtaa ensin tietokoneelle kiinteän IP:n. Hallinnan puolelta laitteen saa vaihdettua reitittäväksi, jonka jälkeen Internet-valokin syttyy. Siltaavassa tilassa modeemilla ei ole omaa IP:tä, joten Internet-valo on pimeänä."

Ohjeet jättävät käyttäjän tässä tilanteessa totaalisesti yksin. Ohjeissa ei ole minkään valtakunnan mainintaa, kuinka tässä vaiheessa tulisi toimia. Myöskään Zyxelin nettisivuilta ei löytynyt apua ongelmaan. Käyttäjä oli siis pakotettu etsimään apua suurella ja mahtavalta Googlella.

Apu löytyi lopulta Afterdawn foorumilta: Zyxel ADSL-modeemin porttiohjaus. Ohjeiden avulla koneelle sai asetettua kiinteän IP:n konfiguroimalla oikeat asetukset modeemia varten. Täten käyttäjä pääsi käsiksi modeemin hallintasivulle nettiselainta käyttäen.

Modeemin asettaminen siltaavasta tilasta reitittävään tilaan ei kuitenkaan ollut aivan helppoa. Asetuksista kyllä pystyi valitsemaan modeemin reitittävään tilaan mutta tämä asetus ei ottanut käyttöön DHCP-palvelinta, NAT:ia ja palomuuria. Nämä täytyi ottaa manuaalisesti käyttöön lisäasetuksista internet yhteyttä varten. Säädön jälkeen modeemiin syttyi lopulta Internet valo mutta punaisena.

Allekirjoittaneen ongelmaksi muodostui, että modeemi oli säädetty automaattisesti VPI/VCI:n kohdalla Soneran verkkoon (VPI/VCI = 0/33). Nämä asetukset täytyi vielä laittaa Elisan verkkoon sopivaksi (VPI/VCI = 0/100) manuaalisesti. Kaiken tämän säätämisen jälkeen Internet valo muuttui vihreäksi ja yhteys alkoi toimimaan. Tässä vaiheessa allekirjoittanutkin karjaisi voiton riemusta! JESS!

Loppusanat

Modeemia siis mainostettiin helppona "Plug and Play" -laitteena mutta lopulta se osoittautui kaikkea muuta kuin helppokäyttöiseksi. Asennusprojekti oli suoraan sanottuna syvältä. Väittäisin, että laitteen käyttöönotto jäisi tekemättä usealta diginatiivilta, joka ei tunnetusti hardware näppiksellä snäppäile. Laitetta ei siis voi suositella mokkulaan tottuneelle tietokoneesta vieraantuneelle nykynuorelle.

Laitteen hyviin puoliin täytyy kuitenkin todeta, että toistaiseksi yhteys on pysynyt yllä moitteetta ja yhteyden muuttaminen langattomaksi onnistui kivuitta Byffalo WHR-HP-GN reitittimen kanssa. Laite myös on pienikokoinen ja huomaamaton olohuoneen nurkassa.
AMG1001-T10A_002-page-001_2.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Sellainen päivitys tähän käyttäjätestiin, että tuossa asennusvaiheen painimisessa tuli kertaalleen nollattua modeemi. Samalla unohtui vaihtaa oletussalasana uudemman kerran toiseksi :confused2:. Nettia selatessa alkoi kaikenmaailman mainoksia hyppymään silmille. Tarkempi tutkimus osoitti, että DNS palvelin oli vaihtunut joksikin oudoksi. Ei muuta kuin laitteen nollaus taas kertaalleen ja taas mentiin.

Muuten ongelmia ei ole ollut kuin kertaalleen yhteys ollut alhaalla. En tiedä oliko vika Elisan päässä vai omassa laitteessa. Uudelleen käynnistys kuitenkin korjasi tilanteen. Tällaisia nopeuksia antaa täällä päin:
5799972889.png


Tykkäsin kovasti lukea, kun on hieman valtavirrasta poikkeava tuote arvosteltu näin hyvin.
Kiitoksia :)
 
Ihan hyvä arvostelu ja varman monet ovat ihmetellyt saman asian miksi ei pääse hallintaohjelmaan käsiksi.
Muistaksen vanhemmissa telewell modeemeissa oli sama ongelma että piti muuttaa ip osoite kiinteäksi.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
257 648
Viestejä
4 480 269
Jäsenet
73 964
Uusin jäsen
poppi75

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom