Kisat taputeltu, niin tehdään taas perinteinen loppurätinki pistesijoille yltäneistä suomalaisista. Mitalistit pystyivät parhaimpaansa oikealla hetkellä. Kolme mitalia henkilökohtaisella ennätyksellä ja kaksi niistä peräti Suomen ennätyksiä. Topikin ennätyskunnossa mutta estejuoksun finaaleissa harvemmin juostaan ennätyksiä.
Vilma Murto: 10, Euroopan mestari (485 SE)
Jatkoi erinomaista arvokisaputkeaan jopa ylivoimaisilla otteilla. Suomen ennätys meni uuteen uskoon kolme kertaa kisan aikana. Näytti mestarin elkeitä jättämällä 470 väliin ensimmäisen pudotuksen jälkeen ja siirsi katseet ennätyskorkeuksiin. Vilma tuli taistelemaan nimenomaan mestaruudesta eikä himmeämmistä mitaleista. Harvinaista lujuutta suomalaisessa urheilussa!
Topi Raitanen: 10, Euroopan mestari (8:21.80)
Taktiikkavelho teki uskomattoman suorituksen molemmissa juoksuissa. Alkuerässä mentiin niin sanotusti minimeillä jatkoon ja säästeltiin kiriä finaalia varten. Finaalissa ei puolestaan jääty odottelemaan muiden ratkaisuja vaan otettiin avaimet heti omiin käsiin. Paukusta kyynärpäätaktiikalla kärkeen säätelemään vauhtia juuri sopivaksi. "Pikkunätillä" vauhdilla pidettiin suomalaista kovemmat tilastomiehet riittävän tyytyväisinä alkumatkan mutta ei menty itselle liian kovaa. Sitten vain odoteltiin muiden iskua ja lähdettiin seuraamaan. Viimeisellä kierroksella kaasu pohjaan ja jäätävällä kirillä Euroopan mestariksi! Kerrassaan upea juoksu.
Kristiina Mäkelä: 10, hopeaa (14,64 SE)
Karsinnassa meni tutun vahvasti, kun ensimmäisellä aavistuksen yliastutulla oli tulla ennätys. Toisella helposti finaaliin, missä käännettiinkin vanha kaava ihan uuteen uskoon. Finaalissa toisella hypyllä korjattiin karsinnan yliastuminen ja täydellisellä lankulletulolla lievään vastaiseen 14,64 ja uusi SE sentillä. Sopivassa myötäisessä olisi ollut +14,70, minkä en uskonut olevan Kristiinalle edes mahdollista. Kulta meni liian kaukana mutta hopea on upea kruunu aiemmille 9.-12. sijoituksille finaaleissa.
Lassi Etelätalo: 10, pronssia (86,44 PB)
Lassi teki sen taas! Huikeaa venymistä finalistiporukan kauden parhaimman 6. ja ennätyksen 9. tilastosijalta mitaleille. Ennakkoon tiedettiin, että kulta on kahden kauppa (Weber ja Vadlejch) mutta pronssiin oli parhaimmat saumat hetkeen. Lassi kiitti mahdollisuudesta paransi 8v ikäistä ennätystään puolitoista metriä 34-vuotiaana! Ensimmäistä kertaa urallaan yli 85m täydelliseen paikkaan. Kaiken kukkuraksi neljänneksi jätettiin Veselý eli sama mies, joka pudotti Lassin mitaleilta 2014 hänen ensimmäisissä arvokisoissa. Lassilla on ihan Seppo Rädyn veroinen kisapää.
Toni Kuusela: 8-, 5. sija (80,20)
Rikkinäiseltä mieheltä ihan kelvollinen kasikymppinen ja tulokseen nähden yllättävän korkea sijoitus. Tahdonvoimalla päästään näköjään EM-finaaliin asti mutta Kuuselan kohdalla pitäisi ottaa aikalisä ja laittaa ukko kuntoon. Nyt jäi finaalin viimeinen heitto väliin, kun viimeiseen asti kasaanparsittu kroppa sanoi työsopimuksen irti. Heitoissa on hyvin tautia takana mutta erinäisten vammojen aiheuttaman hapuilun vuoksi heitot lähtee useimmiten minne sattuu.
Silja Kosonen: 8+, 5. sija (69,45)
Hidas rinki taisi tehdä tepposet aiemmin niin varmalle heittäjälle. Karsinnassa kauden heikoin kisa mutta kuitenkin finaaliin selkeällä marginaalilla. Tulostaso finaalissa jäi kollektiivisesti melko alhaiseksi, joten tuloksia ei voi ihan suoraan verrata kauden aiempiin heittoihin. Sijoitus lopulta parempi kuin ennakkoon tilastoissa, joten reissu kääntyy plussan puolelle.
Viivi Lehikoinen: 9, 6. sija (55.58, välierät 54.50 SE)
Jälleen upea SE välierissä mutta paukut meni sitten siihen. Finaalissa tultiin sekunnin hitaampaa mutta tilastosijoitus koheni kuitenkin muutaman sijan. Jonkin verran jäi hampaankaloon, kun välieräjuoksulla olisi otettu pronssia. Jatkossa paukut voidaan ladata finaalia varten, tulevaisuuden nimi!
Senni Salminen: 7-, 7. sija (14.13)
Karsinnasta jatkoon hyvin vaatimattomalla tuloksella ja kisojen yhdeksästä hypystä vain kolme mitattua. Vauhtijuoksu ei vain kulje ja tulosta ei tule. Turhautuminen paistaa vahvasti läpi tekemisessä. Kaudella 2021 kulki erinomaisesti, kun pääsi kisaamaan täydestä tuntemattomuudesta. Kun odotuksia alettiin asettamaan Tokioon, niin vaikeudet alkoivat ja sama trendi jatkuu edelleen.
Krista Tervo: 6½, 8. sija (67.85)
Alkukaudesta Tervo oli hyvässä vireessä ja PNG:n voitto valoi uskoa, että tulosta voidaan tehdä kovassakin paikassa. Sen jälkeen loppukaudella vain yksi onnistunut heitto MM-kisojen karsinnassa. Osoitti jo luovuttamisen merkkejä, kun siirtyi välillä kolmen pyörähdyksen taktiikkaan täyden neljän sijasta. Tervo oli finaalissa liikkeellä porukan kolmanneksi parhaalla kauden parhaalla, joten jääminen viimeiselle pistesijalle oli pettymys. Tekniikka menee pahasti sekaisin täydellä teholla heittäessä.