Yleisurheilu

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Eepi
  • Aloitettu Aloitettu
Viivi olisi ottanut pronssia eilisellä välierän tuloksella. Tästä naisesta kuullaan vielä.

Huh kun piti oikein nipistää eilen, että oliko tää unta.

Hyvä Topi & Janne! Suunnistajasta sileän mestariksi. Tästä kannattaa Jannea kirjoittaa joskus kirjakin!


Lopuksi, hei Kristiina nyt lehdet ei kirjoita että Mäkelä epäonnistui taas. Se hyppy ylitti sun omatkin odotukset varmasti.
 
Onko Lasse Viren antanu kommentteja Raitasen juoksusta??

EDIT:Eilisilta PAHA pettymys Ruotsin kiekkotähdille Ståhlille ja Pettersonille! Ei mitalia..

Ruotsalaisten Ståhlin ja Pettersonin lohduks on sanottava,et kiekon taso on KOVA! Czeh,Alekna ym.. kovanluokan heittäjiä!
 
Viimeksi muokattu:
EM-kisat päättyy tänään ja illalla miesten keihäsfinaali!

Hienoa et ollaan saatu mitaleita muustakin kuin em.keihäästä
 
19v alekna aiemmin olympiahopeaa ja nyt em-kultaa kisaennätyksellä. Ei oo tainnu teini-ikäinen ennen tehdä tämmöistä temppua. koko kesä 67+ sarjaa ja molemmissa arvokisoissa yli 69 niin onnenkantamoisesta turha puhua.
 
Toivotaan, että Lassi vielä nakkaisi joku päivä sen 85 metrisen ja ottaisi sillä mitalin sopivan kisan sattuessa kohdalle.
Tänään se viimein tapahtui ja millä tavalla! Ensin pitkään kiinni kolmannessa sijassa kelvollisella tuloksella. Sitten muuan Tsekin Veselý tulee ohi lähes 85 metrisellä. Sama kaveri, joka pudotti Lassin mitaleilta 2014 hänen ensimmäisissä arvokisoissa. Mitä tekee Lassi? Heittää nyt sen oman ennätyksen ja reilusti päälle 85 metriä! Kun Lassille aukesi mahdollisuus mitaliin, niin Lassi ottaa sen tehtaan takuulla. Aivan käsittämätön ukko!
 
Nää EM-kisat voi kiteyttää hyvin yhteen kuvaan.
1679996_rage-face-png-photo-went-better-than-expected.png
 
Jep. Top10:ssä mitalitaulukossa ja Ruotsi takana. Erinomaiset kisat. Joskin moukaritytöt olisi voineet lisätä yhden mitalin vielä.
 
Hienot kisat. 4 mitalia ja paljon omia ja suomen ennätyksiäkin. Ainoa tosiaan mikä jäi vähän hampaan koloon oli toi naisten moukari mistä olisi nyt aika helposti irronnut yksi lisä killuke.
 
Kisat taputeltu, niin tehdään taas perinteinen loppurätinki pistesijoille yltäneistä suomalaisista. Mitalistit pystyivät parhaimpaansa oikealla hetkellä. Kolme mitalia henkilökohtaisella ennätyksellä ja kaksi niistä peräti Suomen ennätyksiä. Topikin ennätyskunnossa mutta estejuoksun finaaleissa harvemmin juostaan ennätyksiä.

Vilma Murto: 10, Euroopan mestari (485 SE)
Jatkoi erinomaista arvokisaputkeaan jopa ylivoimaisilla otteilla. Suomen ennätys meni uuteen uskoon kolme kertaa kisan aikana. Näytti mestarin elkeitä jättämällä 470 väliin ensimmäisen pudotuksen jälkeen ja siirsi katseet ennätyskorkeuksiin. Vilma tuli taistelemaan nimenomaan mestaruudesta eikä himmeämmistä mitaleista. Harvinaista lujuutta suomalaisessa urheilussa!

Topi Raitanen: 10, Euroopan mestari (8:21.80)
Taktiikkavelho teki uskomattoman suorituksen molemmissa juoksuissa. Alkuerässä mentiin niin sanotusti minimeillä jatkoon ja säästeltiin kiriä finaalia varten. Finaalissa ei puolestaan jääty odottelemaan muiden ratkaisuja vaan otettiin avaimet heti omiin käsiin. Paukusta kyynärpäätaktiikalla kärkeen säätelemään vauhtia juuri sopivaksi. "Pikkunätillä" vauhdilla pidettiin suomalaista kovemmat tilastomiehet riittävän tyytyväisinä alkumatkan mutta ei menty itselle liian kovaa. Sitten vain odoteltiin muiden iskua ja lähdettiin seuraamaan. Viimeisellä kierroksella kaasu pohjaan ja jäätävällä kirillä Euroopan mestariksi! Kerrassaan upea juoksu.

Kristiina Mäkelä: 10, hopeaa (14,64 SE)
Karsinnassa meni tutun vahvasti, kun ensimmäisellä aavistuksen yliastutulla oli tulla ennätys. Toisella helposti finaaliin, missä käännettiinkin vanha kaava ihan uuteen uskoon. Finaalissa toisella hypyllä korjattiin karsinnan yliastuminen ja täydellisellä lankulletulolla lievään vastaiseen 14,64 ja uusi SE sentillä. Sopivassa myötäisessä olisi ollut +14,70, minkä en uskonut olevan Kristiinalle edes mahdollista. Kulta meni liian kaukana mutta hopea on upea kruunu aiemmille 9.-12. sijoituksille finaaleissa.

Lassi Etelätalo: 10, pronssia (86,44 PB)
Lassi teki sen taas! Huikeaa venymistä finalistiporukan kauden parhaimman 6. ja ennätyksen 9. tilastosijalta mitaleille. Ennakkoon tiedettiin, että kulta on kahden kauppa (Weber ja Vadlejch) mutta pronssiin oli parhaimmat saumat hetkeen. Lassi kiitti mahdollisuudesta paransi 8v ikäistä ennätystään puolitoista metriä 34-vuotiaana! Ensimmäistä kertaa urallaan yli 85m täydelliseen paikkaan. Kaiken kukkuraksi neljänneksi jätettiin Veselý eli sama mies, joka pudotti Lassin mitaleilta 2014 hänen ensimmäisissä arvokisoissa. Lassilla on ihan Seppo Rädyn veroinen kisapää.

Toni Kuusela: 8-, 5. sija (80,20)
Rikkinäiseltä mieheltä ihan kelvollinen kasikymppinen ja tulokseen nähden yllättävän korkea sijoitus. Tahdonvoimalla päästään näköjään EM-finaaliin asti mutta Kuuselan kohdalla pitäisi ottaa aikalisä ja laittaa ukko kuntoon. Nyt jäi finaalin viimeinen heitto väliin, kun viimeiseen asti kasaanparsittu kroppa sanoi työsopimuksen irti. Heitoissa on hyvin tautia takana mutta erinäisten vammojen aiheuttaman hapuilun vuoksi heitot lähtee useimmiten minne sattuu.

Silja Kosonen: 8+, 5. sija (69,45)
Hidas rinki taisi tehdä tepposet aiemmin niin varmalle heittäjälle. Karsinnassa kauden heikoin kisa mutta kuitenkin finaaliin selkeällä marginaalilla. Tulostaso finaalissa jäi kollektiivisesti melko alhaiseksi, joten tuloksia ei voi ihan suoraan verrata kauden aiempiin heittoihin. Sijoitus lopulta parempi kuin ennakkoon tilastoissa, joten reissu kääntyy plussan puolelle.

Viivi Lehikoinen: 9, 6. sija (55.58, välierät 54.50 SE)
Jälleen upea SE välierissä mutta paukut meni sitten siihen. Finaalissa tultiin sekunnin hitaampaa mutta tilastosijoitus koheni kuitenkin muutaman sijan. Jonkin verran jäi hampaankaloon, kun välieräjuoksulla olisi otettu pronssia. Jatkossa paukut voidaan ladata finaalia varten, tulevaisuuden nimi!

Senni Salminen: 7-, 7. sija (14.13)
Karsinnasta jatkoon hyvin vaatimattomalla tuloksella ja kisojen yhdeksästä hypystä vain kolme mitattua. Vauhtijuoksu ei vain kulje ja tulosta ei tule. Turhautuminen paistaa vahvasti läpi tekemisessä. Kaudella 2021 kulki erinomaisesti, kun pääsi kisaamaan täydestä tuntemattomuudesta. Kun odotuksia alettiin asettamaan Tokioon, niin vaikeudet alkoivat ja sama trendi jatkuu edelleen.

Krista Tervo: , 8. sija (67.85)
Alkukaudesta Tervo oli hyvässä vireessä ja PNG:n voitto valoi uskoa, että tulosta voidaan tehdä kovassakin paikassa. Sen jälkeen loppukaudella vain yksi onnistunut heitto MM-kisojen karsinnassa. Osoitti jo luovuttamisen merkkejä, kun siirtyi välillä kolmen pyörähdyksen taktiikkaan täyden neljän sijasta. Tervo oli finaalissa liikkeellä porukan kolmanneksi parhaalla kauden parhaalla, joten jääminen viimeiselle pistesijalle oli pettymys. Tekniikka menee pahasti sekaisin täydellä teholla heittäessä.
 
Suht' epäreilua. Samaan aikaan rankkasateessa typistetyssä golfin em-kiertueen kisassa, jossa oli "mukana vain kaksi pelaajaa golfin maailmanlistan sadan parhaan joukosta", sai kolmannella sijalla 77000€. Jos pitää valita ura yleisurheilun ja golfin väliltä, niin ratkaisu on ilmeinen.

 
Suht' epäreilua. Samaan aikaan rankkasateessa typistetyssä golfin em-kiertueen kisassa, jossa oli "mukana vain kaksi pelaajaa golfin maailmanlistan sadan parhaan joukosta", sai kolmannella sijalla 77000€. Jos pitää valita ura yleisurheilun ja golfin väliltä, niin ratkaisu on ilmeinen.

Ei taida yleisurheilussa muualla pyöriä isot palkintorahat kuin gp-kisoissa. Eipä nuita voi alkaa vertailemaan, kun mainosrahatkin liikkuu aivan eri sfääreissä. Suomessa menee paljon rahaa hukkaan raskaiden organisaatioiden pyörittämiseen(välistävetäjiä löytyy)...
 
Pakko vielä palata Etelätalon EM-pronssiin ja siihen tapaan, miten se tuli. Jos lähdetään taustoista liikkeelle, niin Lassin valmentaja Leo Pusa (75v) joutui koronan vuoksi valmentamaan Lassia hyvin paljon etenä 2020.
Sen jälkeen tuli sydäninfarkti ja oli pienestä kiinni, ettei elämä päättynyt siihen.
Varmaan osittain edeltävistä tapahtumista johtuen Leo oli päättänyt lopettaa valmennushommat Olympialaisiin 2021 mutta päätti kuitenkin jatkaa vielä yhden vuoden.
Pusa oli harkinnut valmennusuransa päättämistä jo viime kauden päätteeksi. Päätös jatkamisesta tuskin tällä hetkellä kaduttaa.

– Ei mun tarvinnut häntä houkutella. Leksa itse keksi, että siitä on 50 vuotta kun hän on ollut olympialaisissa Münchenissä. Se on hieno matka, joka päättyy tavallaan siihen, mistä se alkoikin. Se oli Leksalla varmasti tosi paljon mielessä, Etelätalo muisteli.

KOKENEEN valmentajan ja kokeneen urheilijan yhteistyö sai Münchenin sunnuntai-illassa upean huipennuksen.

– Kyllähän se mahtavaa on, että Leksa sai vielä lisäaikaa ja sai kokea tällaisen huipennuksen valmentajaurallaan.

Minkälainen loppuhuipennus Lassin ja Leon valmennussuhteelle sitten saatiinkaan? Lassi heittää toiseksi viimeisellä heitollaan uuden ennätyksen ja kiilaa mitaliin kiinni, juuri kun Veselý pudotti hänet neljänneksi (sama mies joka pudotti Lassin mitaleita 2014). Viimeinkin yli 85 metriä ja täydelliseen paikkaan!

Katselin myös tilastoja, niin Lassin kymmenestä parhaasta tuloksesta peräti kuusi on tullut arvokisoissa (4kpl) ja SM-kisoissa (2kpl). Vertailuksi Pitkämäellä vastaava luku on kaksi (MM 2007 ja SM 2007). Siinä missä Pitkämäki kykeni menestymään vahvalla perustasolla, niin Lassin on täytynyt kaivaa aina parastaan arvokisoissa. Kyseisessä vertailussa lähelle Lassia pääsee Ruuskanen (5kpl, 3kpl arvokisoissa ja 2kpl SM-kisoissa), joka myös tunnettiin viimeisten heittojen miehenä.
 
Katselin myös tilastoja, niin Lassin kymmenestä parhaasta tuloksesta peräti kuusi on tullut arvokisoissa (4kpl) ja SM-kisoissa (2kpl). Vertailuksi Pitkämäellä vastaava luku on kaksi (MM 2007 ja SM 2007). Siinä missä Pitkämäki kykeni menestymään vahvalla perustasolla, niin Lassin on täytynyt kaivaa aina parastaan arvokisoissa. Kyseisessä vertailussa lähelle Lassia pääsee Ruuskanen (5kpl, 3kpl arvokisoissa ja 2kpl SM-kisoissa), joka myös tunnettiin viimeisten heittojen miehenä.
Aivan. Sitten vielä sanotaan ettei suomalaisella pää kestä. Riippuu varmaan siitä keneltä kysytään.
Luulisi psykoihmisten juoksevan tutkimaan mikä meni suomalaisuudessa pieleen Etelätalon päässä. :)
 
Aivan. Sitten vielä sanotaan ettei suomalaisella pää kestä. Riippuu varmaan siitä keneltä kysytään.
Luulisi psykoihmisten juoksevan tutkimaan mikä meni suomalaisuudessa pieleen Etelätalon päässä. :)

Nuo EM-kisathan olivat täysin poikkeukselliset Suomen urheiluhistoriassa oikeastaan niin kauan kuin olen urheilua katsonut eli 90-luvun alusta. Neljästä mitalistista kolme teki oman ennätyksensä arvokisoihin. Ja Raitasella kaiken järjen mukaan elämänsä juoksu (eikä noissa pitkissä/keskipitkissä juoksuissa tehdä ennätyksiä arvokisoissa). Aivan tolkuton suoritus, ja toivon että siinä on jotain signaalia siitä että miten uusilla sukupolvilla pää kestää.
 
Nuo EM-kisathan olivat täysin poikkeukselliset Suomen urheiluhistoriassa oikeastaan niin kauan kuin olen urheilua katsonut eli 90-luvun alusta. Neljästä mitalistista kolme teki oman ennätyksensä arvokisoihin. Ja Raitasella kaiken järjen mukaan elämänsä juoksu (eikä noissa pitkissä/keskipitkissä juoksuissa tehdä ennätyksiä arvokisoissa). Aivan tolkuton suoritus, ja toivon että siinä on jotain signaalia siitä että miten uusilla sukupolvilla pää kestää.
Näin voisi toivoa. Olisikin hienoa jos tänne pesiytyisi voittamisen ja itsensä ylittämisen kultuuri opintomatkojen sijaan. :)
 
Nuo EM-kisathan olivat täysin poikkeukselliset Suomen urheiluhistoriassa oikeastaan niin kauan kuin olen urheilua katsonut eli 90-luvun alusta. Neljästä mitalistista kolme teki oman ennätyksensä arvokisoihin. Ja Raitasella kaiken järjen mukaan elämänsä juoksu (eikä noissa pitkissä/keskipitkissä juoksuissa tehdä ennätyksiä arvokisoissa). Aivan tolkuton suoritus, ja toivon että siinä on jotain signaalia siitä että miten uusilla sukupolvilla pää kestää.

Raitanen taitaa olla lajissaan Euroopan nopein juoksija..
 
Raitanen taitaa olla lajissaan Euroopan nopein juoksija..
Raitanen ei ole Euroopan nopein juoksija lajissaan. Erinomainen taktiikka ja muiden hölmöys mahdollistivat Keskisalon suorituksen uusimisen.
Loistava yksittäinen juoksu jossa Raitasella oli tilanne koko ajan hallussa, eikä muut kuvitelleet Raitasen kunnon olevan tota luokkaa.
Eli aivan uskomaton suoritus ylärajoillaan ja täydellinen kunnon ajoitus.
Näitä sattuu aina silloin tällöin, kun hurmos iskee päälle ja kaikki on vaan kohdallaan.
 
Viimeksi muokattu:
En halua olla pessimisti mutta tässä menestyshuumassa kannattaa huomioida että (valko-)venäläisten ja osin ukrainalaisten poissaolot toivat 10-15 lisämitalia ja lukuisia pistesijoja jakoon.

Tällä kommentilla ei silti ole mitenkään tarkoitus vähätellä Suomen menestystä.

PS. Suomi-Ruotsi maaottelu viikonloppuna!
 
En halua olla pessimisti mutta tässä menestyshuumassa kannattaa huomioida että (valko-)venäläisten ja osin ukrainalaisten poissaolot toivat 10-15 lisämitalia ja lukuisia pistesijoja jakoon.

Tällä kommentilla ei silti ole mitenkään tarkoitus vähätellä Suomen menestystä.

PS. Suomi-Ruotsi maaottelu viikonloppuna!
Suomen osalta poissaoloilla ei ollut juuri vaikutusta mitalien määrään. Lähinnä naisten seipäässä kulta olisi voinut vaihtua hopeaan ja miesten keihäässä Katkavets olisi saattanut uhata Etelätalon pronssia. Venäjällä on kuitenkin sodan lisäksi doping-pakotteet päällä, ettei kisoihin olisi välttämättä tullut edes kovin montaa venäläistä ilman sotaa. Esim. Tokiossa oli vain 10 venäläistä yleisurheilijaa. Isoin vaikutus Suomen osalta oli varmaan naisten korkeudessa, kun saatiin kolme edustaa. Ilman sodan vaikutuksia olisi varmaan jääty yhteen.
  • Naisten seiväs: Sidorova tilastokärki tuloksella 491 (elokuu). Ylitti EM-kisojen aikaan 470 Moskovassa.
  • Miesten keihäs: Katkavets heitti helmi-huhtikuussa 2x yli 87 metriä mutta kesän aikana alle 85 metrin heittoja. SB 87,53m.
  • Naisten kolmiloikka: Koneva 14,41 elokuussa mutta ei olisi saanut ilman sotaakaan osallistua EM-kisoihin, kun kilpailee Venäjän lipun alla eikä ANA (kuten Sidorova).
  • Miesten 3000m esteet: Venäjällä olisi ollut 2kpl Raitasen tasoista 8:20 juoksijaa mutta molemmat kilpailee Venäjän lipun alla.
 
Suomella menee niin surkeasti taas, että kukaan ei edes tänne kommentoi ,, heh. No olihan toi surkeus tiedossa viimeistään kun Murtokin vetäyty. Harmittaa noita katsojia kun maksoi isolle areenalle ja lopputulos on alusta asti pannukakku.
 
Suomella menee niin surkeasti taas, että kukaan ei edes tänne kommentoi ,, heh. No olihan toi surkeus tiedossa viimeistään kun Murtokin vetäyty. Harmittaa noita katsojia kun maksoi isolle areenalle ja lopputulos on alusta asti pannukakku.

Harmi et Murto ja Raitanen kipeinä! Ois ollu kiva nähä mihin tälläkertaa olisivat pystyneet..
 
On kyllä suomen yleisurheilu paskaa.. muutama hyvä ja siihen se sitte jää
 
Yksittäisen lajin kohdalla olisin huolissani keihäänheitosta ja eritoten naisten keihäästä. Katsoin pätkän ja olihan tuo rohki paskaa työskentelyä. Naisten keihäskisa muistutti enemmän piirimestaruuskisoja.
 
Yksittäisen lajin kohdalla olisin huolissani keihäänheitosta ja eritoten naisten keihäästä. Katsoin pätkän ja olihan tuo rohki paskaa työskentelyä. Naisten keihäskisa muistutti enemmän piirimestaruuskisoja.

Ja miesten kuulantyönnön täysin onneton taso..voitto tulee jollai 18 metrin rääpäsyllä,kun 20 vuotta sitten työnnettiin 20-21..
 
Ei sujunu Dohan Timanttiliigan kisassa suomalaisittain:

-Reetta Hurske kompuroi ja jäi kuudenneksi
-Oliver Helander jäi ilman tulosta
-Wilma Murto pääsi vain avauskorkeuden yli
 
Ei sujunu Dohan Timanttiliigan kisassa suomalaisittain:

-Reetta Hurske kompuroi ja jäi kuudenneksi
-Oliver Helander jäi ilman tulosta
-Wilma Murto pääsi vain avauskorkeuden yli


Juu tuli katsottua itsekin ja oli melkoinen pettymys.

Hurske on kyllä kovassa kunnossa. 12.92 vaikka kompuroi. Näytti jopa siltä että olisiko vetänyt kärkiporukassa maaliin saakka kun ihan tasoissa kompurointiin asti.

Kärki juoksi alle 12.50 niin joku 12.60-12.70 tulee Hurskeelta helposti kun saa ehjän juoksun.
 
Hurske Jyväskylän GP:ssä uusi SE 12.70. MM-kisaraja alitettu, saas nähdä mennänkö finaalissa vielä kovempaa.
 
Hurske Jyväskylän GP:ssä uusi SE 12.70. MM-kisaraja alitettu, saas nähdä mennänkö finaalissa vielä kovempaa.
SE! Juoksu näyttää ainakin kulkevan.

Mitä se Korte oli tötöillyt harkoissa kun käsi paketissa eikä juossut ollenkaan?

edit: jaaha; "Vahvistus tuli, Kortteen käsi on hajalla" ..aina jotain rikki :beye:

"Alkuverkassa löin käden niin kovaa aitaan, että lähdetään päivystykseen katsomaan, onko sormi tai ranne murtunut", Korte sanoi itkuisena Ylen haastattelussa.

"Olisin halunnut juosta finaalin, mutta lääkäri ei antanut."

Haastattelija kysyi Kortteelta myös, alkoiko käteen sattua vasta adrenaliinin poistuttua, kun juoksunsa jälkeen hän jäi seuraamaan toista alkuerää ja onnittelemaan Hursketta.

"Sattui tosi paljon, mutta ajattelin että pakko päästä juoksemaan", hän sanoi.

"Röntgeniin päivystykseen ja aamulla Helsinkiin magneettiin", Korte kertoi toimintasuunnitelmansa.

 
Viimeksi muokattu:
Naiset tehneet jo neljä SE:tä tälle kaudelle.
  • 10000m 31:12.78, Camilla Richardsson
  • Maraton 2:27:26, Alisa Vainio
  • 100m aidat 12.70, Reetta Hurske
  • 400m aidat 54.40, Viivi Lehikoinen
Lyhyissä ja pitkissä aidoissa tulokset ovat Euroopan mittapuulla ihan kärkipäätä. Tosin muuallakin on tapahtunut kehitystä, kun esim. Korteen SE 12.72 vuonna 2019 oikeutti Euroopan tilastossa sijalle 3. mutta viime kaudella Hurskeen tuore SE 12.70 olisi ollut vasta sijalle 6. Sama juttu pitkissä aidoissa. 54.40 olisi riittänyt vuonna 2019 3. sijaan mutta viime kaudella vasta 9 sijaan.

Eteenpäin kuitenkin mennään ja finaalitasolla ollaan EM-kisoja ajatellen :tup:. Harmi vain, että tällä kaudella ei ole arvokisoja.
 
PNG taputeltu tämän vuoden osalta. Vilma Murto teki kansainvälisesti kovimman suomalaistuloksen, kun ylitti 475. Hallikauden hyvät otteet on nyt saatu siirrettyä myös ulkoradalle, joten loppukesän näkymät ovat hyvät.

Oliver Helander heitti komeasti 87,32 uran parhaalla sarjalla. Kaikki viisi mitattua heittoa yli 82m ja kolme viimeistä yli 85m. Yksi yliastuttu heittokin oli noin 84m. Helander on heittänyt vuodesta 2018 lähtien joka kesä yli 86 metriä (poislukien 2020 kun olkapää oli rikki) mutta vain kerran. Nyt siis meni kahdesti päälle 86m samassa kisassa. Aiemmin Helanderin koko uran sarjan toiseksi paras heitto oli vain 83.73m. Se kertoo siitä, että Helander on ennen pystynyt vain yhteen kovaan heittoon kisassa tai peräti koko kesässä. Nyt näyttäisi viimein olevan katetta muullekin kuin "toivotaan toivotaan" jokerikortille.
 
PNG taputeltu tämän vuoden osalta. Vilma Murto teki kansainvälisesti kovimman suomalaistuloksen, kun ylitti 475. Hallikauden hyvät otteet on nyt saatu siirrettyä myös ulkoradalle, joten loppukesän näkymät ovat hyvät.

Oliver Helander heitti komeasti 87,32 uran parhaalla sarjalla. Kaikki viisi mitattua heittoa yli 82m ja kolme viimeistä yli 85m. Yksi yliastuttu heittokin oli noin 84m. Helander on heittänyt vuodesta 2018 lähtien joka kesä yli 86 metriä (poislukien 2020 kun olkapää oli rikki) mutta vain kerran. Nyt siis meni kahdesti päälle 86m samassa kisassa. Aiemmin Helanderin koko uran sarjan toiseksi paras heitto oli vain 83.73m. Se kertoo siitä, että Helander on ennen pystynyt vain yhteen kovaan heittoon kisassa tai peräti koko kesässä. Nyt näyttäisi viimein olevan katetta muullekin kuin "toivotaan toivotaan" jokerikortille.

Kuhan nyt ei loukkaantumisia tule!
 
Samuli Samuelsson paranteli viime kaudella juoksemaansa SE:tä Kuortaneella huippuolosuhteissa lukemiin 10,12s. Kymmenen sekunnin haamuraja lähestyy mutta vaatinee vielä pari ehjää kautta alle ennen kuin on mahdollista alittaa. Ei ole kuitenkaan mahdoton tehtävä, kun esimerkiksi radat ja piikkarit kehittyy koko ajan. Bryggare ehti jo lyttäämään Samuelssonin ajan verrattuna Hartoseen.
Itse en menisi noin pitkälle spekulointien kanssa, vaikka ulkoisissa tekijöissä kehitystä onkin tapahtunut. Samuelsson on kuitenkin juossut Hartosen ajan alle kolme kertaa eri radoilla:
  • 2022: 10,16s (+0,6) Porvoo, 2018 valmistunut Novotan
  • 2023: 10,16s (+1,3) Espoo, 2023 valmistunut Mondo (SSX720 timanttikenno)
  • 2023: 10,12 (+0,9) Kuortane, 2015 valmistunut Mondo (hunajakenno)
Espoossa on tiettävästi tämän hetken maailman nopein alusta, missä on vuodesta 2015 lähtien käyttöönotettu timanttikennorakenne (ei vielä Kuortaneella kuitenkaan).
Timanttikennon ansiosta rata on kimmoisa ja ikään kuin pompauttaa juoksijan eteenpäin. Tiettävästi isoin etu on ratakierroksella ja aidoissa, missä maailmanennätykset onkin laitettu uuteen uskoon. Timattikenno oli ensimmäistä kertaa käytössä Olympialaisissa Riossa ja siellähän meni 400 metrin "lyömätön" Michael Johnsonin ME rikki. Tokioon tuli sitten Rion alustan paranneltu versio WS-TY4. Siellä meni 400m aitojen ME rikki sekä miehissä että naisissa (Warholmin käsittämätön 0,74 sekunnin parannus). Pika-aitojen SE:t sekä miehissä että naisissa on juostu Jyväskylän Harjun kentällä, minne asennettiin uusi Mondo 2017 (timanttipohja).

Sitä on mahdotonta sanoa, miten paljon rata loputtaa avittaa loppuajassa mutta jotain hyötyä siitä varmasti on. Satasella hyödyt eivät ole niin suuret kuin ratakierroksella ja aidoissa. Kaikki Samuelssonin alle 10,20s ajat on juostu nopeilla radoilla hyvissä olosuhteissa mutta nopeakaan rata ei auta, jos juoksu ei kulje. Ja Hartonenkin juoksi SE:n aikanaan samana vuonna uusitulla Vaasan kentällä eli varmaankin aikansa nopeimmalla alustalla.

Pidemmillä matkoilla rata vaikuttaa myös mutta siellä uskon kengillä olevan suurempi merkitys.
Näyttää siltä, että myös keskimatkoille on tehty aiempaa parempia piikkareita.

– Mulla on vanhoilla kengillä juostu oma este-ennätys, Raitanen kuittaa ja viittaa vuonna 2020 Monacossa Adidaksen piikkareille tulleeseen aikaan 8.16,57.

Viime perjantaina suomalainen näki läheltä, kun Etiopian Lamecha Girman (7.52,11) teki Pariisin Timanttiliigassa uuden estejuoksun ME:n. Samassa tapahtumassa Norjan Jakob Ingebrigtsen kahdella maililla ja Kenian Faith Kipyegon naisten 5 000 metrillä juoksivat uudet maailmanennätykset.

– Estejuoksupiikkareissa on hieman enemmän vaimennusta kuin aiemmissa malleissa, mutta edelleen pitää olla ukonkin kunnossa. Sitten uskon kovaan tuotekehitykseen, jos riipaisen 10 sekuntia ennätyksestäni pois, Raitanen ilmoittaa.

– Ei se ero yötä ja päivää ole. Maantiepuolella on enemmän eroja. Ikävää, kun ovat menneet pilaamaan vanhoja ennätysaikoja uusilla kengillä, hän lisää.
 
Viimeksi muokattu:
Oliver Helander. Lassi Etelätalo. Toni Keränen. Topias Laine. Janne Läspä.

Kaikki nämä puuttuvat tänpäiväsestä kisasta! Ääh mitä p*skaa!
 
Naisten kisa kannatti katsoa viimeiseen heittoon saakka. Nähtiin komea 60 metrin ylitys.

Anni-Linnea Alanen 62,45 (Yle Areena)
Toivottavasti saadaan uutta nostetta naisten keihääseen, kun muutaman vuoden takainen lupaava trio kuihtui kasaan (Utriainen, Kangas, Nokelainen). Alanen ja ikävästä loukkaantumisesta tällä kaudella kärsinyt Valtonen ovat lupaavia nuoria ja saattahan viime kaudella 60 metriä rikkonut Erkkolakin ottaa vielä kehitysloikkia.
Oliver Helander. Lassi Etelätalo. Toni Keränen. Topias Laine. Janne Läspä.

Kaikki nämä puuttuvat tänpäiväsestä kisasta! Ääh mitä p*skaa!
Etelätalo on loukkaantuneena ja Helander otti juuri kortisonipiikin, niin ei voi heittää. Keränen kävi huhtikuussa kyynärpääoperaatiossa ja kauden ainoassa kisassa kolme rastia ruutuun. Ei varmaan ole sittenkään heittokunnossa. Muista en sitten osaa sanoa.
Helander jätti väliin juhannusviikonloppuna kisatut EM-joukkuekilpailut, koska hän otti heittokäteensä kortisonipistoksen ja pistoksen varoaika on kymmenen päivää. Ajankohta oli Helanderin kannalta paras Budapestin MM-kisoja ajatellen.
Huhtikuun alussa kyynärpääoperaatiossa käynyt keihäänheittäjä tietää, että kehoon on ladattu yli 85-metrisen kaaren eväät, mutta kesän alku vaatii Limingan Niittomiesten keulakuvalta malttia.
Kuusela heitti kuitenkin komeasti päälle 84m. Vielä ei mennyt MM-raja mutta ei se kaukana ole.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
261 701
Viestejä
4 544 620
Jäsenet
74 831
Uusin jäsen
Panasonic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom