Trump omii kunnian USA:n hyvästä talouskunnosta ja matalasta työttömyydestä – "Ei ole päätöksillään tehnyt mitään sen eteen"
Yhdysvaltain yritysverouuudistuksella on heijastusvaikutuksia myös Suomeen. Kansainvälinen verokilpailu pakottaa Suomen seuraamaan muiden maiden verotasoa. Veromuutokset parantavat myös sellaisten suomalaisyritysten asemaa, joilla on tuotantoa Yhdysvalloissa.
19.1.2018 klo 16:55
Kysyimme asiantuntijalta, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Niku Määttäseltä mikä on muuttunut Yhdysvaltain taloudessa, ja mitä
kuuluva yhteisöveron alennus 35 prosentista 21 prosenttiin merkitsee Suomen taloudelle.
Laukaiseeko alennus nyt kansainvälisen verokilpailun?
Niku Määttänen: Trumpin verouudistus kiihdyttää kansainvälistä yritysverokilpailua. Sen lisäksi, että Yhdysvalloissa lasketaan merkittävästi ylintä yhteisöveroprosenttia, maa ei jatkossa enää pyri verottamaan niitä voittoja, joita yhdysvaltalaiset yritykset ovat tehneet ulkomailla.
Yhdysvallat on aiempaa houkuttelevampi paikka investoida. Yritykset myös harkitsevat nyt herkemmin ulkomaan investointeja eli kohdemaan yritysverotus vaikuttaa päätöksiin.
Pitääkö Suomen alentaa myös yhteisöverotustaan 20 prosentista?
NM: Suomella on kansainvälisesti katsoen hyvin kilpailukykyinen yhteisöverotus. Meidän ei tarvitse reagoida lähivuosina mitenkään, mutta on toki seurattava mitä muissa maissa tapahtuu. Voi olla, että Yhdysvaltain verouudistuksen seurauksena monet maat laskevat entisestään yhteisöverotustaan. Suomen pitää tuolloin arvioida, mikä on meidän asema tässä verokisassa.
Etlan tutkimusjohtaja Niku MäättänenMarkku Ulander / Lehtikuva
on kertonut palauttavansa ulkomailta voittoja ja maksavansa Yhdysvaltoihin veroja 38 miljardin dollarin (31 miljardin euron) edestä. Arvellaan, että muut suuryhtiöt tulevat perässä. Mitä tästä seuraa?
NM: Monikansalliset yritykset ovat voineet aiemmin välttää verot ulkomailla syntyneestä voitosta, jos eivät ole kotiuttaneet niitä Yhdysvaltoihin. Monelle yritykselle on kertynyt paljon ulkomailla pidettyjä voittoja. Yrityksille on verouudistuksen jälkeen suhteellisen kannattavaa tuoda rahat Yhdysvaltoihin. Ne voivat mahdollisesti jakaa korkeampia osinkoja.
Tehtiinkö verouudistus oikeaan aikaan?
NM: Sen ajoitus on vähän erikoinen, koska Yhdysvaltain talous on kasvanut monta vuotta hyvin ja työttömyys on matala (työttömyyaste 10/2017 4,1 %). Elvytys tässä tilanteessa menee jossain määrin hintoihin ja palkkoihin. Aika ei siis ole kovin otollinen elvytyspolitiikalle.
Tämä johtaa lopulta siihen, että Yhdysvaltain keskuspankki Fed kiristää rahapolitiikkaa vähän enemmän tai aikaisemmin kuin olisi muuten tehnyt. Fedin toimet tulevat hillitsemään mahdollisia talouden ylikuumenemisongelmia.
Mikä Yhdysvaltain taloudessa on muuttunut Trumpin aikana?
NM: Yhdysvaltain talous on jatkanut vahvaa elpymistä finanssikriisin vuosista, ja sillä menee yllättävänkin lujaa. Työmarkkinoiden tilanne on aika hyvä. Työttömyys on laskenut selvästi, mutta työllisyysaste on edelleenkin historiallisesti katsottuna aika matala. Myös palkkojen nousu on ollut hyvin maltillista.
Trump on ottanut kunnian Yhdysvaltain talouden hyvästä tilasta ja syntyvistä työpaikoista. Löytyykö tälle perusteita?
NM: Trump ei ole konkreettisesti omilla päätöksillään tehnyt mitään sen eteen, pikemminkin luonut jonkin verran epävarmuutta. Trumpin peruskannattajat tuskin ovat huomanneet kukkarossaan mitään kovin konkreettista hyötyä. Uusin verouudistuskaan ei ole pidemmän päälle heidän kannaltaan hyvä asia.
Trump omii kunnian USA:n hyvästä talouskunnosta ja matalasta työttömyydestä – "Ei ole päätöksillään tehnyt mitään sen eteen"