- Liittynyt
- 18.10.2016
- Viestejä
- 3 333
Kirjoitin saman jutun ketjuun Kodin hälytys- ja valvontajärjestelmät -ketjuun mutta ajattelin tehdä tästä ihan oman arvostelunsa. Hommattiin tuossa muutama viikko sitten Yale Doorman ja sen jälkeen ajateltiin myös päivittää hälytysjärjestelmä tuohon yhteensopivaksi. Aikaisempi "hälytysjärjestelmä" oli vain Xiaomin kotiautomaation varaan rakennettu kevyt viritelmä, joka lähinnä hälytti ovien avaamisesta ja en itse ainakaan pystynyt luottamaan siihen tarpeeksi.
Noin viikko sitten saapui Yale Smart Home SR-3200 -turvajärjestelmä ja ajattelin kirjoittaa siitä muutamia huomioita, sillä kyseisestä järjestelmästä löytyy todella huonosti aitoja käyttäjien kirjoittamia arvosteluja (sponsoroituja tekstejä löytyy senkin edestä).
Pakettiin kuuluu keskusyksikkö, kaksi ovi-tai ikkunatunnistinta, näppäimistö, liiketunnistin sekä liiketunnistimella ja kameralla varustettu liiketunnistin. Jotta tuon sai liitettyä Yale Doormaniin niin piti hankkia erillinen noin 40 euron moduuli Doormaniin.
Itse Yale Smart Home SR-3200 -turvajärjestelmän asennus oli melkoisen helppo prosessi. Keskusyksikköön virtajohto ja verkkokaapeli kiinni ja Yalen appi lataukseen. Kaikki laitteet olivat jo etukäteen paritettu eli ainoa laite, joka vaati yhdistämistä oli Yale Doorman. Yalen app on saanut todella huonot arvostelut Play Storessa, mutta näin alle vuorokauden kokemuksella se ei ole niin huono kuin arvosteluista luulisi. Ilmeisesti tuolle on tehty jonkinlainen facelift ja käyttöliittymä on muuttunut parempaan suuntaan. App voisi olla paljon yksinkertaisempi ja helppokäyttöisempi, mutta ajaa asiansa. Asioita ei juurikaan selitetä appissa vaan monia kohtia joutuu arpomaan ja sieltä esimerkiksi löytyy kohta ”Valvonta”, jonka vaihtoehdot ovat ”Pois päältä” ja ”12 tuntia”. Siitä oli pakko laittaa mailia Yalelle ja kysyä, että mitäköhän tuokin tarkoittaa. (Edit. ilmeisesti sovellus vain bugittaa ja ei suostu näytämään oikeita ohjeita. Sovelluksesta löytyy lisäohje aina kyseisestä valikosta ? merkin takaa)
Yalen ohjeet ovat mielestäni todella heikot. Ohjeet koostuvat lähinnä kuvista ja niistä tulee todella vahvat Ikea-fiilikset. Kun kokoan huonekaluja, minulle riittää tuollaiset kuvalliset ohjeet, mutta kun asennan turvajärjestelmään, niin haluaisin lukea sanallisia ohjeita. Onneksi netistä löytyi jotkut vanhat UK ohjeet, jotka olivat ainakin minulle hyödyllisemmät (ohjeista näkee myös miltä appi on joskus näyttänyt). Väitän ettei asetusten säätäminen ole ihan läpihuutojuttu jos ei ole tottunut säätämään erilaisten laitteiden kanssa.
Yleiset fiilikset Yale Smart Home SR-3200 -turvajärjestelmästä ovat kuitenkin hyvät ja järjestelmä tuntuu hyvin luotettavalta, vaikka joitakin pieniä epäselvyyksiä onkin ilmassa. Koko setin hinta (ilman Yale Doorman moduulia) on noin 350 – 400 euroa, joka mielestäni on aika paljon. Pitkässä juoksussa tämä on tietenkin huomattavasti halvempi kuin jokin kuukausimaksullinen palvelu. Lisälaitteiden hinnat ovat myös todella korkeat. Palohälyttimet maksavat noin 70 euroa kappale, ovitunnistimet 30 euroa, liiketunnistimet kameralla 140 euroa jne. Jos laitteet olisivat sirompia ja pikkusen tyylikkäämpiä niin hinnat olisivat enemmän OK minulle. Toisaalta tuotevalikoimasta löytyy 50 eurolla elektroninen ovisilmä, jonka kuvittelisi olevan kalliimpi.
Kätevintä koko Yale Smart Home SR-3200 -turvajärjestelmässä on nuo kaksi tilaa ”Osin käytössä (kotona)” ja ”Täysin käytössä (poissa). Esimerkiksi kotona -tilassa vain ovitunnistimet voi laittaa aktiiviseksi ja sulkea liiketunnistimet. Tämä on erityisen hyödyllistä jos haluaa käyttää hälytysjärjestelmää öisin tai vaikka eläintaloudessa. Itse käytän tuota "kotona"-tilaa nyt kun koira on kotona ja en halua turhia hälytyksiä liiketunnistimesta. Lomamatkan ajaksi sitten voisi asettaa "poissa" -tilan kun voi olla varma, ettei kenekään kuuluisi liikkua asunnon sisällä.
Kaipaisin myös laitteista hieman enemmän dataa appin lokiin, mm. tietoa virtojen katkeamisesta, sensoreilla varustettujen ovien avaamisesta jne. Sovellus on itsessään ihan OK, vaikka kaipaisin vielä selkeämpää käyttöliittymää ja tarkempaa tietoa mitä eri asetukset tekevät. Mielestäni se on huonoa käyttöliittymäsuunnittelua jos asetuksia säätäessä pitää availla erillistä ohjetta, jotta ymmärtää mitä asetus tekee.
Tällä hetkellä sovellus kertoo hienosti aloitusnäytössä onko hälyt päällä ja onko Yale Doorman lukittu. Olisi myös kiva tietää muiden ovien tilanne. Esimerkiksi, jos hälytykset yrittää kytkeä sovelluksen kautta kun jokin ovi on auki, niin tästä tulee virheilmoitus joka ilmoittaa avonnaisesta ovesta ja varmistaa haluaako käyttäjä todella aktivoida hälyt. Valitettavasti sovellus ei millään tavalla kerro mikä ovi on auki.
Yale Smart Home SR-3200 -turvajärjestelmän saa myös integroitua Philips Hue-järjestelmään, mutta tämä tarkoittaa vain valojen vilkkumista hälytyksen yhteydessä ja valojen värin vaihtumista kun hälytykset laitetaan päälle. Kaipaisin syvempää integraatiota Huen ekosysteemiin ja olisi todella hienoa, jos Huen liiketunnistimia voisi käyttää Yalen kanssa. Nyt tuntuu tyhmältä asentaa Yalen tunnistimia, kun vieressä on Huen sirompi tunnistin.
Varmaan helpointa jos kasaan tähän vielä laitekohtaisesti plussia ja minuksia.
Toimiminen Yale Doormanin kanssa
+ Lukon hallinta siirtyy pääasiassa appiin, joka helpottaa ihan hitosti uusien koodien luomista tai niiden poistamista.
+ Oven voi avata suoraan appista. Tämä on erityisen hyödyllistä jos tarvitsee avata etänä ovi vaikka kuriirille, huoltomiehelle, jne.
+ Hälytys kytkeytyy automaattisesti pois päältä kun ovi avataan kulkutunnisteella tai koodilla. Itselläni on tässä pieni viive, eli jos oven nykäisee heti auki niin ovitunnistimet laukaisevat hälytyksen. Ylimääräinen sekunti pitää odottaa, että turvatila ehtii sammua.
+ 24h koodi poistuu käytöstä ja sen sijaan voi luoda koodeilla erilaisia aikatauluja. Tämä on erityisen kätevää vaikkapa, jos siivooja käy säännöllisesti tiettynä päivänä.
+ Yale Doormanin avaamiset ja sulkemiset tallentuvat appin lokiin käyttäjäkohtaisesti. Luonnollisesti appista myös näkee onko ovi lukittuna.
+/- Hälytys (valvontatila) kytketään päälle painamalla tähteä ja syöttämällä koodi. Yale Doormanin turvatila käynnistetään painamalla tähteä ja minä ainakin haluiaisin aktivoida hälytysjärjestelmän yhtä yksinkertaisesti. Ohjeista jäi myös epäselväksi toimiiko Yale Doormanin turvatila vieläkin erillisenä turvatilana vai onko se jotenkin yhteydessä koko hälytysjärjestelmään. Yalen ohjeessa puhutaan VALVONTA-tilasta ja Yalen turvajärjestelmän appissa ”Osin käytössä (kotona)” ja ”Täysin käytössä (poissa). Joten pitää illalla testata mikä tila tuosta Yalesta nyt oikein käynnistyy. Testauksen perusteella tuosta käynnistyy "täysin käytössä (poissa)" -tila.
- Yhdistämisen jälkeen kaikki aikaisemmin yhdistetyt lätkät ja koodit nollaantuivat, joten ne piti asentaa uudestaan.
- Hälytystä ei voi sulkea suoraan Doormanista asunnon sisäpuolelta. Itse kaipaisin mahdollisuutta sammuttaa tuo kevyempi ”kotona”-tila suoraan Doormanin kautta. Mielestäni tämä on tila, jota ei tarvitsisi sammuttaa vain appista tai erillisestä näppäimistöstä koodilla. Samalla myös olisi kiva saada tuo kevyempi hälytys päälle suoraan doormanista asunnon sisäpuolelta.
- Yale Doormanin äänenvoimakkuudelle voi asettaa arvot "hiljainen", "voimakas" ja "äänetön". Hiljainen ei kuulu kunnolla oven ulkopuolelle ja voimakas taas kuuluu asunnon yläkertaan asti. Jostain syystä sellainen normaalitaso puuttuu kokonaan.
- Hälytyksen sattuessa Yale Doorman ei hälytä. Se voisi hyvin toimia ulkoisena sireeninä.
Yale Smart Hub
Ominaisuudet:
+ Hubista löytyy akku joka ehdoton plussa vaikkakin hälytykset eivät siirry minnekään, jos talosta katkeaa sähköt ja netti on poikki.
+ Hälytyksistä saa tekstiviesti-ilmoitukset ja sähköposti-ilmoitukset. Sähköposti-ilmoituksia saa myös alkuun ihan jokaisesta tapahtumasta, eli asetukset kannattaa katsoa appista kuntoon. Asennuksen jälkeen huomasin mailiin tulleen 89 sähköpostia Yalelta. Ilmoitusasetukset voisivat olla vähän tarkemmat. Nyt voi valita oikeastaan vain kaikki ilmoitukset tai vain hälytykset. Jos valitsee kaikki niin silloin tulee ilmoituksia ihan jokaisesta Doormanin avaamisesta ja sulkemisesta.
+ Laitteessa on myös radiosignaalin häirinnän tunnistus. Olisi hauska testata tämän toimivuutta, mutta ainakin paperilla kuulostaa hyvältä.
+/- Laitteessa on sisäinen sireeni (94dB), jota ei pysty laittamaan hälyttämään äänettömästi. Itse en pidä tätä kovinkaan isona miinuksena, kun laite on melkoisen helppo laittaa sellaiseen paikkaan ettei sitä ihan heti pääse rikkomaan. Järjestelmää voi myös laajentaa lisäsireeneillä, joilla murtautujaa voi hämätä.
- Hubista ei löydy paikkaa SIM-kortille, joten järjestelmä on valitettavasti vain nettiyhteyden varassa.
- Netin tai virran katkeaminen ei tallennu appin lokiin. Mielestäni tämä on tieto mikä pitäisi tallentua. Murrot luonnollisesti tallentuvat vaikka virrat tai netti olisi poikki, mutta olisi kiva saada ilmoitus jos kämpästä on ollut sähköt poikki.
- Kaipaisin mahdollisuutta ajastaa hälytyksiä. Esimerkiksi hälytykset automaattisesti päälle klo 08:00 jne
Yale Smart Home ovi/ikkunatunnistin
Ominaisuudet:
+ Kajoamissuoja eli laitteen irrottaminen aiheuttaa välittömästi hälytyksen.
+ Kiinnitettävissä tarroilla tai sitten suoraan mukana tulevilla ruuveilla. Itse asensin näin alkuun tarroilla.
- Tunnistimet ovat mielestäni todella isokokoiset ainakin Xiaomin vastaaviin verrattuna ja näin ollen eivät ole mitkään kovinkaan huomaamattomat tai kauniit.
- En tiedä onko tämä ominaisuus vai bugi, mutta ovien avaamiset eivät tallennu appin lokiin jos hälytykset eivät ole päällä. Pieni juttu mutta luulisi, että tuollaista dataa voisi myös näyttää käyttäjälle.
Yale Smart Home Liiketunnistin kameralla
Ominaisuudet:
+ Yleisesti ottaen hyvä idea yhdistää kamera liiketunnistimeen.
+ Appin kautta voi ”tilata” kuvan, joka näkyy appissa ja saapuu myös sähköpostiin.
+/- En ole vielä testannut laitteen herkkyyttä, joten en tarkkaan osaa arvioida kuinka luotettavasti laite toimii. Uskoisin toimivan hyvin.
- Tämäkin vehje on todella isokokoinen verrattuna vaikkapa Xiaomin tai Huen liiketunnistimiin.
- Kuvanlaatu on huono. Erikseen ostettuna laite maksaa 140 euroa ja luulisi sillä hinnalla saavan edes HD-tasoisen kameran. Kuva (320x240px) ajaa asiansa mutta tuohon hintaan verrattuna se on oikeasti huono. Suunnilleen puoleen hintaan saa 360 asteen IP-kameroita Suomesta ja Kiinasta tietenkin Xiaomin laitteita parilla kympillä.
Yale Smart Home Liiketunnistin
Ominaisuudet:
Yale Smart Home näppäimistö
Ominaisuudet:
+ Laitteesta saa näppärästi käynnistettyä yhdellä napautuksella ”Osin käytössä (kotona)” ja ”Täysin käytössä (poissa) -tilat. Sammuttaminen tapahtuu painamalla avoinna olevaa lukon painiketta ja syöttämällä pääsykoodi.
+ Laitteesta löytyy paniikkinappula, joka voi olla ihan hyödyllinen jollekin käyttäjälle.
- Näppäimistön painikkeet ovat pehmeästi kumista tehdyt, joten tuntuma on aika heikko ja joka kertaa saa arvailla miten hyvin laite rekisteröi painamiset.
- Mielestäni appin lokiin ei tullut merkintää, kun käynnistin hälytykset näppäimistön kautta. Deaktivointi kyllä näkyy lokissa. Testailin tätä nyt illalla ja nuo eivät tosiaan ilmesty lokiin. Appista kyllä näkee, että hälyt on päällä mutta ei milloin ne on asetettu. Todella pieni juttu mutta vähän häiritsevää kun kaikkea tietoa ei löydä lokista.
Noin viikko sitten saapui Yale Smart Home SR-3200 -turvajärjestelmä ja ajattelin kirjoittaa siitä muutamia huomioita, sillä kyseisestä järjestelmästä löytyy todella huonosti aitoja käyttäjien kirjoittamia arvosteluja (sponsoroituja tekstejä löytyy senkin edestä).
Pakettiin kuuluu keskusyksikkö, kaksi ovi-tai ikkunatunnistinta, näppäimistö, liiketunnistin sekä liiketunnistimella ja kameralla varustettu liiketunnistin. Jotta tuon sai liitettyä Yale Doormaniin niin piti hankkia erillinen noin 40 euron moduuli Doormaniin.
Itse Yale Smart Home SR-3200 -turvajärjestelmän asennus oli melkoisen helppo prosessi. Keskusyksikköön virtajohto ja verkkokaapeli kiinni ja Yalen appi lataukseen. Kaikki laitteet olivat jo etukäteen paritettu eli ainoa laite, joka vaati yhdistämistä oli Yale Doorman. Yalen app on saanut todella huonot arvostelut Play Storessa, mutta näin alle vuorokauden kokemuksella se ei ole niin huono kuin arvosteluista luulisi. Ilmeisesti tuolle on tehty jonkinlainen facelift ja käyttöliittymä on muuttunut parempaan suuntaan. App voisi olla paljon yksinkertaisempi ja helppokäyttöisempi, mutta ajaa asiansa. Asioita ei juurikaan selitetä appissa vaan monia kohtia joutuu arpomaan ja sieltä esimerkiksi löytyy kohta ”Valvonta”, jonka vaihtoehdot ovat ”Pois päältä” ja ”12 tuntia”. Siitä oli pakko laittaa mailia Yalelle ja kysyä, että mitäköhän tuokin tarkoittaa. (Edit. ilmeisesti sovellus vain bugittaa ja ei suostu näytämään oikeita ohjeita. Sovelluksesta löytyy lisäohje aina kyseisestä valikosta ? merkin takaa)
Yalen ohjeet ovat mielestäni todella heikot. Ohjeet koostuvat lähinnä kuvista ja niistä tulee todella vahvat Ikea-fiilikset. Kun kokoan huonekaluja, minulle riittää tuollaiset kuvalliset ohjeet, mutta kun asennan turvajärjestelmään, niin haluaisin lukea sanallisia ohjeita. Onneksi netistä löytyi jotkut vanhat UK ohjeet, jotka olivat ainakin minulle hyödyllisemmät (ohjeista näkee myös miltä appi on joskus näyttänyt). Väitän ettei asetusten säätäminen ole ihan läpihuutojuttu jos ei ole tottunut säätämään erilaisten laitteiden kanssa.
Yleiset fiilikset Yale Smart Home SR-3200 -turvajärjestelmästä ovat kuitenkin hyvät ja järjestelmä tuntuu hyvin luotettavalta, vaikka joitakin pieniä epäselvyyksiä onkin ilmassa. Koko setin hinta (ilman Yale Doorman moduulia) on noin 350 – 400 euroa, joka mielestäni on aika paljon. Pitkässä juoksussa tämä on tietenkin huomattavasti halvempi kuin jokin kuukausimaksullinen palvelu. Lisälaitteiden hinnat ovat myös todella korkeat. Palohälyttimet maksavat noin 70 euroa kappale, ovitunnistimet 30 euroa, liiketunnistimet kameralla 140 euroa jne. Jos laitteet olisivat sirompia ja pikkusen tyylikkäämpiä niin hinnat olisivat enemmän OK minulle. Toisaalta tuotevalikoimasta löytyy 50 eurolla elektroninen ovisilmä, jonka kuvittelisi olevan kalliimpi.
Kätevintä koko Yale Smart Home SR-3200 -turvajärjestelmässä on nuo kaksi tilaa ”Osin käytössä (kotona)” ja ”Täysin käytössä (poissa). Esimerkiksi kotona -tilassa vain ovitunnistimet voi laittaa aktiiviseksi ja sulkea liiketunnistimet. Tämä on erityisen hyödyllistä jos haluaa käyttää hälytysjärjestelmää öisin tai vaikka eläintaloudessa. Itse käytän tuota "kotona"-tilaa nyt kun koira on kotona ja en halua turhia hälytyksiä liiketunnistimesta. Lomamatkan ajaksi sitten voisi asettaa "poissa" -tilan kun voi olla varma, ettei kenekään kuuluisi liikkua asunnon sisällä.
Kaipaisin myös laitteista hieman enemmän dataa appin lokiin, mm. tietoa virtojen katkeamisesta, sensoreilla varustettujen ovien avaamisesta jne. Sovellus on itsessään ihan OK, vaikka kaipaisin vielä selkeämpää käyttöliittymää ja tarkempaa tietoa mitä eri asetukset tekevät. Mielestäni se on huonoa käyttöliittymäsuunnittelua jos asetuksia säätäessä pitää availla erillistä ohjetta, jotta ymmärtää mitä asetus tekee.
Tällä hetkellä sovellus kertoo hienosti aloitusnäytössä onko hälyt päällä ja onko Yale Doorman lukittu. Olisi myös kiva tietää muiden ovien tilanne. Esimerkiksi, jos hälytykset yrittää kytkeä sovelluksen kautta kun jokin ovi on auki, niin tästä tulee virheilmoitus joka ilmoittaa avonnaisesta ovesta ja varmistaa haluaako käyttäjä todella aktivoida hälyt. Valitettavasti sovellus ei millään tavalla kerro mikä ovi on auki.
Yale Smart Home SR-3200 -turvajärjestelmän saa myös integroitua Philips Hue-järjestelmään, mutta tämä tarkoittaa vain valojen vilkkumista hälytyksen yhteydessä ja valojen värin vaihtumista kun hälytykset laitetaan päälle. Kaipaisin syvempää integraatiota Huen ekosysteemiin ja olisi todella hienoa, jos Huen liiketunnistimia voisi käyttää Yalen kanssa. Nyt tuntuu tyhmältä asentaa Yalen tunnistimia, kun vieressä on Huen sirompi tunnistin.
Varmaan helpointa jos kasaan tähän vielä laitekohtaisesti plussia ja minuksia.
Toimiminen Yale Doormanin kanssa
+ Lukon hallinta siirtyy pääasiassa appiin, joka helpottaa ihan hitosti uusien koodien luomista tai niiden poistamista.
+ Oven voi avata suoraan appista. Tämä on erityisen hyödyllistä jos tarvitsee avata etänä ovi vaikka kuriirille, huoltomiehelle, jne.
+ Hälytys kytkeytyy automaattisesti pois päältä kun ovi avataan kulkutunnisteella tai koodilla. Itselläni on tässä pieni viive, eli jos oven nykäisee heti auki niin ovitunnistimet laukaisevat hälytyksen. Ylimääräinen sekunti pitää odottaa, että turvatila ehtii sammua.
+ 24h koodi poistuu käytöstä ja sen sijaan voi luoda koodeilla erilaisia aikatauluja. Tämä on erityisen kätevää vaikkapa, jos siivooja käy säännöllisesti tiettynä päivänä.
+ Yale Doormanin avaamiset ja sulkemiset tallentuvat appin lokiin käyttäjäkohtaisesti. Luonnollisesti appista myös näkee onko ovi lukittuna.
+/- Hälytys (valvontatila) kytketään päälle painamalla tähteä ja syöttämällä koodi. Yale Doormanin turvatila käynnistetään painamalla tähteä ja minä ainakin haluiaisin aktivoida hälytysjärjestelmän yhtä yksinkertaisesti. Ohjeista jäi myös epäselväksi toimiiko Yale Doormanin turvatila vieläkin erillisenä turvatilana vai onko se jotenkin yhteydessä koko hälytysjärjestelmään. Yalen ohjeessa puhutaan VALVONTA-tilasta ja Yalen turvajärjestelmän appissa ”Osin käytössä (kotona)” ja ”Täysin käytössä (poissa). Joten pitää illalla testata mikä tila tuosta Yalesta nyt oikein käynnistyy. Testauksen perusteella tuosta käynnistyy "täysin käytössä (poissa)" -tila.
- Yhdistämisen jälkeen kaikki aikaisemmin yhdistetyt lätkät ja koodit nollaantuivat, joten ne piti asentaa uudestaan.
- Hälytystä ei voi sulkea suoraan Doormanista asunnon sisäpuolelta. Itse kaipaisin mahdollisuutta sammuttaa tuo kevyempi ”kotona”-tila suoraan Doormanin kautta. Mielestäni tämä on tila, jota ei tarvitsisi sammuttaa vain appista tai erillisestä näppäimistöstä koodilla. Samalla myös olisi kiva saada tuo kevyempi hälytys päälle suoraan doormanista asunnon sisäpuolelta.
- Yale Doormanin äänenvoimakkuudelle voi asettaa arvot "hiljainen", "voimakas" ja "äänetön". Hiljainen ei kuulu kunnolla oven ulkopuolelle ja voimakas taas kuuluu asunnon yläkertaan asti. Jostain syystä sellainen normaalitaso puuttuu kokonaan.
- Hälytyksen sattuessa Yale Doorman ei hälytä. Se voisi hyvin toimia ulkoisena sireeninä.
Yale Smart Hub
Ominaisuudet:
- Keskusyksikön taajuudet: 2.4 GHz ja 868 MHz
- Keskusyksikössä 94 dB sireeni sisäänrakennettuna
- Akkuvarmennettu
- Radiosignaalin häirinnän tunnistu
- Keskusyksikkö liitetään verkkoon, ei kuukausimaksua tai muuta sitoutumista
- Mahdollistaa älylukon liittämisen keskusyksikköön
- Keskusyksikköön on mahdollista liittää lukuisia eri lisälaitteita (40 eri laitetta, liiketunnistinkameroiden maks. määrä 6 kpl)
- Järjestelmään saa lisättyä erilliset PIN-koodit kymmenelle eri käyttäjälle ja järjestelmään voi tehdä useita käyttäjiä, joilla on pääsyoikeus mobiiliapplikaatioon
- Mobiilisovellus ladattavissa Android ja iOS -laitteille
- Sovelluksen käyttökieleksi valittavissa suomi
- Laitteiden kantama kotiasemasta on noin 30 metriä ja kameroilla ja Smart Living -lukkomoduulilla kantavuus on 15 metriä.
+ Hubista löytyy akku joka ehdoton plussa vaikkakin hälytykset eivät siirry minnekään, jos talosta katkeaa sähköt ja netti on poikki.
+ Hälytyksistä saa tekstiviesti-ilmoitukset ja sähköposti-ilmoitukset. Sähköposti-ilmoituksia saa myös alkuun ihan jokaisesta tapahtumasta, eli asetukset kannattaa katsoa appista kuntoon. Asennuksen jälkeen huomasin mailiin tulleen 89 sähköpostia Yalelta. Ilmoitusasetukset voisivat olla vähän tarkemmat. Nyt voi valita oikeastaan vain kaikki ilmoitukset tai vain hälytykset. Jos valitsee kaikki niin silloin tulee ilmoituksia ihan jokaisesta Doormanin avaamisesta ja sulkemisesta.
+ Laitteessa on myös radiosignaalin häirinnän tunnistus. Olisi hauska testata tämän toimivuutta, mutta ainakin paperilla kuulostaa hyvältä.
+/- Laitteessa on sisäinen sireeni (94dB), jota ei pysty laittamaan hälyttämään äänettömästi. Itse en pidä tätä kovinkaan isona miinuksena, kun laite on melkoisen helppo laittaa sellaiseen paikkaan ettei sitä ihan heti pääse rikkomaan. Järjestelmää voi myös laajentaa lisäsireeneillä, joilla murtautujaa voi hämätä.
- Hubista ei löydy paikkaa SIM-kortille, joten järjestelmä on valitettavasti vain nettiyhteyden varassa.
- Netin tai virran katkeaminen ei tallennu appin lokiin. Mielestäni tämä on tieto mikä pitäisi tallentua. Murrot luonnollisesti tallentuvat vaikka virrat tai netti olisi poikki, mutta olisi kiva saada ilmoitus jos kämpästä on ollut sähköt poikki.
- Kaipaisin mahdollisuutta ajastaa hälytyksiä. Esimerkiksi hälytykset automaattisesti päälle klo 08:00 jne
Yale Smart Home ovi/ikkunatunnistin
Ominaisuudet:
- Aktivoi hälytyksen, kun ovi tai ikkuna avataan.
- Sopii vain sisätiloihin
- Taajuus: 868 MHz
- Kajoamissuoja (tamperointikytkin)
- Paristo: CR2032, paristokesto jopa 2-3 vuotta
+ Kajoamissuoja eli laitteen irrottaminen aiheuttaa välittömästi hälytyksen.
+ Kiinnitettävissä tarroilla tai sitten suoraan mukana tulevilla ruuveilla. Itse asensin näin alkuun tarroilla.
- Tunnistimet ovat mielestäni todella isokokoiset ainakin Xiaomin vastaaviin verrattuna ja näin ollen eivät ole mitkään kovinkaan huomaamattomat tai kauniit.
- En tiedä onko tämä ominaisuus vai bugi, mutta ovien avaamiset eivät tallennu appin lokiin jos hälytykset eivät ole päällä. Pieni juttu mutta luulisi, että tuollaista dataa voisi myös näyttää käyttäjälle.
Yale Smart Home Liiketunnistin kameralla
Ominaisuudet:
- Taajuus: 868 MHz
- Aktivoi hälytyksen, kun joku liikkuu kotona
- Tunnistimen ottamia kuvia voidaan katsoa mobiilisovelluksen kautta
- Sopii vain sisätiloihin
- Kantama: 12 m, 110°
- Paristo: 2 x 1,5 V AA
+ Yleisesti ottaen hyvä idea yhdistää kamera liiketunnistimeen.
+ Appin kautta voi ”tilata” kuvan, joka näkyy appissa ja saapuu myös sähköpostiin.
+/- En ole vielä testannut laitteen herkkyyttä, joten en tarkkaan osaa arvioida kuinka luotettavasti laite toimii. Uskoisin toimivan hyvin.
- Tämäkin vehje on todella isokokoinen verrattuna vaikkapa Xiaomin tai Huen liiketunnistimiin.
- Kuvanlaatu on huono. Erikseen ostettuna laite maksaa 140 euroa ja luulisi sillä hinnalla saavan edes HD-tasoisen kameran. Kuva (320x240px) ajaa asiansa mutta tuohon hintaan verrattuna se on oikeasti huono. Suunnilleen puoleen hintaan saa 360 asteen IP-kameroita Suomesta ja Kiinasta tietenkin Xiaomin laitteita parilla kympillä.
Yale Smart Home Liiketunnistin
Ominaisuudet:
- Aktivoi hälytyksen, kun joku liikkuu kotona
- Taajuus: 868 MHz
- Sopii vain sisätiloihin
- Kantama: 12 m, 110°
- Paristo: 3 x 1,5 V AA, paristokesto jopa 2-3 vuotta
Yale Smart Home näppäimistö
Ominaisuudet:
- Yale Smart Home näppäimistö hälytysjärjestelmään. Näppäimistön avulla saat helposti kytkettyä hälytyksen päälle tai pois päältä.
- Taajuus: 868 MHz
- Sopii vain sisätiloihin
- Paristo: CR2032, paristokesto jopa 2-3 vuotta
+ Laitteesta saa näppärästi käynnistettyä yhdellä napautuksella ”Osin käytössä (kotona)” ja ”Täysin käytössä (poissa) -tilat. Sammuttaminen tapahtuu painamalla avoinna olevaa lukon painiketta ja syöttämällä pääsykoodi.
+ Laitteesta löytyy paniikkinappula, joka voi olla ihan hyödyllinen jollekin käyttäjälle.
- Näppäimistön painikkeet ovat pehmeästi kumista tehdyt, joten tuntuma on aika heikko ja joka kertaa saa arvailla miten hyvin laite rekisteröi painamiset.
- Mielestäni appin lokiin ei tullut merkintää, kun käynnistin hälytykset näppäimistön kautta. Deaktivointi kyllä näkyy lokissa. Testailin tätä nyt illalla ja nuo eivät tosiaan ilmesty lokiin. Appista kyllä näkee, että hälyt on päällä mutta ei milloin ne on asetettu. Todella pieni juttu mutta vähän häiritsevää kun kaikkea tietoa ei löydä lokista.