Windows XP/Server 2003 asennus moderneilla alustoilla (Z170 ja uudemmat)

Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
3 239
Ajattelin koostaa vinkit ja kikat miten Windows XP tai Server 2003 asentuu nykypäivän alustoilla. Haswellin jälkeen kun Skylake tuli markkinoille se ja uudemmat alustat eivät enää tue natiivisti USB-laitteita asennettaessa Windows 7 tai vanhempaa käyttöjärjestelmää. Myöskin IDE-yhteensopivuustila ei ole enää saatavilla Intelin omilla SATA-porteilla. Windows XP ja Server 2003 eivät tue suoraan modernimpaa AHCI-standardia, joten vaihtoehdot ovat IDE-yhteensopivuustila kolmannen osapuolen SATA-liitäntäporteilla tai AHCI-ajurien asentaminen käyttöjärjestelmän asennusmediaan, joko Intelin omille SATA-porteille (Z170, Z270 & X299) tai kolmannen osapuolen SATA-porteille. Emolevy tarvitsee myös ACPI-yhteensopivan biossin jotta XP tai Server 2003 voidaan bootata.


Useista markkinoilla olevista emolevyistä löytyy Intelin omien SATA-liintöjen lisäksi kolmannen osapuolen SATA-liitäntäportteja, useimmiten Asmedian ohjainpiirillä toteutettuja. Osassa emolevyistä, joista näitä portteja löytyy, voidaan valita suoraan IDE-yhteensopivuustila biossista näille porteille, esimerkiksi Z170M OC Formulalla, jolloin mitään erillisiä kikkailuja käyttöjärjestelmän asennusmediaan ei periaatteessa tarvitse tehdä ja käyttöjärjestelmä voidaan asentaa sellaisenaan esimerkiksi DVD:ltä, missä sekä DVD-asema että kiintolevy on kytketty näihin kolmannen osapuolen SATA-portteihin.

upload_2019-3-12_21-18-23.png


upload_2019-3-12_21-18-34.png



Ne Z170 ja Z170 -emolevyt sekä X299-emolevyt käytettäessä Kaby Lake-X prosessoria, joista ei kolmannen osapuolen SATA-liitäntöjä löydy, tarvitsevat AHCI-ajurin Intelin omille SATA-porteille. XP:n tai Server 2003:n käyttö Skylake-X -prosessoreilla ei ole mahdollista. AHCI-ajurien asentaminen onnistuu helpoiten etukäteen itse käyttöjärjestelmän asennusmediaan, jolloin erillisiä kikkailuja toisella kokoonpanolla ei tarvitse tehdä. Sama koskee myös Z370 ja uudempia alustoja, joille ei ole enää saatavilla AHCI-ajuria vanhoille käyttöjärjestelmille, jolloin AHCI-ajurit pitää asentaa kolmannen osapuolen SATA-liittimille.


Ajurien asentaminen onnistuu helpoiten nLite-ohjelmistolla, jolla voidaan tehdä muutoksia Windows XP:n tai Server 2003:n asennusmediaan, kuten vaikka poistaa tiettyjä käyttöjärjestelmän osia esimerkiksi kielet, eri kielten näppäimistöt, verkkotuki ja moni muu.

upload_2019-3-12_21-19-30.png




nLitessä valitaan Drivers omien ajurien integroimista varten ja Bootable ISO, jolla luodaan uusi asennustiedosto muutosten pohjalta.



upload_2019-3-12_21-19-49.png



Drivers-osiossa valitaan Insert-->Multiple driver folder.


upload_2019-3-12_21-20-13.png



Etsitään AHCI-ajurien kohdesijainti ja valitaan molemmat i386-päätteiset listalta.




Modeksi valitaan Textmode driver ja ajureista joko 32- tai 64-bittinen riippuen kumpaa ollaan asentamassa.



Toisena ongelmana uusilla alustoilla on tuo toimivien USB-porttien puute. Monista uusista emolevyistä löytyy takapaneelista USB3.1A- ja C -portit, jotka on usein toteutettu Asmedian ohjainpiirillä, eli näille on saatavilla toimivuus myös vanhoilla käyttöjärjestelmillä ajurin avulla. Ajuri voidaan asentaa samalla tavalla AHCI-ajurien yhteydessä myöskin nlitellä, kuten myös verkkoajuritkin. Yksi USB-portti on varsin rajallinen määrä, ja ainoa vaihtoehto saada lisää USB-portteja tälläiseen kokoonpanoon on käyttää erillistä USB PCI-E -lisäkorttia.






Lopuksi muutosten pohjalta luodaan .iso-tiedosto, joka voidaan sitten polttaa DVD-levylle tai ladata USB-tikulle asennusta varten.



Helpoiten XP:n tai Server 2003:n käyttö onnistuu PS/2-hiirellä ja -näppäimistöllä, joilla on natiivi tuki vanhoissa käyttöjärjestelmissä. Yllättävän monesta emolevystä löytyy vielä PS/2-portti näppäimistölle tai yhdistelmäportti molemmille. Yhdistelmäportista voidaan käyttää sekä hiirtä että näppäimistöä y-kaapelin avulla. Asennus ja käyttö onnistuu toki myös USB-hiirellä ja -näppäimistöllä käyttämällä PS/2-emulatio -asetusta biossissa, mikä antaa perustason yhteensopivuuden näille laitteille, eli ei saa esimerkiksi USB-tikkuja tai muita laitteita toimimaan. Saatu toimivuus on hyvin rajattua, ja esimerkiksi hiiren käyttö varsin kankeaa. Miinuspuolena on myös dramaattinen suorituskyvyn tippuminen, jos esimerkiksi ohjelman aikana käytetään joko hiirtä tai näppäimistöä tätä menetelmää hyödyntäen.







Järkeähän XP:n arkikäytössä ei tänäpäivänä enää ole. Monilta uusilta laitteilta puuttuu tuki ja näin maksettujen ominaisuuksien hyöty menee hukkaan. Myöskin XP:n käyttö verkossa on selvä tietoturvariski. Virittelyssä ja testikäytössä huvin vuoksi sen paikka tulee säilymään, mutta muutoin käyttöä ei voi hirveästi perustella uusilla osilla.


Z170 AHCI-ajuri: iaStor_skl
Z270/X299 AHCI-ajuri: Z270 AHCI
Z370/Z390 Asmedia AHCI, USB ja LAN -ajurit: EVGA Z390 DARK OFFICIAL XOC BIOS + XP SUPPORT! - EVGA Forums

Yksityiskohtaisempi ohjevideo:

 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 188
Viestejä
4 194 284
Jäsenet
70 868
Uusin jäsen
Arttu1345

Hinta.fi

Ylös Bottom