Windows on Arm -tietokoneet

tuoppi´

Kapitalisti
NOSTO
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
3 729
Aloitetaas tälläistä pysyvämpää keskustelua kun muutaman viime aikaisen uutisen kommenttien alla tästä on ollut keskustelua. Tein ketjun kannettavien alueelle, kun tällä hetkellä näitä ei virallisesti tuettuna oikein ole muunlaisia (lukuun ottamatta Microsoftin Dev Kit 2023:sta), mutta minun puolesta saa jutella myös Armin tulevaisuudesta pöytäkoneissa ja epävirallisista Windows on Arm -asennuksista esim. Raspberry Pille, Ampere Altralle tai M1/M2 mäcceihin.


Mitä mieltä Windows on Armista? Korvautuuko x86 koneet Armilla? Vai onko ihan typerä idea?

--

Aloitan keskustelun arvostelulla/ajatuksilla omasta Windows on Arm -kannettavasta, jota olen käyttänyt nyt puolisen vuotta.

Samsung Galaxy Book2 Go 5G

Prosessorina on Qualcomm Snapdragon 7c+ Gen 3, muistia 4GB ja tallennustilaa 128GB. Hintaa oli keväällä 799€, nyt hinta.fi:ssä halvin 658€.
Aika mopohan tämä on, varsinkin 4 gigaa muistia ahdistaa Windows 11:n kanssa, mutta lähinnä tarkoitus oli testata miten tämä Windows on Arm homma ylipäätään toimii ja tämä oli se halvempi vaihtoehto. Toinen vaihtoehto mitä harkitsin oli Lenovo X13s, jossa on prosessorina Snapdragon 8cx Gen 3, mutta sen hinta oli yli 2000€. Eikä tuo 8cx Gen 3:kaan mikään tykki ole, lähinnä vastaa jotain Core i3:sta. Tosin ei tämä Book2 Go:kaan mitenkään erityisen halpa ole varsinkaan ominaisuuksiin verrattuna. Joissain maissa tätä on saanut $499 hintaan ilman 5G:ta (Suomessa jostain syystä vain 5G mallia tarjolla), joka ehkä enemmän vastaa läppärin tehoa ja laatua. Tehojen lisäksi heikkoa on myös yleisesti laatu muutenkin, kuoret ja näppäimistön napitkin ovat sitä aivan halvinta ämpärimuovia. Trackpad sentään on ihan toimiva ja se on sellainen klikattava, mistä itse pidän. Näyttö on ok, siitä ei oikein enempää sanottavaa.

Sitten hyviin puoliin. Akunkesto tässä on Arm-prosessorin takia erinomainen. Täyteen ladattuna akku kestää reilusti yli 10 tuntia peruskäyttöä, parhaimmillaan Windows on näyttänyt että akkua jäljellä jotain 14 tuntia. Tämä vielä läppärissä joka on ohut ja kevyt. Lisäksi virtapiheys näkyy siinä, että koneessa ei ole minkäänlaista tuuletinta eikä kone käy sylissä kuumana.

Softapuolella vähän jännitti ennen ostamista, että miten hyvin Arm-natiiveja ohjelmia löytyy ja miten huonosti x86-natiivit ohjelmat pyörivät. Mutta tilanne onkin yllättävän hyvä, aika hyvin perusohjelmiin löytyy jo Arm-natiivit versiot, vähintään beta-versioina. Omalla kohdalla on vain muutamia ohjelmia, joille ei löydy Arm-versiota, ehkä mainittavimmat on Discord ja Telegram. Enimmäkseen tulee raskaammat hommat ja pelailu tehtyä pöytäkoneella, mutta hieman kokeilin VS Codella koodausta ja pelata Tales of Monkey Islandia, ja hyvin toimivat.

Plussat
+ Akunkesto
+ Ei tuuletinta eikä käy kuumana
Miinukset
- Muistin vähyys
- Tallennustilan vähyys
- Kallis hinta
- Heikko laatu

Yhteenvetona kuitenkin eipä ole tullut aiempaa läppäriä (Lenovo L13, Core i7) juuri käytettyä tämä ostamisen jälkeen, vaikka monella tapaa se on objektiivisesti parempi. Tuo akunkesto ja kun kone ei käy kuumana on kyllä läppärissä hienoja ominaisuuksia, että niiden takia voi vähän tehdä kompromisseja tehon kanssa. Kyllä seuraavakin kannettava tulee olemaan itsellä Armilla. En kuitenkaan vielä suosittele tätä tai muutakaan Windows on Arm -kannettavaa yleisesti, syynä se että hinnassa on vielä todella paljon early adopter -lisää. Aika paljon paremman koneen saa samaan hintaan kun pysyy x86-puolella.

Mielenkiinnolla odotan mitä tulevaisuudessa tulee. Millainen tuo Snapdragon X Elite tulee olemaan tehoiltaan ja hinnaltaan. Mielenkiintoista nähdä myös mitä Nvidia, AMD ja Mediatek saavat aikaiseksi kunhan Qualcommin ekslusiivisyys soppari loppuu.
 
Liittynyt
29.01.2017
Viestejä
1 955
Jos ARM Windowsia haluaisin käyttää, niin itse laittaisin sen Macbookiin virtuaalikoneelle pyörimään. Hakkaa melko varmaan mennen tullen ja palatessa nuo mopokoneet.
 
Liittynyt
14.07.2021
Viestejä
224
Saa myös nähdä tekeekö Boot Camp paluun, jolla sai helposti Windowsin asennettua dual boottina intel mäkeille. Tosin, en tiedä mitä tuolla Windowsilla sitten tekee jos ohjelmat eivät rantaudu laajasti ARM Windowsille.
 

Alensia

Custom-titteli
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 876
Arm-versio Windowsista tuntuu jotenkin "Windows Lite"ltä ideana. x86(-64) kuitenkin ollut de facto -standardi niin kauan tietokonemaailmassa että sillä vaan "kaikki" pelaa, etenkin Windows/Linux-puolella. Mutta virtapiheys, viileys ja äänettömyys ovat äärimmäisen houkuttelevia tekijöitä läppäreissä, joten suurin toivein ja mielenkiinnoin kehitystä seuraan.

Mikäli jokin massasiirtymä Windows/Linux-ympäristöissä Armiin tulisi, olisi siirtymävaihe taatusti huomattavasti pidempi ja kivuliaampi kuin mitä se oli Maceissa. Yhden valmistajan on huomattavasti helpompi moinen vetää läpi, kun vastaavat itse raudasta ja softasta vrt. gaziljoona laitteistokombinaatiota. Softakehittäjillekin varmasti ollut helpompaa.

Mac-maailmaan olen vasta tänä vuonna pureutunut syvemmin, ja siellä M-sirullisilla Maceilla olen kyllä saanut valtaosan hommista hoidettua. Rosetta on auttanut loistavasti appien kanssa, joista ei natiivia versiota ole. Suurin päänvaiva on koitunut lähinnä VirtualBoxin puutteesta, niin on sitten joutunut räkkiserverikoneella pyörittelemään virtuaalikoneet.
 
Liittynyt
21.07.2023
Viestejä
142
Itselle on aina ollut että pöytäkoneessa on ne tehot, sillä pelataan ja editoidaan videoita, jne., joten läppäriksi kelpaa jokin hieman hitaampi ja virtapihimpi, kuten nyt on menty Asus:n ultrabookeilla jo toistakymmentä vuotta. Jos akkukesto todella hyvä ja hinta sopiva, niin voisin ihan hyvin tuollaisen ARM koneen ostaa, kunhan ne itselle oleelliset muutamat antiikkiset x86 ohjelmat toimivat.
 

Tup3x

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 343
Mistäs nämä oletukset, että ARM olisi se hitaampi vaihtoehto? Nythän näyttäisi siltä, että X Elite pyyhkisi nykyisillä x86 prossuilla lattiaa ja ihan nopeimmillakin työpöytäprossuilla on tekemistä päästä samaan yhden säikeen suorituskykyyn. Tietenkin pitää olla natiivi softa, mutta joka tapauksessa.
 

Obi-Lan

¯\_(ツ)_/¯
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 141
Microsoftilla oli jo Windows puhelinten ja WinRT aikaan visio UWP appeista, onko tuo vielä hengissä? What's a Universal Windows Platform (UWP) app? - UWP applications pointti noissa käsittääkseni oli olla alusta riippumaton. WinRT:tä yritettiin aikoina kovalla panostuksella ja se floppasi, nyt MS puolelta varmaan edetään varovaisemmin.

Kiinalaisillakin on jotain ARM virityksiä olemassa, esim. Robo & Kala 2-in-1 Laptop eli ARM vehkeitä voi tulla nopeastikin markkinoille jos ostajakunnat alkaa kokea nämä varteen otettaviksi vaihtoehdoiksi.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 834
Mistäs nämä oletukset, että ARM olisi se hitaampi vaihtoehto? Nythän näyttäisi siltä, että X Elite pyyhkisi nykyisillä x86 prossuilla lattiaa ja ihan nopeimmillakin työpöytäprossuilla on tekemistä päästä samaan yhden säikeen suorituskykyyn. Tietenkin pitää olla natiivi softa, mutta joka tapauksessa.
Oliko X Elitestä muka julkaistu jotain muita suorituskykylukuja kuin valmistajan itsensä tehonkulutusvakioidut testit?
 
Liittynyt
07.02.2019
Viestejä
619
Olen käyttänyt jo pari vuotta Lenovo Yoga C630 windows-on-arm läppäriä pakollisten windows-softien pyörittämiseen. Toimii, on hiljainen ja akku kestää pitkään. Mutta on se saatanan hidas.

Sovelluspuolesta sen verran, että tiedän porukan käyttävän windows-on-armia M1 macbookeilla virtualisoituna. Nämä käyttäjät luovat osaltaan painetta tehdä windows-on-arm buildejä windows-softasta.
 

tuoppi´

Kapitalisti
NOSTO
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
3 729
Microsoftilla oli jo Windows puhelinten ja WinRT aikaan visio UWP appeista, onko tuo vielä hengissä? What's a Universal Windows Platform (UWP) app? - UWP applications pointti noissa käsittääkseni oli olla alusta riippumaton. WinRT:tä yritettiin aikoina kovalla panostuksella ja se floppasi, nyt MS puolelta varmaan edetään varovaisemmin.
Taitaa tuo olla enimmäkseen haudattu tai ainakaan tuota ei pakoteta enää. Olikin aika typerä idea, että alunperin vain nuo Storesta ladatut UWP-ohjelmat toimivat Windows RT:ssä. Varmaan jarrutti ARM Windowsin käyttöönottoa paljonkin. Pointti Windowsin käyttöön on kuitenkin nimenomaan että ne tutut Windows-softat toimii. Onneksi sittemmin tulivat järkiinsä ja lisäsivät x86-emuloinnin.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
615
Oliko X Elitestä muka julkaistu jotain muita suorituskykylukuja kuin valmistajan itsensä tehonkulutusvakioidut testit?
Ei taida olla kenelläkään Qualcommin ulkopuolella noita laitteita käytössä, eikä ole näkynyt muiden julkaisemia tietoja.

Tuossa lyhyt pätkä Davinci resolvesta


Siinä samassa ajassa X elite on saanut laskettua karkeasti 50% taskista kun verrokki-Intel on saanut laskettua ehkä 14%. Ja tuo Magic mask -operaatio on kuulemma ARM-optimoitu.
Qualcomm sanoo, että X Elite on tuossa magic maskissa tehoiltaan 1,7-kertainen verrattuna 12 core Inteliin, ja X Eliten NPU:ta käyttäessä 3-kertainen. Eli näyttää tuon verrokkikoneen osalta osuvan yhteen Qualcommin kertoman suorituskyvyn kanssa, tiedä vaikka olisi sama konepari millä ovat nuo ilmoittamansa tulokset ajaneet.

Eivät tietysti voi valehdella tulevan tuotteensa suorituskykytuloksista, siitä tulee pörssiviranomaisilta sen verran kovaa penalttia. Mutta miettivät kovasti, miten pitää vertailut tehdä, että ne ovat totta, mutta antaisivat omasta tuotteesta mahdollisimman hyvän kuvan. Lukijan pitää yrittää miettiä noita keinoja myös, jotta ymmärtää mitä lukee.

Kerrottujen tietojen perusteella teholuokka on kuitenkin ihan jäätävän kova.

Qualcommin kertomuksista päättelin itse, että Geekbench 6:n multicoressa X Elite saisi noin 15 000 pistettä 50 watin kulutuksella ja vastaavasti i7-13800H saisi noin 14000 pistettä 90 watilla, i7-1360P noin 11000 pistettä 50 watilla ja i7-1355U noin 9000 pistettä 42 watilla. Apple M2 saa 9600 pistettä ilmoittamattomalla kulutuksella ja tuon X Elite voittaa Qualcommin mukaan 50% erolla, eli saisi sen mukaan laskettuna noin 14500 pistettä. Noissa voi olla vaikka 10% heitto jos ovat valinneet ja kertoneet asioita sopivasti. Tuossa kuvan päälle laitettu ruudukko jossa omia arvioita lukemista.
x-elite-04-2_ed.jpg

Geekbench 6:n single core -tulos on sekin vakuuttava, tuosta ovat kertoneet suoraan tuloksen, sekä kilpailijoiden tulokset joihin X Eliteä vertasivat.
X Elite 3227
M2 Max 2841
i9-13980HX 3192
Ja sanovat, että X Elite saa M2 Maxin tuloksen 30% sitä pienemmällä kulutuksella ja i9-13980HX:n tuloksen 70% sitä pienellä kulutuksella.
Qualcomm-Snapdragon-X-Elite-Oryon-CPU-Benchmarks-For-PCs-_5.png

Tämän hetken kovimman integroidun GPU:n 780M:n tuo X Elite voittaisi 3DMark Wildlife Extremen perusteella Qualcommin kertoman mukaan noin 50%:lla maksimitehossa. Tuossa vertailussa ovat jostain syystä pitäneet X Eliten pienellä, noin 32 watin virrankulutuksella, eikä ole tietoa miten gpu-tehot tuosta nousee jos virrankäyttöä nostaa.
Snapdragon X Elite Pre-Briefing Deck 15.jpeg

Mikäli sama tehoero olisi keskimääräisessä käytössä, ja X Elitestä ei virrankulutusta nostamalla irtoaisi paljoa enempää tehoa, tarkoittaisi tuo X Elitelle TechPowerUpin tilastojen perusteella noin GTX 1070 / GTX 1660Ti / RTX 3050 luokan tehoja. Nuo ovat siis 151-154% 7940HS:n 780M:stä. Mutta todennäköisesti ovat valinneet itselleen sopivan yhden benchmarkin, niin laajemmassa käytössä voi olla, että suhde ei ole sama.
Joka tapauksessa, GPU-tehoakin on integroiduksi näytönohjaimeksi todella paljon pienellä virrankulutuksella.


Ja eiköhän kaikki oletukset siitä, että ARM on hitaampi vaihtoehto, johdu ihan vaan siitä, että Windows-puolella ennen Snapdragon X:ää ne ovat kaikki olleet Inteliä ja AMD:tä hitaampia vaihtoehtoja.

Hyvä muuten kun lukee vähän samanlaisen muutoksen tehoihin ja energiankulutukseen tuoneen Applen M1:n julkistuksen keskusteluja näin jälkeenpäin. Aika moni oli aika skeptinen Applen ilmoittamiin vertailuihin, koska ne näytti liian hyviltä ollakseen totta. Miten muka Applen ensimmäinen oma läppäriprosessori voisi olla niin paljon muita edellä... Mutta silloin Apple toi koneet nopeasti myyntiin ja puolueettomat testitulokset kertoi, että Applen julkaisun kehut oikeasti piti paikkansa. Nyt saadaan odotella jonnekin ensi vuoden puolelle, jos X Elitella varustettuja on koneita tulossa ensi vuoden puolivälissä myyntiin.

Qualcommilla ei ole oikein historiaa positiivisten yllätysten kanssa socien tai prosessorien julkaisussa. Mutta tässä tietysti oleellinen ero on, että X Elite ei ole Qualcommin suunnittelema, vaan Nuvian, jonka sitten Qualcomm osti. Ja Nuvian perusti Applen entinen pää-cpu-arkkitehti entisten Applen soc- ja systeemiarkkitehtien kanssa, eli siellä on vahva kokemus ja tieto maailman parhaiden ARM-ydinten ja koko paketin suunnittelusta.

Joskus tulevaisuudessa sitten nähdään millaisia ARM-prossuja Nvidia ja AMD tuovat, jos tuovat. Toivotaan, että tuo Applen ja nyt Nuvian/Qualcommin ARM-nopeus ei ole vain muutaman huippulahjakkuuden älyn ja fiksuuden tulosta, vaan muutkin pääsisi samalle tasolle kun ottavat mallia näistä parhaista.


Paljonkohan muuten käyttäjillä on nykypäivänä ulkoisia laitteita, jotka vaatii valmistajan ajureita. Koska ARM-Windowsiin ei käy x86-ajurit, eli niissä ei käytetä emulointia. Näytönohjainten ajurit varmaan tulee ARMille nopeasti sitten kun koneita ja kysyntää tulee, mutta esim printterivalmistajat tuskin jaksaa vanhojen, myynnistä poistuneiden printteriensä ajureita alkaa ARMille porttaamaan.
 

Tup3x

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 343
Oliko X Elitestä muka julkaistu jotain muita suorituskykylukuja kuin valmistajan itsensä tehonkulutusvakioidut testit?
Nyt tuli enemmän benchmarkkeja ja eri TDP:eillä.

Tämä on varsin mielenkiintoinen (Qualcommin DX12 ajurit tuskin ovat AMD:n tasolla ja muutenkin x86 peli):
QUALCOMM-SD-X-ELITE-GAMING-1.jpg


23W versiolta kyllä kova tulos:
Snapdragon Summit 2023_Benchmarking Presentation_10.png
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
23.07.2023
Viestejä
255
Tulisikohan sieltä ensi yönä M3-prosessori 3 nm tekniikalla? Johtuen huomattavasti pienemmästä transistorin koosta taitaa taas tehot nousta suhteessa virrankulutukseen. Oli hyvä idea applelta hylätä intelin 10nm tekniikka ja ottaa käyttöön M-sarjan ARM-prossut. Tuo X Elite ilmeisesti 4 nm tekniikkaa, joten applen M3-prossun olettaisi olevan vielä parempi.
 
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
2 127
^No tuli. Ja koneiden toimitukset alkaisi 7.11, eli 3nm Applen testit tullee aika pian julki.

Saas nähdä koska ensimmäiset oikeat X Elitekoneet on saatavilla, ja tosiaan että millä hinnalla/spekseillä. Omput nyt on taas odotetun kalliita.
 
Liittynyt
23.07.2023
Viestejä
255
Jokohan prossujen kehitys alkaa hidastua, kun ollaan jo niin lähellä atomien kokoluokkaa? 1nm prosessilla valmistettu prosessori tulee kaiketi joskus vuonna 2030? Olisikohan nyt oikea aika ostaa huippuluokan 4000 euron macbook pro M3 max, niin että sillä pärjäisi seuraavat n. 10 vuotta, kun mitään suurta tehonlisäystä ei ole odotettavana lähivuosina? Windowsia saisivat tukea paremmin kuin vain jonkun parallels ohjelman kautta.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
615
Hyvää jutustelua Gerard Williamsin kanssa Snapdragon X Eliten tiimoiltaLista keskustelun aiheista
00:02 Gerard Williams is the lead architect for the new compute chip at Snapdragon Summit 2023.
02:28 Developing energy-efficient designs for CPUs on Snapdragon
04:55 The performance of the CPU exceeded expectations and was above predicted numbers.
07:15 Being competitive in the market requires studying competitors and trends.
09:32 Snapdragon X Elite (code name Orion) is a CPU that will enable Qualcomm to expand into other markets.
12:02 Snapdragon X elitec is targeting lightweight and portable laptop designs with high performance graphics and NPUs.
14:30 Windows on Snapdragon provides a solid operating experience with good battery life and potential for performance in gaming and high-end applications.
16:48 Snapdragon X Elite opens new doors for third party applications on Windows
 
Liittynyt
26.04.2017
Viestejä
1 044
Paljonkohan muuten käyttäjillä on nykypäivänä ulkoisia laitteita, jotka vaatii valmistajan ajureita. Koska ARM-Windowsiin ei käy x86-ajurit, eli niissä ei käytetä emulointia. Näytönohjainten ajurit varmaan tulee ARMille nopeasti sitten kun koneita ja kysyntää tulee, mutta esim printterivalmistajat tuskin jaksaa vanhojen, myynnistä poistuneiden printteriensä ajureita alkaa ARMille porttaamaan.
Hyvä huomio. Tarkoittaa ettei ainakaan itselle riittäisi ainoaksi tietokoneeksi, mutta toisaalta, eiköhän meillä kaikilla ole kaapinperällä vanhoja Windows-läppäri raatoja, jotka saa edelleen kätevästi silti wifii kiinni ja niillä hoitaa satunnaiset tulostamiset ja skannaukset. Sitten jos printtaamista tarvitsee useasti, niin parempi jatkaa X86 käyttäjänä tai ostaa uusia koneita tukeva pritteri.
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
10 031
Koska ARM-Windowsiin ei käy x86-ajurit, eli niissä ei käytetä emulointia.
Melkonen emämunaus microsoftilta. Vähintään hölmöä että jotain usb printteriä ei saisi toimimaan uudella arm läppärillä.
 
Liittynyt
19.11.2016
Viestejä
4 355
Melkonen emämunaus microsoftilta. Vähintään hölmöä että jotain usb printteriä ei saisi toimimaan uudella arm läppärillä.
Tässä lienee se taustalla että tulostaminen on vähentynyt kuin lehmän häntä eikä suurimmalla osalla kotikäyttäjistä ole sille juurikaan tarvetta. Ja ne jotka sitä tarttee voivat sitten siirtyä kun nykyinen printteri hajoaa ja on uuden aika jolloin ajurit varmasti löytyvät jo.
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
10 031
Tässä lienee se taustalla että tulostaminen on vähentynyt kuin lehmän häntä eikä suurimmalla osalla kotikäyttäjistä ole sille juurikaan tarvetta. Ja ne jotka sitä tarttee voivat sitten siirtyä kun nykyinen printteri hajoaa ja on uuden aika jolloin ajurit varmasti löytyvät jo.
Vaan miksei usb ajureita voisi emuloida siinä missä kaikkea muutakin softaa? En ymmärrä.
 

kaarlos

Virallinen JimmZ-boikotoija
Premium-jäsen
Liittynyt
13.11.2016
Viestejä
1 694
Windowsia saisivat tukea paremmin kuin vain jonkun parallels ohjelman kautta.
Miksi? Aika niche-käyttötapaus kuitenkin eikä Parallels muutenkaan ole mikään Applen oma softa. Paljon fiksumpi diili tuo Applen näkökulmasta on kun ei tarvitse edes yrittää välittää mistään yhteensopivuudesta.
 
Liittynyt
23.07.2023
Viestejä
255
Miksi? Aika niche-käyttötapaus kuitenkin eikä Parallels muutenkaan ole mikään Applen oma softa. Paljon fiksumpi diili tuo Applen näkökulmasta on kun ei tarvitse edes yrittää välittää mistään yhteensopivuudesta.
Windows on suositumpi käyttöjärjestelmä.
 

kaarlos

Virallinen JimmZ-boikotoija
Premium-jäsen
Liittynyt
13.11.2016
Viestejä
1 694
Windows on suositumpi käyttöjärjestelmä.
Apple tietänee tämän ja siitäkään huolimatta ei ole tukea sille tuonut, joten olettaisin ettei tuo vaihtoehtoisten käyttisten tukeminen vaan yksinkertaisesti ole kannattavaa liiketoimintaa. Nykyinen tilanne jossa kolmannen osapuolen softa tarjoaa tuen on varmaan paras mahdollinen kun Applen itsensä ei tarvitse nostaa tikkua ristiin tai ottaa mitään vastuuta toimivuudesta.

Sama hommahan on kaikissa PC-läppäreissä jos niihin haluaa asentaa Linux-distribuution tai vaikka sitten hackintosh-henkisen Mac OS virityksen. Ei laitevalmistajat mitään takeita anna jokaiselle mahdolliselle käyttikselle.
 

KLF

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 863
Jokin aika sitten tuli tehtyä sulo vilenit ja hankin Surface Pro X:än, sen ekan version. Sattui käymään tuuri kun vastaan tuli vähän parempi 16GB/512GB malli, halvalla. Pari päivää tutkin miten hyvin arm-versiossa omat jutut toimii ja tulin siihen tulokseen että kai tämänkin kanssa pärjää. Kyseessä ei siis todellakaan ole ainoa kone, pöytäkoneita ja läppäreitä on ennestään.

Suurin "puute" normaalikäytössä on itselle natiivin chromen puuttuminen. Edge toki toimii melkein yhtä hyvin ja asentuihan se chromekin x86 emuloituna. x265 pakatut videot toimii vlc:llä. Suunnilleen kaikki mitä normaalisti käytän, joko löytyi windows storesta valmiina ohjelmina tai niistä sai pyöräytettyä edgen kautta web-apin.

Pelipuolelta World of Warcraft toimii... En olisi uskonut että se lähtisi edes käyntiin. No, ei se nyt mikään varsinainen pelikokemus ollut mutta toimipa kuitenkin.

Mulla oli aikaisemmin Surface Pro 8 mutta siinä oli omat ongelmat ja rajoituksensa joten päätin myydä sen pois ja hankin tilalle paljon tehokkaamman peliläppärin. Sen jälkeen tulikin taas uusi ongelma, 15" peliläppäri on aika iso ja painava, eikä sitä tule kannettua mukana. Ensin lähdin katsomaan Surface Go2 malleja mitä löytyykin kivan halvalla eBaysta nykyään, sitten tuli tämä Pro X vastaan vain hiukan kalliimmalla. Lopuksi gigantin outletista surface pro 9 näppis joka sopi tähän heittämällä (kirjaimellisesti).

  • Display: 13-inch PixelSense, 3:2 aspect ratio, 2880 x 1920 resolution
  • Processor: Microsoft SQ1
  • GPU: Adreno 685
  • RAM: 8 GB or 16 GB
  • Storage: 128 GB, 256 GB or 512 GB
  • Connectivity: LTE
  • Thickness: 7.3 mm
  • Weight: 774 g

Ei tuuletinta, metallirunko. LTE vakiona kiva lisä. Akku kestää kokoon nähden mukavan pitkään tämmöstä foorumisurffailua, n. 8h.

Normaalikäytössä tämä on ihan kuin mikä tahansa muu windows läppäri parin vuoden takaa jos käyttö on meikäläisen tyyliin sometus ja iltalööppien lukua. iPadia käyttäisin, ja olen käyttänytkin, mutta on se työpöytäversio selaimesta vaan enemmän omaan makuun kuin ipadin mobiiliversio. Lisäksi tässä saa sitten reissun päällä ne VPN/RDP yhteydet hoidettua mallikkaasti.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
17 586
Olisikohan nyt oikea aika ostaa huippuluokan 4000 euron macbook pro M3 max, niin että sillä pärjäisi seuraavat n. 10 vuotta, kun mitään suurta tehonlisäystä ei ole odotettavana lähivuosina?
Jos mennyttä katselee, niin Applen Mac Book Pro 2013 malleihin saa käyttöjärjestelmän joka vielä tuettu, ja ne ihan käyttökelpoisia. Vanhoihin Intelle macceihin joista tuki loppu sai kyllä asennettua jonkin muun, ARM osalta sen varaan ei ehkä kannata laskea.

Jos tämä on se aasinsiltasi otsikkoon, niin sama riski näissä winkkaari ARM läppäreissä, pitäisi laskea sen varaan miten Microsoft tukee.

Jos mietit suorituskykyä, niin riippuu toki tarpeistasi, jos nyky tarpeet ei ihmeitä, ja pohdinta lähinnä tulee jotain harppauksia jotka vaativat paukkuja "keskivertokäytössä", ja sen kautta uutta rautaa niin se on mahdollista.

Jos nämä ARM rautaiset on enemmän integroituja juttuja, joihin ei voi lätkiä lisäpalikkaa, eli ostaessa valittava kokoonpano jolla menee loppuun asti. pariatonnia ylimääräistä (tupla) tuskin kannattaa maksaa 5+5 vuodesta.
 
Liittynyt
29.01.2017
Viestejä
1 955
Saa myös nähdä tekeekö Boot Camp paluun, jolla sai helposti Windowsin asennettua dual boottina intel mäkeille. Tosin, en tiedä mitä tuolla Windowsilla sitten tekee jos ohjelmat eivät rantaudu laajasti ARM Windowsille.
Parallelsin kautta näitä taitaa monet Apple Silicon Maceissä käyttää.
 

user9999

Platinum-jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 092
Liittynyt
05.03.2024
Viestejä
360
Mitä mieltä Windows on Armista? Korvautuuko x86 koneet Armilla? Vai onko ihan typerä idea?
Kyllä ne korvautuu jossain kohtaa. Sille on aika kova tarve tablet/laptop koska 1: ARM prossu on jonkin verran halvempi valmistaa, lämpenee vähemmillä hotsopteilla, helpompi jäähdyttää, vie vähemmän sähköä kuin vastaava x86

Ja tuosta päästään sitten kohtaan 2: Samantehoisella ja vastaavan akkukeston kannettavaan saadaan pienempi akku ja halvempi jäähy. Ja akkuhan siellä on kallis osa joten vaikutus kertautuu.

Eli, painamalla valmistuskuluja alas jää näppiin vähän enemmän rahaa. Tämä siis tulee tapahtumaan jollain tavalla, jollain aikavälillä.

Tarkemmin en osaa kristallipallosta katsoa miten nopeasti ARM:t jyrää x86:t. Sitä ihmettelen myös miksi joku Intel ei ole reagoinut ajoissa tekemällä jotain kilpailevaa vastaavaa arkkitehtuuria. Se ollut oudon lamaantunut firma.

Softapuolella vähän jännitti ennen ostamista, että miten hyvin Arm-natiiveja ohjelmia löytyy ja miten huonosti x86-natiivit ohjelmat pyörivät.
No melkein kaikki sovellukset tehdään nykyään Javascriptillä ja .NET ollut Windowsissa melkein vuosituhannen vaihteesta saakka, että ei niitä C++ virityksiä paljoa ole mitkä sitä vaatisi.

Läppärin sijasta, ärsyttävää vähän ostaa pöytäkonetta nyt kun riskinä se että alkaa pilaantua ennenaikaisesti kun on x86. Saisipa jonkun varmuuden, että Playstation 6 ja seuraava Xbox ovat x86:lla niin ainakin pelit pitäisi x86:sta hengissä pöytäkoneella.
 
Liittynyt
19.11.2016
Viestejä
4 355
Saisipa jonkun varmuuden, että Playstation 6 ja seuraava Xbox ovat x86:lla niin ainakin pelit pitäisi x86:sta hengissä pöytäkoneella.
Mutta miksi Sony ja Mikkis jatkaisivat X86lla jos ARM tarjoaa enemmän tehoa ja vähemmän virrankulutusta? Ja vielä ehkä halvemmalla hinnalla? Backward compability varmaan voidaan emuloida?
 
Liittynyt
01.08.2019
Viestejä
635
Ainakin mitä huhut on Amd strix pointista ja Intelin lunar lakesta en nyt sanoisi vielä Windows läppäreissä Arm olevan paras vaihtoehto(jollei halua täysin hiljaista konetta).

Itse katsellut läppäriä jonka ostaisin syksyyn mennessä niin en kyllä taida vielä Arm kelkkaan lähteä.

Innolla tosin odotan koska Arm lyö itsensä Windows läppäreissä läpi koska tuo täysi äänettömyys on iso plussa kun nyt pitää katsoa tarkkaan arvostelut ettei tule kovaäänistä ostettua.
 

Obi-Lan

¯\_(ツ)_/¯
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 141
Kuvittelisin aika monen valmistajan haaveilevan päääsystä Applen kaltaisiin lupauksiin, äänetön ei tuulettimia, 15h akunkesto ja pieni 30W laturi riittää jne.
 
Liittynyt
05.03.2024
Viestejä
360
Mutta miksi Sony ja Mikkis jatkaisivat X86lla jos ARM tarjoaa enemmän tehoa ja vähemmän virrankulutusta?
Pelit tulee digitaalisen jakelun kautta ja uudeleen kääntäminen ARM:lle käy nappia painamalla että sillä ei niin väliä ole. Se vaan että valmistaako joku ARM siruja halutussa teholuokassa.

Eiköhän se AMD ole kuka hoitaa niitä piirejä ja GPU on tärkeämpi kuin se onko x86, että helposti on x86 seuraavissakin konsoleissa.

ARM:ia on jo konesaleissa että kyllä sitä tunkua on joka puolelta.
 

tuoppi´

Kapitalisti
NOSTO
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
3 729
Läppärin sijasta, ärsyttävää vähän ostaa pöytäkonetta nyt kun riskinä se että alkaa pilaantua ennenaikaisesti kun on x86. Saisipa jonkun varmuuden, että Playstation 6 ja seuraava Xbox ovat x86:lla niin ainakin pelit pitäisi x86:sta hengissä pöytäkoneella.
Enpä usko, että pöytäkoneen osalta tarvitsee vielä tuollaista miettiä. Pöytäkonepuolella absoluuttisissa tehoissa ARM:it on enemmän jäljessä kuin läppäreissä (jos puhutaan edes etäisesti kuluttajille tarkoitetuista laitteista) ja kun virrankulutus ja lämpö ei ole niin suuri ongelma niin ne ARMin hyvät puolet eivät merkitse niin paljoa. Pelien osalta on vielä sekin, kun Nvidia eikä AMD tarjoa Windowsille ARM-ajureita näytönohjaimilleen. Se rajaa aika paljon pelaajia pois kun ainoa tuettu näytönohjain on prosessoriin integroitu. Tuskinpa tuo X Elitenkään näytönohjain on mitenkään vertailukelpoinen esim. Nvidian 40-sarjaan.

Sitten kun ajurit näytönohjaimille tulee niin se muuttaa kyllä tilannetta aika paljon. Nytkin nuo Ampere Altra -pohjaiset esimerkiksi voisi olla hyvin mielenkiintoisia, jos ajurit näytönohjaimille löytyisi. Mutta luulen, että Nvidia tai AMD ei noita ajureita julkaise ennen kuin Qualcommin exclusiivisyys Windows on Arm -alustaan loppuu ja voivat sitten tehdä omia prosesseroitaankin. Siinä kohti voi olla sitten ARM-koneet peli/pöytäkoneenakin mahdollinen alusta. Eiköhän tuossa kuitenkin vielä hetki mene. Ja vaikka lopulta ARMiin siirryttäisiinkin peleissä, niin tuki varmaan säilyy myös x86-alustalle jonkin aikaa.
 
Liittynyt
01.08.2019
Viestejä
635

Tuhti etu Snapdragon X elitellä AI testissä verrattuna Intelin core 7 Ultra 155h mutta muuten ei nyt erityisen mullistava, varsinkin kun huhujen mukaan Intelin Lunar lake tulee jopa samoihin aikoihin kuin nämä X elitet ja tarjoaa huhujen mukaan kolminkertaisen AI tehon(eli aika lähellä X eliteä) ja näytönohjain ja prosessoriteho nousee tuntuvasti core Ultra sarjaan verrattuna.

Amd ainakin tulee Strix point syksyksi ja varmaan isohko hyppäys parempaan akunkeston saralla kuten myös näytönohjain ja AI puolella.

Nvidialta voisi tulla yllätysjulkaisu ja läppäreihin soveltuva Arm pohjainen soc mutta varmaan turhaa toivetta ainakin täksi vuodeksi.
 
Liittynyt
05.03.2024
Viestejä
360
Enpä usko, että pöytäkoneen osalta tarvitsee vielä tuollaista miettiä. Pöytäkonepuolella absoluuttisissa tehoissa ARM:it on enemmän jäljessä kuin läppäreissä (jos puhutaan edes etäisesti kuluttajille tarkoitetuista laitteista) ja kun virrankulutus ja lämpö ei ole niin suuri ongelma niin ne ARMin hyvät puolet eivät merkitse niin paljoa. Pelien osalta on vielä sekin, kun Nvidia eikä AMD tarjoa Windowsille ARM-ajureita näytönohjaimilleen. Sitten kun ajurit näytönohjaimille tulee niin se muuttaa kyllä tilannetta aika paljon.
AMD sekä nVidia saavat ajurit hyvin nopeasti Windows ARM:lle jos haluavat.

Mutta jos kyse pelikoneesta ja vaihtaa arkkitehtuuria niin saman tien sitä vaihtaa vaikka koko Windowsin pois että ei niin väliksi kun ei sitä viitsi mitään vanhoja x86 pelejä enää ajaa. nVidia ja sekä AMD toimivat kyllä linuxeilla ARM:lla, että se työ on jo tehty.

Lähinnä se, että pöytäkoneissa on vähiten tarvetta vaihtaa ARM:n mutta sitten kun niitä x86:a aletaan vaihtamaan niin se muutos voi olla hyvinkin rajua. Omalla kohdalla kyse on siitä, että kuluttajabudjetin ja sopivan tehoista sirua ei oikein ole. Voisin hyvin pelailla emulaattoripelejä pari vuotta uusia pelejä odotellessa jos vain rykäisisi ARM:n ja vilkuttaa heippa kaikelle legacylle. Windows ja X11 voivat mennä samaan paikkaan kuin x86. Tietyllä tavalla tykkään samanaikaisesti ostaa laitteet huomioiden niiden käyttöiän vuosikymmen eteenpäin ja toisaalta olla vähän edelläkävijä. Kun ostin nykyisen tietokoneen niin luulin jo että tämä on viimeinen x86 mutta tässä sitä vielä roikutaan...

Se rajaa aika paljon pelaajia pois kun ainoa tuettu näytönohjain on prosessoriin integroitu.
Lähitulevaisuudesssa taitaa isoin rajoite tulla siitä, että APU vehkeet pyörittävät vain 1080p resolla mutta pelit voi sitten muuten tehojen puolesta toimia melkein kaikki.

Mielestäni pelikäytössä tämän ratkaisee vahvasti se, että mitä tulee seuraavan sukupolven konsoleihin sisälle. Nyt ollut pari sukupolvea x86-64 + AMD GPU että kyllä voivat ajatella, että taaksepäinyhteensopivuus helppoa kun eivät vaihda mutta konsoleissa se arkkitehtuurin pitäminen samana ei ole koskaan ollut prioriteetti.
 
Viimeksi muokattu:

finWeazel

Chief Karpfen - ruoKalan C&R
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
8 359
Nvidialta voisi tulla yllätysjulkaisu ja läppäreihin soveltuva Arm pohjainen soc mutta varmaan turhaa toivetta ainakin täksi vuodeksi.
Nvidian edustaja sanoi kvartaaliraportin yhteydessä olleessa sijoittajapuhelussa, että lyhyellä aikavälillä näkevät arm konesalibisneksen tärkeämpänä kuin kuluttajakoneet. Taitaa nvidian panostus arm windowsiin tapahtua lisensoijien kuten mediatekin kautta alkuvaiheessa.

 
Liittynyt
05.03.2018
Viestejä
1 396
Eiköhän sieltä NVIDIAn ARM+NV GPU SoC tule kunhan kerkeävät AI-boomiltaan. Kiirettä varsinaisesti ei ole, kunhan sitten kun tulee, on sellainen jytky että Qualcomm jää jälkeen ja sillä voi oikeasti pelata. Jos ei tule vielä 2025 niin sitten voi jäädä yksi generaatio kehitystyössä telineisiin ja seuraava revisio sitten vuotta myöhemmin markkinoille.
 

tuoppi´

Kapitalisti
NOSTO
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
3 729
AMD sekä nVidia saavat ajurit hyvin nopeasti Windows ARM:lle jos haluavat.
Eipä yllättäisi vaikka nuo ajurit olisi nyt jo sisäisessä käytössä alpha/beta-asteella. Mutta julkaisua todennäköisesti jarrutellaan siihen asti kunnes muutkin kuin Qualcomm on virallisesti tuettu.
Lähinnä se, että pöytäkoneissa on vähiten tarvetta vaihtaa ARM:n mutta sitten kun niitä x86:a aletaan vaihtamaan niin se muutos voi olla hyvinkin rajua. Omalla kohdalla kyse on siitä, että kuluttajabudjetin ja sopivan tehoista sirua ei oikein ole. Voisin hyvin pelailla emulaattoripelejä pari vuotta uusia pelejä odotellessa jos vain rykäisisi ARM:n ja vilkuttaa heippa kaikelle legacylle. Windows ja X11 voivat mennä samaan paikkaan kuin x86. Tietyllä tavalla tykkään samanaikaisesti ostaa laitteet huomioiden niiden käyttöiän vuosikymmen eteenpäin ja toisaalta olla vähän edelläkävijä. Kun ostin nykyisen tietokoneen niin luulin jo että tämä on viimeinen x86 mutta tässä sitä vielä roikutaan...
Kannattaa ehkä kuitenkin pitää niitä jäitä hatussa vielä. Vaikka ARMiin siirtyminen myös Windows-puolella näyttää tällä hetkellä paremmalta kuin koskaan, niin ollaan silti aika kaukana siitä että x86:t hylättäisiin kokonaan. Nämä tälläiset suuret muutokset vievät aina aikaa eikä asiat tapahdu koskaan niin nopeasti kuin edelläkävijät haluaisi vaikka lopulta se muutos tapahtuisikin. Jos nyt ostaa uuden koneen x86:lla niin eiköhän se ole tuettu ja sen kanssa pärjää sen seuraavat kymmenen vuotta tästä eteenpäin. Vaikka tuossa välissä ARM ottaisikin ylivallan, niin x86:sta tuetaan siitä eteenpäin vielä vuosia.
 

Age of Computers

Wololo
Make ATK Great Again
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 747
Ja tuossa mainosvideo. Aika hienoa suorituskykyä todellakin tarjoaa, jos yhtään on reaalimaailmassa tuota saavutettavissa.

 

finWeazel

Chief Karpfen - ruoKalan C&R
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
8 359
Huhua, että mediatek ja nvidia olisivat tekemässä arm-ratkaisua windowsiin. Huhun pohjalta voisi odottaa mediatek+nvidia läppäriä 2025 syksylle myyntiin. Perustuen aikaisempiin mediatek+nvidia yhteistyökuvioihin chiplet ratkaisu on mahdollinen ellei jopa todennäköinen. Aikataulun pohjalta vaikea arpoa olisiko gpu:na ada vai kentien blackwell, molemmat lienee mahdollisia.

Design verification of the chipset is expected to occur in the fourth quarter, with mass production reportedly commencing in the first half of 2025. Interestingly, financial analyst Dan Nystedt, who shared the information on X, mentioned that TSMC will utilize its CoWoS (Chip-on-wafer-on-substrate) packaging for MediaTek’s and NVIDIA’s co-developed SoC
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
615
Nyt on alkanut tulla ensimmäisiä puolueettomia arvosteluita X Elite -koneista.

The Moment We've Been Waiting For - YouTube

Emulointi näyttää Blenderin ja 7-Zipin perusteella todella käyttökelpoiselta, emuloinnin CPU-tehohäviö on 11% ja 10% eli mitättömän vähän.
Akunkesto 120Hz OLED-näytöllä rasituksessa lähellä M3:sta, kevyemmän kuormituksen akkutestejä ei tuossa ollut.

1718704825031.png


ASUS Vivobook S 15 + Snapdragon X Elite: Is It Good? - YouTube

Akkukäytössä Asuksella suorituskyky tippuu vain noin 5% verrattuna laturin kanssa käyttöön.
Sanoi että GPU-suorituskyky kärsii emuloinnista paljon ja pelit ei pyöri kivasti.
 
Liittynyt
08.01.2023
Viestejä
2 188


Ei nyt ihan päästä vielä M3 tasolle, etenkään akkukestossa. Tiedä sitten onko noissa jo ns viimeiset ajurit.
 

Age of Computers

Wololo
Make ATK Great Again
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 747
Gigsussa näitä olisi ollut jo hyllyssä ainakin Lenovolta. En ostanut, odottelen tarkempia kokemuksia..jospa saataisiin mm. Easy Anti Cheat toimimaan paremmin.
 
Liittynyt
05.03.2018
Viestejä
1 396
Ei tämmöistä ole mitään järkeä ostaa jos on tarkoitus pelejä pelata.

Varsin hyvällä akunkestolla oleva perus "työläppäri"-kone, mutta vähän jää auki onko edut sen arvoisia että satunnaisesti softat voivat toimia huonosti.
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
246 900
Viestejä
4 317 676
Jäsenet
71 912
Uusin jäsen
AleksiEJ

Hinta.fi

Ylös Bottom