• TechBBS-foorumin Piparkakkutalokisa 2024 -äänestys käynnissä! Käy äänestämässä 22 osallistujan joukosta kolme mielestäsi hienointa kilpailutyötä ja osallistu arvontaan! Linkki äänestykseen >>>

Windows ajurin kehitys ja luonti

Liittynyt
02.01.2017
Viestejä
242
Hei! Olen tyhmä ja surullinen sulari inssi.

Minulle ei oikeastaan koskaan tullut vastaan että kuinka saisin Windowsin ymmärtämään minun tekemään piirilevyn signaalia. Minua kiinnostaisi esimerkiksi luoda ohjelmalla ohjattava led-valo piirilevyltä, jonka olen itse luonut. Idea olisi esimerikiksi jännitteellä ohjattava kytkin, joka sytyttää/sammuttaa LED-valoa... tai mikälie perus selkeä tilanne.

Vai olisiko parempi tehdä ohjelma, josta näytölle voisi kirjoittaa Hello World?

Mitä kummaa täytyy tehdä että voisin tehdä USB-ajurin Windowsille tai vaikka perinteisimmälle Linux/Ubuntu tasolle?

Aiheesta toki laajemminkin voidaan kertoa, kysyä ja puhua.
 
Voisi aloittaa siitä, että onko sinulla joku prossu ja käyttöjärjestelmä siinä piirilevyllä? USB on niin mutkikas protokolla, että jos ei löydy valmista ajuria, niin ei kannata käyttää sitä.

Helpointa saattaisi olla lisätä piirilevylle sarjaportti ja käyttää jotain usb-to-serial-sovitinta. Sarjaporttiprotokolla on huomattavasti helpompi. Tässä yksi esimerkki: shorturl.at/hsMNO.

Sen jälkeen pitää vaan päättää protokollasta. Vaikka niin että aina kun kirjoitat tietyn merkin sarjaporttiin Windowsin/Linuxin puolelta (puTTY/minicom/jne) niin ledin tila vaihtuu. Piirilevysi siis kuuntelee tuota sarjaporttia.
 
Tuo RS232 adapteri siis tunnistuu usb-laitteena, ja sitten voit lähettää sinne komentoja. Vaikka juuri putty/minicom kautta tai linuxissa kirjoittamalla tai lukemalla tiedostoa (echo / cat komennot). Laitteen (virtuaalisen) COM-portin löydät windowsin laitehallinnasta tai ajamalla dmesg -w linuxissa ja sitten tökkäät adapterin kiinni. Voit itse keksiä protokollan mutta RS485 + modbus rtu on aika yleinen "moduuleissa" (RS485 vaatii hiukan eri pinnit kaapeliin).
 
Joskus muinoin tehtiin harjoitustyönä vähän vastaava, eli tietokoneella ohjattavat "liikennevalot", tässä tapauksessa siis liikennevaloja muistuttavat ledit piirilevyllä. Ledejä ohjattiin rinnakkaisportilla. C-kielessä on jopa valmis komento (olikohan "outport") jolla pystyy kytkemään joka kanavan päälle/pois, joten suurin haaste oli oikeastaan kirjoittaa sopiva sekvenssi valoille.
 
Nykywindows ei tietääkseni enää anna käyttää portteja suoraan (outport jne koska suojaus).
Helpointa on tehdä win pc - oma kytkentä sarjaportin kautta (aito tai usb-232).
Tai sitten käyttää esp8266/32/jne ja ohjaa sitä verkon kautta.
Omaa ajuria ei oikein kannata lähteä tekemään kun on paljon valmista tarjolla.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
263 829
Viestejä
4 578 213
Jäsenet
75 250
Uusin jäsen
samnpba

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom