Ratkaistu Windows 10: system/ntoskrnl kirjoittaa jatkuvasti levylle (johtui 4G-WAN-kortin ajurista)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja kowE
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
166
Tuli hankittua uusi Thinkpad jossa Windows 10 Pro, täysin puhdas asennus (asennettu nyt jo kahteen kertaan uusiksi. Ensin "fresh" install joka pitää omat tiedostot ja sen jälkeen vielä reset-asennus joka ei säästänyt mitään tiedostoja). Kaikki päivitykset asennettu, kaikki ajurit päivitetty. Offline-tili, eli ei ole kirjauduttu microsoft accountilla.

System/ntoskrnl kirjoittaa aivan jatkuvasti levylle ~2-6MB/s (ja pitää prossua samaten 2% tietämillä).

Superfetch on cmd:stä disabloitu, Windows search on disabloitu, bitlocker otettu pois käytöstä. Kaikki ylimääräiset ohjelmat on poistettu. Jos käynnistää msconfigin kautta diagnostic startupilla niin kirjoittaa samanlailla. One-Drive sammutettu. Jos netin disabloi kokonaan (lentokonetila) niin kirjoittaa siltikin, eli tuskin lataa mitään internetistä. Windows-update laitettu pauselle. Privacystä laitettu kaikki activity-seurannat jne yms pois päältä ja diagnostiikka required tilaan. Yrittänyt myös laittaa windows securitystä real time protectionia pois päältä, mutta ei vaikutusta.

Olisiko mitään ideaa mistä lähteä avaamaan? Olisiko jotain ohjelmaa millä näkisi mihin tuo Sytem jatkuvasti kirjoittaa, että saisi siitä jotain osviittaa mikä siellä mättää.

Taloudessa kaksi muutakin Windows 10 pro konetta tuoreimmilla päivityksillä ja kummassakaan ei kyllä system kirjoittele idlenä levylle yhtään mitään ja prossukin pysyy 0:n tietämillä...
 
Arvaus.

Tuoreeltaan asennetuissa koneissa ja tiettyjen päivitysten jälkeen .NET runtime optimization service aktivoituu ja kirjoittelee levylle pitkän tovin. Jos kyse tästä niin anna rullata loppuun vaan.
 
Arvaus.

Tuoreeltaan asennetuissa koneissa ja tiettyjen päivitysten jälkeen .NET runtime optimization service aktivoituu ja kirjoittelee levylle pitkän tovin. Jos kyse tästä niin anna rullata loppuun vaan.

Mutta tuo ei ole kernelin juttuja.
 
Kone oli tuossa eilen useamman tunnin idlenä juurikin sillä ajatuksella että jauhakoon loppuun mitä nyt ikinä tekeekään, mutta tilanne ei siitä miksikään muuttunut. Voiko tuo (tai nyt mikään muukaan windowsin "normaalitoiminto") kestää tuntitolkulla? Net runtime optimization näyttäisi myöskin olevan ihan oma prosessinsa ja nyt se on siis nimenomaan system mikä siellä raksuttaa.
 
Tämä menee seurantaan. Itseä jyrsi sama ja jollain githubista löytyneellä optimointiskriptillä lähti, melkein mutta ei ihan kokonaan. Olisi vaan kiva tietää että mikä se oli. Itse epäilin jotain loggausta tai sitten defenderin häröilyjä. Varsinkin tilanteissa joissa koneella on paljon pieniä, skannaamattomia filuja (softien asennus), defender on käyttäytynyt joskus oudosti.
 
Kokeilin - ja paria muutakin kikkakakkosta mitä netistä löytyi. Ei vaikutusta.

Asensin windowsin taas uudestaan, tällä kertaa tuoreelta tikulta formatoiden koko aseman. Sellaisenaan kaikki OK, mutta kun windows asensi ensimmäiset päivitykset/ajurit niin ongelma palasi. Eli joko huono ajuri tai jotain mätää päivityksissä. Ajurit on tuosta taas päivitetty uusimpiin eikä tilanne miksikään muutu. Nyt on vuorossa windows-päivitysten poistaminen yksi kerrallaan...:rolleyes:

Sain tuon filun mihin system kirjoittaa nyt kuitenkin selvitettyä resource monitorilla. System kirjoittaa log-fileen: C:\Windows\System32\LogFiles\WMI\UdeTrc.etl.001. Jos tuolle filulle tekee jotain niin se siirtyy kirjoittamaan 002:een.

Sitten pitäisi vissiin vielä selvittää, että miksi se kirjoittaa tuonne tai vaihtoehtoisesti saada se loggaaminen jotenkin lopettamaan...
 
Löytyi mielenkiintoinen yksi mahdollinen ratkaisu, tuossakin ollut Lenovon läppäri käytössä:

Saksaksi, mutta kääntämällä Englanniksi:

After trying forever, I found out that the cellular driver "Intel XMM7360-P WWAN" is the problem. The device is deactivated and everything fits again. Main installation ditto.

Eli onko tossa sun koneessa mobiili WWAN korttia? Jos on disabloi kokonaan...
 
On, mutta ei Intelin vaan Fibcomin. Sen jo tuon samaisen ketjun pohjalta jo disabloinkin, mutta ei vaikutusta...
 
Onko siellä logi tiedostossa mitään selkokielistä dataa, joka kertoisi mitä se tekee, muuten alkaa olemaan melko vaikeaa selvitellä ongelmaa...
 
Disabloimalla Device Managerista USB Connector Managersin alta UCM-UCSI ACPI Devicen, logiin kirjoitus loppuu. Jonkin ajan kuluttua se kuitenkin taas alkaa alusta eikä tuon devicen enablointi/disablointi enää vaikuta.

Windows ei löydä devicelle uudempia ajureita, eikä löydä Lenovon Vantagekaan.. Kävin kuitenkin hakemassa ja asentamassa manuaalisesti TB3 ajurit ja firmwaren lenovon sivuilta. (tuo UCM-UCSI ACPI Device liittyy jotenkin TB3:een ja sen kanssa näyttää olleen muilla ongelmia jo vuoden päivät..) Eipä ollut vaikutusta silläkään..

ETL-filuja pystyisi vissiin even-viewerillä lukemaan, mutta jos navigoin event-viewerillä tuonne kansioon missä tuo UdeTrc on, niin sitä filua mihin kirjoitetaan ei näy event-viewerissä. Sieltä event-viewerissä näkyviä ETL:liä kun availee niin itse noista ainakaan mitään selvää ota, eikä noi filut mitä siellä näkyy näytä muutenkaan mitenkään viittaavan tuohon UdeTrc:eehen....
 
Viimeksi muokattu:
Kannattaa ladata uusin windows 10 tikulle ja asentaa se, ettei vanha versio asenna sitä ja jää roikkumaan.
Näin itse kokeilisin. Yleensä 10 ei tarvitse itse asentaa mitään kuin korkeintaan verkkoajuri.

Näin tänään tosiaan jo teinkin, joskin ongelma palasi samantein kun windows asensi ensimmäisen kierroksen päivityksiä..

Yhtäkaikki, homma selvisi nyt sitten enempi vähempi tuurilla. Turhauduin ja aloin disabloimaan device-managerista vaan yksitellen USB-asioita yksi toisensa jälkeen ilman, että siitä oli mitään apua. Siirryin siitä sitten networkin puolelle ja kun disabloin ethernetin niin logikirjoitus loppui siihen. Aloin sen jälkeen enabloimaan noita muita devicejä ja pääsin siihen pisteeseen, että pelkästään Fibcomin WAN-kortti ja ethernet oli disabloituna. Enabloin vielä ethernetin ja kappas, kaikki on kunnossa. Vika oli siis kumminkin tuossa Fibcomissa, vaikka se oli ensimmäinen asia minkä disabloin device-managerista. Aikani siinä disabloin ja enabloin yhtä ja toista ja totesin, että Fibcomin lisäksi oli vaan disabloitava tuo ethernettikin niin sitten homma rauhoittui. Jos pelkän fibcomin disabloi niin ei mitään vaikutusta... ACPI-devisellä ei loppupeleissä ollut mitään merkitystä mihinkään... Ota näistä nyt sitten selvää....

Yhtäkaikki aikani pengottua löytyi sitten lenovon sivuilta manuaalisesti ladattavissa oleva ja mukavan tuore fibcomin ajuri (ja myöskin "critical" päivitys ethernetille) jota lenovo vantage ei missään vaiheessa ollut ehdottanut tai asentanut ja tuon asentamalla kaikki toimii niinkuin pitääkin eikä mitään tarvitse pitää disabloituna device-managerista...

Tippui läpyskän idlelämmöt reilut 10 astetta ja nyt akkumittarikin näyttää vähän järkevämpiä pituuksia kun virrankulutus idlessä/surffailu/"toimistokäytössä" tippui kokolailla puoleen.. Ei uskoisi kuinka paljon tommonen parin megan jatkuva kirjoitus levylle vie virtaa.. Ja läpyskä oli tosiaan Thinkpad 7. gen X1 Carbon , jos joku nyt joskus törmää samaan ongelmaan.
 
Viimeksi muokattu:
Vanha totuus tuli jälleen esiin.
Läppäreiden ajurit todella tulee aina ladata koneen valmistajan omalta tukivulta, koska monet valmistajat tekevät omia virityksiään laitteille, jolloin piirivalmistajan ajuri ei aina toimi oikein.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 172
Viestejä
4 531 053
Jäsenet
74 771
Uusin jäsen
Salaliittoteoreetikko

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom