Windows 10 mukautettu uudelleenasennus

Liittynyt
16.10.2019
Viestejä
60
Moi!

Ajattelin asentaa tämän vanhan Windows 7 tilalle Win 10:n. Minulla on C: SSD:llä sekä E: 1 TB HDD:lla lähes teran edestä tiedostoja - jotkut turhia ja jotkut tärkeitä. Mikähän olisi järkevä tapa puhtaalle uudelleenasennukselle, että pystyisin säästämään tärkeät tiedostot ja vaikka myöhemmin poistella turhat? Onko ainoa keino vain poistaa jo nyt kaikki turha debris kovoilta ja sitten vasta tehdä mukautettu uudelleenasennus? Entä miten se backup käytännössä tehdään, jos ja kun kumpikin asema alustetaan uudelleenasennuksen yhteydessä?

Kiitos!
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 658
Miksi alustaisit molemmat asemat uudelleenasennuksessa?

Oletettavasti Windows-asennuksesi on tuolla C-asemalla? Jos niin, niin siirrä C:ltä kaikki tarpeellinen turvaan sinne toiselle asemalle, alusta pelkkä C-asema ja asenna Windows sinne.
 
Liittynyt
16.10.2019
Viestejä
60
Miksi alustaisit molemmat asemat uudelleenasennuksessa?

Oletettavasti Windows-asennuksesi on tuolla C-asemalla? Jos niin, niin siirrä C:ltä kaikki tarpeellinen turvaan sinne toiselle asemalle, alusta pelkkä C-asema ja asenna Windows sinne.
Ah, en ajatellutkaan tuota. Kiitos vastauksesta!
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 939
Siirra ensin kaikki tärkeä data C-asemalta tuolle toiselle levylle.
Sitten poista toisen levyn data johto kaikeksi varmuudeksi ja aloita mukautettu asennus, jossa poistat kaikki C-levyn osiot ja aloita asennus suoraan "Seuraava" napilla.
 
Liittynyt
16.10.2019
Viestejä
60
Sellaista vielä kysyn, että pitääkö näytönohjaimen yms. ajurit asentaa uudestaan uudelleenasennuksen jälkeen? Jos, niin varmaan windowsin automaattinen ohjelma tai Driver Booster tms. pystyy hoitamaan nuo ajureiden asentamiset suhteellisen vaivattomasti? Ettei minun tarvitse niitä nyt etsiä tuolta C-asemalta tai jostain levyiltä(jotka ovat hukassa) ennen kuin aloitan uudelleenasennuksen...
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
448
Kyllä näyttiksen ja emolevyn yms. ajurit kannattaa asentaa uudelleen asennuksen yhteydessä. Windows asennus hakee ilmeisesti vain geneeriset ajurit niille.

Henk. koht. en mitään Driver Boostereita tms. asentelisi. Jos tiedät emolevysi valmistajan ja merkin niin voit ladata heidän sivuiltaan ajurit emolle. Näytönohjaimen valmistajan ja tyypin kun tiedät niin heidän sivuiltaan saa viimeisimmän ajurin.

Ps. Onhan ne tärkeät datat myös jollain muulla ei koneessa olevalla levyllä tai pilvessä backuppina? Ihan vinkkinä vaan että rauta hajoaa aina joskus.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 658
Fiksuinta on käydä lataamassa ne tuoreimmat versiot ajureista ko. valmistajien nettisivuilta. Se on ihan älytöntä että kaivaisit jotain aataminaikaisia ajureita kovolta tai cd/dvd-levyiltä.

Windows toki osaa jotkut ajurit yleensä hakea, mutta mitään taetta siitä ei ole että ne olisi uusimmat.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 939
Driver Boostereita ei tule koskaan käyttää koneelle, jonka emolevyn valmistajalta löytyy tukisivu. Emolevyn oma tukisivu löytyy Googlella emolevyn merkillä ja tyyppimerkinnällä.
Näytönohjaimen ajuri päivitetään omalta tukisivulta (AMD tai Nvidia)

Boosteria voi käyttää ainoastaan silloin, kun ajureita ei mistään muualta ole saatavilla. Muuten ne aiheuttaa ongelmia.
 
Liittynyt
16.10.2019
Viestejä
60
Nyt sitten sellainen kysymys, että kun asentaisin Windows 10:n bootable flash usb:n kautta, niin onko sillä väliä teenkö sen MBR vai UEFI:n kautta? Emolevynä on Asus P8Z77-V, joka tukee sekä UEFIa että Legacya. Tein ISO:n UEFIlle, mutta kun yritän bootata usb:n kautta, niin BIOS herjaa, että pitäisi tehdä MBR, jos haluaa bootata. Tuleeko ongelmia Windows 10 Pron kanssa, jos sen asentaa MBR:lle? Tällä hetkellä BIOS compatability kohdassa on valittuna support UEFI/Legacy.
 
Liittynyt
07.09.2018
Viestejä
1 226
Poistin kysymyksen ja tein uuden ketjun sille.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 939
Aina kannattaa käyttää UEFIa, jos käytettävissä.
Edit; Uuden kysyjän kannattaisi tehdä oma keskustelun avaus, ettei sotke meneillään olevaa keskustelua.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 939
Laita bios asetus UEFIin. UEFI on nopeampi.
Miten olet tehnyt asennusmedian, varman väärin tehty jos biossin asetus on UEFI.

Edit: Oletko "Mukautettu" asennus vaihtoehdossa poistanut kaikki käynnistyvän levyn osiot ikkunassa, "Mihin windows asennetaan"?
Jos et ole poistanut, niin silloin tuollainen herja saattaa tulla, jos aikaisemmin ollut MBR.

Edit: todella tuo varmaan johtuu siitä, että yrität lennossa asentaa vanhaan MBR päälle UEFIa. Siksi osiot pitää poistaa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.03.2017
Viestejä
509
Windows tosiaan vaatii että UEFI:n kanssa käytetään GPT-osiointia, ja MBR-tyylillä perinteistä osiointia. Jos se kiintolevy johon C-asema tulee on yli 2 teran kokoinen, silloin GPT-osiointi (ja siis UEFI) on ehdottomasti suositeltavin, koska silloin saadaan levyn koko kapasiteetti käyttöön ilman kikkailuja.

Jos Windows-asennusmedia on joko Microsoftilta ladatusta ISO-imagesta poltettu tai Microsoftin Media Creation Toolilla luotu, silloin sen pitäisi olla boottaava molemmilla tavoilla. Riippuu sitten BIOSin boottiasetuksista kumpi tapa tulee käyttöön: jos BIOSissa on sallittuna molemmat tavat, saattaa olla että asennusmedialta bootattaessa se joko tarjoaa kaksi boottivaihtoehtoa joista pitää osata valita sama tapa millä haluaa itse käyttöjärjestelmänkin jatkossa boottaavan, tai sitten (erityisesti merkkikoneissa) kone käyttää kumpaa tapaa se sattuukaan ensin kokeilemaan.

Siispä: jos on yhtään epävarma, on varminta asennusvaiheessa laittaa BIOS-asetukset niin että ehdottomasti vain haluttu boottitapa on sallittu. Ja jos koneessa on useita kiintolevyjä, kannattaa muut levyt kuin se jolle Windowsia ollaan asentamassa kytkeä tilapäisesti irti asennuksen ajaksi, niin Windowsin asennusohjelma ei pääse tunkemaan Windowsin bootloaderia eri levylle kuin mille oli tarkoitus.
 
Liittynyt
16.10.2019
Viestejä
60
Windows-asennusmedia on Microsoftilta ladatusta ISO-imagesta poltettu. Se ei siis ehdi käynnistyä asennusvaiheeseen, jolloin ilmeisesti tuossa "mukautetussa" asennuksessa levyn osiot vasta valitaan(?). C-asema on vain 128gt SSD. Toisena kiintolevynä on yhden teran HDD. Tarkoituksena olisi kyllä ottaa tuosta HDD:sta johdot irti, mutta jostain syystä en millään löydä kuin yhden levyn koneen sisältä tuosta telineestä. Jos se on turvallista, niin koitan huomenna kun alan tätä asentelemaan, ottaa tuosta yhdestä, jota kylläkin veikkaan SSD:ksi, johdot irti ja käynnistää. Yritän myös tuota, että laitan BIOS-asetuksista, että vain UEFI boottaus sallittu. Onko siis Windows 10:n asennus suositeltavaa UEFIlla, vaikka käytössä vain 128gt C-asema, johon en todennäköisesti tule tarvitsemaan isompaa kiintolevyä?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 939
Nyt sitten asentamaan. Pieni toisto vielä.

Asennusikkunassa "Mihin windows asennetaan?" poistetaan manuaalisesti osiot alla olevasta valikosta "Poista". Poisto tehdään asennettavaan levyn joka osiolle erikseen.
Tämän jälkeen asennus aloitetaan suoraan "Seuraava" toiminolla.

Osiot poistetaan siksi, koska ne ovat ilmeiseti MBR osioita, poiston jälkeen onnistuu UEFI asennus täysin tyhjälle levylle. Näin saadaan täysin uusi puhdas asennus.
Muiden levyjen datajohto irti.

Laita kuvia koneen sisältä jos kovalevy on hukassa. Katso emolta montako datajohtoa sieltä lähtee ja seuraa johdon toiseen päähän, se on kiinni levyssä.

jota kylläkin veikkaan SSD:ksi, johdot irti ja käynnistää.
Veikaaminen on huono tapa etsiä koneen osia, pitää olla varma, muuten tulee mokia. Etkös sinä SSD:lle halua asentaa, jos johdon siitä irroitat, ei sen onnistu.
HDD:n johto irti.

Edit: UEFI asennuksessa ei käyttöjärjestelmälevyn koolla ole väliä. Tuo 128Gt on ok.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.04.2019
Viestejä
708
Yritän myös tuota, että laitan BIOS-asetuksista, että vain UEFI boottaus sallittu.
Ei tarvitse muuttaa asetuksia, koska Asusin oletusasetuksilla saat helposti "boot menussa" valittua UEFI käynnistyksen asennusmedialle, jolloin Windowsin asennus onnistuu tyhjälle kovalevylle riippumatta siitä onko kovalevyllä aiemmin ollut GPT tai MBR -osiotyyppi.

Kuvassa näkyvä "UEFI: USB DISK 2.0 (7388MB)" valinta käynnistää asennusmedian UEFI -käynnistystilassa (jolloin tyhjälle kovalevylle luodaan automaattisesti GPT -osiotyyppi) ja "USB DISK 2.0 (7388MB)" valinta käynnistää asennusmedian Legacy BIOS -käynnistystilassa (jolloin tyhjälle kovalevylle luodaan automaattisesti MBR -osiotyyppi).

usb_boot.jpg
 
Liittynyt
18.04.2019
Viestejä
708
Jos käynnistät asennusmedian UEFI -käynnistystilassa ja "Minne haluat asentaa Windowsin?" - asennusikkunassa saat virheilmoituksen "Windowsia ei voi asentaa tähän levyyn. Valitulla levyllä on MBR-osiotaulukko. EFI-järjestelmissä Windows voidaan asentaa vain GPT-levyille", niin silloin Windows 7 on asennettu MBR -osiotyypille.

Vaihtoehto 1: (edit: jos levyllä on osio, jonka tiedostot haluat säilyttää)
- Käynnistä asennusmedia "boot menussa" Legacy BIOS -käynnistystilassa ja poista vain osio johon Windows 7 on asennettu, jolloin Windows 10 asennetaan MBR -osiotyypille ja toisella osiolla olevat tiedostot säilytetään.

Vaihtoehto 2:
- Käynnistä asennusmedia "boot menussa" UEFI -käynnistystilassa ja "Minne haluat asentaa Windowsin?" - asennusikkunassa valitse "OK" virheilmoituksessa (katso kuva) ja sitten poista kaikki osiot, jolloin Windows 10 asennetaan GPT -osiotyypille.

Kuvassa virheilmoitus: "Windows cannot be installed to this disk. The selected disk has an MBR partition table. On EFI systems, Windows can only be installed to GPT disks."

fix-windows-cannot-be-installed-to-this-disk-730x430.png
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
16.10.2019
Viestejä
60
En löytänyt HDD piuhaa, joten otan riskin ja jätän ottamatta sitä irti. Pääsin nyt UEFI boottaukseen. Riittääkö, että poistan vain sen SSD:n osiot, mutta jätän tuon HDD osion tuohon, jonka jälkeen aloitan asennuksen?
 

Liitteet

Liittynyt
18.04.2019
Viestejä
708
Windows asennetaan MBR -osiotyypille:
"In Windows 10/8/7, you can find out that there is a system reserved partition without a drive letter in your disk. This partition was generated when you select unallocated space to install windows operating system (OS). The size of this partition is 100 MB in Windows 7, 350MB in Windows 8/8.1, and 500MB in Windows 10."

Koneessasi on nyt Windows 7:n käynnistystiedostot HDD:llä eli "Drive 1" (ja osiolla "Partition 1: System Reserved"). Suositeltavaa olisi että saisit poistettua HDD:n ennen Windows 10:n asennusta SSD:lle. Irroita joko virtakaapeli tai datakaapeli HDD:stä tai sitten HDD:n datakaapeli emolevystä.

Mutta jos em. ei onnistu niin Windows 10:n asennus pitäisi onnistua myös tässä tapauksessa UEFI -käynnistystilassa ja GPT -osiotyypille seuraavasti:

- Käynnistä asennusmedia "boot menussa" UEFI -käynnistystilassa.
- Valitse SSD eli "Drive 0 Partition 1".
- Klikkaa "Delete".
- Nyt SSD näkyy kokonaan varaamattomana tilana eli "Drive 0 Unallocated Space".
- Klikkaa "New". GPT -osiotyypille asennusohjelma luo neljä osiota (kuva alla).

edit: Valintaa "New" ei välttämättä tarvitse tehdä, mutta silloin näkee osiot jotka asennusohjelma luo varaamattomalle SSD:lle ja samalla varmistaa että Windowsin asennusmedia on käynnistetty "boot menussa" UEFI -käynnistystilassa.

UEFI - GPT.png

edit: Laittamani kuva on vanhentunut. Windows 10 versiosta 2004 lähtien "Recovery" -osio on alimmaisena eli "Partition 4". Alla on GPT -osiot "Windows 10 version 2004 and higher".

Windows 10 version 2004 and higher.png

- Lopuksi klikkaa "Next", jolloin Windows 10:n asennus alkaa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
16.10.2019
Viestejä
60
Aiemmat lähettämäni kuvat koneen sisältä eivät tainneet riittää, jotta näkisi mistä se HDD löytyisi. Pystynkö ottaa toisen noista SATA piuhoista irti emolevystä ja sen kautta nähdä, kumpi kovalevy ei enää toimi, jolloin tietäisi kumpi HDD on? Odotan tähän vastauksen vielä ennen asentamista. Jos piuhaa ei kannata testata irroittaa, niin silloin en osaa kyllä paikantaa HDD:n sijaintia.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 658
Riittää. Mikäli oikein katoin, niin sulla on se HDD tossa kelkassa kiinni ykköskuvassa. Varmuuden saat siihen ihan vaan vetämällä kelkan irti ja kattomalla mitä siinä päällä lukee. Fyysisestä koostakin jo huomaa kyllä, näyttäis olevan ihan 3.5" levy tossa kiinni.
 
Liittynyt
16.10.2019
Viestejä
60
Otin piuhat irti HDD:sta ja sain asennettua win10:n. Nyt kun laitoin piuhat takaisin, niin HDD levyä ei näy tietokoneessa? Pitääkö sekin jollain tavalla muuttaa MBR muodosta GPT:ksi? Toivottavasti tiedostot silti säilyvät levyllä.
 
Liittynyt
18.04.2019
Viestejä
708
Klikkaa Käynnistä-valikon nappia hiiren oikealla ja valitse "Levynhallinta". Näkyykö nyt HDD?
 
Liittynyt
18.04.2019
Viestejä
708
Missä emolevyn liittimissä sinulla on kovalevyt?
Laita harmaisiin SATA-liittimiin. SSD no 1:seen ja HDD no 2:seen.


Asus P8Z77-V - SATA-liittimet
- 2 x gray = Intel Z77 Serial ATA 6.0 Gb/s connectors - SATA6G_1 > SSD, SATA6G_2 > HDD
- 4 x blue = Intel Z77 Serial ATA 3.0 Gb/s connectors
- 2 x navy blue = Asmedia Serial ATA 6.0 Gb/s connectors

edit: Systems that support UEFI require that boot partition must reside on a GPT disk. Other hard disks can be either MBR or GPT.

 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
16.10.2019
Viestejä
60
Missä emolevyn liittimissä sinulla on kovalevyt?
Minulla on nähtävästi ollut tietokoneen kasaamisesta tähän päivään asti muutenkin HDD liitettynä SATA 3 Gb/s paikkaan, ja nyt kun vaihdoin sen 6 Gb paikkaan, niin HDD tuli windowsiinkin näkyville.

Kiitos paljon avusta kaikille!
 
Liittynyt
26.11.2020
Viestejä
1
20201126_084248.jpg

Yritin tyhjätä konetta tehdasasetuksiin acer erecovery managerilla. Ilmeisesti olin kuitenkin poistanut D asemalta varmuuskopion. Nyt tyhjäsi C aseman missä myös käyttöjärjestelmä oli. Latasin WIN10 asennustiedoston tikulle, mutta en saa asennusta käyntiin mitenkään. Pääsen vain tähän asti mitä kuvissa ja ainoa vaihtoehdo WIN7 eikä siitäkään tapahdu mitää. Alunperin siis ollut 7 käyttiksellä, pitääkö se ensin ladata tikulle ja asentaa?
 

Liitteet

Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 476
Viestejä
4 163 520
Jäsenet
70 414
Uusin jäsen
O&G

Hinta.fi

Ylös Bottom