Windows 10 May 2019 Update muuttaa päivitysprosessin käyttäjäystävällisemmäksi

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Kaotik, 05.04.2019.

 1. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 300
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  [​IMG]


  Microsoft on julkaissut blogissaan tietoja kevään merkittävästä Windows 10 -päivityksestä. Aiemmin odotetun April 2019 Updaten sijasta päivitys on nimetty May 2019 Updateksi ja Microsoft on pyrkinyt antamaan käyttäjälle aiempaa paremman kontrollin paitsi itse päivityksen asennukseen, myös tuleviin pienempiin päivityksiin.

  Windows 10 May 2019 Update tuo mukanaan lukuisia muutoksia itse käyttöjärjestelmään, mutta myös itse päivityksen asennusprosessia on muutettu käyttäjäystävällisempään suuntaan. Sen sijasta, että Windows lataisi ja asentaisi päivityksen automaattisesti, se tulee nyt yksinkertaisesti ilmoittamaan päivityksen olevan saatavilla ja käyttäjän tulee itse käynnistää päivitysprosessi.

  Myös pienempien päivitysten asennusprosessia on uudistettu ja Windows kysyy nyt käyttäjältä asennetaanko esimerkiksi päivitysten tarkistuksen jälkeen löydetyt päivitykset heti vai ei. Lisäksi käyttäjät voivat jatkossa käyttöjärjestelmän versiosta riippumatta keskeyttää päivityksen tai päivitysten asennuksen seitsemäksi päiväksi kerrallaan enimmillään 35 päivän ajaksi. 35 päivän laskuri nollautuu joka päivityksen asennuksen jälkeen.

  Windows 10 May 2019 Updaten jakelu käyttäjille aloitetaan Windows Insider -käyttäjistä, jotka kuuluvat Release Preview -rinkiin. Release Preview -ringissä päivitys tulee saataville ensi viikosta lähtien. Toukokuun loppupuolella aloitetaan päivityksen jakelu niille käyttäjille, jotka käyvät itse tarkistamassa päivityksen saatavuuden ja niille, joiden nykyisen Windows 10 -version tukiaika on päättymäisillään. Microsoft käyttää lisäksi koneoppimista varmistaakseen, että päivitystä tarjotaan käyttäjälle vasta kun on kyllin todennäköistä, ettei juuri hänen kokoonpanonsa tulisi törmäämään ongelmiin päivityksen kanssa esimerkiksi ajuriongelmien tai muun vastaavan vuoksi.

  Lähde: Microsoft

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
   
 2. Kerosiini

  Kerosiini

  Viestejä:
  778
  Rekisteröitynyt:
  20.02.2017
  Tuo puolivuosittaisten päivitysten eristäminen normipäivityksistä on omasta mielestä erittäin tervetullut muutos. Ei tarvitse enää laitella lykkäyspäiviä ominaisuuspäivityksille jos ei halua olla ensimmäisten joukossa noita testaamassa, kun tuo on vielä ainakin omalla kohdalla estänyt updatea tarjoamasta joitakin muitakin päivityksiä ja lopettanut tarkistamasta automaattisesti onko uusia päivityksiä tarjolla.

  Helpottaa niidenkin elämää jotka ovat joutuneet atk-tukihenkilöksi lähipiiriin, voi käydä itse paikan päällä katsomassa että nuo isot päivitykset menee ongelmitta sisään sen sijaan että saat joltain sukulaiselta puhelinsoiton että koko paska laski alleen, mitäs nyt ja oletko jo tulossa.
   
  deem, Stringer ja Juha Uotila tykkäävät tästä.
 3. SatanTwister

  SatanTwister Premium-jäsen

  Viestejä:
  657
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos toimii noin kuin luvataan niin kerrankin jotain hieman positiivisempaa kehitystä käyttäjän kannalta Microsoftilta luvassa.
   
 4. Vellamo

  Vellamo

  Viestejä:
  58
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Voisin ehkä sallia automaattiset päivitykset, jos saisi valita vain turvapätsit ja bugikorjaukset ilman mitään ylimääräistä tauhkaa. Nyt siis homma sujuu asentamalla koko roska uusiksi vuosittain päivitetyllä, esimuokatulla levykuvalla. Kiitos gpedit ja NTlite, homma on pelittänyt hyvin jo vuosia. :tup:
   
 5. prc

  prc

  Viestejä:
  571
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Loppui moiset päänvaivat kun nakkasin isäpapan wintendolla vesilintua ja laitoin riittävän Wintendomaisen linuxin alle. Pätsit voi ajella etänä ssh:n yli.. tai olla laiska ja laittaa crontabiin.. :)

  Jaa notta miksi.. no juuri sen takia että kahdesti kusi mäsän update koko koneen.
   
  Stanley H. Tweedle ja Kerosiini tykkäävät tästä.
 6. Loisteho

  Loisteho

  Viestejä:
  269
  Rekisteröitynyt:
  07.07.2017
  Viimein jotain järkeä noihin päivityksiin. Windows tulee käynnistettyä sen kerran-pari kuukaudessa ja tavallisesti pitää asennoitua siihen, että ensimmäinen vartti menee päivityksissä ja manuaalisessa rebootissa, koska muuten kone pakottaa rebootin tietenkin sille hetkelle kun poistuu hetkeksi tuolilta. Huomattuaan, että konetta ei ole käytetty varttiin, ilmoittaa "kiltisti", että menetät parin minuutin päästä kaikki keskeneräiset työsi jos et nyt paina "käynnistä uudelleen myöhemmin". Toisinaan tulee vain suosiolla estettyä palomuurista päivitysten latautuminen.
   
 7. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 300
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Kannattaa säätää ne active hourit kohdilleen niin ei tule tollaisia yllätyksiä niiden aikana ;)
   
  LaDeX tykkää tästä.
 8. Loisteho

  Loisteho

  Viestejä:
  269
  Rekisteröitynyt:
  07.07.2017
  Ei taida olla tarjolla "active days" -toimintoa. Useat työt, oli kyseessä sitten videon enkoodaus, 3D-renderöinti, tjms., voi viedä helposti koko päivän.
   
  LaDeX tykkää tästä.
 9. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 300
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Kyllä sen nuo ainakin pitäisi tunnistaa ja olla käynnistelemättä omine lupineen oli active hours päällä tai ei?
   
 10. Loisteho

  Loisteho

  Viestejä:
  269
  Rekisteröitynyt:
  07.07.2017
  Alkuviikon painin varmuuskopioiden duplikaattien poiston kanssa, mikä hoitui paremmin Windowsilla, koska explorer on yllättävän hyvä ja lisäksi käyttämäni ohjelma (CloneSpy) ei taipunut Linuxille. Ohjelma on muuten pätevä, mutta saakelin hidas yli miljoonan tiedoston kanssa, eikä se osaa tallentaa hetkellistä tilaansa. Windows ei varoituksista päätellen nähnyt mitään ongelmaa käynnistyäkseen uudelleen sen ajon aikana. Vei pari vuorokautta kun konetta ei uskaltanut jättää päivitysten takia yöksi päälle.

  EDIT. Selvennyksenä, ohjelman sai kyllä pauselle joten yöksi koneen sai laitettua lepotilaan.
   
  Viimeksi muokattu: 05.04.2019
 11. Infy

  Infy Team Ryzen

  Viestejä:
  218
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Verkkoyhteys metered connection tilaan niin Windows 10 ei lataile mitään päivityksiä ilman käyttäjän erillistä hyväksyntää. Tämä toiminut jo vuosia.
   
 12. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 881
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Ja siitä Windows 10 - Prevent auto-reboot after installing updates (Anniversary Update)

  Toimii uusimmassakin versiossa mainiosti. Säätää active hourit kerran tunnissa uusiksi niin ei boottaa koskaan kysymättä.
   
 13. user9999

  user9999 Platinum-jäsen

  Viestejä:
  1 333
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Toi on se juttu, että pitää lähteä tunkkaamaan sukulaisen Windows konetta. Sattunut itselle kerran viikolla kun oli vapaapäivä :grumpy:
   
 14. LaDeX

  LaDeX

  Viestejä:
  1 121
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eipä ole vieläkään 1809 asentunut yhdellekään neljästä Win10 koneestani. Tältä pohjalta en vanhaa tapaakaan kovin agressiiviseksi sanoisi.
   
 15. BOT

  BOT

  Viestejä:
  1 711
  Rekisteröitynyt:
  14.11.2016
  Ei hassumpaa uudistusta, mutta tämän mukana tulee pahamainen uudistus Edgeen, että se alkaa käyttää Chromiumia nettimoottorinaan. Muutoin odotan innolla, mutta pikkaisen otetaan maineen puolesta takkiin tässä minun näkökannaltani.
   
 16. BitByte

  BitByte

  Viestejä:
  71
  Rekisteröitynyt:
  11.11.2016
  Mahtaiskohan Mäsä olla saanut sen verran vihaista palautetta ja nähnyt, että ihmiset ovat puukottaneet Windows 10-asennuksia estääkseen WUP:n suorituksen jottei aiheuta ongelmia. Ja myös viime syksyn 1809 hässäkkä lienee opettanut kovalla kädellä.
  Itellä oli 3 päivää puhdas 1809, mutta aiheutti niin paljon ongelmia, että palasin takas 1803:een. Enkä meinaa asentaa 1809:iä ollenkaan. Tuon 1809 onnistui korruptoimaan lähes 50 gigaa dataa levyltä joka ei pal naurattanut.
   
 17. Zetteri

  Zetteri

  Viestejä:
  1 402
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  Itse olen kironnut kun 1803:stä lähtien MS muutti jotain virtuasoinnissa että jos se on BIOSissa kytkettynä päälle niin LGA 1366 koneilla (ei koske muuten LGA 775 tai 1156:sia) ei saa Windowsia käynnistymään vaan jämähtää mustaan ruutuun.
  Toivoin että 1809 olisi asian korjannut mutta Ei. Nyt en edes usko että tämä uusi korjaisi tuota.

  Ajatellut monesti että menis joko Windows 8.1:n tai Windows Server 2016:n.
  8.1:ssä ei olisi DX12 tukea, mutta tuossa 2016 serverissä olisi sekin kun valitsee sen asennettavaksi kuten audio ja muut multimedia ominaisuudet. Eikä kysele aktivointia kuin kerran ja sen jälkeen saa jopa emon vaihtaa niin monta kertaa kuin haluaa.

  Mutta annetaan tälle uudelle vielä mahdollisuus ja sitten teen päätökset.
  Ois tossa tosin valmiina yks Windows server 2016 standard linsenssi ja usb tikulla itse käyttis.
   
 18. Marti77

  Marti77 Team H2O

  Viestejä:
  1 562
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  Harmi vain että tuo päivitys olisi saanut tulla jo ensimmäiseesä isossa pävityksessä win10 julkistuksen jälkeen niin olisi monelta säästynyt uudelleenasennukset huonojen päivitysten takia.
   
 19. L2K2

  L2K2

  Viestejä:
  841
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mutta kun niitä ei voi säätää tarpeeksi laajoiksi...

  Olet selvästi optimistifanipoika :-?

  Olen useammalta ihmiseltä kuullut esimerkkejä siitä kuinka tuo tunnistus on bugannut, siis että on laittanut päivittäen kesken kuorman ja tuhonnut hieman toista vuorokautta hyvää laskentaa (yhdistävänä tekijänä näyttäisi olevan yli 24 tunnin yhtäjaksoinen kuorma). Tekisi mieli jopa sanoa, että tuttua Microsoft laatua.

  Sitä yleistä toiminnallisuuden laatua ehkä noissa toiminnossa kannattaa verrata siihen mikä määrä siellä on ns. vanhaa koodia taustalla.

  Siellähän on edelleen piilossa tavaraa ajalta ennen kuin Windows edes yritti olla monen käyttäjän ympäristö: ilmeisesti viimeinkin näin vuonna 2019 aikovat tuoda paikalliset fonttiasennukset yms. tai siis nyt on jo tiedossa missä koontiversiossa tuo tuki tulee (mutta onko tuo vielä tämä nykyinen päivitys vai vasta seuraava)... näitä on odotettu jo XP:n aikoihin (XP:ssä sentään oli tietoturva-aukko, jonka avulla fontin sai käyttöön yhden session ajaksi ;-) koska se fonttiesikatselin bugasi ja toki ylläpidon oikeuksilla). Ja, nämä käyttöjärjestelmäpäivitykset ovat paljon tuota bugia – ei kun ”ominaisuutta” nuorempi toiminto.

  Ei sitä vielä toimimaan ole voitu saada (kun ei vielä edes näppäimistön eri merkistöissä saada kaikkia periaatteessa kyseisessä merkistössä tuettuja näppäinoikoteitä toimimaan, tai edes niitä – jo muutenkin lähtökohtaisesti kammottavia – Alt-koodeja, tai sitä merkistöä). Kokeileppa luoda esim. tason kaksi otsikko tekstinkäsittelyohjelmassa...

  Ja, vaikka lisänä juuri tällä viikolla taas yksi kaverini törmäsi hassuun kirjautumiskehotteen merkistöbugiin, joka on kanssa ollut olemassa ainakin parin vuoden ajan. Siis, että osassa kirjautumisruutuja merkistöasetus ei toimi kuten olettaisi, ja sisään ei pääsekään kirjautumaan... mutta salasanan vaihtokehote onneksi toimii samalla salasanalla... (jossa ei kuulemma ollut mitään merkistön ulkopuolisia merkkejä)

  T. luddiitti ;-)
   
 20. tuskis

  tuskis

  Viestejä:
  604
  Rekisteröitynyt:
  26.08.2017
  Kas, voi ehkä uskaltaa yhden MS prosessin poistaa palomuurilta, joka muuten blokkaa kaiken Windows 10:n ulospäin menevän liikenteen pakollisia lukuunottamatta.
   
 21. Luckyo

  Luckyo

  Viestejä:
  69
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Onhan sitä puukotettu pitkään niin että Mäsä teki win10:iin noin vuosi sitten uuden servicen jonka pääasiallinen tehtävä on kirjaimellisesti tarkkailla windows update servicen tilaa ja laittaa se päälle jos se on disabled-tilassa.

  Ja tämä uusi service on sellainen että sitä ei saa disabloitua admin-oikeuksilla. Onneksi on jo kehitetty softa joka ohittaa tämän.
   
 22. hupiukko

  hupiukko

  Viestejä:
  112
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Vihdoin jotain järkeä Windowsin pakkokäynnistykseen. Azurella saa pois ne, mutta kaikilla sitä ei ole! Lukemattomia tunteja mennyt hukkaan duunia, kun Windows päättänyt yöllä käynnistää itsensä. VMP!
   
 23. ParaDoX

  ParaDoX

  Viestejä:
  29
  Rekisteröitynyt:
  28.02.2017
  Itseasiassa se uus Edge tulee luultavasti olemaan standalone-sovellus, koska se julkaistaan näillä näkymin myös Windows 7:lle. Ainakaan Insider versioissa ei vielä sitä uutta Edgeä näy.

  Muutenkin sen vanhan Edgen moottori ei vaan kyenny kilpailemaan, plus siihen vielä päälle Googlen tahallinen sabotointi (käytti mm. vanhaa ShadowDOM versiota tahallaan YouTuben uudessa designissa, että Edge ja Firefox on hitaampia kun eivät sitä tukeneet) niin MS päätti heittää pyyhkeen kehään oman moottorinsa kanssa.
   
 24. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 406
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Meinaatko sita ajastettua tehtävää vai jotain muuta?
   
 25. deem

  deem

  Viestejä:
  57
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Itsellä oli sama tilanne, kunnes ajoin windows updatelle repair-ajon, jonka jälkeen päivitys tuli tarjolle :D
   
 26. LaDeX

  LaDeX

  Viestejä:
  1 121
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eiköhän se sieltä itsellekin tulisi jos kävisin klikkaamass Check for updates mutta en viitsi kun Microsoft itse myöntänyt että jos sitä painaa niin voi tulla päivityksiä jotka ei välttämättä toimi omalla kokoonpanolla.
   
 27. Luckyo

  Luckyo

  Viestejä:
  69
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Meinaan sitä servicea joka tuli muutama päivitys sitten jota ei voi perinteisin menetelmin ottaa pois päältä.

  How to Disable Windows Update Medic Service
   
 28. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 406
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Eikös siellä ole ajoitettu tehtävä, joka myös säätää noiden kanssa?
   
 29. Luckyo

  Luckyo

  Viestejä:
  69
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Saattaa ollakin, mutta sellaiset saa pois päältä helposti Task Schedulerista. WUMS on ihan tarkoituksella tehty niin että sitä ei puolestaan saa pois päältä ilman kolmansien osapuolten työkaluja.
   
 30. LaDeX

  LaDeX

  Viestejä:
  1 121
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eipä tullut. Atom x5 tablettiin tuli mutta 8700K desktopille ja 4720HQ läppärille ei tarjoa millään.