Video-opas: Kiintolevyjen ja SSD-asemien tuhoaminen

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Sampsa, 18.12.2017.

 1. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 422
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  [​IMG]


  Helsingin Sanomat uutisoi, että lehden tietoturvallisuuteen erikoistunut toimittaja oli eilen vasaroinut hallussaan olevan tietokoneen kovalevyä tuhotakseen lopullisesti sen sisältämät tiedot. Tarkoituksena oli ollut varmistaa lähdesuojan mahdollisimman hyvä toteutuminen liittyen Helsingin Sanomien julkaisemaan Puolustusvoimien Viestikoekeskusta käsittelevään artikkeliin, josta Puolustusvoimat on tehnyt tutkintapyynnön. Epäillyt rikosnimikkeet asiassa ovat turvallisuussalaisuuden paljastaminen ja virkasalaisuuden rikkominen.

  Uutisen mukaan kiintolevyn vasaroinnin seuraksena oli savua, jonka vuoksi toimittaja oli kutsunut palokunnan paikalle. Palokunnan mukana tuli myös poliisipartio, joka suoritti erityisen kotietsinnän toimittajan asuntoon mahdollisen todistusaineiston turvaamiseksi.  Koska Helsingin Sanomien uutisoima tapahtumasarja kuulostaa lähes absurdilta sekoilulta, päätimme io-techissä näyttää, miten kiintolevyt ja SSD-asemat tuhotaan oikeaoppisesti. Kiintolevyä vasaroimalla tuskin syntyy savua, joten epäilemme toimittajan vasaroineen kannettavaa tietokonetta tai akkua, jonka seurauksena litiumioniakku on syttynyt tuleen. Lisäksi uudemmissa kannettavissa tietokoneissa on tallennusmediana kiintolevyn sijaan käytössä flash-muistipiireillä varustettu SSD-asema.

  Kiintolevyjen tuhoaminen kannattaa hoitaa esimerkiksi poraamalla pari reikää kiintolevystä ja kiekoista läpi tai vielä huolellisemmin hiomalla kiekot käyttökelvottomiksi. SSD-asemat voi hätätapauksessa heittää mikroaaltouuniin, jolloin ne saa käristettyä muutamassa sekunnissa. Paloystävällisempi vaihtoehto on muistipiirien fyysinen tuhoaminen esimerkiksi poraamalla tai rälläkällä.

  Viranomaisten kiintolevyjen ja SSD-asemien hävittämisestä on olemassa erilliset määräykset, jotka pohjautuvat silppukokoon eri suojaustasoilla (sivu 58).

  Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

  Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

  Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
   
  Viimeksi muokattu: 18.12.2017
  Jooga, Ryydike, east ja 29 muuta tykkäävät tästä.
 2. Peni

  Peni Kaikkien alojen erikoisasiantuntija

  Viestejä:
  22
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nyt on Io-tech ajan hermolla.:tup:
   
  Xiyng, JuhoN ja Mattersstrom tykkäävät tästä.
 3. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  2 768
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  No nyt tulee asiaa.:D
  Eli
  Joku voisi kokeilla että mitä hdd tykkää mikroaaltouunista tai jos sen pistää uuniin joka pistetään täysille?.Joku voisi myös kokeilla että mitä se tykkää tipauttamisesta toisesta kerroksesta asfaltille/betonille eli irtoaako kuoret jolloin pääsee nopeasti käsiksi sisällä oleviin levyihin.:kahvi:
   
 4. copter

  copter Last Man Standing

  Viestejä:
  3 190
  Rekisteröitynyt:
  05.12.2016
  Ihan huippu! Itse myös lukiessani HS jutun aiheesta koetin kovasti miettiä, että mitä ihmettä siellä on oikein puuhasteltu kun savut on saatu ulos. Tietysti olisi myös kiva tietää millainen kone toimittajalla on ollut, koska jos kyseessä esim. uudempi Macbook tai joku muu uudempi "ultrakevyt" kannettava jossa emolevylle suoraan integroitu Flash -muisti, niin voi olla kinkkisempää löytää koko komponenttia maallikon toimesta?

  Ehkä pitäisi myös olla video, jossa porataan Macbook palasiksi ja videosta näkisi (tarkkojen mittojen kanssa) mihin kohtaa konetta reiän pitää sijoittua, jotta terä varmasti osuu Flash -muistiin? :rofl:
   
 5. The Nameless One

  The Nameless One

  Viestejä:
  649
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Hanskat ja suojalasit kannattaa selvästi ottaa käyttöön myös ;)
   
 6. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 183
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Eiköhän se Macbookki tuhoudu, kunhan tekee muutamasta kaasupolttimesta ja tulesta kestävistä tiileistä 1500-asteisen uunin. Ja tuolla tuhoaa kiintolevyt ja muistitikut
   
 7. Spartacus

  Spartacus

  Viestejä:
  1 046
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei kyllä taida pelkät reiät tuhota kiintolevyn tietoja täydellisesti jos ammattilaiset koittavat palauttaa levyltä tietoja. Koko magneettikiekko pitäisi tuhota sirpaleiksi.
  Tietysti 99.9% ihmisistä ei niitä tietoja sieltä enää saa kaivettua mutta jos levyillään pitää jotain ydinaseiden laukaisukoodeja niin en luottaisi tuohon keinoon.
   
 8. mahead

  mahead

  Viestejä:
  77
  Rekisteröitynyt:
  01.01.2017
  Tähän voisi vielä lisätä, että ylikirjoittaa levyn edes 1-2 kertaa satunnaisdatalla ennen fyysistä tuhoamista. Tai jos sille ei ole aikaa, niin edes nollaa (vai oliko se ykköstä joka oli turvallisempi?) täyteen.

  Mitään tietoa minulla ei ole, mutta mahtaako asianmukaisilla varusteilla varustettu firma saada vielä luettua tietoa jos on pelkästään porattu levynpintaan muutama reikä? Ei sellaiseen tietysti kenenkään pornokokoelman tutkimiseksi ryhdytä, mutta tämmöisessä tapauksessa kun puhutaan valtion isommista salaisuuksista, saatetaan jo nähdä vähän enemmänkin vaivaa jos on syytä epäillä että sieltä levyltä löytyy vaikkapa vuotajan nimi.
   
 9. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 183
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Joku firmahan tuhosi noita mekaanisia kiintolevyjä ja heillähän oli käytössä porakone, joka poraa vähintään 80 reikää kiintolevyyn
   
 10. Spartacus

  Spartacus

  Viestejä:
  1 046
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No 80 reikää on jo aika paljon verrattuna tuohon muutamaan reikään mutta ainakin periaatteessa tieto on vielä saatavissa niistä ehjistä kohdista

  EDIT: Ja mikä firma tuollaista tekee? Luulisi, että jos on erikoistunut kiintolevyjen tuhoamiseen niin ne heitetään silppuriin ja ulos tulee vain metallisilppua.
   
 11. mahead

  mahead

  Viestejä:
  77
  Rekisteröitynyt:
  01.01.2017
  "Koska Helsingin Sanomien uutisoima tapahtumasarja kuulostaa lähes absurdilta sekoilulta,"

  Juuri samoin ajattelin. Eilen luin vielä vastaavan päätoimittajan tekstin jossa kaveri vakuuttaa näin:

  "Saamassani yleisöpalautteessa on kannettu huolta myös HS:n lähteenä olleiden salaisen asiakirjamateriaalin säilytyksestä. Huoli on perusteltu, mutta vakuutan prosessien olevan kunnossa tältä osin. Lähdesuojan varmistaminen on toimitukselle ensisijainen asia." -- https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005493856.html

  Koska kyseessä on Suomen (pohjoismaiden?) suurin päivälehti, uskoin tuota vakuuttelua, koska uskottavaa olisi että heillä asiaa olisi ihan oikeasti mietitty ja toimittajat koulutettu edes jotenkin tietojen hävittämiseen. No eipä ollut koulutettu.
   
 12. Johan_V

  Johan_V

  Viestejä:
  532
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Pelkkä ylikirjoittaminen ei riitä ssd-levylle. Tietysti voisi käyttää myös valmistajan secure erase-toimintoa [tai vain unohtaa salakirjoitusavaimen levyissä jotka kryptaavat tiedon automaattisesti], mutta tietenkään se näytä yhtä dramaattiselta kuin reikien poraaminen.
   
 13. Spartacus

  Spartacus

  Viestejä:
  1 046
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eikös tuon SSD-levyn fyysinen tuhoaminen olisi aika helppoa vain poraamalla itse muistipiirit rikki? Niitä ei kyllä enää kukaan korjaa mutta pitäisi tietysti avata kotelointi ensin jotta näkisi mitä poraa.
   
 14. mahead

  mahead

  Viestejä:
  77
  Rekisteröitynyt:
  01.01.2017
  Joo hyvä tarkennus; tuo kirjoittamani koski hdd-aikakauden tuotteita.
   
 15. raulibadding

  raulibadding

  Viestejä:
  287
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Ajan hermolla ollaan. Mukava katsoa tällaisiakin videoita välillä. :tup:

  Pieni typo tuossa tekstissä:
   
  Sampsa tykkää tästä.
 16. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 422
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  Viranomaisilla on ihan omat määräykset sitten tuhoamisesta:

  https://www.defmin.fi/files/3165/Ka...lisuuden_auditointityokalu_viranomaisille.pdf

  Eri suojaustasoilla eri silppukoko (sivulta 58 eteenpäin)
   
  Juha Kokkonen ja TheMeII tykkäävät tästä.
 17. Spartacus

  Spartacus

  Viestejä:
  1 046
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
   
  Elvis Jagger tykkää tästä.
 18. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 183
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Joskus 15-20v sitten kotimikro eli Kompuutteri kaikille oli juttua, että joku firma teki noille tietojen palautusfirmoille tuota laitetta, joka porasi vähtintään 80 reikää ja tätä pidettiin "riittävän" luotettavana.
   
 19. Fortzon

  Fortzon

  Viestejä:
  262
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Sampsa kyllä osaa käyttää tilanteen hyväkseen :D

  Naurahdin kun katoin päivämäärän, koska luulin tämän olevan aluksi vanhempi video.
   
 20. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 183
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  No joo. Nopsaan kirjoittaa tai sitten ihan tarkoituksella teki, et huomaako kukaan
   
 21. xarot

  xarot

  Viestejä:
  1 063
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Aiheesta saisi hyvät meemit. Hyvä video. :D

  Niin juu vielä kun alkuun olisi lisännyt SER-miehen postaamassa salattavaa aineistoa räbään ja karhuryhmä pimputtamassa ovikelloa.
   
  Viimeksi muokattu: 18.12.2017
  Temeee ja apoiuyt tykkäävät tästä.
 22. Nerkoon

  Nerkoon Se ainoa oikea Platinum-jäsen

  Viestejä:
  3 458
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Aikoinaan kovalevyjen kiekot olivat alumiinia. Nykyään ne ovat jonkinlaista lasia, joka muuttuu veitsenteräviksi sälöiksi kun se hajoaa. Yksi porukka hajotti noita levyjä 100-tonnin puristimella. Sillä viiden sentin paksuinen metallitappi levystä keskeltä läpi ja tulos oli sitä tasoa, että levyllä on syytä olla elintärkeää kamaa, että edes ammattilaiset viitsivät yrittää palautusta.
   
 23. Axar

  Axar Lumihiutale Köyhä

  Viestejä:
  110
  Rekisteröitynyt:
  13.04.2017
  Olisi mielenkiintoisia lukea mitä metodeja on palauttaa tietoja levyltä sitten kun on saanut levyn tuhottua.
   
 24. Spartacus

  Spartacus

  Viestejä:
  1 046
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Onkohan jossain jotain videota/artikkelia kyseisestä operaatiosta. Olisi tosiaan mielenkiintoista.
   
 25. SShadow

  SShadow

  Viestejä:
  265
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Eräässä IT-alan työpaikassa 90-luvulla porattiin 5 reikää levyyn ja väännettiin koko kiintolevy ruuvipenkissä 90 asteen mutkalle. Tarvitsee tietty pihdit metrin varrella ja ruvipenkki saa olla kiinnitetty tukevasti alustaan, ainakin niillä vanhoilla levyn paksuuksilla. Toisessa työpaikassa avattiin jokainen levy kuten videolla, isommat levyt ajettiin Blancco softalla seitsemään kertaan ja laitettiin myytiin
   
 26. Tomak89

  Tomak89

  Viestejä:
  301
  Rekisteröitynyt:
  24.02.2017
  Nyt oli kyllä ajankohtainen uutinen! Kiitos päivän nauruista. :rofl:
   
 27. DarkkiFIN

  DarkkiFIN Nyt on papua! Tukijäsen

  Viestejä:
  338
  Rekisteröitynyt:
  17.07.2017
  Pienehköä hymyilyä tää video aiheutti. :D Pisteet ajantasalla olemisesta,täähän on päivän polttavin aihe.
   
 28. copter

  copter Last Man Standing

  Viestejä:
  3 190
  Rekisteröitynyt:
  05.12.2016
  90-luvulla olin erään (siihen aikaan) tunnetun tietokonemerkin maahantuojalla töissä ja meillä oli sellainen sertifioitu mekaanisten kovalevyjen tuhoamislaite. Se ei ei perustunut mihinkään poraan taikka reikiin, vaan erittäin tehokkaaseen sähkömagneettiin. Kovalevy asetettiin siihen ja painettiin napista, niin laite + sen akut muodosti niin kovan magneettikentän että ykköset ja nollat katosivat sekunnin murto-osassa ja varmaan myös piiritkin ottivat siinä hittiä.

  Kovalevy asetettiin kiinnikkeellä siihen paikoilleen, koska muuten magneettikenttä olisi saattanut heittää levyn matkaan. Toki kokeiltiin sitä erinäisillä metallisilla erineillä ja esim. 70 senttiä pitkä keppi jossa oli metalli toisessa päässä nousi vaaka-asennosta pystyyn kun se magneetti vetäsi sen metallisen pään kiinni siihen laitteeseen.

  En tiedä sitten toimisiko tuo myös SSD levyille edelleen, tuskin koska ei kaiketi siinä perustu magneettiseen varaukseen enää datan olemassaolo.
   
 29. L2K2

  L2K2

  Viestejä:
  800
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Hieno linkki!

  Melko kuvaavaa, että noita HS:n hallussaan pitämiä ”TLL I” (siis ”erittäin salainen”) asiakirjoja ei voi edes hävittää pelkästään silppuamalla... tai sitten se tieto siitä, kuinka perusteellisesti ne pitää tuhota on myös salassa pidettävää...

  Jo tuo salaisten (TLL II) dokumenttien tuhoamisvaatimus on vedetty melko kireälle: SSD-levy pitää hajottaa enintään neliömillin palasiksi. ”Jos se ei mene siivilästä läpi, niin hienontakaa lisää.”

  Myös koko kiintolevyn sulattaminen on ilmeisesti sallittua.

  Ei taida nämä @Sampsa:n ohjeet riittää alkuunkaan toimittajalle. Ei jatkoon! ;-)

  Ei välttämättä toimi täydellisesti. Toisaalta sama ongelma taitaa olla myös osin nykyisten kiintolevyjen kanssa. Itse data ei välttämättä tuhoudu (vaikka esimerkiksi lukupäät varmaan pitää uudelleenkalibroida).
   
 30. Nerkoon

  Nerkoon Se ainoa oikea Platinum-jäsen

  Viestejä:
  3 458
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  NSA Evaluated Degaussers - NSA Listed Degaussers Sieltä oma degausseri hankintaan
   
  copter tykkää tästä.
 31. copter

  copter Last Man Standing

  Viestejä:
  3 190
  Rekisteröitynyt:
  05.12.2016
  Ibas valmistama oli tuo laite. Näköjään ovat edelleen toiminnassa. Googlella löytyi joku sen kaltainen kun se oli:

  [​IMG]

  Siihen meni vielä sellainen sähköinen lisenssiavain sisään ja hienosti niitä piti sitten ostaa lisää. Yhdellä avaimella laite toimi 10 kertaa ja maksoi sitten jotain markkaa. Keksittiin sittten miten sen pysty ohittamaan, niin saatiin noita "omia testejä" tehtyä. Ei olisi ihan viitsinyt moisia kokeilla jos olisi rahaa maksanut. ;)
   
 32. Nerkoon

  Nerkoon Se ainoa oikea Platinum-jäsen

  Viestejä:
  3 458
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
 33. Dudem

  Dudem

  Viestejä:
  865
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Erittäin sopiva video näin viimeaikaisten tapahtumien johdosta. :geek: Aiheutti myös muutaman kunnon naurahduksen. :tup:

  Porailua, kirvestä, ruuvailua ja vääntelyä on tullut käytettyä vanhojen kiintolevyjen tuhoamiseen. Jos näitä tekisi työkseen, niin sopivaa laitteistoa saa nykyään netistä tilattua ja tarpeeksi euroja pöytään, niin voi määrittää että miten monessa ja pienessä osassa sen levyn haluaa takaisin. :geek:
   
 34. yyri

  yyri

  Viestejä:
  866
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Lämmittelee platterit kyseessä olevan materiaalin curie pisteeseen niin eipä sieltä enää mitään saa ulos. Jos haluaa vaivaa nähdä eikä koko levyä sulattaa.
   
 35. reivi

  reivi Köyhä

  Viestejä:
  482
  Rekisteröitynyt:
  01.01.2017
  Ihan loistava video :lol: Seuraavaksi sitten opasvideo kuinka putsataan kahvit näytöstä ja näppiksestä :rofl:
   
  Peni ja WanhaPatu tykkäävät tästä.
 36. dragon age

  dragon age

  Viestejä:
  620
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Jotenkin kummallista ettei toimittaja ole tiennyt että tietokonetta ei kannata alkaa vasaroimaan.
  Tuntuukin hieman siltä, että toimittaja on halunnut tuolla tempauksella tehdä uutista vielä enemmän näkyvämmäksi.
  Monesti olen kuullut myös siitä, että tulityökortti pitää olla jos käyttää rälläkkää tai muita
  kipinöitä aiheuttavia koneita.
  Levyjen hiominen olisi varmaan paras keino.
   
 37. L2K2

  L2K2

  Viestejä:
  800
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Pitäisi vaan vielä selvittää, että kuinka järeän mallin tarvitsee. (Nykykiintolevyt kestävät huomattavasti paremmin tosiaan ulkoisia kenttiä. Tämä ihan suoraan niiden parannettujen materiaalien ansiosta, joilla myös datan tiheyttä on saatu kasvatettua.)

  Nuo toki riittää, jos tarkoitus on, että se naapurin nörtti (tai muu ei-valtiollinen toimija) ei saa dataa palautettua. Pahimmillaan kun se kaikki data on kiltisti siellä kiekoilla odottamassa lukijaansa. (Tuo linkkisi takana oleva firma itse myös suosittaa tuota samaa DIN 66399 -standardin mukaista palastelua oikeasti tärkeälle datalle. Se palastelija on sitten kertaluokan isompi, rumempi ja kalliimpi laite siinä samassa katalogissa.)

  PS. Oletan TLL I -luokituksen tuhoamisen seuraavan jossain määrin tuota P-7, O-7, ... riviä: http://www.elcoman.it/uploads/a4/6f/a46f9256e3ce90ec6c9e340a7823f29d/DIN-66399.pdf Jos näin on, niin epäilen suuresti minkään ei-mekaanisen menetelmän soveltuvuutta vastaavaan turvallisuustasoon. (Koska O-7 -tasolla CD-levyt pitää esim. pistää enintään 0,2 mm² pulveriksi.)
   
 38. user9999

  user9999 Platinum-jäsen

  Viestejä:
  1 199
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 39. Nerkoon

  Nerkoon Se ainoa oikea Platinum-jäsen

  Viestejä:
  3 458
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tuon maksimin täyttävä murskain näyttää maksavan tuolla reilut 46k taalaa plus ilmeisesti verot, joten ihan kotikäytttöön sitä ei kannata hommata. Vahvasti veikkaan, että jos poliisille lyöt SSD aseman muistipiirit erillisinä kouraan, niin eivät rupea niille palautusta enää teettämään 99% tapauksista vaikka piirit muuten olisivat ehjiä.

  Helpompi olisi varmaan käyttää jotain tämän tapaista:


  SSD joka tulee itsetuho ominaisuudella
   
  Viimeksi muokattu: 18.12.2017
 40. Hans7z

  Hans7z

  Viestejä:
  124
  Rekisteröitynyt:
  17.04.2017
  Repeäminen heti täpärän tilanteen kohdalla. :)
   
 41. Hellsinki

  Hellsinki Kapteeni pienkonekorjaaja Tukijäsen

  Viestejä:
  873
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Posti on varmin keino kadottaa tiedot....
   
  8540, dohf, Deussu ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 42. timom83

  timom83

  Viestejä:
  4
  Rekisteröitynyt:
  30.01.2017
  Kolme t-kirjainta käsittelevään sanassa.
   
 43. SuperNuuskija

  SuperNuuskija

  Viestejä:
  355
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Tuon YouTupe linkin voisi lähettää Hesarin päätoimittajalle ja kutsua io-tech sivuille kommentoimaan tapausta.

  Mutta Hesarin kirjoitukseen, eikös tieto ole valtaa ja tässä tapauksessa Hesarin tapauksessa on kyseessä kansalaisten tiedottaminen. Eiköhän tuo salailu politiikka ole jo aikansa elänyt. Jos tietäisimme asioista enemmän niin virheitä sattuisi vähemmän, eikä tarvitsisi tuhota kiintolevyjä Hesarin tapaan.

  Suomi ei voi elää kuplassa, joka pelkää joka käänteessä jotakin tahoa idästä tai lännestä. Hesari avasi hienosti keskustelun mitä Suomessa oikein tapahtuu ja uskalsi rikkoa rajoja sanavapauden nimessä. Kyllä valtaa pitävät ovat aina tuon salailun kannalla. Vapaa sana/lehdistö on demokratian kannalta yksi tärkeimmistä argumenteista

  "Tigerou
  18.12.2017, 20:09
  Kyseisen vihersuvakki-toimittajan tapauksessa järki on lähtenyt evakkoon jo siinä vaiheessa kun on ”Suomen kansalaisena” lähtenyt moista juttua julkistamaan. Maanpetos-syytettä lähinnä toivoisin, ikävä ettei moisesta enää tuomita kuopan reunalle…"

  Kyseinen kommentti on sanan vapautta, jota kunnioitan vaikkakin ajattelen itse toisin päin, eli alkuperäisenä Suomen kansalaisena olen sitä mieltä, että meitä pitäisi suojella "viranomaisten päättömyksiltä".
   
 44. koje

  koje

  Viestejä:
  32
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Ei noiden tallennemedioiden oikeaoppinen hävitys ainakaan loppukäyttäjän konstein helppoa ole, YouTube kuhisee DEF CON-yrityksiä. Ja foliothan ei YouTubea käytä vaan youtube-dl:llä katsotaan onnessaan tai korkeintaan HookTuben kautta:

  https://hooktube.com/watch?v=-bpX8YvNg6Y

  https://hooktube.com/watch?v=1M73USsXHdc
   
 45. Corex

  Corex Tukijäsen

  Viestejä:
  721
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Repesin kyllä kun radiosta kuulin tämän toimittajan sekoilusta. Kädetöntä toimintaa.

  Ensimmäisenä heräsi kysymys että miksi arkaluontoista dataa ei ole säilötty kryptatulla levyllä/tiedostossa. Asianmukaisesti suoritettuna tämä turvaa selustan mukavasti ja vie ehkä 5min aikaa.

  Komedian puolelle menee tämä vasarointi, ilmeisesti toimittaja ei erota akkua massamuistista. Mutta eipä hesarilta kovin tasokasta toimintaa muutenkaan osaa odottaa. :smoke:
   
 46. Spartacus

  Spartacus

  Viestejä:
  1 046
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itselläni ei läppäriä ole useaan vuoteen ollut mutta eikös noissa joissain malleissa ole nykyään kiinteä akku ja kiintolevyynkin pääseminen voi pahimmassa tapauksessa vaatia koko koneen avaamista verrattuna selvään luukkuun jossa lukee HDD/SSD niin voihan se aika hakuammuntaa olla jos sitä alkaa vasaran kanssa takomaan.

  Uskomattoman koominen juttu joka tapauksessa

  EDIT: Ja jos akku on syttynyt palamaan niin eikö parempi keino olisi kantaa kone vaikka suihkuun tai tukahduttaa sitä jollakin kuin soittaa palokunta?
   
 47. DaMan

  DaMan

  Viestejä:
  176
  Rekisteröitynyt:
  29.09.2017
  Vapaus on perustuslaillinen oikeus ja sitä tulee vaalia kaikin käytettävissä olevin keinoin. Tähän kuuluu olennaisena osana ilmaisun- ja sananvapaus jota ainakin pitäisi käyttää mm. lehdistö.

  Suomen perustuslaki / §1 Valtiosääntö: ".... Valtiosääntö turvaa ihmisarvon loukkaamattomuuden ja yksilön vapauden ja oikeudet sekä edistää oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa...."

  Nimittäin kun vapaus vangitaan, totuus on ensimmäinen uhri. Totuus on olemassa aina, mutta kysyä aina pitää että KENEN totuus. Lehdistö voi olla riippumaton, mutta edustaa aina jotain näkökulmaa. Jos yrittää kirjoittaa auki kerralla kaikki näkökulmat samaan juttuun jokainen lööppi on puhelinluettelon kokoinen.

  Olen ollut itse erittäin huolestunut näistä viimeaikaisista hyökkäyksistä vapaata lehdistöä vastaan. Mm. pääministerin "purkaus" YLEn suuntaan ja tämä case. Kun näitä tulee riittävästi astuu pelko mediakenttään ja alkaa itsesensuurin aikakausi. Itse en tule asumaan yhden totuuden maassa.

  Nyt on itku tullut siitä että keisarille lapsi on kertonut että keisarilla ei ole vaatteita. Ja itse keisari päästi itkun. Surkeaa toimintaa koko rintamalla. Kun laitetaan pää pensaaseen ja suggeroidaan itsellemme että meitä ei nähdä ja sitten suututaan kun joku onneton ohikulkeva viaton tulee ääneen sanoneeksi että "isi, miks toi vanha setä on työntäny vain päänsä tonne ruusupuskaan". Pidemmän aikaa jonkinlainen uus-Suomettuminen ollut menossa, mutta tällä kertaa itsesensuuri kohdistuu molempiin suuntiin, itään ja länteen.

  On ihmeellistä että juuri viestikoelaitoksesta ja sen tehtävistä tulee julkisesti suuri itku kun kuitenkin tiedämme että naapurit niin idässä kuin lännessä tietävät metrin tarkasti mitä missäkin tapahtuu. Jo varusmiesaikana kauan aikaa sitten tuli aivan selväksi kaikille viestialan kavereille mitä oikeasti tarkoittaa viestikoelaitos ja mitä se tekee rauhan aikana ja mikä sen rooli on sodanaikana. Ja näitä heppuja riittää pilvin pimein monissa sukupolvissa. Ja kun on riittävän monta venettä liikkeellä niin aivan takuuvarmasti joku vuotaa. Mutta tässä casessa siitä ei ole kyse. Kannattaa kysyä; "Mitä tällä kohulla peitetään?". Mitä maassamme tapahtuu nyt? Onko niin että tämä "vuoto"/kohu peittää alleen toisenlaisen uudelleenjärjestelyn äänen ja melun? Todennäköisesti. Mitä kovempi kalke vanhoja reliikkejä irtihakattaessa, sitä suurempi häly tarvitaan sitä melua peittämään.

  Ja tietenkin; kun tiedämme miten HS on auliisesti historiassa osallistunut dis-informaation levittämiseen ja me kaikki tunnemme miten pahasti HS:n laiva on kalleellaan tiettyyn suuntaan niin kannattaa tämäkin jutun lukemiseen käyttää tervettä järkeä ja mediakriittisyyttä.

  Palaten aiheeseen :))) kannatta pohtia tässä kotietsintä-casessa sitä että tämäkin luettiin LEHDESTÄ miten TOIMITTAJAA kohdeltiin. Se että oliko nyt oikeasti toimittaja nuijimassa vasaralla konettaan ... epäilen. Kotietsintä suoritettiin ja Erkon dynastialle kerrottiin Arkadianmäeltä tai Mäntyniemestä että kirjottakaan jotain puutaheinää josta kansa saa puhumisen aihetta ... mahdollisesti. Nyt taas selvästi tässä kokonaisuudessa lukijoiden katse ja huomio ohjataan päivittelemään takana sammalikossa lojuvaa tallottua sinivuokkoa kun ympärillä myrsky kaataa puita ja salama polttaa varaston. Lukekaa kriittisesti ja erityisesti ajatelkaa omilla aivoilla, kyseenalaistakaa ja kysykää miksi, kuka hyötyy, spekuloikaa mielessänne ja muodostakaa sitten oma käsitys asiasta. Sitten verratkaa (kriittisesti) omaa näkemystänne ja tätä "julkista totuutta". Voi avata silmiä.

  "Älkää valehdelko. Kertokaa totuus. Ja vain totuus. Mutta älkää kertoko KOKO totuutta." Tällaissa casessa tuo totuus on sadasosa koko totuudesta ja jos näkisi koko totuuden tämä osatotuus muuttuisi entistä kummallisemmaksi koko kontekstissa.

  Jahas. Tulipas innostuttua. Pahoittelen tapahtunutta. :)
   
  SuperNuuskija tykkää tästä.
 48. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 183
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Kiintolevyn voi murskata, upottaa veteen, porata, ampua – tieto yhä kaivettavissa esiin

  Tivi tehnyt jutun tietojen palautuksesta.

   
 49. Vellamo

  Vellamo

  Viestejä:
  51
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Halvempaa olisi antaa ylivilkkaalle 2-vuotiaalle serkkupojalleni kyseinen levy/ssd käsittelyyn. Voin luvata ettei "leikkihetken" jälkeen jää bitin bittiä jäljelle.
   
 50. antero

  antero

  Viestejä:
  2 641
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Jotenki tuntuu karkealta nuo laitteet. Mitä lukee tätäkin foorumia, keskiverto käyttäjä tuhoaa levyn täällä hyvin nopeasti.
  Siinä bisnestä io-techille :)


  -> Helsingin sanomat. Tietovuoto tapaus.