En katsonut videota kokonaan kun ei viitsi seuloa läpi jo asiaa minkä jotenkin tunnen, joten seuraavat asiat on saatettu mainita videolla:
Freesync on periaatteessa vain standardi, joka kertoo että näyttö pystyy jonkinlaiseen mukautuvaan tahdistukseen Radeon-näytönohjaimella. Freesync toimii tietääkseni ajuripohjaisesti, joten pelimoottori tai esim. ajuriongelmat voivat vaikuttaa siihen kuinka peli käyttäytyy piirtämisen suhteen ja näin ollen näytönohjain virkistystaajuuden ohjaamisen suhteen. Näytönohjaimelta lähtee siis tuo viesti näytölle että kuinka toimia.
G-Sync on taas omaan komponenttiinsa perustuva laatustandardi tai paremminkin teknologia, joka on Nvidian itse parhaaksi katsoma tapa toteuttaa mukautuva tahdistus. Sen hyvä puoli on se, että se on käsittääkseni riippumaton siitä miten mikäkin peli on koodattu, joten ajuriongelmista ei tarvitse juuri murehtia, koska homma toimii pitkälti ajureista riippumattomalla tavalla. Se ainakin aikaisemmin myös mahdollisti laajemman mukautuvan tahdistuksen käyttöalueen ja tulevissa näytöissä G-Sync -moduuli tulee toimimaan myös Radeon-ohjaimilla (vai päteekö tämä jo?).
AMD Graphics Cards Will Work With Future G-Sync Monitors
Tuossa siis minun käsitykseni, kun olen todellisuudessa kohdannut ongelmia Freesyncin kanssa kuten lukuisat muut. Korjatkaa ihmeessä jos olen täysin kujalla. Väitän myös että G-Sync on se varmempi tapa toteuttaa mukautuva pystytahdistus.
Vielä lisäksi:
Tilanteessa jossa FPS ylittää virkistystaajuuden ja ruudunpäivitys ei ole rajoitettu mitenkään, on käytännössä se ja sama käyttää joko AMD:n Enhanced Sync -ominaisuutta tai Nvidian Fast Sync -ominaisuutta, sillä nämä myös eliminoivat ruudunrepeilyn täysin aiheuttamatta havaittavaa viivelisää. Ne eivät kuitenkaan toimi jos FPS on rajoitettu, mutta yleensä pelit antavat mahdollisuuden pitää se rajoittamattomana. Suosittelen pitämään noita ominaisuuksia päällä mukautuvan tahdistuksen lisäksi.
Nvidian Freesync-tuesta sen verran, ettei kannata suin päin ostaa Freesync-näyttöä joka ei ole G-Sync -hyväksytty, sillä ongelmia saattaa ilmetä, vaikka moni kertoisi että kaikki pelittää. Väitän että ongelmia voi ilmetä jopa pelikohtaisesti. On edeltävä väittämä totta tai ei, tiedämme että Pascal-näytönohjaimet eivät ole käyttäytyneet yleisesti ottaen oikein Freesync-näyttöjen kanssa, mutta yhteensopivuusleima kattaa nämäkin mallit. Olet siis turvallisilla vesillä jos ostat näytön joka on Nvidian hyväksymä, sillä he kyllä testaavat laajasti näyttöjä ja antavat hyväksyntiä auliisti kunhan laatustandardit täyttyvät. Näytön sisältä löytyvä ohjainpiiri joka säätelee virkistaajuutta voi olla kehnompi tai parempi, mistä kaikki on kiinni.
On hienoa että Nvidia tulee vastaan rajoitusten suhteen, mutta tämä ei tee kaikista Freesync-näytöistä moitteettomia. Nvidia on jotain muutellut näytönohjaimissaan kun tiedämme että Turing ja Ampere käyttäytyvät paremmin ei yhteensopivien näyttöjen kanssa kuin Pascal, mikä kielii edelleen siitä että Freesyncin toimiminen on pitkälti ajuripohjaista. Huomioikaa myös Freesync-asetus Radeon-hallintapaneelissa, mikä "AMD-optimoituna" tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että Freesync on päällä pelissä jos AMD on katsonut sen toimivan pelin kanssa oikein. Suosittelen pitämäänkin tuon asetuksen päällä.
Olisi mielenkiintoista tietää mitä Nvidia muutti Pascalin ja uudempien mallien välillä kun Freesyncin toimivuudessa on kiistaton ero.