Vialliset muistikammat?

Liittynyt
13.05.2018
Viestejä
8
Kyselisin raadilta mielipidettä seuraavanlaiseen ongelmaan, joka alkoi ilmetä kun lisäsin koneeseen kaksi 8GB muistikampaa. Kasasin loppuvuodesta PC:n seuraavilla spekseillä:

  • Asus ROG Strix B450-F GAMING
  • AMD Ryzen 5 3600, AM4, 3.6 GHz, 6-core
  • Kingston 16GB (2 x 8GB) HyperX Fury, DDR4 3200MHz, CL16, 1.35V
  • Samsung 1TB 970 EVO Plus SSD-levy, M.2 2280, PCIe 3.0 x4
  • Asus GeForce RTX 3070 DUAL - OC Edition
  • Corsair 750W RM750 (2019), 80 Plus Gold

BIOS-versio on 3103 ja muistit ovat XMP-profiililla 3200 MHz 16-18-18-36-1.35V. Muistit olivat emon ohjeiden mukaisissa paikoissa kahden kamman konfiguraatiolla.

Kone toimi moitteetta. Päätin nyt tammikuussa tilata toiset kaksi kampaa samaa muistia koneeseen, jotta kokonaismuistimäärä olisi 32 GB. Eli koneessa oli nyt 4x 8GB HyperX Fury, DDR4 3200MHz, CL16, 1.35V -muistikampoja. Muistien asennuksen jälkeen kasvatin Windowsista virtual memoryn (pagefile) määritystä käsin lentosimulaattoria varten, koska tätä suositeltiin yleisesti. Määrityksen muutoksen jälkeen reboottasin koneen uudelleen, jolloin sain BSODin (system service exception). BSODit jatkuivat ja välillä tuli ilmoituksia bootissa “Your PC needs to be repaired”. Ajoin asennusmedialla repair-työkalun, mutta se ilmoitti ettei ole mitään korjattavaa. Välillä kone onnistui boottaamaan työpöydälle saakka, mutta muutaman minuutin sisällä tuli BSOD uudestaan. Ajoin Windowsin edelliseen palautuspisteeseen asennusmedialla ilman vaikutusta ongelmaan.

Ajattelin, että tämä ongelma johtui tuosta virtual memoryn säädöstä ja se on sotkenut Windowsin. Soitin Jimmsille eikä siellä osattu neuvoa muuta kuin Windowsin uudelleenasentamista jos palautuspistekään ei auttanut ongelmaan. Kammat olivat samalla tasalla ja vaikuttivat olevan asennettuna oikein. Lähdin asentamaan Windowsia uudestaan, otin nuo kaksi lisäämäni kampaa pois koneesta ja pudotin muistien taajuudet 2400 MHz, jotta asennus olisi mahdollisimman vakaa. Hieman turhautuneena ja olettaessani, että vika johtui virtual memoryn säädöstä, en koittanut vaikutusta ongelmaan jos nuo kaksi lisättyä kampaa olisi ottanut pois. Jälkiviisautta taas.

Sain Windowsin asennettua&päivitettyä ja laitoin toiset kaksi kampaa takaisin koneeseen. Nostin muistien taajuudet takaisin tuohon 3200 MHz ja testasin muisteja (Windows Memory Diagnostic, MemTest64 & Karhu’s RAM Test), mutta en saanut yhtään virhettä ulos. RAM Testilla ajoin pisimmillään 41min/800% coverage (en jäänyt odottelemaan vielä montaa tuntia). Vaikutti siis, että ongelma ei enää esiinny. Päiviteltyäni ajureita yms. pidemmän aikaa Windowsiin, niin rebootissa sain Recovery-ruudun “Your PC needs to be repaired” ja viittaus ntoskrnl.exe-tiedostoon. Tämän jälkeen kuitenkin kone boottasi normaalisti.

Tänään olen kuormittanut konetta eri testiohjelmilla ja boottailut konetta useasti, mutta en ole saanut toistettua vikaa. Mitä arvon foorumiväki suosittelee seuraavaksi?

Intuitio sanoisi, että nämä kaksi lisättyä muistikampaa ovat vialliset, mutta en ole enää varma siitä. Voihan vika olla myös emon muistipaikassa(?). Yksi kokeilemisen arvoinen juttu voisi olla jättää nämä kaksi uutta kampaa pelkästään kiinni ja ajaa niillä rasitustestejä.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 472
Viestejä
4 163 329
Jäsenet
70 412
Uusin jäsen
O&G

Hinta.fi

Ylös Bottom